Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δήμητρα said:

04/11/2006

Η Δήμητρα Σ. αναγνώστρια των blog, αλλά όχι blogger (σπάνιο είδος) έστειλε σε μένα και σε άλλους blogger το παρακάτω email με γενικότερους προβληματισμούς το οποίο νομίζω ότι πρέπει να δημοσιευτεί ( φυσικά με την άδειά της).

Καλησπέρα σε όλους!

Με λένε Δήμητρα aka Mauve_All, aka true_sucker και δεν έχω δικό μου μπλογκ αλλά διαβάζω αρκετά ελληνικά ιστολόγια και σε μερικά έχω κάνει και κάποια σχόλια. Αποφάσισα να στείλω αυτήν την επιστολή σε όσους Έλληνες μπλόγκερ διαβάζω με αφορμή αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο δίκτυο. Δημοσιεύεστε ελεύθερα, απαντήστε προσωπικά αν προτιμάτε ή αγνοήστε με. Δεν πάω να ξεκινήσω «πόλεμο με τους μπλόγκερ» όπως είπε κάποιος από τη λίστα των παραληπτών αυτής της επιστολής, θα έχανα έναν τέτοιο πόλεμο ούτως ή άλλως )) Προβληματίζομαι πολύ όμως με όσο διαβάζω…

Τις τελευταίες μέρες διαβάζω στο δίκτυο, και ειδικά στα μπλογκ, ορυμαγδούς κατά της φίμωσης του ίντερνετ και του blog.me και της σύλληψης Τσιπρόπουλου και όλα αυτά. Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι η προσωπική μου θέση σχετικά με αυτό είναι ότι ο κύριος Τσιπρόπουλος λειτούργησε ως εύκολος στόχος για τον μηνυτή. Ο μηνυτής δε μπορούσε να βρει τον μπλόγκερ, έτσι βρήκε τη μηχανή συλλογής πληροφοριών. Παρατραβηγμένο; Ίσως. Αλλά κι αυτήν την ιστορία περί «ελευθερίας του λόγου» δεν την καταλαβαίνω. Για ποια ελευθερία ακριβώς μιλάτε όσοι από εσάς έχετε δεχτεί να περάσετε από την αξιολόγηση των μηχανών συλλογής στοιχείων; Αν εγώ φτιάξω ένα μπλογκ στο οποίο θα πουλάω ναρκωτικά ή θα διακινώ παιδικό πορνογραφικό υλικό, θα δεχτούν οι μηχανές συλλογής πληροφοριών να με φιλοξενήσουν; Όχι βέβαια γιατί τα ποστ μου θα αποτελούν ή θα οδηγούν σε εγκλήματα. Δεκτόν. Αν όμως φτιάξω ένα μπλογκ στο οποίο θα σατιρίζω τον κύριο Τσιπρόπουλο, θα δεχτεί να με ανεβάσει; Αν ναι, κλείνει το θέμα εδώ. Αν όχι, σκεφτείτε το, γιατί το θέμα μόλις ανοίγει. Με άλλα λόγια, οι μηχανές συλλογής στοιχείων δεν είναι ακριβώς τυχαίες. Λειτουργούν μα κάποια χαλαρά μεν, υπαρκτά δε κριτήρια σχετικά με το ποιοι μπλόγκερς φιλοξενούνται και ποιοι όχι άρα η ελευθερία είναι μάλλον κάτι σχετικό. Κατά τα άλλα, είναι σαφές ότι υπεύθυνοι για τα γραφόμενα στα μπλογκ είναι μόνο οι συντάκτες τους κι αν κάποιος θέλει να κάνει μήνυση, ας το αναθέσει σ’ έναν δικηγόρο να βρει τον ανώνυμο μπλόγκερ.

Οι μηνύσεις βέβαια, όπως και οι απολύσεις δεν είναι η λύση. Για την υπόθεση του Lifo τώρα, δε θα έσπευδα να υπερασπιστώ τον απολυθέντα δημοσιογράφο. Μόνο και μόνο γιατί δεν ξέρω τι έχει συμβεί. Το ζήτημα δεν είναι μόνο το editorial της Lifo αλλά και η αντίδραση του Βήματος σε αυτό. Είδα πολλά πυρά προς τη μία πλευρά (και δικαίως κατά την άποψή μου) αλλά καμία αντίδραση προς την άλλη. Ποιος τα έχωσε στο Βήμα που απολύει έτσι αβασάνιστα έναν δημοσιογράφο; Τις απόψεις μου για το Lifo και το free press γενικά τις έχω εκφράσει στο μπλογκ Λαπούτα και δε θα τις αναπαράγω εδώ. Αλλά ο Jago έχει δίκιο να αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι και οι εκδότες έχουνε χοντρύνει το παιχνίδι και δε μπορούμε πια να το βλέπουμε απλά και ρομαντικά.

Το παιχνίδι λοιπόν, κατά την άποψή μου, παίζεται αλλού. Αντί να σκοτώνεστε οι bloggers για τον Τσιπρόπουλο και τον Τσαγκαρουσιάνο και τα όρια της σάτιρας και της συκοφαντικής δυσφήμισης, καλό θα είναι να συζητήσετε ανοιχτά και μάλιστα προς τα έξω το θέμα της ελευθερίας στο δίκτυο. Πριν από μερικές μέρες έγινε το Παγκόσμιο Φόρουμ για την… Διακυβέρνηση του Διαδικτύου. Την ποια; Τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, μάλιστα. Τι παίχτηκε εκεί; Ποιοι συμμετείχαν; Τι συζήτησαν; Τι αποφάσεις πήραν; Τι γράφτηκε σχετικά στα ελληνικά μπλογκ; Σχεδόν τίποτα. Βρήκα ένα ποστ στο Vita Moderna του Thas κι όλα τα σχόλια που κρεμάστηκαν από κάτω ήταν άσχετα. Είδα ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις Ρουσόπουλου στον Old Boy. Και πάλι το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε αποκλειστικά γύρω από το τι ειπώθηκε για τους blogger. Στον E-lawyer διάβασα κυρίως για τον κώδικα δεοντολογίας του blogging. Ο Πιτσιρίκος θέτει δύο ερωτήματα στο Ρουσόπουλο πάλι για τα μπλογκς και κατά τα άλλα αναφέρεται στον Αλέξη Σταμάτη ως «σημαντικό συγγραφέα και μπλόγκερ» (Εντάξει, είπαμε, ο άνθρωπος έχει χιούμορ).

Τα μπλογκς είναι μόνο ένα κομμάτι του ίντερνετ και νομίζω ότι όλοι πρέπει να δώσουμε σημασία στο δάσος κι όχι στο δέντρο. Μπήκε κανένας στον κόπο να ενδιαφερθεί για το ποιοι συμμετείχαν σ’ αυτό το φόρουμ που αφορά όλους μας ως χρήστες του διαδικτύου; Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.intgovforum.org μαζί με τα βιογραφικά των συμμετεχόντων. Περιληπτικά να σας πω ότι συμμετείχαν υπουργοί τηλεπικοινωνιών και ανάπτυξης δικτύων από όλον τον κόσμο, μεγαλοδιευθυντές και στελέχη εταιριών τηλεπικοινωνίας, επίτροποι της ΕΕ, στελέχη εταιριών παραγωγής λογισμικού και προϊόντων δικτύωσης όπως η Microsoft και η CISCO, αναλυτές του Economist, μερικοί βουλευτές (εγχώριοι αλλά και ευρωβουλευτές) κλπ κλπ κλπ. Α, ναι, και η Διεθνής Αμνηστία. Πού ήταν οι bloggers; Και ειδικά οι Έλληνες bloggers, δεδομένου ότι αυτό το φόρουμ έλαβε χώρα στην Ελλάδα; Όλες οι εργασίες του φόρουμ μεταδίδονταν ζωντανά μέσω ίντερνετ. Μπήκε κανένας στα online chatroom να διεκδικήσει την ελευθερία του και τα δικαιώματά του όταν συζητούνταν το θέμα του … ανοιχτού χαρακτήρα (openness) και της ασφάλειας (security) του διαδικτύου; Όπως έγραψα και στο σχόλιό μου στο μπλογκ του Jago, δεν περίμενα να καλέσει κανένας τους μπλόγκερς. Αλλά εσείς οι ίδιοι τι κάνατε για να διεκδικήσετε την ελεύθερη συμμετοχή σας σε αυτό που σας ανήκει;

Όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να συμμετέχει, τουλάχιστον απ’ όσο ξέρω, αλλά δεν είδα πουθενά κι ένα μήνυμα, ένα ποστ για τις δηλώσεις του υπουργού μας περί «δεχόμαστε πως πρέπει να υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Διαδίκτυο, αλλά, από την άλλη, θα πρέπει να υπάρχουν αρχές και κανόνες που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη διαχείριση του Internet προς όφελος της δημοκρατίας». Δεν είδα τίποτα για το ότι «Οι υπάρχουσες ομάδες εργασίας πρέπει να συντονιστούν σε διεθνές επίπεδο ώστε σε τακτική βάση να ανακοινώνονται ή και να θεσμοθετούνται νέες πρακτικές και να αναθεωρούνται οι υπάρχουσες. Αυτό άλλωστε υπαγορεύεται και από τη δυναμική φύση του Διαδικτύου». Δεν είδα τίποτα για τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου ότι «αν και το IGF δεν έχει νομοθετική εξουσία, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία συμμαχιών, οι οποίες θα επηρεάσουν τους αρμόδιους που λαμβάνουν τις αποφάσεις». Το μόνο που είδα ήταν το εξής σχόλιο μίας γραμμής στο Indymedia.gr «Όταν οι κυρίαρχοι θέλουν να ελέγχουν τα πάντα…».

Καθόμαστε τώρα όλοι κι ασχολούμαστε με τα κρούσματα και όχι με την ουσία και κυρίως όχι με τις πολιτικές που χαράσσονται κάτω από τη μύτη μας. Όταν όμως σε ένα ή δύο χρόνια θα έρθει ο φορέας που σας φιλοξενεί και θα απαιτήσει να αναρτηθούν διαφημίσεις για να μπορέσετε να λειτουργήσετε τα μπλογκ σας ή θα έρθει ο Χ πάροχος ίντερνετ και θα ζητήσει να ελέγχει τα συνημμένα στα e-mail με σκοπό την προστασία της δημοκρατίας, τότε θα είναι αργά να συζητήσουμε οτιδήποτε.

Κλείνοντας να πω ότι ένα πολύ θετικό και σημαντικό που βρήκα στο ελληνικό ίντερνετ σχετικά με τα παραπάνω ήταν η πρόταση για το πρώτο forum Ελλήνων blogger και podcasters στο www.nylon.gr . Με βάση όσα είπα το θεωρώ επιβεβλημένο—αν και δε θα μπορώ να συμμετέχω προσωπικά γιατί δεν είμαι blogger, όπως είπα και στην αρχή. Αλλά αφού τα μπλογκς υπάρχουν και διεκδικούν τη δική τους φωνή, πρέπει και οι bloggers να μπούνε στο ρινγκ. Διαφορετικά, θα μείνουμε με ένα απολύτως χειραγωγούμενο ίντερνετ μια ωραία πρωία και θα ψάχνουμε όλοι τα σώβρακά μας.

All the respect

—————————
Δήμητρα απλά να επισημάνω ότι το να γίνεις blogger είναι μια διαδικασία μερικών κλικ που δεν ξεπερνούν τα 2 λεπτά. Οπότε το «προσωπικά δεν είμαι blogger» δεν μπαίνει ως θέμα.

12 Σχόλια leave one →
  1. 04/11/2006 6:23 πμ

    Μπήκε κανένας στα online chatroom να διεκδικήσει την ελευθερία του
    ——————————

    Mε όλο το σεβασμό Δήμητρα (είσαι και φιλοξενούμενη στο Α.Φ.Μαρξάδικο), αλλά αυτό τώρα που το ξαναδιαβάζω μού φάνηκε θανατερά αστείο.
    Όσο λαϊκίστικο κι αν ακούγεται, πιστεύω ότι η ελευθερία διεκδικείται ακόμα στα πεζοδρόμια και τους δρόμους και όχι στα chatrooms.
    Ευτυχώς δηλαδή

  2. 04/11/2006 6:55 πμ

    «Μπήκε κανένας στα online chatroom να διεκδικήσει την ελευθερία του»
    …Εντάξει,αλλά καί η Δήμητρα αναφέρεται σέ σύγχρονες διεκδικήσεις(ΙΝΤΕΡΝΕΤ),οπότε εκτός τών «πεζοδρομίων-πεζοδρομίων» πιστεύω ότι έχει καί το διαδύκτιο τά δικά του «πεζοδρόμια καί δρόμους»(βλέπε FORUMS κ.α.)

  3. 04/11/2006 7:31 πμ

    Θείε, η Δήμητρα λέει «δεν είμαι blogger» για να μην τη ρωτήσει κανείς αφού κόπτεται τόσο για τα blogz, πώς και δεν ήταν ΑΥΤΗ στο συνέδριο.
    (η μετάφραση «Διακυβέρνηση» είναι ατυχής – δεν είχε να κάνει με αυτό το Παγκόσμιο Φόρουμ)
    Και εν τέλει, πώς ξέρει κάποιος ποιος από όοοολους εμάς ήταν ή όχι εκεί;
    Γιατί εγώ ξέρω κάποιους που ήταν – και τα arxedia media αναμετάδοσαν ούκ ολίγα.

    Είναι κι άλλα που θέλω να σχολιάσω, συγωρείστε με, αλλά πρέπει να προλάβω μια συναυλία.
    🙂

  4. divebomb djingle permalink
    05/11/2006 1:15 πμ

    «Ο Πιτσιρίκος θέτει δύο ερωτήματα στο Ρουσόπουλο πάλι για τα μπλογκς και κατά τα άλλα αναφέρεται στον Αλέξη Σταμάτη ως «σημαντικό συγγραφέα και μπλόγκερ» (Εντάξει, είπαμε, ο άνθρωπος έχει χιούμορ).»

    to parapanw sxolio se ti sunevale akrivws? isws einai nwtis gia provlepseis, alla kati mou leei pws an pote ginei h dhmhtra blogger, 8a 8riamveusei sto metablogging.

  5. 05/11/2006 1:39 πμ

    Εγω κατανοώ πλήρως την Δήμητρα. Και μπράβο σου Α.F.MARX που δημοσίευσες την επιστολή της.
    Εγώ Α.F.MARX δεν βρίσκω λαικιστική την άποψή σου. Την βρίσκω απλά παρωχημένη. Είναι πρόσφατος ο πόλεμος στο Λίβανο και είδες και συ πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα blogs στην σύντομη έκβαση αυτού του πολέμου. Δεν νομίζω να επηρρεαστήκαν οι Ισραηλινές πρεσβείες από τις πορείες εναντίον τους τόσο, όσο από την δυναμική παρουσία των blogs παγκοσμίως καθόλη την διάρκεια του πολέμου.
    Τα τελευταία χρόνια άλλωστε δεν βλέπω κανέναν να πρόκοψε διεκδικώντας από τα πεζοδρόμια και ευτυχώς δηλαδή…
    Εγώ όμως θέλω να μείνω στην στάση της Δήμητρας που δηλώνει μη Blogger. Μήπως θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι εμείς οι Bloggers ότι το λογικό και το επιθυμητό θα πρέπει να είναι η ύπαρξη και ενός πολλαπλάσιου των bloggers αριθμού απλών αναγνωστών των blogs. Αν φυσικά επιθυμούμε να διασπείρουμε το λόγο μας και τα κείμενα μας σε μια μεγαλύτερη μερίδα κόσμου. Γιατί αυτή την στιγμή παρακολουθώντας κάποιος τα comments στα posts, θα νομίσει ότι τα blogs είναι ένα είδος forum, που συμμετάσχουν μόνο bloggers. Και χωρίς φυσικά αυτό να είναι σωστό, αλλά αυτή την εντύπωση παίρνει κάποιος νέος αναγνώστης Blogs. Εγώ θλίβομαι όταν βλέπω μόνο επώνυμους ανώνυμους να υπογράφουν comments και σπανίως να εμφανίζονται ανώνυμοι σαν την Δήμητρα, να εκφράσουν τις απόψεις τους.
    Έχω επίσης την γνώμη ότι μια φράση όπως «Mε όλο το σεβασμό Δήμητρα (είσαι και φιλοξενούμενη στο Α.Φ.Μαρξάδικο), αλλά αυτό τώρα που το ξαναδιαβάζω μού φάνηκε θανατερά αστείο» μπορεί να θεωρηθεί κάπως ελιτίστικη και σνομπ και μπορεί να απομακρύνει κόσμο από τα blogs . Εγώ τουλάχιστον αν έστελνα επιστολή σε ένα περιοδικό και μου απαντούσαν έτσι δημόσια από μια στήλη, έτσι θα το έβλεπα.

    Τέλος και εγώ δυσαρεστήθηκα που δεν είδα ιδιαίτερη κινητοποίηση από πλευράς Blogs για αυτή την σημαντικότατη για το παγκόσμιο διαδίκτυο εκδήλωση που έλαβε χώρα αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα. Εύκολα συμπεραίνει κανείς όπως και η Δήμητρα ότι αν κάποιος είχε λάβει μέρος, ή είχε παρακολουθήσει μεγάλο μέρος της, θα είχε άμεσα ποστάρει μεγάλο μέρος των εμπειριών και των απόψεών του. Το έχουμε κάνει άλλωστε όλοι για πολύ πιο ασήμαντες ή μη άλλες προσωπικές μας μαρτυρίες.
    Μάλλον πιαστήκαμε απροετοίμαστοι…

  6. 05/11/2006 1:43 πμ

    Να δουλεύει το καλά φτυάρι κι όχι η αντεπιχειρηματολογία..

  7. 05/11/2006 4:31 πμ

    H Δήμητρα είπε αναλυτικά και κόσμια την γνώμη της. Και με επιχειρήματα.
    To φτυάρι είναι δική μου ειδικότητα.
    Ο καθείς και τα όπλα του.

  8. 05/11/2006 6:35 πμ

    μεγάλο το μέηλ… στείλε μου μια περίληψη με δικά σου λόγια 😉

  9. 05/11/2006 9:10 πμ

    Ανήκω σε εκείνους που επέλεξε η Δήμητρα να στείλει την επιστολή της. Συμφωνώ ως προς το περιεχόμενο, αλλά δεν συμφωνώ πια με την κοινοποίηση των οποιωνδήποτε απόψεων, επέλεξα λοιπόν να μην την αναρτήσω στη σελίδα μου, γι’ αυτό και σχολιάζω από εδώ. Από τον καιρό που οι πιο πολλοί απο εμάς ήμαστε μέλη σε σάιτ γνωρίζαμε ότι πολλοί δημοσιογράφοι πηγαινοέρχονταν με νικ νέιμ. Και πολλοί διαφημιστές επίσης. Και πολλοί «επώνυμοι» λογοτέχνες ακόμη πιο επίσης. Τώρα παριστάνουμε τις μωρές παρθένες κάνοντας πως μόλις το μάθαμε. Και που το μάθαμε τι; Το πρόβλημα δεν είναι η επαγγελματική ιδιότητα κάποιου (κανένα επάγγελμα δεν είναι ντροπή) αλλά η πρόθεσή του να παρέμβει σε έναν χώρο εξουσιαστικά. Με τον διαφημιστή που γράφει πέντε στιχάκια για να σπάει την πλήξη του «πόσο πηδάει ο αρακάς» δεν έχω κανένα πρόβλημα. Με τον διαφημιστή που υπόσχεται να μου βρει δουλειά, αν σταματήσω να του γράφω κακές κριτικές στα ποιήματά του, ναι, έχω. Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν που όλοι γνωρίζαμε αλλά κάναμε ότι δεν βλέπουμε, πάλι όλοι γνωρίζουμε αλλά κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το ποιοι σκοπεύουν να βάλουν χέρι στο δίκτυο. Πριν από τρία χρόνια σε κάποιο σάιτ φώναζα ότι γίνεται συνέδριο στο Πανεπιστήμιο για τη λογοτεχνία στο δίκτυο και το δίκτυο εκπροσωπείται απο την Κοσμοτέ και τον Χωμενίδη, που μίλαγε για τη λογοτεχνική αξία των ι μέηλ. Πού ήταν οι διαχειριστές να παρέμβουν; Να διεκδικήσουν μια παρέμβαση; Η απάντηση αυτονόητη. Να το πάρουμε απόφαση; Εδώ οι πιο πολλοί γράφουμε κλείνοντας το μάτι στη θεσμοθετημένη δημοσιότητα είτε μιλάμε για εφημερίδες είτε για περιοδικά είτε για εκδοτικούς οίκους. Εδώ μέσα δεν βλέπουμε καν το δίκτυο παρά μόνο ως μια τεράστια γραφομηχανή. Κάνουμε διάλογο με τον Ευαγγελάτο, ελπίζοντας πως κάποτε θα μας ανακαλύψει ο Μαραθιάς. Ας αφήσουμε λοιπόν τους δημοσιογράφους να ανταλλάσσουν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη επί προσωπικών θεμάτων. Όλοι βολεύονται έτσι. Και εκείνοι που λύνουν προσωπικούς λογαριασμούς μακριά από το χώρο της δουλειάς, και εμείς που ξαφνικά μπορεί να κερδίσουμε με ένα ψευδώνυμο δυο γραμμές δημοσιότητας σε κανένα εντιτόριαλ και η Κοσμοτέ που ελπίζω αύριο να μας αγοράσει, μπας και βγάλουμε και κανένα φράγκο από όλα αυτά. Αν υπάρχει καμιά εναλλακτική λύση για το δίκτυο, αυτή δεν θα οφείλεται σε επιστολές ή σε συλλογικές μορφές οργάνωσης των μπλόγκερς. Άντε να κάνουμε το φόρουμ της μπλογκόσφαιρας να κατεβούμε ως συνδυασμός στις επόμενες εκλογές. Εμπρός στο δρόμο του κοινωνικού φόρουμ! Πέντε τρελοί είναι η ελπίδα του δικτύου. Που χωρίς χτυπήματα κάτω απ΄τη ζώνη, χωρίς να ασχολούνται με το ποιος είναι ομοφυλόφιλος και ποιος όχι, διαρκώς μετακινούμενοι, θα γίνονται χυδαίοι, όταν όλα γύρω τους συγκαλύπτονται από την ευγένεια και ευγενείς, όταν η χυδαιότητα αρχίζει να αφορά όχι ιδέες ή κείμενα αλλά βίους. Δεν υπάρχει ελπίδα, λοιπόν, παρά μόνο όταν πάρουμε απόφαση ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Τότε μπορούμε να αρχίσουμε, που έλεγε κι ένας μαθητής του Γκροτόφσκι. Ευχαριστώ για την υπομονή και τη φιλοξενία.

  10. 05/11/2006 10:33 πμ

    Χ2:
    Μόλις διάβασα στο blog σου για την επιτυχία της Δήμητρας.
    Δήμητρα, συγχαρητήρια κι από εδώ.

  11. Mauve_All permalink
    11/11/2006 9:28 πμ

    Hello, again.
    Διάβασα με προσοχή τα σχόλια στην επιστολή που έστειλα την περασμένη εβδομάδα. Αναφορικά με όσα γράφτηκαν, θέλω να πω τα εξής:
    Είναι σίγουρο AFM, ότι η ελευθερία διεκδικείται ακόμα στα πεζοδρόμια αλλά είναι να αναρωτιέται κανείς ποιος θα κατέβει στο πεζοδρόμιο να διεκδικήσει οτιδήποτε όταν δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση ή συμμετοχή από την άνεση του σπιτιού και του υπολογιστή στα chatrooms.
    Από κεί και πέρα, ο λόγος για τον οποίο δεν έχω μπλογκ δεν είναι γιατί θα ήταν χρονοβόρο να ανοίξω κι εγώ ένα, είναι μάλλον γιατί νιώθω ότι δεν μου ταιριάζει κάτι τέτοιο. Εντύπωση μου κάνει που παραξενεύονται μερικοί που υπάρχουν απλοί αναγνώστες (παράδειγμα, ο AFM που με κατέταξε σε μια …σπάνια συνομοταξία και ο philos αλλά και ο Mantalena που θεώρησε ότι πάω να …αποποιηθώ ευθύνες—χαχαχα, καλό!). Τεσπα, υπάρχουμε, κι όχι μόνο υπάρχουμε εμείς οι απλοί αναγνώστες αλλά έχουμε και αξιώσεις από τα μπλογκ που διαβάζουμε, όπως φαίνεται )))
    Και μια που αναφέρθηκα σε μερικούς σχολιαστές ονομαστικά, να πω ότι ο philos έπιασε ακριβώς τη σκέψη μου—αν όντως κάποιοι μπλόγκερ είχαν συμμετάσχει θα είχαν αναφέρει κάτι στα μπλογκ τους – εδώ γράφουν για άλλα κι άλλα, θα άφηναν αυτό απ’ έξω; By the way, Mantalena, ποιον ξέρεις που συμμετείχε; Θα εκτιμούσα μερικά λινκ να διαβάσω κι εγώ βρε αγόρι μου, να ξεστραβωθώ που λένε. Μου κάνει πάντως εντύπωση η φράση «η μετάφραση «Διακυβέρνηση» είναι ατυχής – δεν είχε να κάνει με αυτό το Παγκόσμιο Φόρουμ». Δεν είμαι σίγουρη αν πρέπει να την αποδώσω στην άγνοια ή στην ηθελημένη παραπληροφόρηση. Όπως και να ‘χει, ο καθένας μας είναι τα σχόλιά του.
    Τέλος, αναφορικά με όσα έγραψε ο Χ2, θα πω ότι συμφωνώ με τη διαπίστωση ότι πολλοί μεταχειρίζονται το διαδίκτυο είτε ως ..προθήκη της προσωπικής τους δουλειάς στην καλύτερη περίπτωση, είτε ως εφαλτήριο επαγγελματικής καταξίωσης σε χώρους που θα τους προσφέρουν την εφήμερη και τόσο μα τόσο δελεαστική, glossy δημοσιότητα… Νομίζω όμως ότι παρερμήνευσε την πρόθεσή μου: δεν οραματίστηκα το.. ψηφοδέλτιο των μπλογκς (ούτε μίλησα για αυτορρύθμιση όπως βλέπω να γίνεται συζήτηση αλλού). Ζητούμενό μου ως …καταναλώτρια των μπλογκς, ήταν το καλύτερο, ήτοι σκεπτόμενο «προϊόν». Περιμένω δηλαδή οι μπλογκερς, ως ανεξάρτητες και γιατί όχι, επαναστατικές φωνές, να προσφέρουν κάτι περισσότερο από κουτσομπολιά και μεταξωτές κορδέλες. Κάτι περισσότερο από αγαπημένες ταινίες και βίντεο. Κάτι περισσότερο από …απλή τηλεόραση.

    ΑFM, ευχαριστώ για τη φιλοξενία )))

    Δήμητρα

  12. 12/11/2006 3:13 πμ

    Δήμητρα κι εγώ σ’ ευχαριστώ και για το email-post και για το σχόλιό σου.
    Ήταν μια ήρεμη φωνή μέσα στις «ανήσυχες» μέρες που «ζούμε» στα blog.
    Μη μας ξεχνάς…
    😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

  • θέι θάμθιγκ

  • ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

  • Monkey Business

  • The Big Store

  • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

  • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

  • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

    Προστεθείτε στους 7.581 εγγεγραμμένους.
  • Νοέμβριος 2006
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
  • Αρέσει σε %d bloggers: