Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οίνος ευφραίνει καρδίαν blogger…

11/01/2007

Για μένα το κρασάκι είναι κυρίως η παρέα και οι μεζέδες που το συνοδεύουν και όχι τόσο το ίδιο το κρασί. Με την κατάλληλη παρέα απολαμβάνω το ίδιο ένα χύμα βαρελίσιο κρασί σε κουτούκι ή ένα επώνυμο κρασί σε ρεστοράν. Δεν είμαι συστηματικός πότης, αλλά ιππότης, μια και το κριτήριό μου για την επιλογή του κρασιού είναι αν αρέσει στον/στην ή στους συμπότες μου.
Ε, δεν είμαι οινογνώστης! Τι να κάνουμε…
Ο Neil, πάλι, το πίνει το κρασάκι του (και κάποιες φορές και άλλα είδη ποτών),είτε μόνος είτε με παρέα και ύστερα γράφει κριτική στο blog του «Neil Drinks Wine», βαθμολογώντας αυτό που ήπιε. Η κλίμακα βαθμολογίας που χρησιμοποιεί είναι από μηδέν μέχρι τέσσερα αστέρια.
Ο Neil είναι παραγωγικότατος ως οινογνώστης blogger : άρχισε το blog του στις 26 Ιουνίου 2006 και μέχρι στις 3 Οκτώβρη του 2006 είχε γράψει κριτική για 98 διαφορετικά κρασιά, 17 μπύρες, 3 κριτικές για γκράντ μαρνιέ και 2 για βότκα μαρτίνι. Στην πραγματικότητα όπως γράφει δοκίμασε 175 κρασιά μέσα στις 99 αυτές μέρες αλλά έγραψε κριτική μόνο για όσα υπήρχε κάτι άξιο λόγου να γράψει (χικ!).

wine-tester.jpg

Το blog ενημερώνεται τακτικότατα μέχρι σήμερα και τα ποστ του Neil αφορούν αμερικάνικα (κυρίως καλιφορνέζικα) κρασιά, αλλά και παραγωγές άλλων χωρών (γαλλία, ιταλία, ισπανία, βέλγιο, αυστρία, αυστραλία, αργεντινή, μεξικό κ.α).
Μία και μόνο κριτική έχει γράψει και για ελληνικό κρασί, αλλά αν ήμουν έλληνας οινοποιός δεν θα ήμουν καθόλου ευχαριστημένος. Όχι μόνο βαθμολογεί το κρασί (Αγιοργίτικο Red Stag ) με 1/2 αστέρι , αλλά το στολίζει και με τα χειρότερα λόγια:

Nose: Overall, It’s as if someone put tree bark, dirt, sugar, death threats and bad merlot in a blender.
Flavor/Aroma: I just threw-up in my mouth. This wine drinks like a Vietnamese prostitute, sucky sucky. Leave it on the shelf or buy it as a present for somebody you hate.
You’ll have to excuse me while I call Greece and ask for my $12 back.

Στην ελληνική μπλογκόσφαιρα έχουμε blogger που ασχολούνται συστηματικά ή περιστασιακά με την μαγειρική. Ορισμένοι μάλιστα συνοδεύουν τις συνταγές τους με ενδιαφέρουσες ιστορίες όπως η Magica de Spell is cooking και ο Αθήναιος με τους «βορβορυγμούς» του. Στους συνδέσμους των 2 αυτών blog θα βρείτε τα link και άλλων μπλογκομαγείρων και μπλογκομαγειρισσών. Blogger οινογνώστης όμως, ακόμα δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου. Οπότε, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για τον γενναίο ή την γενναία που θα θελήσει να οινογνωστομπλογκάρει.
Εβίβα μας!

19 Σχόλια leave one →
 1. 11/01/2007 1:15 μμ

  Μην με τσιγκλάς τώρα…
  Λες να κάνουμε κανένα ομαδικό blog?

 2. 11/01/2007 1:18 μμ

  Είσαι φίλος του (οινο)πνεύματος;
  Οινογνώστης;
  Ξεκίνα το… Θα βρεις ομοιοπαθείς και ομοιομερακλήδες για ομαδικό blog

 3. 11/01/2007 1:23 μμ

  AFM είναι σαφές ότι ο συγκεκριμένος blogger είναι ανθέλληνας, μας ζηλεύει, κλπ κλπ. Εάν δουν το ποστ σου διάφορα ΜΜΕ θα ανοίξουν πολλαπλά παράθυρα για να αναλύσουν αυτό το πλήγμα κατά του ελληνισμού!!!
  🙂

 4. 11/01/2007 1:29 μμ

  Μέχρι και καλεσμένο σε πάνελ ειδήσεων με βλέπω.
  Kαι είμαι και ντροπαλός…
  :-p

 5. 11/01/2007 2:35 μμ

  Α, για αυτό δεν έχεις πρωταγωνισθήσει σε καμία ταινία, αλλά είσαι μόνο ο χαμένος αδελφός των τριών;
  😉

 6. 11/01/2007 2:52 μμ

  Οι ιππόται, οι ιππόται
  κουτσοπίναν πότε πότε

  Και απ’ το πότε, πότε, πότε,
  γίναν πόται οι ιππόται

  Αι ωραίαι δεσποσύναι
  κουτσοπίνανε και κείναι

  …δεν θυμάμαι παρακάτω

 7. 11/01/2007 3:02 μμ

  Αγιοργίτικο Red Stag? και εγώ την ίδια βαθμολογία θα του έδινα…

  κάτι λίγα ξέρω από κρασιά και νομίζω ότι από τα ελληνικά που έχω δοκιμάσει (μένω εκτος Ελλ.) μου άρεσε το merlot του Λαζαρίδη, και μερικές φορές (λίγη σταθερότητα, έλεος) καλό επίσης ήταν κάποιο κόκκινο του κτήματος Μερκούρη που έτυχε 2-3 φορές να δοκιμάσω.

 8. 11/01/2007 4:04 μμ

  *Χ-Άγγελε : Ωραία η σύνθεση. Έχει και μουσική;
  *Ντροπαλέ : όχι των τριών. Ο χαμένος αδερφός των πέντε είμαι ( Chico, Harpo, Groucho, Gummo, Zeppo)
  * Ροίδη : Για το Red Stag δεν έχω άποψη. Στα σχόλια κάποιος dr Dixon-Cox λέει στον Neil να δώσει μια 2η ευκαιρία στα ελληνικά κρασιά
  Dr. Dixon-Cox said…

  If you are seeking a decent Greek wine, and are willing to give them another try after that horrific experience, might I suggest the Boutari Moscofilero? It’s a dry white with a lot of floral and citrus characteristics. I think it runs around $12 a bottle as well, but won’t leave you feeling as if you’ve rented out your mouth to a prostitute!

 9. 11/01/2007 6:25 μμ

  Κακαουνάκης-Τράγκας-Κανέλη(με τσιγάρο)-A.F.M.(ντροπαλός) !

 10. 11/01/2007 9:03 μμ

  Νόμιζα ότι οι Μάρξ Μπρόδερς ήταν 4. Από που ξεφύτρωσε αυτός ο Gummo;

  *
  175 κρασιά μέσα στις 99 αυτές μέρες; και πότε έπινε σαν άνθρωπος, δηλ. ουίσκι;

  (ο Κωστής Παπαγιώργης το λέει αυτό – αυτός ξέρει!)

  *

  Υπάρχουν υπέροχα ελληνικά κρασιά! Ένα από τα καλά είναι και το «Μοσχοφίλερο Μπουτάρη». Προσωπικά προτιμώ τα κρασιά του Αιγαίου (Σαντορίνης, Λήμνου, Κρήτης) – αλλά ίσως είναι και συμπτωματικό. Πάντως, καλύτερο κρασί από το «χύμα» του Αγροφύλακα από τα Νέα Ρόδα που ήπια πέρυσι, δεν έχω ξανασυναντήσει, με μια εξαίρεση- στο Άγιο Όρος!

  *

  Μαρξ, για να ξεκολλήσεις από την 5η θέση στη λίστα της wordpress, άσε τα κρασιά και πιάσε τα καμπαρέ! 🙂

 11. 11/01/2007 9:20 μμ

  kai einai katallhlh h wra gia ena krasaki.tous mezedes poios tous kanei omws?

 12. 11/01/2007 9:25 μμ

  Πάνο, είναι ο «αδικημένος» από τους 5…
  Born: Oct 23, 1892
  Died: April 21, 1977

  Gummo Marx was the fifth son of Minnie and Sam Marx.
  He is the Marx Brother that is almost forgotten by the fans. The reason for this is that Gummo had stopped performing with the boys before they became stars on Broadway. He and Groucho were the original performers in the family, both appearing in an act known as the Three Nightingales. Actually Gummo was the first of the boys to be on the stage. He appeared with his Uncle Julius in a ventriloquism act.

  When Gummo joined the army he was replaced on stage by Zeppo. Gummo went into business selling dresses and cloth after the war and continued at it until he was lured back to show business. Not as a performer but as a partner in a talent agency. He managed his brothers for years and made a good name for himself as an agent.

  Όσο για την 5η θέση, δεν μπορώ τα ύψη…Ζαλίζομαι. Σκοπεύω σύντομα να βρεθώ κάτω από την 10η

 13. 11/01/2007 9:28 μμ

  Ονοματοδότη : Άσε τους μεζέδες τέτοια ώρα….
  Πιες ένα ουισκάκι , «σαν άνθρωπος», που λέει και ο Πάνος

 14. 12/01/2007 9:11 πμ

  Το έχω πιεί το κρασί. Στα Ελληνικά λέγεται Δορκάς. Δεν είναι και το άπαν είναι όμως ένα ελληνικό κρασί με αξιοπρέπεια. Όχι όπως το παρουσιάζει ο τύπος.

  Κατά τη γνώμη μου, είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν ξένο να κρίνει τα ελληνικά κρασιά, ΕΚΤΟΣ αν είναι Γάλλος. Το λέω αυτό γιατί οι Γάλλοι, λόγω ευρυμάθειας και πλούσιας εμπειρίας γύρω από το κρασί, έχουν άποψη και για κρασιά που δεν μοιάζουν με τα δικά τους. Οι Αμερικάνοι, Ιταλοί, Γερμανοί, είναι λίγο δύσκολο να αποδεχθούν τα δικά μας κρασιά, που λόγω της ιδιαιτερότητας του υπεδάφους και της διαφοράς του μικροκλίματος μεταξύ των αμπελώνων, είναι πολύ διαφορετικά και μεταξύ τους. Το Αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία πολύ ξεχωριστή και συχνά παινεμένη από Γάλλος οινολόγους. Παρ’ όλα αυτά, εκείνα τα ελληνικά κρασιά που περισσότερο «πουλάνε» στο εξωτερικό, είναι τα πολυποικιλιακά.

  Αυτό συμβαίνει για τι σε μια ποικιλία όπως το cabernet (που πιάνει και στην άμμο που λέει ο λόγος) το τοπικό μικροκλίμα και τα χαρακτηριστικά του εδάφους, δίνουν μια διαφορετική διάσταση σ’ ένα οικείο κατά τα άλλα κρασί στους ξένους. Το να πάρει ένας καταναλωτής που είναι συνηθισμένος στα απαλά και βουτυρένια κρασιά της Καλιφόρνιας ένα κρασί άγριο με έντονο χαρακτήρα και να το κρίνει με βάση τη συνήθεια, είναι πολύ εύκολο. Δεν σημαίνει όμως ότι και η κριτική του θα είναι σωστή.

  Ίσως γι αυτό και η γειτόνισσά μου που την παροτρύνουμε με τον Αθήναιο νύχτα μέρα εδώ και καιρό ν’ ανοίξει ένα blog οινοκριτικής, διστάζει. Πρέπει να είσαι πολύ αντικειμενικός και σοβαρά εκπαιδευμένος για να γράψεις μια κριτική για το κρασί. Ειδικά σε μια χώρα, που οι περισσότεροι από μας, έχουμε ένα πατέρα, αδελφό ή θείο, που νομίζει πως οινοποιεί, επειδή βγάζει ένα βαρέλι ξύδι το χρόνο. Για να δούμε, θα την ξαναπιέσω τη γειτόνισσα.

  Πολύ καλή αφορμή για κουβέντα κι ευχαριστώ πολύ για το λινκ.

 15. 12/01/2007 9:40 πμ

  Σε καλώ στην μπλογοσλοβακία για μία μπύρα. Σε μας οι άνδρες όμως πείνουν και πέντε μαζί!
  Για αυτό προτημώ και τους Έληνες, δείνουν έμφαση στην ποιότητα, όχι στην ποσότητα!

 16. 12/01/2007 11:35 πμ

  Magica de Spell, κι εγώ σ’ ευχαριστώ για το comment -διατριβή.
  :-p

  Σύλβια: Τι μπύρες έχετε εκεί στην Πέρα Μπλογκοσλοβακία ;

 17. 12/01/2007 1:14 μμ

  Λοιπόν, έχει ενδιαφέρον ότι πριν μόλις λίγες μέρες ανέβασα αυτό:

  http://mpampakis.wordpress.com/2007/01/09/%ce%9f%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%84%ce%af%ce%b3%ce%bc%ce%b1/

  …και κάποιοι συμ-bloggers με ψήνουν να ξεκινήσω όντως ένα κρασο-μάγαζο!

  Τα μεγάλα πνεύματα συναντώναι!!! :^)

  (σόρρυ για την διαφήμιση!)

 18. 12/01/2007 9:04 μμ

  Magica συμφωνώ σε πολλά μαζί σου. Και τολμώ να πω ότι αυτο στο οποίο συμφωνούν και πολλοί ειδικοί, ότι αν κάποιο κρασί κάνει πραγματικά καριέρα στο εξωτερικό είναι το Αγιωργήτικο.
  ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το που συντηρείται το κάθε κρασί. Και τέλος οι κλιματολογικές συνθήκες που ανοίγει κάποιος ένα μπουκάλι κρασί.
  Ο τύπος άνοιξε αγιωρήτικο ντάλα καλοκαίρι και του κάτσανε όλες οι τανίνες στο στόμα.

  Εγώ προτείνω όσοι πιστοί, μια φορά το δεκαπενθήμερο, συμμάζωξη για οινική βραδιά…

  Τα αποτελέσματα αναλαμβάνει ο ικανότερος και προθυμότερος και τα ανεβάζει σε ποστ.

 19. 12/01/2007 9:21 μμ

  Μην το ξεχάσω… Κοίτα τι άλλο βρήκα σχετικό:
  http://goodwineunder20.blogspot.com/
  Βέβαια και εδώ ούτε κουβέντα για ελληνικά κρασια, αλλά εχει πολλά links.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • θέι θάμθιγκ

 • ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

 • Monkey Business

 • The Big Store

 • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

 • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

 • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

  Προστεθείτε στους 7.581 εγγεγραμμένους.
 • Ιανουαρίου 2007
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Αρέσει σε %d bloggers: