Για την Αμαλία
«Ο ασθενής έχει το δικαίωμα του σεβασμού του προσώπου του και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του»(σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 του Ν. 2071/ 1992)
«Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδιά, όχι ο κανόνας…»
(Αμαλία Καλυβίνου, 1977-2007)
Από την ηλικία των οκτώ ετών, η Αμαλία ξεκίνησε να πονάει. Παρά τις συνεχείς επισκέψεις της σε γιατρούς και νοσοκομεία, κανένας δεν κατάφερε να διαγνώσει εγκαίρως το καλοήθες νευρίνωμα στο πόδι της. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, η Αμαλία έμαθε ότι το νευρίνωμα είχε πια μεταλλαχθεί σε κακόηθες ινοσάρκωμα.
Για τα επόμενα πέντε χρόνια η Αμαλία είχε να παλέψει όχι μόνο με τον καρκίνο και τον ακρωτηριασμό, αλλά και με την παθογένεια ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που επιλέγει να κλείνει τα μάτια στα φακελάκια και επιμένει να κωλυσιεργεί με παράλογες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Πέρα από τις ακτινοβολίες και τη χημειοθεραπεία, η Αμαλία είχε να αντιμετωπίσει την οικονομική εκμετάλλευση από γιατρούς που στάθηκαν απέναντί της και όχι δίπλα της. Πέρα από τον πόνο, είχε να υπομείνει την απληστία των ιδιωτικών κλινικών και την ταλαιπωρία στις ουρές των ασφαλιστικών ταμείων για μία σφραγίδα.
Η Αμαλία άφησε την τελευταία της πνοή την Παρασκευή 25 Μαΐου 2007. Ήταν μόλις 30 ετών.
Πριν φύγει, πρόλαβε να καταγράψει την εμπειρία της και να τη μοιραστεί μαζί μας μέσα από το διαδικτυακό της ημερολόγιο. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://fakellaki.blogspot.com, η νεαρή φιλόλογος κατήγγειλε επώνυμα τους γιατρούς που αναγκάστηκε να δωροδοκήσει, επαινώντας παράλληλα εκείνους που επέλεξαν να τιμήσουν τον όρκο που έδωσαν στον Ιπποκράτη. Η μαρτυρία της συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, που της στάθηκαν συμπαραστάτες στον άνισο αγώνα της μέχρι το τέλος.
«Ο στόχος της Αμαλίας ήταν να πει την ιστορία της, ώστε μέσα απ’ αυτήν να αφυπνίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και συνειδήσεις. Κυρίως ήθελε να δείξει ότι υπάρχουν τρόποι αντίστασης στην αυθαιρεσία και την εξουσία των ασυνείδητων και ανάλγητων γιατρών, αλλά και των γραφειοκρατών υπαλλήλων του συστήματος υγείας.»
(Δικαία Τσαβαρή και Γεωργία Καλυβίνου – μητέρα και αδελφή της Αμαλίας)
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν. 2071/1992, θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα για τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ:
«Η δωροληψία και ιδίως η λήψη αμοιβής και η αποδοχή οποιασδήποτε άλλης περιουσιακής παροχής, για την προσφορά οποιασδήποτε ιατρικής υπηρεσίας»
Η Αμαλία Καλυβίνου αγωνίστηκε για πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Δυστυχώς δεν είναι και τόσο αυτονόητα στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε η Αμαλία, διαμαρτυρόμαστε δημόσια και απαιτούμε:
* ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
* ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΧΡΟΝΟΒΟΡΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
* ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ
* ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.
* ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΑΣ ΠΑΨΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
* ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ
* ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
* ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να δώσετε φακελάκι, μην το κάνετε. Προτιμήστε καλύτερα να κάνετε μια δωρεά. Η τελευταία επιθυμία της Αμαλίας ήταν η ενίσχυση της υπό ανέγερση Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.
(Σύλλογος Ελπίδα, τηλ: 210-7757153
, e-mail: infο@elpida.org, λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας: 080/480898-36, λογαριασμός Alphabank: 152-002-002-000-515. Θυμηθείτε να αναφέρετε ότι η δωρεά σας είναι «για την Αμαλία»).
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ
**Τα video είναι από τα ιστολόγια: Digital-era και Γ.Κρόγια
Επικοινωνήστε με την αντιπρόεδρο της κομισιόν Margot Wallström
Μπορείτε να κάνετε copy – paste το αγγλικό ή το σουηδικό κείμενο στην φόρμα επικοινωνίας της Σουηδής αντιπροέδρου της κομισιόν Margot Wallström (Υπεύθυνη για θέματα επικοινωνίας, ότι και αν σημαίνει αυτό) στην παρακάτω διεύθυνση:
http://ec.europa.eu/commission_barroso/wallstrom/contact/index_en.htm
Δεν θα μείνει ρουθούνι.
pølsemannen : Done!
Ενημερώσαμε και την κυρία Margot…
ΑΦΜ, αρμόδια για θέματα υγείας δεν είναι η Μάργκοτ. Καμία σχέση δεν έχει.
Αρμόδιος για θέματα υγείας είναι ο κ. Μάρκος Κυπριανού και το mail του είναι markos.kyprianou@ ec.europa.eu
Φυσικά, μην τρέφετε ελπίδες πως τα mails τους τα διαβάζουν οι ίδιοι. Και στη Μάργκοτ και στο Μάρκο κάποιος γραμματέας, ασίσταντ, μέμπερ οφ κάμπινετ ή κάτι τέτοιο θα το διαβάσει.
Επίσης, εδώ θα βρεις και τα ονόματα των ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα Υγείας: http://www.europarl.europa.eu/members/expert/committees/search.do?committee=2353&language=EN
Κάνοντας κλικ στα ονόματά τους, βρίσκεις τα mails τους.
α, επίσης, υπόψιν ότι κανονικά έχουν όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες να γράψουν στην γλώσσα τους όταν απευθύνονται στα όργανα της ΕΕ, αλλά αν επιλεγούν τα αγγλικά το θέμα θα τσουλήσει γρηγορότερα, γιατί η μεταφραστική υπηρεσία είναι λίγο αργή… λόγω έλλειψης προσωπικού!
Κροτ :
Thanks για τις πληροφορίες…
Ίσως χρησιμεύσουν στην επόμενη κινητοποίηση
🙂
Αγαπητέ Γκράουτσο,
Ευχαριστώ για τα λίνκια, αν και μας ήταν ήδη γνωστά.
Την Μάργκοτ την «στοχοποίησα» ένεκα του γεγονότος ότι διατηρεί μπλογκ και σκέφτηκα μήπως αναφερθεί στο θέμα.
Επίσης θέλω εδώ να επισημάνω ότι απ’ ότι έχω καταλάβει εσύ «ξετρύπωσες» το μπλογκ της Αμαλίας και χάρη στο ποστ σου, ξεκίνησε ένα τσουνάμι επισκέψεων στο fakelaki.blogspot.com που τελικά οδήγησε στην μεγάλη κινητοποίηση στην ελληνική βλογόσφαιρα. (Τουλάχιστον εγώ το μπλογκ της Αμαλίας το επισκέφθηκα χάρη στο δικό σου ποστ).
Μετά ιαπωνικής υποκλίσεως,
Κάρολος Πολσεμανογλου
pølsemannen :
Έτσι ξεκινάνε τα «τσουνάμι»
Ο ένας παρακινεί τον άλλο
Εγώ έμαθα για την Αμαλία από ένα ποστ τηςΜελίνας.
Δυστυχώς όμως όλοι αργήσαμε πολύ.
Επί 1,5 χρόνο έγραφε χωρίς να έχουμε αντιληφθεί τίποτε.
Και λέω δυστυχώς, γιατί ξέρω ότι η συμπαράταξή μας, στις τελευταίες δυστυχώς μέρες της ζωής της, της έδωσε λίγη χαρά…
Μακάρι να είμασταν δίπλα της πιο έγκαιρα
Allu, είναι σημαντικό για μας ότι μάθαμε για την Αμαλία από σένα, καθώς κι ότι συνέβαλες όσο μπόρεσες για να διαδώσεις το νέο στη μπλογκόσφαιρα. Συχνά λέμε «αν δεν ήταν αυτός, θα ήταν κάποιος άλλος», όμως δε βρίσκεται πάντα «κάποιος άλλος» για να μας ξεκουνήσει λίγο από την καρακοσμάρα μας. Εσύ το έκανες – κι ας το έμαθες καθυστερημένα. Εγώ τουλάχιστον δε σκοπεύω να το ξεχάσω αυτό (κι ας μου απαντήσεις μετά με όση μετριοφροσύνη θέλεις 🙂
Helix, δεν θα πω τίποτε, όχι από μετριοφροσύνη αλλά από γνώση. Γνώση, ότι τα σπουδαία στην μνήμη της Αμαλίας, τα οργανώσατε εσείς οι 5-10.
ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΓΙΝΕΙ ΕΜΜΟΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΣΠΛΑΧΝΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΜΑΣ ΠΕΡΝΟΥΝ
ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟΣΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΟΣΗ ΖΩΝΤΑΝΙΑ
Όχι εμμονή,αλλά πίστη.
Πίστη να γίνει σε όλους μας. Να μην τα παρατάμε όσο δύσκολα κι αν μας τύχουν στη ζωή και να πολεμάμε. Όπως η Αμαλία.
παρακαλω επικοινωνησε μαζι μου
6937084553