Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανακοίνωση-Καταγγελία

28/06/2007

Κόντρα στην απαγόρευση και το θεσμικό ρατσισμό…
Το 12 Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί
στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ (ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ) 6-8 Ιουλίου
Με μια πρωτοφανή απόφαση το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών απαγόρευσε στο Συντονιστικό Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων την τέλεση του 12ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια. Το Πρυτανικό Συμβούλιο επιχειρεί να δικαιολογήσει αυτή την απόφαση προβάλλοντας φόβους για δήθεν πρόκληση επεισοδίων, ενδεχόμενη ενόχληση των φοιτητών, καθώς και για… κίνδυνο πυρκαγιάς στο πανεπιστημιακό άλσος.

Το Συντονιστικό Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων καταγγέλλει την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου ως μνημείο θεσμικού ρατσισμού. Οι δικαιολογίες που προβάλλονται το μόνο στόχο που έχουν είναι να συγκαλύψουν τους πραγματικούς λόγους της απόφασης. Και αυτό γιατί:

 • 1.Στα δώδεκα χρόνια που διοργανώνεται το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ποτέ δεν έχουν σημειωθεί πράξεις βίας. Και πώς θα μπορούσε να ήταν αλλιώς σε μια γιορτή συναδέλφωσης και αλληλεγγύης; Πραγματικά προκαλεί οργή το γεγονός ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι (και μάλιστα με θέσεις ευθύνης στο πανεπιστήμιο) υιοθετούν το ρατσιστικό στερεότυπο που συνδέει αυτόματα τους μετανάστες με παραβατικές πράξεις βίας. Για πρώτη φορά θεσμικά όργανα υιοθετούν ανοιχτά το λόγο της Άκρας Δεξιάς και των λαϊκίστικων ΜΜΕ.
 • 2.Στον ίδιο χώρο της Πανεπιστημιούπολης οργανώνεται εδώ και πολλά χρόνια το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Γιατί οι Πρυτανικές Αρχές δεν ενοχλούνται από αυτό το Φεστιβάλ; Μήπως τελικά αυτό που ενοχλεί είναι η ορατή παρουσία όσων πρέπει να παραμένουν στο σκοτάδι των μητροπόλεων;
 • 3.Τα περί πυρκαγιάς τα αντιπαρερχόμαστε γιατί στερούνται σοβαρότητας και ρίχνουν το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου.

Είναι προφανές ότι οι δικαιολογίες που προβάλλει το Πρυτανικό Συμβούλιο είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί η στενή συνεργασία Πρυτανείας και Αστυνομίας αφού η πρώτη υιοθέτησε ασμένως την πρόταση της δεύτερης για διοργάνωση του Φεστιβάλ στον Ιππόδρομο (μάλλον για να αποδοθεί και ο οφειλόμενος φόρος τιμής στην αντιρατσιστική προσφορά της 21ης Απριλίου).

Έχοντας επίγνωση των οργανωτικών αναγκών του Φεστιβάλ και (κυρίως) έχοντας την πολιτική ευθύνη για την παρουσία χιλιάδων ανθρώπων χωρίς χαρτιά ή με επισφαλές καθεστώς νομιμότητας, αποφασίσαμε τη διοργάνωση του 12ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στην Πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο του Άρεως). Η απόφαση αυτή ούτε απλή ούτε εύκολη είναι. Η δύναμη, όμως, του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ δεν στηρίζεται σε κάποιον θηριώδη μηχανισμό, αλλά στην ανιδιοτελή συμμετοχή και προσφορά των χιλιάδων ανθρώπων που το έχουν αγκαλιάσει όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτούς τους ανθρώπους απευθυνόμαστε και πάλι για να στηρίξουν το εγχείρημα στην πιο δύσκολη στιγμή του. Η παρουσία στην Πλατεία Πρωτομαγιάς δεν σημαίνει μόνο συμμετοχή σε μια γιορτή αλληλεγγύης που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης της Αθήνας. Είναι και έμπρακτη στάση αντίστασης στον θεσμικό ρατσισμό και τη φαλκίδευση θεμελιωδών πολιτικών δικαιωμάτων.

Αθήνα 28/6/07

Συντονιστικό Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων

banner.jpg
*Για λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα του φεστιβάλ, κάντε κλικ στο μπανεράκι.

Προωθήστε την καταγγελία για την απαγόρευση της Πρυτανείας και το πρόγραμμα του αντιρατσιστικού στο νέο χώρο διεξαγωγής (Πλατεία Πρωτομαγιάς – Πεδιον του Αρεως) όπου μπορείτε
Βοηθήστε να πετύχει και φέτος το 12ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.

18 Σχόλια leave one →
 1. 28/06/2007 9:47 μμ

  ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΓΩ ΕΚΕΙ…(μάλλον)

 2. 28/06/2007 10:02 μμ

  πάλι καλά που δεν επικαλέστηκαν το Πανεπιστημιακό Ασυλο…

 3. 28/06/2007 10:14 μμ

  Eπικαλέστηκαν όμως «πιθανή ενόχληση φοιτητών»…»κίνδυνο πυρκαγιάς»….
  Γελοίοι

 4. 28/06/2007 10:42 μμ

  Να ένας καλός λόγος για να έθω Αθήνα…
  Πολύ θα το ήθελα αλλά, άλλη φορά…

  Με τέτοιους Πρυτανικούς Συμβουλάτορες που έχετε…
  Ο Κρατζαφε μπροστά τους είναι λυκόπουλο…

 5. 28/06/2007 10:52 μμ

  Κλέλια : λυκόπουλο αλλά από τα γκρίζα ( γκρίζοι λύκοι κλπ)
  🙂

 6. 29/06/2007 12:36 πμ

  Μπράβο ΑΦΜ για το ποστ σου! Το κριτήριό μας (δεν είναι πληθυσντικός μεγαλειότητας) δεν μας γέλασε.

  Θα είμαστε και μειες εκεί και ειδικά το Σάββατο 7 Ιουλίου. θα έχουμε την τύχη να απολαύσουμε τον «δικό μας Πόντιο και Αριστερό» Fuat Saka απ΄ την Τουρκία.

  Αν είσαι από ‘κει, έλα… και χωρίς το κασκoλάκι της Trabzonspor!!!

 7. 29/06/2007 1:03 πμ

  Αγαπητοί δεν θα ήθελα να σας στεναχωρήσω αλλά συμφωνώ με την απόφαση. Η δημιουργία επεισοδίων (θεωρώ) πως δεν αναφερόταν στα άτομα που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ αλλά άτομα που θα θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αν δεν το γνωρίζετε στη φιλοσοφική σχολή γίνονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε παιδιά μεταναστών και όχι μόνο τα οποία μετά δίνουν εξετάσεις και σπουδάζουν εδώ μόνο με εξετάσεις στα ελληνικά. Αυτό σε κάποιους ανεγκέφαλους δεν αρέσει και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Θυμάμαι κιόλας πολύ καλά την ακαδημαϊκή χρονιά 2004-2005 που κάποιο μέλος της χρυσής αυγής οπλοφορούσε και πυροβόλησε στον αέρα. Μέχρι να αντιδράσουν οι φοιτητικές παρατάξεις είχαν διαφύγει οι δράστες. Το φεστιβάλ της ΚΝΕ έχει την περιφρούρηση της πιο ενεργής και μάχιμης νεολαίας και όχι μόνο. Αυτό δικαιολογεί την παραχώρηση του χώρου που όμως δε γίνεται και τόσο εύκολα κάθε χρόνο. (πχ πέρσι δεν έδωσαν για Κυριακή το χώρο).

 8. 29/06/2007 2:57 πμ

  θα είμαι εκεί .

 9. 29/06/2007 11:07 πμ

  Envain, ψεύδεσαι ασύστολα! ΕΔΩ θα είσαι.

 10. 29/06/2007 11:13 πμ

  Με την ευκαιρία να πω και το εξής: την Κυριακή 1η Ιουλίου, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών του Πειραιά (Aγ. Αναργύρων και Κω, πίσω από την εκκλησία της Αγ. Σωτήρας στην Παλιά Κοκκινιά), διοργανώνει μια γιορτούλα με συζήτηση, μεζέδες και μουσική, για τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

  Από το Σεπτέμβρη η Composition Doll θα ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Σχολείου. Η ανάγκη για καθηγητές είναι μεγάλη, μια και η προσέλευση των μαθητών βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Όποιος ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail μου.

 11. 29/06/2007 11:31 πμ

  Ντόλυ, εδώ δεν είναι χώρος διαφημίσεων! :ΡΡΡ
  Επίσης, θα (ξανα)γίνεις εσύ εκπαιδευτικός? όι, όι μάνα μ’!

  _____________________
  Επί του θέματος, θεωρώ πως το Πανεπιστήμιο είναι ανοιχτός χώρος, χώρος ανταλλαγής και ελεύθερης διακίνησης ιδεών -αυτό θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον.
  Κατά συνέπεια, για μένα, κάθε απαγόρευση τέτοιων εκδηλώσεων σε πανεπιστημιακό χώρο είναι απαράδεκτη -βάσει και της λογικής ακριβώς του Ασύλου. Από κει και πέρα, αν φοβάται για επεισόδια ο Πρύτανης ή ο οποιοσδήποτε, ας ζητήσει να υπάρχει καλή περιφρούριση.
  Εδώ δεν γίνονται επεισόδια στο Πολυτεχνείο πλέον (χάρη στην ΚΝΕ η αλήθεια είναι, αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση). Άλλωστε εδώ και τόσα χρόνια που διοργανώνεται το φεστιβάλ, δεν έχει ακουστεί ποτέ κάτι.

 12. 29/06/2007 11:33 πμ

  Επίσης να μη ξεχνάμε και το φτωχό μας το Καλυβάτσι
  Οι μέρες πλησιάζουν…
  Εντάτσι;

 13. 29/06/2007 1:00 μμ

  @Κροτ : Τέτοιες «διαφημίσεις» σαν της Ντόλυ δεχόμαστε ευχαρίστως.
  Αβασάνιστα
  Αβάδιστα
  Αγόγγυστα
  🙂

 14. 29/06/2007 4:14 μμ

  Προς τον φίλο karpidis :

  Αγαπητέ, επειδή εδώ και 11 χρόνια συμμετέχω στην ομάδα που οργανώνει το αντιρατσιστικό φεστιβάλ, πιστεύω ότι οι δικαιολογίες σας είναι έωλες:
  1ον. Τα περί χρυσαυγιτών δεν ισχύουν, διότι το αντιρατσιστικό φεστιβάλ έχει περιφρούρηση. Οχι τόσο θεαματική όσο το φεστιβάλ της ΚΝΕ αλλά εξίσου αποτελεσματική.
  2ον. Απ’ ό,τι ξέρω, στην άρνηση της πρυτανείας συνεισέφερε (διακριτικά) και το ΚΚΕ, παραπληροφορώντας ότι δήθεν στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ γίνονται επεισόδια κλπ κλπ.
  3ον. Ποτέ, εδώ και τόσα χρόνια, δεν έχει συμβεί το παραμικρό επεισόδιο.
  4ον. Η πρυτανεία ακολούθησε την πολυδώρεια γραμμή της αστυνομίας. Τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν.

 15. 29/06/2007 4:55 μμ

  Τώρα φαντάζομαι μετά από αυτό, δεν θα έχουμε άλλες σπατάλες στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Έτσι δεν είναι; Τη βρήκανε τη λύση τα τσακάλια ΜΑΡΞ.

  Υ.γ.: 1000 ευχαριστώ για την υπενθύμιση!!!

 16. 29/06/2007 6:04 μμ

  Έχει γίνει ποτέ σε πανεπιστημιακό χώρο; Δεν ξέρω αν το ΚΚΕ παραπληροφόρησε (έχεις στοιχεία για αυτό ; Η πρυταννεία είναι ΝΔ ) και δεν είμαι κνίτης. Αλλά αν εσύ ζούσες την τρομοκρατία ενός όπλου δεν ξέρω αν έμενες σταθερός στις απόψεις σου. Η στο Πεδίο του Άρεως η αστυνομία μάλλον ήταν «σχετικά» παρούσα. Πράγμα που δεν μπορεί έυκολα να γίνει στο ΕΚΠΑ.

Trackbacks

 1. Allons y! « Οξύ
 2. Πολιτικό blog » Εκδηλώσεις από το τριήμερο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • θέι θάμθιγκ

 • ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

 • Monkey Business

 • The Big Store

 • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

 • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

 • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

  Προστεθείτε στους 7.581 εγγεγραμμένους.
 • Ιουνίου 2007
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • Αρέσει σε %d bloggers: