Το «πάθημα» των N.Y.Times, μάθημα για όλο τον Τύπο.
Στη σελίδα media, στο Βήμα της Κυριακής, υπάρχει μια είδηση με μπλογκολογικό (και όχι μόνο) ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα η είδηση αναφέρει ότι η εφημερίδα «The New York Times» αποφάσισε να καταργήσει το συνδρομητικό τέλος των 50$ ετησίως, με το οποίο χρέωνε τους online αναγνώστες, που ήθελαν να έχουν πλήρη πρόσβαση στην ύλη της εφημερίδας.
Μετά από 2 χρόνια εφαρμογής, το πείραμα της συνδρομητικής χρέωσης καταργήθηκε διότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα κέρδη. Σύμφωνα με όσα γράφει το Βήμα, «ένας από τους λόγους της αποτυχίας ήταν και το γεγονός ότι πολλοί από τους αναγνώστες που πλήρωναν τη συνδρομή και μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις στήλες αυτές, στη συνέχεια τις δημοσίευαν στο Διαδίκτυο μέσα από blogs και προσωπικές ιστοσελίδες με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμες σε όλους.»
Bρε ζημιές που κάνουν αυτά τα blog!
Κατά την γνώμη μου όμως, η αλήθεια της αποτυχίας της συνδρομητικής χρέωσης γράφεται λίγες σειρές πιο κάτω:
«Η αποτυχία του πειράματος των «New York Times» αποδεικνύει ότι η χρέωση για πρόσβαση στο περιεχόμενο των ιστοσελίδων των ειδησεογραφικών οργανισμών δεν είναι οικονομικά βιώσιμη, καθώς η βασική πηγή κέρδους για τις ιστοσελίδες αυτές είναι τα διαφημιστικά έσοδα, τα οποία είναι ανάλογα με την επισκεψιμότητά τους. Οποιαδήποτε ενέργεια μειώνει την επισκεψιμότητα, όπως για παράδειγμα η επιβολή συνδρομής, έχει άμεσο αντίκτυπο και στα έσοδα από τις διαφημίσεις.»
Δεν ξέρω αν στο βάθος του μυαλού κάποιων ημετέρων εκδοτών, υπήρχε η σκέψη να επιβάλλουν μελλοντικά, συνδρομητική χρέωση για τους online αναγνώστες τους.
Ας πάρουν μαθήματα από το πάθημα των N. Y. Times κι ας βελτιώσουν όσο μπορούν τις ιστοσελίδες τους. Όσο περισσότερους «τζαμπατζήδες» αναγνώστες προσελκύσουν, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το μελλοντικό τους κέρδος, από τις διαφημίσεις και την αύξηση της επισκεψιμότητας. Με άλλα λόγια, αγαπητές μας εφημερίδες, βελτιώστε τα site σας για να σας διαβάζουμε δωρεάν. Στο τέλος, όλοι κερδισμένοι θα βγούμε.
Υπήρχε κι εδώ τέτοια σκέψη-όταν είχαν ανοίξει οι εφημερίδες του ΔΟΛ(Βήμα-Νέα) την on-line πρόσβαση, έλεγε ότι ήταν η δοκιμαστική περίοδος δωρεάν…
Αλλά μάλλον δεν τους βγήκε, για να το χρεώσουν, κι έτσι παρέμεινε δωρεάν.
Καλημέρα 🙂
Όντως είναι πολύ ακριβό και ούτως ή άλλως τα 50 $ δεν ξέρω πώς θα βοηθούσαν (μου φάινονται πολύ λίγα).
Έχει συμβεί στα καθ΄ημάς κάτι αντίστοιχο.
Πριν από 2,5 χρόνια Σκάι και Μελωδία αποφάσισαν να βάλουν συνδρομή στην παροχή online αναμετάδωσης του προγράμματος. Δλδ ενώ πριν έμπαινες και άκουγες τσάμπα, ξαφνικά έπρεπε να πληρώσεις -για όσους ζουν στο εξωτερικό αυτό ήταν μεγάλο πλήγμα, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς.
Εδώ και ένα χρόνο περίπου η συνδρομή καταργήθηκε, υποθέτω για παρόμοιους με των ΝΥΤ λόγους.
Nai oloi kerdismenoi kapoioi ws epixeirhmaties kai kapoioi san katanalwtes
Συμπέρασμα; Τα νέα των εφημερίδων είναι μπαγιάτικα. Η πλήρης έκδοση των New York Times έρχεται καθημερινά, μαζί με άλλες, στο e-mail μου, χωρίς να έχω ποτέ πληρώσει συνδρομή. Γράφτηκα τον Μάιο, οπότε το «νέο» είναι, τουλάχιστον, 5 μηνών!
τσσσστ! μέσα σε όλα η Ντόλυ!
(ΑΦΜ, βγάλε το γαβροσήμα σε παρακαλώ αό πάνω αριστερά, γιατί αλλιώς θα κρατήσω την αναπνοή μου μέχρι να σκάσω!)
Υπήρχε αυτή η σκέψη, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά η ψηφιακή έκδοση των «Νέων» και του «Βήματος». Έγραφαν «δοκιμαστική περίοδος, χωρίς χρέωση» (πάνω-κάτω).
Το ίδιο συνέβη με το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Eξέπεμπε μέσω του myradios.gr, το οποίο πριν λίγους μήνες και για ένα δεκαήμερο (πάνω-κάτω), είχε ορίσει ακρόαση μόνο με πληρωμή συνδρομής.
Όπως διαπιστώσατε, όλοι κατάλαβαν τη βλακεία που τους δέρνει.
(σημείωση: πάντως, υπήρχαν στοιχεία συνδρομητών των NYT – αλλά και των FT – στο bugmenot.com)
Ευτυχώς το διαδίκτυο εξακολουθεί να είναι ένα από τα λίγα δωρεάν και ελεύθερα αγαθά!
Ιδού το άρθρο από την ίδια την εφημερίδα:
http://www.nytimes.com/2007/09/18/business/media/18times.html?excamp=GGBUtimesselect
Μας δίνει παραπάνω πληροφορίες από το Βήμα για την ιστορία.
-Simon @ atheoi.ORG
ψιλο-elementary.
Οταν στην παγκοσμια κοινοτητα υπαρχουν τοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοσα σαητς που μπορεις να ενημερωθεις, οσο σου ριχνει πορτα το συνδρομητικο, τοσο του ριχνεις και εσυ.
Προσφορα και ζητηση.
μηδεν ζητηση = δωρεαν.
@ Νατάσα: Αλήθεια έλεγαν στο ΔΟΛ. Απλά δεν διευκρίνισαν πόσο θα διαρκεί η δοκιμαστική περίοδος. Μπορεί να εννοούσαν 100 χρόνια
🙂
@Δείμος του πολίτη : μάλλον ευελπιστούσαν ότι θα προσέλκυαν εκατομμύρια συνδρομητές. Οπότε με 50$ το χρόνο, θα είχαν ένα πολύ καλό έσοδο.
@ Κροτ: ναι, αυτό με τα ραδιόφωνα το θυμάμαι. Είχαν γραφεί και κάποια ποστ σε κάποια blog ξενητευμένων μας πουλιών
🙂
@ Pasta : Κι έτσι είναι το σωστό. Αυτοί μπορεί να ξοδεύουν χρήμα στο στήσιμο του site, εμείς όμως ξοδεύουμε το χρόνο μας για να τους διαβάσουμε. Οι επισκέψεις μας στο site τους, τους αποφέρουν χρήμα μέσω των διαφημίσεων.
Άρα ο χρόνος μας γίνεται χρήμα γι΄αυτούς.
🙂
@ Dolly: το νέο δεν είναι παλιό. Το link που έχει βάλει πιο κάτω ο SimonSays έχει ημερομηνία September 18, 2007
@ Κροτ : τα κόκκινα εμβλήματα δεν βγαίνουν με τίποτε… Τατουάζ στην βελουδένια επιδερμίδα του blog έχουν γίνει… (Όταν θέλω , γίνομαι ποιητής μιλάμε!)
@ το Μάτι: Επομένως , μεγάλο μέρος της ζημιάς για τους Ν.Υ.Τimes, έγινε και από την διαρροή των password, μέσω τέτοιων site όπως το bugmenot
@ Manousakis: ευτυχώς…
🙂
@SimonSays: σ’ ευχαριστώ πολύ για το link. Σ’ αυτήν την ανακοίνωση στηρίχτηκε μάλλον το άρθρο του Βήματος.
@ Suspect :έτσι είναι οι νόμοι της αγοράς.
Ζήτω το τζάμπα!
mou thymizei to epic (http://epic.makingithappen.co.uk/), kata to opoio i e3eli3i ston klado tis paragwgis eidisewn allazei rizika, me apotelesma i NYT na valei louketo 🙂