Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οκτωβριανά…

01/10/2007

Δεν ξέρω για σας, αλλά για μένα ο Οκτώβριος είναι ένας από τους αγαπημένους μου μήνες. Αγαπημένος μεν, περίεργος δε. Πρώτα πρώτα , ενώ είναι ο δέκατος μήνας στη σειρά, πήρε το όνομά του από τον αριθμό οκτώ. Δεν μπορούσε όμως να κάνει αλλιώς. Τη φανέλα με τον αριθμό δέκα την είχε καπαρώσει ο Δεκέμβριος, ο οποίος θα έπρεπε όμως να ονομάζεται Δωδεκέμβριος, μια και είναι ο δωδέκατος μήνας.

Άλλη ιδιοτροπία του, είναι ότι δεν γουστάρει το «μ». Ενώ γράφουμε Σεπτέ-Μ-βριος, Νοέ-Μ-βριος, Δεκέ-Μ-βριος, δεν επιτρέπεται με τίποτε να γράψουμε Οκτώ-Μ-βριος.
Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά εγώ είμαι σίγουρος ότι ο Οκτώβριος έδιωξε το «μ» για να εντυπωσιάσει.

Τον Οκτώβριο έχουν συμβεί πολλά συνταρακτικά γεγονότα.
Πρώτα πρώτα η μεγάλη μπολσεβίκικη επανάσταση στη Ρωσία, η οποία ονομάστηκε Οκτωβριανή, από τη νύχτα της 24ης Οκτωβρίου 1917 (με το παλιό ημερολόγιο) κατά την οποία έγινε η κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων του τσάρου. Με την αλλαγή του ημερολογίου και την προσθήκη 13 επιπλέον ημερών, η επέτειος του γεγονότος αυτού πέφτει πια ημερολογιακά στον Νοέμβριο. Αυτό όμως καμία σημασία δεν έχει… Κανένας δεν σκέφτηκε να μετονομάσει την επανάσταση σε Νοεμβριανή, ούτε να αλλάξει τον τίτλο της περίφημης ταινίας του Αϊνζεστάιν που περιγράφει τα γεγονότα αυτά, από «Οκτώβρης» σε «Νοέμβρης»

Άλλο σημαντικό γεγονός που εορτάζουμε τον μήνα αυτό, είναι η επέτειος του «ΟΧΙ», σε ανάμνηση της έναρξης του ελληνο-ιταλικού πολέμου την 28η Οκτωβρίου 1940. Εκτός από συναισθήματα εθνικής υπερηφάνειας για τους παππούδες μας, που πολέμησαν στα αλβανικά βουνά, η ιστορική αυτή επέτειος τροφοδοτεί για χρόνια ολόκληρα τα ιντερνετικά φόρουμ και blog με συζητήσεις που ανάβουν τα αίματα.
«Πρέπει να γίνονται παρελάσεις;»
«Να την σηκώσει τη σημαία ο Τσενάι;»
«Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι;»
Μεγάλες… στιγμές για το ελληνικό web και την ελληνική μπλογκόσφαιρα!
Πάντως, μια και εδώ μιλάμε για τον Οκτώβριο, θα πρέπει να επισημάνω ότι αν ο Μουσολίνι, αργούσε 3 μέρες να κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα, θα κάναμε παρελάσεις τον Νοέμβριο.
Ευτυχώς (για τον Οκτώβριο), του Μουσολίνι του την βίδωσε στις 28.

Για τους έλληνες ψηφοφόρους, ο Οκτώβριος του 1981 είναι αυτός που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένος στη μνήμη τους και για την νίκη του Πασόκ (περασμένα μεγαλεία) αλλά και για τα προεκλογικά συνθήματα που κυριαρχούσαν στις αφίσες του τότε: «18 Οκτωβρίου: ραντεβού με την Ιστορία» και «στις 18 σοσιαλισμό». Βέβαια,κάποιοι μετά την νίκη του Πασόκ, φρόντισαν να στήσουν την Ιστορία στο ραντεβού αυτό. Όσο για τον σοσιαλισμό… Ούτε στις 18 τον είδαμε, αλλά ούτε μετά από 18 χρόνια διακυβέρνησης του Πασόκ τον ανταμώσαμε.

Μετά την ιστορική αυτή αναδρομή, ας περάσουμε στη λαογραφία. Για τον Οκτώβριο υπάρχουν αρκετές παροιμίες όπως «Τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια», «Οκτώβρη και δεν έσπειρες, σιτάρι λίγο θά’χεις», «Τον Σεπτέμβρη οι εκλογές, τον Οκτώβρη οι πληρωμές», «Τον Οκτώβρη ο Γιωργάκης, τον Νοέμβρη ο Βαγγελάκης» και άλλες πολλές.
Περιέργως, για τον Οκτώβριο δεν έχουν γραφτεί ερωτικά τραγούδια. Αλλά δεν χρειάζεται να σκάτε. Μπορείτε άνετα να διασκευάσετε όποιο τραγούδι αναφέρεται σε άλλο μήνα και να το κάνετε Οκτωβριανό. Δεν θα παρεξηγηθεί κανένας αν για παράδειγμα τραγουδήσετε στην αγαπημένη σας «Αχ Μαρία του Νοτιά, δεν θα είμαι πια μαζί σου, στου Οκτώβρη τις εννιά, πού’χεις τα γεννέθλιά σου».
Σιγά μη νιαστεί o Mίκης Θεοδωράκης αν τραγουδήσετε:
«Οκτώβρη μου ξανθέ, οκτώβρη μου ξανθέ
και μήνα μυρωδάτε, καρδιά μου πώς αντέ-
καρδιά μου πώς, καρδιά μου πώς αντέχεις
μέσα στην τόση αγάπη και στην τόση ομορφιά»

Αυτά είχα να σας πω για τον Οκτώβριο.
Καλό μήνα να έχουμε.

———————–

Ο Ν. Σαραντάκος (ευχαριστώ!) στο comment του σημειώνει κάποια ερωτικά (με την ευρεία έννοια) τραγούδια, που έχουν στον τίτλο τους την λέξη Οκτώβρης. Ανεβάζω ένα από αυτά στο post: Την
«Μαρία του Οκτώβρη»
σε μουσική Νίκου Δανίκα και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, από τον δίσκο του Γιώργου Μαρίνου «Ροζ προκηρύξεις».

29 Σχόλια leave one →
 1. 01/10/2007 12:35 μμ

  Να σου συμπληρώσω λοιπόν:

  Ο μήνας αυτός χρωστάει τ’ όνομά του στο λατινικό οκτόμπερ, που θα πη όγδοος – γιατί τέτοιος ήταν στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο. Ο ελληνικός λαός, όμως, τον ονομάζει συνήθως Άη-Δημήτρη ή Αηδημητρίτη και Αγιοδημητριάτη, επειδή μας φέρνει την εορτή του Αγίου Δημητρίου (στις 26) σημαντικό χρονικό ορόσημο για την προετοιμασία του χειμώνα:

  Τ’ Άη-Δημητριού, μέσα κρεβάτι,

  Τ’ Άη-Γιωργιού έξω κρεβάτι.

  Οι δυο αυτοί άγιοι, που έχουν τόσες ομοιότητες- ας θυμηθούμε πώς παριστάνονται στις εικόνες, στρατηλάτες καβαλλάρηδες κι οι δυο, που σκοτώνουν με το κοντάρι τους, ο πρώτος το «βάρβαρο πολέμιο» της θρησκείας μας κι ο δεύτερος το δράκο- τοποθετημένοι εορτολογικά σε δύο καίριες μέρες του χρόνου, ορίζουν μετεωρολογικές μεταβολές και περιόδους και κανονίζουν τις αντίστοιχες ασχολίες των κατοίκων της πατρίδας μας.

  Στα βόρεια μέρη, μετά τ’ Αγίου Δημητρίου, οι κτηνοτρόφοι αφήνουν τα ψηλά βουνά και κατεβάζουν τα κοπάδια τους στα πεδινά μέρη όπου θα ξεχειμωνιάσουν, τα «χειμαδιά», για να τα ξανανεβάσουν μετά τις καλοκαιριές τ’ Άη-Γιωργιού.

  Αντίστροφα, στα ίδια χωριά, μια άλλη τάξη χωρικών, οι «μαστόροι», που γυρίζουν την Ελλάδα τους ζεστούς μήνες ως χτίστες, αφήνουν τις πολιτείες κι ανηφορίζουν στα ψηλά βουνά, για να περάσουν τις κακοκαιρίες με τις οικονομίες τους και τους δικούς τους πλάι στο τζάκι.

  Είναι ο μήνας που τρυγούν τα όψιμα σταφύλια γι αυτό και οι Πόντιοι τον λένε τρυγομηνά, και προετοιμάζουν τη γη, μετά τα πρωτοβρόχια του, για τη σπορά των δημητριακών στα νοτιότερα μέρη:

  Οχτώβρη, και δεν έσπειρες

  Οχτώ σωρούς δεν έκαμες.

  Λένε στην Πελοπόννησο, Μύκονο, Νάξο κλπ.

  Πριν φύγη ο προάγγελος αυτός του χειμώνα, μας προσφέρει μια τελευταία χαρούμενη αναλαμπή; Το μικρό καλοκαιράκι ή τ’ Άη-Δημητριού το καλοκαιράκι, που μερικοί αχάριστοι τ’ ονόμασαν γαϊδουροκαλόκαιρο, επειδή φέρνει. γαϊδουρινή ζέστη.

  Εμείς όμως ας το υποδεχτούμε με τη συμπάθεια που το υποδέχονται οι Κερκυραίοι

  Άη-Δημητράκι

  Μικρό καλοκαιράκι

  στολίζοντας τα βάζα μας με τα όμορφα λουλούδια του, τα χρυσάνθεμα, που τα βαφτίσαμε αηδημητριάτικα ή αγιοδημητρολούλουδα και οι Κύπριοι οχτωβρούδια.

  (ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ
  Σάββατον 5 Οκτωβρίου 1957
  Περίοδος Ε΄ τόμος Α΄ αριθμ. 21
  Ελληνική ζωή και γλώσσα
  Σταύρος Μάνεσης: Οκτώβριος)

  Καλό μήνα 😀
  (κι εγώ τον αγαπώ πολύ, γέννησα το γιο μου αυτό το μήνα…)

 2. 01/10/2007 12:38 μμ

  πολύ καλό το αφιέρωμά σας στον οκτώβριο, αγαπητέ ΑΦΜ, αλλά λησμονήσατε ένα σημαντικό γεγονός.
  Και πώς θα μπορούσατε να μην το λησμονήσετε, αφού δεν το γνωρίζετε πιθανότατα.
  19 Οκτωβρίου παντρεύτηκαν οι γονείς μου! Πριν από 32 χρόνια.
  (19 Οκτωβρίου του 1981 ο μπαμπάς μου το ξέχασε -ήταν η πρώτη και μοανδική φορά! καταλαβαίνετε το γιατί: όχι δεν ήταν για την αλλαγή! ήταν που δεν είχαν μπει στη Βουλή οι δικοί του! έκτοτε έχει πλουτήσει τους ανθοπώληδες για να εξιλεωθεί!).

  Καλή μέρα και καλό μήνα!

 3. 01/10/2007 12:39 μμ

  αγνοείστε παρακαλώ τα ορθογραφικά λάθη, οφείλονται στην συγκίνηση!

 4. 01/10/2007 12:47 μμ

  Nα που σιγά σιγά, θα γράψουμε την δικιά μας λαογραφία εδώ. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
  -Γέννηση Άκη
  -Γάμος γονιών της Κροτ
  Νατάσα και Κροτ, να τους χαίρεστε. Και η συγκίνηση είναι δικαιολογημένη.

  🙂
  Άντε… Όλο ευχάριστα γεγονότα, να έχουμε τον μήνα αυτό, για να τα γιορτάζουμε τα επόμενα χρόνια

 5. 01/10/2007 12:48 μμ

  Επέτρεψέ μου να συμπληρώσω κι εγώ κάτι , στην ομολογουμένως υπέροχη αυτή Οκτωβριανή … αναφορά :
  Η 4η του Οκτώβρη είναι , σε παγκόσμιο επίπεδο , η μέρα που έχει αφιερωθεί στα ζώα ….
  Πιστεύω πως είναι άξιο λόγου να αναφερθεί … Όχι πως πιστεύω , πως προσφέρουν κάτι αυτές οι … παγκόσμιες ημέρες , αλλά να , έτσι το θυμήθηκα τώρα …
  Καλό μήνα ….

 6. 01/10/2007 1:04 μμ

  @Σίλια: Καλά κάνεις και το αναφέρεις. Μπορεί η αποτελεσματικότητα τέτοιων ημερών να μην είναι μεγάλη, ο συμβολισμός τους όμως είναι.
  Καλό μήνα επίσης

 7. 01/10/2007 1:57 μμ

  Υπάρχει και μια άλλη (θλιβερη) επέτειος. Τον Οκτώβρη του ΄22 οι ¨σύμμαχοι΅ υποχρέωσαν τους Έλληνες να αποχωρήσουν από την Ανατολική Θράκη, την οποία παρέδωσαν στον Κεμάλ.

  Πάνω από 250.000 Έλληνες πέρασαν στα δυτικά του Έβρου. Στη Μακεδονία οι προσφυγικοί αυτοί πληθυσμοί, είναι γνωστοί ως ΅ανατολικοθρακιώτες¨.

  Η ειρωνία είναι ότι στην Ανατολική Θράκη, η πλειονότητα του πληθυσμού ήταν Έλληνες, σε αντίθεση με τη Δυτική, όπου πλειοψηφούσαν τότε οι μουσουλμάνοι (Τούρκοι, Πομάκοι και Τσιγγάνοι).

 8. 01/10/2007 2:33 μμ

  Επίσης καλό μήνα Αλλουφάνιε!!

 9. 01/10/2007 2:42 μμ

  1η Οκτώβρη έγινε η μάχη στα Γαυγάμηλα!

 10. 01/10/2007 2:44 μμ

  Kαλύτερα που νικήσαμε στη μάχη των Χειμερινών Ανακτόρων, παρά στα Γαυγάμηλα!!!!!!!!!!

  Μ-π

  έτσι κι αλλιώς, χέσε μέσα τελικά!

 11. 01/10/2007 2:50 μμ

  Καλό μήνα, Αλλού!

  Επίσης έχει γεννηθεί η μικρή μου αδερφή μου κι η γοργόνα μας τον Οκτώβρη! 😉

 12. 01/10/2007 3:28 μμ

  Ευχαριστούμε για τη διαφώτιση και ανταποδίδουμε την ευχή! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

 13. 01/10/2007 3:30 μμ

  Και σαν σήμερα 1η Οχτώβρη του 1949 ο Μάο Τσετούνγκ ανακηρύσσει στο Πεκίνο τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας… http://orgilaou.blogspot.com/2007/10/blog-post_01.html

 14. 01/10/2007 3:45 μμ

  καλο μηνα να εχουμε και καλα να περναμε!!!

 15. 01/10/2007 3:49 μμ

  Άκου τώρα ΑΦΜαρξ, πόσα κοινά έχουμε ως λαοί. Εσάς ένας δικτάτορας είπε όχι στον Μουσολινη, εμείς, εξαιτίας μιαw ημερομηνίας του Οκτώβρη, που συνδεόταν με δικτάτορα, εορτάζαμε επί 46 χρόνια. Ήταν 16 Οκτωβρίου 1908, όταν γεννήθηκε ο δικός μας δικτάτορας Εnver Hoxha. Που αν και δεν είπε κανένα όχι στον Μουσολινη, είπε το μεγάλο ΟΧΙ στον ίδιο το λαό του, και μας έκλεισε σε ένα τεράστιο κλουβί, απολαμβάνοντας τα κατορθώματά του. Κι εμείς, γιορτάζαμε τα γενέθλιά του, με χαρές και με τραγούδια…

 16. 01/10/2007 5:27 μμ

  Ωραίο κείμενο, αγαπητέ Μαρξ, αλλά θα σε στενοχωρήσω για τη διάθεση εντυπωσιασμού του Οκτώβρη: τα ονόματα των περισσότερων μηνών είναι λατινικά και ακολουθούν τις λατινικές μορφές των λέξεων. Από το [αριθμητικό+κατάληξη μήνα] έχουμε septem-ber, octo-ber, novem-ber, decem-ber. (Το έγραψε και το νατασσάκι, τα ημερολόγια των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων ξεκινούσαν από το Μάρτη, επειδή είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης και αρχή κάθε νέου κύκλου της φύσης.) Με λίγα λόγια, σεμνός και ταπεινός είναι ο Οκτώβρης, απλά γεννήθηκε με κουσούρι, χωρίς m 🙂

  Καλό μήνα!

 17. 01/10/2007 7:18 μμ

  Καλό μήνα κι από μένα Μαρξ, εμένα όλα τα προσωπικά γεγονότα μου συμβαίνουν το Σρεπτέμβρη αλλά τον Οκτόβρη θεωρώ το πιο γλυκό μήνα για μπάνιο.
  Καιρό έχουμε να τα πούμε…

 18. 01/10/2007 7:35 μμ

  Αλλουφάνη, καλό μήνα νάχουμε.
  Και αν δεν έχεις αντίρρηση να σου προσθέσω μερικά τραγούδια ερωτικά που έχουν τον Οκτώβρη στον τίτλο τους:

  Η Μαρία του Οκτώβρη του Γ. Μαρίνου
  Οκτώβρης Σαλονίκη του Νικολόπουλου, τραγούδι ο Τερζής
  Κορίτσι του Οκτώβρη του Μίκη από την Πολιτεία Δ’

  Υπάρχει βέβαια και το «Οκτώβριος σημαία στα μπαλκόνια» από το Καλαντάρι του Παντελή Θαλασσινού, που έχει ένα τραγούδι για κάθε μήνα. Και παρά τον τίτλο, κι αυτό ερωτικό είναι ή περίπου.

 19. 01/10/2007 8:30 μμ

  Είστε η λαογραφία προσωποποιημένη, κύριε Α.Φ.Μ. μου!!!!

 20. 01/10/2007 9:47 μμ

  Αχαχαχα, Μαρξούλη σε κάτι τέτοια κείμενά σου αναγνωρίζω την συγγένειά σου με τον υπέρτατο Groucho!

  Καλό μήνα! 🙂

 21. 01/10/2007 11:22 μμ

  @ Αριστεροπόντιε : ένα χιουμοριστικό ποστάκι σκέφτηκα να κάνω για να καλωσορίσουμε τον Οκτώβρη. Δεν φιλοδοξώ να γράψω «τα άπαντα των ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν κατά τον μήνα Οκτώβριον ανά τους αιώνες».
  🙂

  @ Σκύλε της Βάλια Κάλντα: Μα που τα θυμηθήκες τα Γαβγάμηλα σκύλε; Λόγω του Γάβ;
  🙂

  @ Rizobreaker: καλό μήνα επίσης σύντροφε

  @ Ρενάτα : Γενέθλια εις διπλούν στο σόι σας τον Οκτώβριο … Άρα να υποθέσω ότι είναι διπλά αγαπημένος μήνας…

  @ Χαμένο κορμί : όσο για την «διαφώτιση», δεν λέω τίποτε. Απλά σκέφτομαι κανένα μαθητή δημοτικού (ή μάλλον τον μπαμπά του) που θα ψάχνει παροιμίες για τον Οκτώβρη, και θα τον φέρει o γκούγκλης στο blog μου. Τι έκπληξη θα αισθανθεί η δασκάλα , όταν το παιδάκι της εμφανίσει για παροιμία το » τον Οκτώβρη ο Γιωργάκης, τον Νοέμβρη ο Βαγγελάκης»
  🙂
  @ Οργή λαού: Οκτώβριο και ο Μάο, ε; Μήνας των επαναστάσεων τελικά ο Οκτώβρης μας.

  @ Πρέζα TV: Amen
  😉

  @ N.Ago: Φαντάζομαι τι είδους χαρές και πανηγύρια θα ήταν αυτά… Πάντως, όλοι οι δικτάτορες εκτός από τον τρόμο που σκορπάνε στο λαό, μια εικόνα γελοιότητας την έχουν…
  Οι δικοί μας εδώ, την είχαν σίγουρα.

  @ Αμμό-Κωστα: Τα εγκυκλοπαιδικά τα ξέρω…
  Αλλά προσπάθησα να γράψω ένα αστείο ποστ…
  🙂

  @ Σύλβια : Καλό μήνα… Αλλά δεν μου εξήγησες γιατί η αλλαγή του ονόματος σε Olive;

  @ Νίκο Σ.: Πωπωπω! Κινητή εγκυκλοπαίδεια ελληνικού τραγουδιού είσαι…
  Σ’ ευχαριστώ. Τα βρήκα τα τραγούδια και θα ανεβάσω σε λίγο στο post ένα από όλα…

  @ Ντόλυ: Και λαάου-λάου-γράφο να με πεις, δεν παρεξηγούμαι.
  🙂
  @ Industrial daisies: Σ’ ευχαριστώ . Πολύ ωραίο κομπλιμέντο ήταν αυτό.

 22. 02/10/2007 4:24 πμ

  Τo blog του απολυμένου από την ΓΣΕΕ Δημοσιογράφου για θέματα εργασίας και ότι άλλο κάτσει…
  http://apasxolisi.wordpress.com/

 23. 02/10/2007 6:42 πμ

  Καλό μήνα είναι και μένα ένας από τους αγαπημένους μου μήνες

 24. 02/10/2007 9:17 πμ

  Και όλα αυτά ο Οκτώβρης ε;… Ενθουσιάστηκα! Άντε, καλό μήνα να έχουμε 🙂 Καλημέρες

 25. 02/10/2007 9:48 πμ

  Να που λειτουργεί ΑΦΜ ως ευχάριστο καταπότιον στους μελαγχολικούς μικροαστούς και ως δημιουργικό λιμάνι γιαυτούς που βλέπουν μακριά και δεν τους χωράει αυτός ο τόπος ονειρεμένοι το φάντασμα που πλανιέται ….πάνω από τη Λατινική Αμερική τώρα,. Πάντως στους έρωτες ας πει κάποιος στο Σαραντάκο την Πρωτοπορεία την είχε πάντα ο Σεπτέμβρης, τραγουδημένος τοιουτοτρόπως. 🙂

 26. 02/10/2007 11:12 πμ

  @ So-Far & Mαρία: Καλό μήνα

  @Διόνυσε: Πιστεύω ότι οι Απριλο-μάηδες έχουν τα πρωτεία στο ελληνικό τραγούδι.
  Αλλά ο Ν.Σ δεν ισχυρίστηκε ποτέ, ότι ο Οκτώβρης είναι ο πιο τραγουδισμένος μήνας.

 27. 02/10/2007 2:05 μμ

  Μαρξ σόρι, κατάλαβα ότι το ποστ ήταν αστείο, μάλλον εμένα δε μου βγήκε ο συνδυασμός επιστήμης με το καλαμπούρι σεμνός, ταπεινός, με κουσούρι – Οκτώβρης. Τι να πεις, συμβαίνουν αυτά… Καλό μήνα και πάλι.

 28. 02/10/2007 9:36 μμ

  Ναι ΜΑρξ. Πρώτα έπαιξα με το Σύλβια Ο. – Ολίβια Σ., είναι ένα όνομα που το χρησιμοποιούσα και σαν δημοσιογράφος, μετά όμως κατάλαβα ότι στο μπλογκ μου ταιριάζει ένα νικηφόρο όνομα που συμβολίζει την ελιά – Olive. Δεν σου αρέσει;

 29. 03/10/2007 2:29 πμ

  Καλό μήνα και από μένα αν και λίγο καθυστερημένα.
  Ο Οκτώβρης εκτός όλων των παραπάνω και είναι μέγας «προπονητοφάγος» μήνας.
  Οχι ότι δεν απολύονται προπονητές τους υπόλοιπους μήνες, αλλά μέχρι τέλος Σεπτέμβρη υπάρχει συνήθως μια ανοχή. Τον Οκτώβρη όμως όχι. Εξ ου και η γνωστή φράση – απορία για κάθε προπονητή που η ομάδα του δεν έχει καλή πορεία: «Θα κάνει παρέλαση την 28η;»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • θέι θάμθιγκ

 • ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

 • Monkey Business

 • The Big Store

 • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

 • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

 • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

  Προστεθείτε στους 7.581 εγγεγραμμένους.
 • Οκτώβριος 2007
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Αρέσει σε %d bloggers: