Μετάβαση στο περιεχόμενο

Taste for Justice

07/12/2007

Βάλτε τα ανθρώπινα δικαιώματα στο τραπέζι
Πρόσκληση για δείπνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία γιορτάζει με γεύματα σε εστιατόρια στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σχεδόν 50 εστιατόρια σε Αθήνα, Πειραιά, Χανιά, Ηράκλειο και Γρεβενά θα συμμετέχουν στο διήμερο εορτασμό και θα προσφέρουν μέρος των εισπράξεών τους στο έργο της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μαζί με το καλό φαγητό, οι επισκέπτες των εστιατορίων θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ξεχωριστή «συνταγή» για τη δημιουργία ενός κόσμου με δικαιοσύνη, ασφάλεια, ελευθερία και αξιοπρέπεια. Θα περιλαμβάνει ιδιαίτερα υλικά όπως η ζωή, η ισονομία, η πρόσβαση σε τροφή, η προσωπική ασφάλεια, η ελευθερία της έκφρασης και της συνείδησης, οι συναθροίσεις και ο συνδικαλισμός, η ισότητα, η πρόσβαση στη στέγη, η συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες και γενικά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα που αναφέρονται στην Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων συμβάσεων του διεθνούς δικαίου.

Οι καλεσμένοι θα κληθούν να προφυλάξουν τη «συνταγή» αυτή και στέλνοντας μια κάρτα αλληλεγγύης σε 10 ανθρώπους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι άνθρωποι όπως ο Σι Τάο, δημοσιογράφος στην Κίνα που καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα επειδή έστειλε ένα email που περιλάμβανε τις «οδηγίες» της κινεζικής κυβέρνησης για την κάλυψη της επετείου των γεγονότων της πλατείας Τιέν Αν Μεν, θα λάβουν κάρτες από την Ελλάδα μέσα στη φυλακή.

Οι κάρτες αυτές δίνουν ελπίδα στους φυλακισμένους, αλλά και βελτιώνουν πραγματικά τις συνθήκες κράτησης τους, όπως διαβεβαιώνει ο Ζμίτσερ Ντάνσκεβιτς, ο οποίος επίσης θα λάβει κάρτες από την Ελλάδα, ότι τα γράμματα και οι κάρτες που παίρνει του παρέχουν τεράστια ηθική υποστήριξη και ότι η διοίκηση των φυλακών, βλέποντας τις εκατοντάδες κάρτες που καταφτάνουν, τον μεταχειρίζεται διαφορετικά: με σεβασμό.
Για να δείτε ποια εστιατόρια συμμετέχουν, επισκεφτείτε το www.amnesty.org.gr

13 Σχόλια leave one →
 1. 07/12/2007 11:48 πμ

  ευχαριστούμε ΑΦΜ.

 2. 07/12/2007 11:51 πμ

  θα ψάξω να δω αν παίζει κάτι σχετικό και στο χωριό μου.

 3. 07/12/2007 11:52 πμ

  Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση – μπράβο τους
  Κάποια από αυτά τα εστιατόρια – της Αθήνας τουλάχιστον, είναι πολύ καλά – να πάμε
  Καλημέρα 🙂

 4. 07/12/2007 12:58 μμ

  να υποθέσω οτι στους 5 κουβανούς που κρατούνται παράνομα στις φυλακές του Μαϊάμι δεν παίζει να στείλουμε καρτούλες, έτσι?!Δεν αντέχω, θα το πω!Και θα χε@@@τει πάνω του ο φύλακας αμα δει τις καρτούλες απο τα φάνσυ εστιατόρια να καταφτάνουν!

 5. 07/12/2007 12:59 μμ

  Δεν αντέχω, θα το πω!Και θα χε@@@τει πάνω του ο φύλακας αμα δει τις καρτούλες απο τα φάνσυ εστιατόρια να καταφτάνουν!

 6. 07/12/2007 1:00 μμ

  πώς τα κατάφερα έτσι?!θεά!

 7. 07/12/2007 1:07 μμ

  Δεν περίμενα τα «Παρασκευή ‘ς» να είναι στη λίστα…
  (Θέλω να γράψω για άλλη μια φορά, πολύ καλό ποστ, αλλα θα το πάρεις πάνω σου….νέε μου!!!) 🙂

 8. 07/12/2007 1:56 μμ

  Μ’ αρέσει πολύ σαν ιδέα! Για να τσεκάρω και τη λίστα. 🙂

 9. 07/12/2007 2:53 μμ

  πώς καταφέρνουμε στην Ελλάδα να τα συνδιάζουμε όλα με το φαϊ, υπέροχο δεν είναι?

 10. 08/12/2007 11:46 πμ

  Πολύ όμορφη ιδέα!

 11. 09/12/2007 12:07 πμ

  Παράλληλες εκδηλώσεις επί του συγκεκριμένου θέματος :

  Οι τοπικές ομάδες δράσης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» διοργανώνουν παράσταση με το θεατρικό αναλόγιο του Ariel Dorfman, «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία – Φωνές πέρα από το σκοτάδι» που είναι βασισμένο στις συνεντεύξεις της Kerry Kennedy Cuomo με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, ανθρώπους που έθεσαν τη ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο προκειμένου να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007 και ώρα: 21:00, στο Goethe Institut, Βασ. Όλγας 66, Θεσσαλονίκη, είσοδος 10 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις Ειρήνη Τσολάκη, Μέλος ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας, τηλ. 6978875961.

  Ταυτόχρονα, στις 10 Δεκεμβρίου και ώρα 20.30, η τοπική ομάδα δράσης 25 θα διοργανώσει μουσική βραδιά στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, Κύπρου 68, στην Αργυρούπολη. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι Amnesty Strings υπό την διεύθυνση του Patrick Evans της Λυρικής Σκηνής, η Sacha Son με τον Joel Soto, η Marta Moreleon και οι Los Delsur, οι Οξυγόνο με τον Ευτύχη Ζάρμπ, οι Home Suite Home με τους Raymond Caldwell και Peter O’Leary και οι Without Borders (Χωρίς Σύνορα) με τον John Carr. Στους παρευρισκόμενους θα δοθεί η ευκαιρία να υπογράψουν κάρτες ελπίδας για υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εισιτήρια: 15 ευρώ, και 10 ευρώ (για φοιτητές) – Τηλ.: 6974093169, 6974437085.

  Τέλος, στις 9 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00, η τοπική ομάδα δράσης των Χανίων θα διοργανώσει συναυλία με τα μαθητικά συγκροτήματα, Roundabout και Deathjune, το Χάρη Καλαμπακάκη, το Λεωνίδα Λαινάκη με το συγκρότημα του και τους Blues’N’Booz στον πολυχώρο τέχνης Μοναστήρι του Καρόλου, Μ. Νταλιάνη 22. Παράλληλα θα γίνει έκθεση οπτικοακουστικού υλικού στον επάνω όροφο του κτιρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 12. Aris permalink
  10/12/2007 11:32 πμ

  Δικαστικές διώξεις εργατών συνδικαλιστών
  ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
  Αφορά: Δικαστικές διώξεις εργατών συνδικαλιστών
  Το Σωματείο Εργαζομένων στην Pepsico – ΗΒΗ, προέβη σε απεργιακές κινητοποιήσεις, στις 31/8/2001, 28/9/2001 και 11/10/2001, με στόχο τη διάσωση των θέσεων εργασίας που κινδύνευαν να χαθούν από επικείμενη συμφωνία εργολάβων με την εταιρία που θα αναλάμβαναν το αντικείμενο των εργασιών της ΠΕΠΣΙ ΚΟΛΑ. Η εξέλιξη αυτή θα ερχόταν ως συνέχεια της διακοπής των εργασιών του τμήματος παραγωγής του εργοστασίου το 1998.
  Στο πλαίσιο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι της ΠΕΠΣΙΚΟ–ΗΒΗ συγκρότησαν επιτροπές για να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους ότι οι εργαζόμενοι θα αγωνισθούν για τη διατήρηση της δουλειάς τους, για να διαφυλάξουν την απεργία τους από απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και για να εκφράσουν δημοσίως τις ανησυχίες τους και τα δίκαια αιτήματά τους.
  Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που η ΠΕΠΣΙ ΚΟΛΑ διακινούσε ή σκόπευε να διακινήσει προϊόντα της ήταν και η επιχείρηση ΠΟΤΟΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΕ, συμφερόντων του Ιωάννη Καπούλα, η οποία την περίοδο εκείνη δεν είχε νόμιμη άδεια λειτουργίας και διακίνησης προϊόντων!
  Ο εργολάβος-συνεργάτης της ΠΕΠΣΙ ΚΟΛΑ μήνυσε για τις ενέργειες αυτές μέλη του σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στην ΠΕΠΣΙ ΚΟΛΑ Θεσσαλονίκης, αλλά και μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (Π.Ο.Ε.Ε.Π.) ως ηθικούς αυτουργούς! Η κατηγορία ήταν ότι παρεμπόδισαν την «εύρυθμη» λειτουργία της επιχείρησης του, η οποία λειτουργούσε εκείνη την περίοδο ως παράνομος απεργοσπαστικός μηχανισμός!
  Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Μονομελές Πλημ/δικείο) με απόφαση του στις 16 Φεβρουαρίου 2006 δέχτηκε τη νομιμότητα των απεργιών και των απεργιακών συγκεντρώσεων των εργαζομένων έξω από την επιχείρηση του Ι. Καπούλα (ΠΟΤΟΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε.)
  Το δικαστήριο ΑΘΩΩΣΕ εντελώς τον Πρόεδρο και κάποια μέλη, αθώωσε όλους τους εργαζόμενους για τα υποτιθέμενα περιστατικά στις 31/8/2001 και 11/10/2001 που κατήγγειλε ο σκευωρός έμπορος ποτών, διότι δέχθηκε ότι οι εργαζόμενοι ενήργησαν νομίμως και προς υπεράσπιση νομίμων δικαιωμάτων τους και ότι δεν υπήρξαν έκτροπα, κάτι που κατέθεσαν άλλωστε και οι αυτόπτες μάρτυρες αστυνομικοί που βρισκόταν στην απεργιακή συγκέντρωση.
  Το δικαστήριο, ωστόσο, καταδίκασε κάποιους εργαζόμενους με την αιτιολογία ότι στις 28/9/2001, και από τις 7 π.μ. έως και τις 7.30 π.μ., όταν απουσίαζε η αστυνομική δύναμη, υπερέβησαν τα όρια της νόμιμης συμπεριφοράς και δημιούργησαν επεισόδια σε βάρος του μηνυτού και της επιχείρησης του (ρίψη αντικειμένων, σπάσιμο τζαμιών και προσωπικό του υποτιθέμενο τραυματισμό, ο οποίος, δεν καταγγέλθηκε στην αστυνομία που κατέφθασε λίγα λεπτά αργότερα, ούτε προσκομίσθηκε κάποιο ιατρικό έγγραφο που να πιστοποιεί τον ανύπαρκτο τραυματισμό του εργοδότη, δεν προσκομίσθηκε στο δικαστήριο ούτε καν μια φωτογραφία με τα σπασμένα τζάμια, ενώ ο εργοδότης φωτογράφιζε τους απεργούς συνεχώς και τους απειλούσε! )
  Εναντίον φυσικά αυτής της απόφασης οι εργαζόμενοι κατέθεσαν έφεση. Και ενώ ήταν σχεδόν βέβαιοι ότι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο (Τριμελές Πλημ/δικείο) στις 13/5/2007 θα λάμψει η αλήθεια και θα αποκαλυφθεί η κατασυκοφάντησή τους από το σκευωρό εργοδότη και τους συνεργάτες του, αντιμετώπισαν μια απρόσμενη κατάσταση και καταδικάστηκαν και πάλι για την ίδια υποτιθέμενη παράνομη πράξη τους (να μην αφήνουν δηλαδή μια επιχείρηση χωρίς άδεια λειτουργίας να δραστηριοποιείται ως παράνομος απεργοσπαστικός μηχανισμός, τη στιγμή που η ίδια η αστυνομία που βρισκότανε στο χώρο της απεργίας απαγόρευε τη λειτουργία της με ρητή δήλωση του επικεφαλής αστυνομικού ότι σε περίπτωση διακίνησης προϊόντων, της χωρίς άδεια «λειτουργούσας» επιχείρησης, θα συλλαμβανόταν αμέσως ο ιδιοκτήτης της !).
  Η ακατανόητα εχθρική και μονόπλευρη σε βάρος των εργαζομένων συμπεριφορά στο δικαστήριο μας εμβάλλει σε σοβαρές σκέψεις, ότι πλέον ποινικοποιείται και καταδικάζεται το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία, τη συλλογική και συνδικαλιστική τους δράση.
  Δημιουργούν εύλογες απορίες και προβληματισμό τα παρακάτω:
  Δεν κλήθηκαν από την Εισαγγελία να καταθέσουν στην δευτεροβάθμια δίκη τα δύο αστυνομικά όργανα που ήταν παρόντα στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τη επιχείρηση του Ι. Καπούλα στις 28/9/01 και τα οποία είχαν διαβεβαιώσει σε προηγούμενες καταθέσεις τους ότι ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ δε συνέβη τη συγκεκριμένη ημέρα.
  Δεν κατανοούμε το σκεπτικό με το οποίο αγνοήθηκε εντελώς το αίτημα των συνηγόρων των εργαζομένων να αναβληθεί η δίκη, ώστε να κληθούν οι αυτόπτες μάρτυρες αστυνομικοί. Ακόμη περισσότερες απορίες δημιουργεί το γεγονός ότι το αίτημα δεν απαντήθηκε καθόλου από το δικαστήριο!
  Αγνοήθηκαν επίσης οι εντελώς αντιφατικές καταθέσεις και μηνύσεις του εργοδότη (δύο μηνύσεις για το ίδιο περιστατικό με αντιφατικό περιεχόμενο!). Στη μια, μάλιστα, ο ίδιος ο εργοδότης δηλώνει ότι δεν έγιναν επεισόδια, διότι ο ίδιος απέτρεψε τους εργαζόμενους στην επιχείρησή του να έλθουν εκείνη την ημέρα για εργασία, κάτι που επιβεβαίωσε στην κατάθεσή του και ο μάρτυρας κατηγορίας Βολόντια Κερασίδης.
  Επανειλημμένες ερωτήσεις και κρίσεις από την έδρα του δικαστηρίου (ιδίως από το πρόσωπο της κ. Εισαγγελέως), αναφέρονταν και αμφισβητούσαν αμετάκλητες αθωωτικές κρίσεις του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμότητα των κινητοποιήσεων τους. Επανειλημμένα ερωτήθηκαν οι εργαζόμενοι «τι δουλειά είχατε έξω από την ξένη επιχείρηση», ερώτημα που είχε απαντήσει όμως η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.
  Ιδιαίτερα από την εισαγγελέα της έδρας (κ. Σιδηροπούλου) εκδηλώθηκε μια ειρωνική, προσβλητική και υποτιμητική συμπεριφορά σε βάρος των εργαζομένων ως κατηγορουμένων και μαρτύρων υπεράσπισης, αλλά και σε βάρος των συνηγόρων τους. Προκάλεσε σοκ και δέος με ερωτήσεις του τύπου, «κι αν μείνεις άνεργος τι έγινε:», «μήπως αν κλείσει το εργοστάσιο δε θα χάσεις πάλι τη δουλειά σου;», «δεν μπορεί ένας εργολάβος να κάνει συμφωνία με μια επιχείρηση;». Για το γεγονός ότι η επιχείρηση στερούνταν άδειας λειτουργίας και δραστηριοποιούνταν παράνομα η κ. εισαγγελέας αναρωτήθηκε δημοσίως, «και, λοιπόν, εσείς τι κάνατε εκεί υποκαθιστούσατε την αστυνομία;»
  Η εργοδοσία έχει εξαπολύσει μια λυσσαλέα επίθεση στα αγωνιστικά και ταξικά συνδικάτα. Συνεπικουρούμενη από το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια με τους αλλεπάλληλους αντεργατικούς νόμους, από την κρίση στην αγορά εργασίας, την ανεργία και την υποαπασχόληση, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τα ιδιωτικά συμφωνητικά κλπ. προσπαθεί να περιορίσει το ρόλο και να περιθωριοποιήσει τα συνδικάτα που αποτελούν τη μοναδική θεσμική οργάνωση των εργαζομένων που μπαίνει φραγμός στην παγκοσμιοποίηση και την υπερκερδοφορία των πολυεθνικών.
  Η εργοδοσία προσπαθεί να ευτελήσει το θεσμό των συνδικάτων, βασικού πυλώνα της δημοκρατίας, και να απαξιώσει τη συλλογική δράση τους που αποτελούν τη μοναδική φερέγγυα ελπίδα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
  Η απόφαση αυτή βοηθάει την προσπάθεια της εργοδοσίας να ποινικοποιήσει τους εργατικούς συνδικαλιστικούς αγώνες. Στους εργαζόμενους αμφισβητείται ακόμη και το δικαίωμα να ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας τους και να αγωνίζονται για τη διατήρησή τους.
  Τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε που τα Συνδικάτα βάλλονται πανταχόθεν είναι επιτακτική η ανάγκη για συσπείρωση όλων των κοινωνικών και δημοκρατικών δυνάμεων ενάντια στην επίθεση που εξαπέλυσε η εργοδοσία μέσα από τις διώξεις και τις κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος αγωνιστών εργατών συνδικαλιστών.
  Καλούμε όλους τους πολίτες της χώρας σε κάθε μορφή νόμιμης έκφρασης αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους διωκόμενους συνδικαλιστές.
  Στις 18 Δεκέμβρη κορυφώνεται η σκευωρία με μια δίκη στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου δικάζονται 15 συνδικαλιστικά στελέχη, ανάμεσά τους μέλη του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ, του Ε.Κ.Θ., της Π.Ο.Ε.Ε.Π. και πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων.
  ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

 13. 10/12/2007 3:06 μμ

  Μιας και ψήνεστε να πάτε για φαί δίτε και τι τραβανε αυτοι που εμφιαλώνουν τα ποτά σας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • θέι θάμθιγκ

 • ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

 • Monkey Business

 • The Big Store

 • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

 • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

 • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

  Μαζί με 7.582 ακόμα followers

 • Δεκέμβριος 2007
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Αρέσει σε %d bloggers: