Μετάβαση στο περιεχόμενο

Να σταματήσουν οι παράνομες εξαγωγές αδέσποτων ζώων

19/12/2007

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η αθρόα μεταφορά αδέσποτων ζώων (κυρίως σκύλων αλλά και γάτων), από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 8.000 μέχρι και 150.000 αδέσποτα ζώα ετησίως! Δεν είναι λίγες οι φορές που, φιλόζωοι έχουν παρεμποδίσει τη μεταφορά ζώων, αφού έχουν διαπιστώσει πως δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις υιοθεσίας αδέσποτων ζώων –όπως αυτές ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία, με συνέπεια να μην διασφαλίζεται,ούτε στο ελάχιστο, η τύχη των ζώων όταν μεταφέρονται εκτός συνόρων!
Που πάνε τα αδέσποτα; Ποια η κατάληξή τους, όταν δεν είναι καταγεγραμμένα από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες και όταν δεν υπάρχουν ούτε καν οι υπεύθυνες δηλώσεις των ατόμων που θα τα υιοθετήσουν, οι οποίες να αναφέρουν πως τα συγκεκριμένα ζώα δεν θα χρησιμοποιηθούν σε πειράματα; Πόσο φιλοζωική ενέργεια είναι η μαζική μεταφορά τους κάτω από άθλιες συνθήκες;

Πολλοί από αυτούς που μεταφέρουν ζώα στο εξωτερικό υποστηρίζουν πως οι συνθήκες στις Ευρωπαϊκές χώρες είναι «παραδεισένιες». Θυμίζουμε ότι αναφέρονται σε χώρες που εφαρμόζουν την ευθανασία στα κυνοκομεία τους, χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την κατασκευή και εμπορία γούνας από γάτες και σκύλους και έχουν προϊστορία, τόσο στην βαρβαρότητα κατά ζώων, όσο και στην χρησιμοποίησή τους σαν πειραματόζωα. Και να υπενθυμίσουμε πως ο ισχυρισμός της αδυναμίας χρησιμοποίησης αδέσποτων για πειραματικούς σκοπούς δεν ευσταθεί, τόσο σύμφωνα με σχετικό πόρισμα Ελλήνων κτηνιάτρων, όσο και με βάση τη λογική. Γιατί αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη σημασία της γονιδιακής καθαρότητας σε περιπτώσεις όπου οι δοκιμές αφορούν το τρίχωμα των ζώων (π.χ. σαμπουάν) ή όταν σπάνε τα κόκαλα των σκύλων σε πειράματα σχετικά με κατάγματα ή ακόμα και στις περιπτώσεις όπου τα ζώα χρησιμοποιούνται σε δοκιμές αποτελεσματικότητας όπλων.

Πολλοί από αυτούς που μεταφέρουν ζώα στο εξωτερικό αποδεικνύουν το γεγονός της υιοθεσίας τους από οικογένειες παρουσιάζοντας φωτογραφίες σκύλων σε εσωτερικούς χώρους σπιτιών. Να μας συγχωρέσουν την καχυποψία, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Μεμονωμένες φωτογραφίες σκύλων δεν αποδεικνύουν πως αυτά είναι τα ζώα που μεταφέρθηκαν εκτός Ελλάδος, ούτε αποδεικνύουν πως αυτά είναι όλα τα ζώα.
Μόνο η τήρηση των νομικών προϋποθέσεων μπορεί να εξασφαλίσει, σε κάποιο, έστω, περιορισμένο βαθμό τη μεταφορά των ζώων για υιοθεσία.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ:

-Να φροντίζουν για την απαρέγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την εξαγωγή ζώων από τη χώρα.
-Να φροντίζουν για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών επιβίωσης των αδέσποτων στην ίδια τους τη χώρα και να μην εξάγουν τα ζώα αφήνοντας αμετάβλητες τις συνθήκες επιβίωσής τους στην Ελλάδα. Η εξαγωγή ενός προβλήματος, κάθε άλλο παρά επιλύει το πρόβλημα.
-Να επενδύουν τους οικονομικούς τους πόρους στη δημιουργία συνθηκών περίθαλψης των αδέσποτων και όχι σε αναποτελεσματικές μηνύσεις.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ:

-Να καλύψει το νομικό κενό του ν. 3170/2003, προβλέποντας την τιμωρία όσων μεταφέρουν, παράνομα, αδέσποτα σε χώρες του εξωτερικού και εφαρμόζοντας επιτέλους τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 998/2003 (βάσει του οποίου κατασχέθηκαν τα ζώα στην Ανκόνα και παραπέμφθηκαν οι παραβάτες στη Δικαιοσύνη).
-Να εντατικοποιήσει τους ελέγχους του στις εξόδους της χώρας, προκειμένου να αποτρέψει την παράνομη εξαγωγή αδέσποτων ζώων.
-Να βοηθήσει έμπρακτα τους Δήμους στις προσπάθειές τους για περισυλλογή, πιστοποίηση και απελευθέρωση των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

11 Σχόλια leave one →
 1. 19/12/2007 12:23 μμ

  Μπράβο σου για το θέμα!

  Είναι σαφές ότι κάποιοι στηρίχτηκαν στην πραγματική ιστορία με τις φιλοζωικές οργανώσεις, που έστελναν (λίγα) αδέσποτα σκυλιά στο εξωτερικό (τα οποία όντως υιοθετούνταν) και έστησαν ολόκληρη βιομηχανία, όπου τα καημένα τα ζώα ένας θεός ξέρει τι τους μέλλει. Αλλά στη φαιδρά Ελλάδα ζούμε.

 2. 19/12/2007 1:10 μμ

  Να σταματήσουν και οι παράνομες εξαγωγές και εισαγωγές «αδέσποτων» μεταναστών, που πολλές φορές έχουν τύχη χειρότερη και από των αδέσποτων ζώων. Πρόσφατο παράδειγμα οι ταλαίπωροι που ξεβράστηκαν στις ακτές της Κρήτης πριν λίγες μέρες.

 3. 19/12/2007 1:17 μμ

  Γεράσιμε, σαφώς και έχεις δίκιο και δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί κανείς με το τι από τα δυο είναι πιο σημαντικό.

  Ας ξεκινήσουν λοιπόν ανάλογα κείμενα και για τους μετανάστες -τα στοιχεία σίγουρα κάπου υπάρχουν.

 4. 19/12/2007 8:13 μμ

  Παρότι η σωτηρία των αδέσποτων ζώων δεν είναι μέσα στα ενδιαφέροντα μου (μη με πάρετε για αναίσθητο αλλά δε μου περισσεύει χρόνος και ενέργεια ΚΑΙ γι’ αυτά όπως πχ της κας Βαρδινογιάννη που έχει πολλές ώρες για χάσιμο) η περίπτωση τους δε με αφήνει ασυγκίνητο. Από αυτή τη σκοπιά, επιτρέψτε μου μερικές παρατηρήσεις:
  1. Διερευνήσαμε ποτέ το πρόβλημα της ΥΠΑΡΞΗΣ αδέσποτων; Το 90% απ αυτά είναι θύματα «φιλόζωων» που τα παίρνουν από φίλους και γείτονες νεογέννητα για λίγες μέρες κι όταν αυτά μεγαλώσουν και γίνουν ενοχλητικά, τα πετάνε.
  2. Υπάρχει σοβαρή προσπάθεια συγκέντρωσης τους σε χώρο που θα εξασφαλίζει τη δημόσια υγεία και θα τους παρέχει ανεκτές συνθήκες; Ή φτιάχνονται κατά τόπους γκέτο αδέσποτων για να υπάρχουν και τα σχετικά κουτάκια με τις προσφορές σε κάθε πολυκατάστημα ώστε ο εργαζόμενος-καταναλωτής να κοιμίζει την «οικολογική» (λέμε τώρα) συνείδηση του;
  3. Έχουν ερευνηθεί σοβαρά όλες οι πιθανότητες «κατανάλωσης» τους; Από υλικό για κτηνιατρικά πειράματα, τροφή αγρίων ζώων στα τσίρκα (πρόσφατα πέρασε το MEDRANO από δω και στις 5 μέρες παραμονής του εξαφανίστηκαν ΟΛΕΣ οι γάτες σε ακτίνα 5 χλμ) ακόμα και πρώτη ύλη σε αλλαντικά και άλλες «λιχουδιές»; (Όποιος σπεύσει να χαμογελάσει ας μιλήσει πρώτα όχι με τον Εισαγγελάτο αλλά με τον πρώτο τυχόντα εργαζόμενο σε «σοβαρές» εταιρίες αλλαντικών). Σε εταιρίες παρασκευής χημικών σκευασμάτων ακόμα και καλλυντικών;

  Ερωτήσεις θέτω, απαντήσεις δεν έχω.

 5. 19/12/2007 8:46 μμ

  Αμετανόητε,
  στο 1 και στο 2 έχεις απόλυτο δίκιο -και συμφωνώ μαζί σου με τα χίλια. Και νομίζω πως αυτά είναι τα αληθινά ζητήματα που πρέπει να τεθούν και να απαντηθούν.

  Όσο για το 3, αυτά δυστυχώς ήδη συμβαίνουν. Και αυτά πρέπει να πάψουν να συμβαίνουν. Όχι λόγω «οικολογικής ευαισθησίας» ούε από χαζο-συναισθηματισμό.
  Αλλά διότι τελικά, στην κοινωνία μας, όπως είναι αυτή διαμορφωμένη, τελικά ΟΛΑ αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμα υλικά με στόχο την απόλυτη αισχροκέρδεια. Από τα δάση και τα ζώα, μέχρι τους ανθρώπους. Όλα στο βωμό της κερδοφορίας. Μόνο που αυτή η λογική πέρα από το ότι είναι κατάπτυστη -έχει κοντά ποδάρια. Κάποια στιγμή οι «πρώτες ύλες» τελειώνουν. Και να δούμε από που θα κερδοφορούν οι «ισχυροί» μετά -θα φάνε ο ένας τον άλλο;

  Όσοι αντιμετωπίζουν τη φύση και τα ζώα με αυτό τον τρόπο, δεν διστάζουν να αντιμετωπίσουν έτσι και τους ανθρώπους, αν αυτό τους βολεύει.

 6. 19/12/2007 9:44 μμ

  @ Кроткая:
  Έπιασες ακριβώς το πνεύμα μου. Τι άλλο να προσθέσω; Η Τελευταία φράση σου ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ.

 7. 19/12/2007 10:52 μμ

  Αμετανόητε, η γνώμη μου είναι πως όλες οι αντιθέσεις αντιμετωπίζονται διαλεκτικά! 😉

 8. 19/12/2007 11:14 μμ

  Αν κάποιος δεν μπορεί να αγαπήσει τα ζώα, δύσκολα αγαπάει πραγματικά και τους ανθρώπους.
  Κι αν κάποιος βασανίζει και εκμεταλλεύεται τα ζώα, με την ίδια ευκολία θα βασανίσει και θα εκμεταλλευτεί και τους ανθρώπους.

 9. anaktisi permalink
  20/12/2007 11:34 πμ

  Καλημέρα σε όλους! Το θέμα του δημοσιεύματός σου είναι πολύ σημαντικό και συγχαρητήρια που το θίγεις! Έχω την εντύπωση οτι το συγκεκριμένο πρόβλημα όπως και πολλά άλλα θα λυθεί όταν ο άνθρωπος γενικά θα μπορέσει να ανακαλύψει οτι είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ και θα σταματήσει να συμπεριφέρεται ως αδηφάγο ζώον προς το περιβάλλον του, προς τους γύρω του, προς τα ζώα! Ξέρω οτι με το σχόλιο μου δεν παραθέτω συγκεκριμένες προτάσεις αλλά μόνο ευχολόγια. Έρχομαι όμως να συμφωνήσω απόλυτα με τις προτάσεις του post αλλά και να σημειώσω οτι το θέμα είναι πολύ βαθύτερο ως προς την εξήγησή και επίλυσή του. Ας γίνουμε άνθρωποι πρώτα γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ! Διαφορετικά, την μόνη συμπεριφορά που μπορούμε να έχουμε απέναντι τους είναι αυτή που έχουν τα ισχυρότερα ζώα και ιδιαίτερα τα σαρκοφάγα ή παμφάγα έναντι των αδυνάμων ζώων!! Κλείνω με ένα παράδειγμα: Ο «άνθρωπος» έχει ένα ζωάκι, παίζει μαζί του, το χαιδεύει…αλλά μόλις αρχίσουν οι ευθύνες ή το βαρεθεί το πετάει στο δρόμο! Η γάτα που είναι ζώο και ως τέτοιο συμπεριφέρεται κάνει κατι ανάλογο…πρώτα παίζει με το ποντίκι και όταν βαρεθεί το αποτελειώνει και το τρώει. (είναι φανερό οτι αυτή η συμπεριφορά συγχωρείται στα ζώα ένεκα της φύσεώς τους αλλα σε καμία περίπτωση στον άνθρωπο!)

 10. 21/12/2007 9:26 πμ

  Διαβάστε και γι’ αυτά τα ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • θέι θάμθιγκ

 • ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

 • Monkey Business

 • The Big Store

 • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

 • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

 • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

  Μαζί με 7.583 ακόμα followers
 • Δεκέμβριος 2007
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Αρέσει σε %d bloggers: