Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερωτήσεις για τον Αλέξη…

26/12/2007

Ο Ματθαίος Τσιμιτάκης πρότεινε στον υποψήφιο για την προεδρία του «Συνασπισμού» Αλέξη Τσίπρα να δώσει μια live συνέντευξη, στην οποία θα απαντά αποκλειστικά σε ερωτήσεις που διατυπώνονται στα μπλογκ από μπλόγκερ και αναγνώστες τους. Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε την πρόταση. Τις λεπτομέρειες για την διαδικασία της συνέντευξης μπορείτε να τις διαβάσετε στο μπλογκ «μετά την εφημερίδα».
Μπορεί να μην είμαι ψηφοφόρος του Συνασπισμού, αλλά ως πολίτης ενδιαφέρομαι για όλα όσα συμβαίνουν στην ελληνική πολιτική σκηνή, και ως μπλόγκερ παρατηρώ με ενδιαφέρον τους τρόπους με τους οποίους οι πολιτικοί προσεγγίζουν τα μπλογκ και οι μπλόγκερ τους πολιτικούς.
Από όλους εσάς που θα διαβάσετε αυτό το ποστ θα ήθελα να γράψετε στα σχόλια κάποια ερώτηση που θα θέλατε να απευθύνετε στον Αλέξη Τσίπρα. Για το περιεχόμενο των ερωτήσεων δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Θα παρακαλούσα όμως, η διατύπωση των ερωτήσεων να είναι ευπρεπής και το ύφος τους μέσα στα όρια του πολιτικού μας πολιτισμού.
Οι ερωτήσεις που θα διατυπωθούν στα σχόλια του ποστ αυτού, θα μεταφερθούν στις 2 Ιανουαρίου στο μπλογκ «μετά την εφημερίδα» για τα περαιτέρω.
Προσωπικά θα ήθελα να δω ανάλογη πρόταση από τον Ματθαίο Τσιμιτάκη και προς τον ανθυποψήφιο του Τσίπρα, τον Φώτη Κουβέλη. Όχι ότι τα μπλογκ μπορούν να παίξουν κάποιο καθοριστικό ρόλο στην προβολή των δύο υποψηφίων… Καλό όμως είναι να κρατάμε κάποιες ισορροπίες.
Παρακαλώ… Τις ερωτήσεις σας.

42 Σχόλια leave one →
 1. 26/12/2007 3:11 μμ

  Κύριε Τσίπρα, ποια είναι η γνώμη σας για τον ανθυποψήφιό σας κ. Φώτη Κουβέλη;
  Σε τι πιστεύετε ότι πλεονεκτείτε και σε τι πιστεύετε ότι μειονεκτείτε απέναντί του;

 2. 26/12/2007 3:51 μμ

  Αλλουφάνιε δεν θα είναι ραδιοφωνική από όσο κατάλαβα :). Θα είναι «τηλεοπτική» με όρους διαδικτύου.

 3. 26/12/2007 3:56 μμ

  Μόλις το διόρθωσα… Το έκανα «live συνέντευξη».
  Η αλήθεια είναι ότι δεν πολυκατάλαβα τον τρόπο. Και με μπέρδεψε η αναφορά στο στούντιο του radiobubble που έκανε ο Τσιμιτάκης.

 4. 26/12/2007 4:28 μμ

  Ωραία για να γίνει πιο κατανοητό. Πάμε στο studio. (ελπίζω να είμαι παρών) στήνουμε τις κάμερες με τους υπολογιστές εκεί συνδεόμαστε με μια live streaming υπηρεσία (λέγε με ustream) και όσοι θέλουν αφήνουν σχόλια στο chat κάτω από το βίντεο. Τα διαβάζω εγώ και ο nikan και τα μεταφέρω στον Ματθαίο :).

 5. 26/12/2007 10:20 μμ

  Tώρα γιατί εμένα όπως και με τον ‘blogger’ Βενιζέλο κάτι τέτοια μου αφήνουν μια αίσθηση του επώνυμου άρχοντα που καταδέχεται να έρθει σε επαφή με τους κοινούς ανώνυμους και ψευδώνυμους θνητούς που οφείλουν να τρέξουν μαζικά σ’ αυτή την οnce-in-a-life-time ευκαιρία;

 6. 26/12/2007 11:10 μμ

  Ερ.: συν. Τσίπρα, πώς νομίζεις ότι μπορείς να «αποτινάξεις» από πάνω σου τον χαρακτηρισμό «μια trenty υποψηφιότητα»;

 7. 27/12/2007 10:12 πμ

  Ερώτηση:
  συν. Τσίπρα, πολύ ωραίος και τρεντυ ο καταγγελτικός λόγος του ΣΥΝ στη βουλή (μου άρεσαν ιδιαίτερα τα μπαρμπούτσαλα του ψαριανού), αλλά θα συνεχίστε το ίδιο και πιο επιθετικά, η θα το γυρίσετε μόλις ο γιωργάκης σας προτείνει υπουργεία;;;

 8. 27/12/2007 10:57 πμ

  @gerasimos
  Σωστός!

 9. 27/12/2007 11:22 πμ

  Χαιρετώ την προσπάθεια με μια πρόχειρη ε.

  Πόσο ριζοσπαστικό μπορεί να είναι ένα κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου, ποιο είναι το όραμα, πόσο «μακριά» μπορεί να φτάσει;…

 10. tzavelas permalink
  27/12/2007 1:21 μμ

  Θα καταθέσω κι εγώ τη σειρά των ερωτήσεών μου, στο αγαπημένο μου blog.

  Ερωτήσεις

  1. Πως συνδυάζονται οι -κατά καιρούς- κορώνες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝ κατά κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, με τη συνεργασία σε συνδικαλιστικό επίπεδο π.χ. Φάρμακο, αλλά και με την ανοιχτή συνεργασία με το δεύτερο στους δήμους της χώρας;

  2. Ο Συνασπισμός είναι ένα κόμμα με τάσεις στο εσωτερικό του. Οι εν λόγω, μάλιστα, προπαγανδίζουν τις θέσεις τους όπου παρεμβαίνουν στην κοινωνία. Εκτός από το χαρακτηρισμό «πολυσυλλεκτικός» μπορούμε να αποδόσουμε στον ΣΥΝ και «ψάρεμα στα θολά νερά»;

  3. Σε ντοκουμέντα συνεδρίου του ΣΥΝ, αναφερόταν χαρακτηριστικά η «προσπάθεια για αξιοποίηση της Αυγής». Στο βωμό της «πολυσυλλεκτικότητας» θα θέλατε οι απόψεις π.χ. του κ.Γουσέτη, να βρουν υποστηρικτές;

 11. 27/12/2007 3:01 μμ

  κ. Τσίπρα, πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε στελέχη όπως ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης , που δεν έχουν και μεγάλη σχέση με την κομουνιστογενή πλειοψηφία του ΣΥΝ;

 12. 27/12/2007 3:28 μμ

  Μια ερώτηση που θα έκανα στον Τσίπρα θα ήταν η εξής:
  Νοιώθετε αρκετά ώριμος και έμπειρος να αναλάβετε την ηγεσία ενός κόμματος, ενόψει της ηλικίας σας και της ανυπαρξίας κοινοβουλευτικής εμπειρίας;;;
  Πιστεύω ότι βιάστηκε ο νεαρός κ. Τσίπρας να διεκδικήσει την ηγεσία. Άλλος ένας με δαχτυλίδι διαδοχής…..

 13. 27/12/2007 4:57 μμ

  Κ. Τσίπρα, γιατί θεωρήτε το εαυτό σας αριστερό;

 14. 27/12/2007 6:02 μμ

  Δηλαδή για να καταλάβω, όταν αυτό το έκανε ο Βενιζέλος θεωρήθηκε σικέ και τώρα που το κάνει ο Αλέξης, είναι καλός καμωμένο;
  Κανένα πρόβλημα, το παιδί να ρωτάτε και να απαντά αλλα για στάσου βρε αδελφέ: πότε έφτασε ο Τσίπρας τόσο μακριά στη πολιτική ζωή που, δέχεται να κάνει και διάλογο με τους κοινούς θνητούς από το διαδίκτυο.
  Στο χωριό μου το μακρινό λέμε: ακόμα δεν βγήκε από το αυγό!
  Συγνώμη κι’ολλας αλλα, όταν κάποιος εντελώς χθεσινός, το παίζει και φίρμα επειδή του δίνουν ένα βήμα κάποιοι με το στανιό, καταλήγουν σαν τον ΓΑΠ.
  Να γελάει ο κόσμος μαζί τους.
  Και κρίμα για το μικρό διότι, φαίνεται καλό παλικάρι και με άποψη.
  Αλλά θα μου πει ο άνθρωπος είναι …βάζελος, περιμένεις να κάνει πρωταθλητισμό στη πολιτική;
  Κρίμα και τον συμπαθώ.
  Με αυτές τις μεγαλομανίες όμως, μάλλον χάνει κι αυτός κι ο Αλέκος(του)!

 15. 27/12/2007 9:14 μμ

  Ερωτήσεις όχι προς τον συνεντευξιαζόμενο αλλά προς τους εμπνευστές της συνέντευξης:
  1. Τι προσδοκούν με αυτή την κίνηση; Κλίμα υπέρ του Τσίπρα, παρέμβαση στα εσωτερικά του ΣΥΝ ή απλά «σε δουλειά να βρισκόμαστε»;
  2. Γιατί πιστεύουν πως οι bloggers τρελαίνονται να μιλήσουν με τον Αλέξη;
  3. Θα επιχειρήσουν και συνέντευξη του Κουβέλη ή «αυτός δεν πουλάει»;
  4. Γιατί τόσο καιρό δεν ενδιαφερόταν για τις προσωπικές πολιτικές θέσεις του Τσίπρα και τους έπιασε ο πόνος τώρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του;
  5. Δε φτάνει το συγκρότημα Λαμπράκη που τον προβάλει απροκάλυπτα (μέχρι κι ο Κουβέλης το κατάλαβε: «Είναι αρνητικό φαινόμενο ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης ακόμα και αυτά που κινούνται φιλικά προς το κόμμα μας δεν κατοχυρώνουν την εύλογη δημοκρατική διαδικασία της ισηγορίας, της ισότιμης προβολής των απόψεων. Είναι αρνητικό ότι κάποια θέλουν να διαμορφώνουν αποφάσεις «πριν από μας για εμάς», ότι δείχνουν μεροληψία υπέρ της μιας άποψης, υπέρ κάποιων προσώπων. Δεν βοηθά πουθενά αυτή η μεθοδολογία»). Τώρα και το blogging θα δουλεύει υπέρ του; Δηλαδή ο blogger είναι ένας εκκολαπτόμενος (α πα πα) Πρετεντέρης;

  Για τον υποψήφιο αρχηγό του ΣΥΝ δεν έχω καμία ερώτηση. Ας τον ρωτήσουν ό,τι θέλουν αυτοί που προτίθενται να συμπορευθούν μαζί του.
  Θα μου αρκούσε να απαντηθούν αυτές για να μου διαλυθούν οι αμφιβολίες ως προς τη χρησιμότητα και τους στόχους των διαδικτυακών συνεντεύξεων.

 16. 27/12/2007 11:05 μμ

  Πρώτα-πρώτα, μια διόρθωση. Διαβάζοντας βιαστικά το σχετικό ποστ του Ματθαίου Τσιμιτάκη, νόμισα ότι η ιδέα ήταν του Ματθαίου.
  Στην πραγματικότητα όμως η ιδέα για την συνέντευξη αυτή ήταν του Αλ. Τσίπρα.
  Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτε τους λόγους για τους οποίους αποδέχτηκα να συμμετέχω στην συλλογή ερωτήσεων για την συνέντευξη.
  Κι ευχαριστώ όλους όσους μέχρι τώρα μπήκαν στον κόπο να υποβάλλουν ερωτήσεις προς τον Αλ. Τσίπρα. Και φυσικά, ευχαριστώ και όσους ακολουθήσουν στην συνέχεια
  ——————————————-
  @ Αμετανόητε:
  1. προφανώς αποσκοπούμε να πάρουμε κυβερνητική θέση όταν ο Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός. Εγώ σκέφτομαι να δεχτώ την γενική γραμματεία του υπουργείου πολιτισμού, που είναι και προσοδοφόρα.

  2.Κανένας δεν είπε ότι οι μπλόγκερ τρελαίνονται για να μιλήσουν με τον Αλέξη. Όπως δεν τρελαίνονται να μιλήσουν ούτε με τον Κωστάκη, ούτε με τον Γιωργάκη, ούτε με την Αλέκα. Το κάλεσμα απευθύνεται στους πέντε, δέκα, εκατό μπλόγκερ που τυχόν ενδιαφέρονται.
  3. Αυτά περί Κουβέλη που ρωτάω παρά 5, μην έρχεσαι και μου τα λες και 5. Το ρώτησα πρώτος.
  Πιστεύω όμως ότι αν ο Φ. Κουβέλης αποφασίσει να μιλήσει στα blog , θα βρει τις θύρες ορθάνοιχτες.
  4. Γιατί τόσο καιρό δεν έγραφε κανένας για τον Τσίπρα; Για τον ίδιο λόγο που δεν έγραφε κανένας για τα Χριστούγεννα τον Αύγουστο.
  Τώρα είναι στην επικαιρότητα, τώρα μπήκε η ιδέα για την συνέντευξη.
  Για το Πάσχα θα γράψουμε το Πάσχα.

  5.Γιατί έχεις την εντύπωση ότι σε μια συνέντευξη πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται η αγιογραφία του συνεντευξιαζόμενου; Τις ερωτήσεις που υποβάλλονται μέχρι τώρα θα τις χαρακτήριζα κριτικές και όχι αβανταδόρικες.
  Αν εσύ θέλεις να θέσεις πιο σκληρές ερωτήσεις, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Υπέβαλε εκείνες τις ερωτήσεις προς τον Τσίπρα, που πιστεύεις ότι θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση.
  Τα υπόλοιπα περί εκκολαπτόμενου Πρετεντέρη δεν με αφορούν, αλλά ούτε και όποιους άλλους συμμετέχουν σ΄αυτήν την φάση…

  Έπειτα, ο Τσίπρας δεν είναι ο πρώτος πολιτικός που θα δώσει συνέντευξη στα blog…Έχουν προηγηθεί αρκετοί. Θυμίζω ότι στο πολιτικό blog του Καρπίδη, έχει δώσει συνέντευξη και η Αλέκα Παπαρήγα. Μόνο που εκεί οι ερωτοαπαντήσεις ήταν γραπτές, ενώ εδώ η όλη φάση θα γίνει live.

 17. 27/12/2007 11:22 μμ

  @ Γεράσιμε και Ν.ago: με λίγο διαφορετική διατύπωση , αυτά που γράφετε θα μπορούσαν να είναι ερωτήσεις προς τον Αλ. Τσίπρα.

 18. 28/12/2007 1:18 πμ

  Όπα Κάρολε.
  Βάλε το σπαθί σου στο θηκάρι.
  Δεν έχω πρόθεση να σε θίξω ούτε να σε μειώσω. Εγώ κατάλαβα από την εισαγωγή σου πως συλλέγεις ερωτήσεις για λογαριασμό άλλων και σ αυτούς απευθύνθηκα.
  Αν αυτά που ρώτησα τα παίρνεις προσωπικά, δεν παύουν να είναι απορίες (με μεγάλη δόση άποψης) για το «φαινόμενο Τσίπρα» που σοκάρει ακόμα και φανατικούς υποστηρικτές του ΣΥΝ. Αν η άποψη μου σε στεναχωρεί ή σε θίγει τονίζω πως δεν ήταν μέσα στις προθέσεις μου κάτι τέτοιο.
  Αντιπαρέρχομαι τα ειρωνικά σου σχόλια για το πάσχα και τον αύγουστο γιατί καταλαβαίνω πως ένιωσες ότι σου κάνω προσωπική επίθεση.
  Δεν είμαι εγώ ο αντίπαλος.
  Καλή καρδιά μέρες που είναι.
  Κι αν νοιώθεις ακόμα θιγμένος σου ζητάω ειλικρινά συγγνώμη.

  ΥΓ: Κι εμένα δε θα με χάλαγε το υφυπουργείο Πολιτισμού. Δε λέω, καλός ο coach Ιωαννίδης αλλά υπάρχουν κι άλλοι γαύροι.

 19. 28/12/2007 2:49 πμ

  Αμετανόητος, κοίταξε πόσες συνεντεύξεις έχει ήδη δώσει ο Αλέξης πριν ακόμα τεθεί το ζήτημα…
  Το παίρνω προσωπικά γιατί τη συνέντευξη κατά ένα τμήμα (το διαδικαστικό) συμμετείχα . Όμως και χωρίς να γινόταν με αυτόν τον τρόπο είχα ήδη προσπαθήσει να έρθω σε επαφή με τον Αλέξη και ατομικά (σαν πολιτικό blog) και δεν ήταν μόνο ο χρόνος των εκλογών του ΣΥΝ αλλά και νωρίτερα… Όπως έχω ζητήσει και από άλλους και προσπαθώ να τα βάλω όλα σε μια σειρά… Τώρα που είναι στην επικαιρότητα προφανώς θέλει κόσμος να ρωτήσει. Περισσότερο. Τι σκοπεύουμε;
  Προσωπικά σκοπεύω να αλλάξω το σύστημα αυτό. 1ο λιθαράκι είναι να μη με διαβάζουν μόνο το 10% των ψηφοφόρων του ΚΟΜΜΑΤΟΣ. Αν καταλαβαίνεις τι εννοώ.
  2. Απάντησα πως και πριν ήθελα να συνέντευξη με τον Τσίπρα. Δεν μπορώ να πω πως τρελαίνομαι αλλά σίγουρα θα ήθελα να διαλευκανθούν οι απόψεις ενός νέου ανθρώπου έναντι κάποιον που η πολλή μεγάλη «εμπειρία» τους μας έχει δείξει τις πολιτικές διαφορές τους.
  3. Δεν θα επιχειρούσα συνέντευξη με τον Κούβελη. Δεν μου κινεί το ενδιαφέρον. Τον έχω ακούσει άπειρες φορές και δεν νομίζω ότι έχει να δώσει κάτι. Είναι ο ΣΥΝ που καλά έκανε και έφυγε από το Κόμμα.
  4. σου το απάντησα από την εισαγωγή αφού αυτό με ενόχλησε περισσότερο
  5. Δεν το θεωρείς αρκετά ηλίθιο να συγκρίνεις κάποιον που έχει κέρδος από κάποιον που απλώς κάνει το χόμπι του;

 20. 28/12/2007 11:34 πμ

  Α! Nα μια ερώτηση: προσχωρώντας κανείς σε ένα πολιτικό σχηματισμό θα πληρώσει νομίζω ένα τεράστιο και για μένα απόλυτα απαγορευτικό τίμημα: θα θυσιάσει την όποια ελευθερία και ανεξαρτησία της σκέψης του. Δε νομίζω ότι υπάρχει ή υπήρχε ποτέ τρόπος να ξεπεραστεί αυτό το τίμημα, συνεπώς αν εσείς βρήκατε τρόπο να τετραγωνίσετε τον κύκλο πραγματικά σας αξίζουν συγχαρητήρια.

 21. 28/12/2007 1:14 μμ

  ΕΡΩΤΗΣΗ-1 ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ (και για τον Κουβέλη)
  ——————————————————-

  Το χρόνο που πέρασε η ιδεολογικοπολιτική σύγκρουση με αφορμή το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ δημοτικού, άφησε τη σφραγίδα της.

  Τελικά η κυβέρνηση λόγω του πολιτικού κόστους αναγκάστηκε να αλλάξει τη στάση στήριξης και να το αποσύρει.

  Ανεξάρτητα από τον «ροζ» τρόπο ποου πρόβαλαν τα Μέσα τη σύγκρουση, και ανεξάρτητα ότι η ακροδεξιά βρήκε μια θαυμάσια ευκαιρία να ενδυθεί το ένδυμα του τιμητή, το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς κράτησε κριτική στάση.

  Η κριτική των οργανώσεων ΚΟΕ, ΚΚΕ(μ-λ), ΚΚΕ κ.λπ. καθώς και σημαντικών διανοητών όπως οι Μαργαρίτης, Μαλιγκούδης, Μπιτσάκης κ.ά. έσωσαν με μια έννοια την Αριστερά από τη συμπόρευση με τις δυνάμεις της σημερινής εξουσίας.

  Πιστεύετε ότι:

  – εφεξής η Αριστερά θα πρέπει να αντιδρά πολύ πιο άμεσα σε αναθεωρητικές προκλήσεις και
  -δεν θα πρέπει να αφήνει χώρο εκμετάλλευσης των υπαρκτών ζητημάτων;

 22. 28/12/2007 1:23 μμ

  Ρώτα τον τι ώρα είναι. Δεν κάνω πλάκα! Από το ρολόι του μπορείς να καταλάβεις πολλά γι’ αυτόν!

 23. 28/12/2007 1:27 μμ

  ΕΡΩΤΗΣΗ-2 ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ (και για τον Κουβέλη)
  ————————————————-———-

  Η ιδεολογική σύγκρουση για το βιβλίο Ιστορίας ξεκίνησε από τις προσφυγικές οργανώσεις, οι οποίες θεώρησαν ως Ύβρι την απουσία αναφοράς στις εθνικές εκκαθαρίσεις στην Ανατολή που πραγματοποίησε ο τουρκικός εθνικισμός την περίοδο 1914-1923.

  Οι προσφυγικές οργανώσεις πρωτο-χαρακτήρισαν ως «αναθεωρητική» τη σχολή που παρήγαγε το συγκεκριμένο βιβλίο, παραλληλίζοντάς την με τους αναθεωρητές του Ολοκαυτώματος και τις σύγχρονες τάσεις στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά.

  Γιατί οι εκκαθαρίσεις των χριστιανικων κοινοτήτων στην Ανατολή (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυροχαλδαίων, Αραμαίων) ξεπερνούσαν τις παραδοσιακές σκληρές και κατασταλτικές μεθόδους, που χαρακτήρισαν το εγχείρημα κάθε έθνους-κράτους, και πήραν τη μορφή Γενοκτονίας των ανεπιθύμητων (όπως περιγρέφεται το έγκλημα της Γενοκτονίας από τον ΟΗΕ το ’48) και υπήρξαν προάγγελος του Ολοκαυτώματος.

  Επίσης οι Γενοκτονίες των χριστιανικών κοινοτήτων στην Ανατολή προηγήθηκαν και δεν καθορίστηκαν από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο (’19-΄22), ούτε επηρρεάστηκαν από τα εγκλήματα του ελληνικού στρατού

  Ήδη η Βουλή των Ελλήνων έχει θεσπίσει δύο επίσημες εθνικές Επετείους για τις γενοκτονίες των Ελλήνων στη Ανατολή (19 Μαη και 14 Σεπτέμβρη). Με τον τρόπο αυτό έκλεισε η πολιτική ρήξη των προσφύγων του ’22 με το ελλαδικό σύστημα εξουσίας και ακυρώθηκε η πολιτική λήθης που υιοθετήθηκε απ’ όλες τις εκδοχές της εξουσίας με κύρια την (ακρο)Δεξιά.

  Έπίσης το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων (μαζί και των Ασσυρίων), ενώ πολύ πρόσφατα η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για την Καταπολέμηση των Γενοκτονιών ενέταξε στους στόχους της την αναγνώριση τηνς Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.

  Εσείς θα σεβαστείτε τις εξελίξεις αυτές και θα συμβάλλετε στον αγώνα των προσφυγικών οργανώσεων για:
  – τη διεθνή αναγνώριση,
  -την αποτροπή των αναθεωρητικών αποπειρών από αντιδραστικούς ελλαδικούς κύκλους;

 24. 28/12/2007 1:44 μμ

  @ karpidis:
  Βρε καλώς τον. Βάρα με αλλά άκουσε με κιόλας (κάπως έτσι δεν το έλεγαν οι προπάπποι μας;).

  Γιατί τόση πολεμική; Διοργανώνεις μια
  συνέντευξη που προβλέπεται να είναι επιτυχημένη όπως κι οι προηγούμενες. Απαγορεύεται να εκφέρουμε άποψη για το πρόσωπο που (όπως λέει ο Κάρολος) την επιζήτησε; Γιατί αυτή η άλλη αντίληψη πρέπει να δαιμονοποιείται; Γιατί θα πρέπει να αυτοφιμωθούμε για να είμαστε «στο πνεύμα της εποχής»;

  Πολλοί είπαν παρόμοιες γνώμες για τα apolitic φαινόμενα που πολλαπλασιάζονται μέσα σε όλα τα κόμματα. Εγώ απλώς εξέφρασα την αντίθεση μου με την υπερπροβολή που απολαμβάνει ο τύπος από τα ΜΜΕ. Και πρόσθεσα πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να του παρέχει και το blogging ανάλογες ευκαιρίες. Γιατί πολύ απλά η απόσταση από το «κίνημα» (όπως το αποκαλούν κάποιοι) μέχρι το «σύστημα» (έστω και εναλλακτικό) είναι μια τρίχα. Ακόμα κι αν σου φαίνεται «ηλίθια» αυτή η διαπίστωση.

  Πολύς λόγος έγινε πρόσφατα για το φαινόμενο Βενιζέλου. Παρόμοιος πάει να γίνει και με τον Α.Τ. Τελικά, η διαφωνία μου μ’ αυτά είναι μια: τα φαινόμενα των ιλουστρασιον πολιτικών (σε όλα τα κόμματα) που δεν έχουν τίποτα να επιδείξουν πέρα από καλές δημόσιες σχέσεις και λαμπερά χαμόγελα. Δεν έχει σχέση με την πολιτική μου τοποθέτηση αυτό. Τα ίδια θα έλεγα αν με έβαζαν σε διλήμματα τύπου «Σουφλιάς ή Αβραμόπουλος», «Παπανδρέου ή Καϊλή», «Παπαρήγα ή Καφαντάρη», «Τσίπρας ή Κουβέλης», «Καρατζαφέρης ή Έφη Σαρρή». Με βάση την πολιτική μου αισθητική κι όχι την πολιτική μου τοποθέτηση που λέει πως η πολιτική δεν είναι ζήτημα προσώπων αλλά αρχών και θέσεων. Κι ακριβώς γι αυτό η προβολή apolitic φαινομένων συσκοτίζει περισσότερο τις θέσεις των κομμάτων.

  Θεωρώ τίμια την απάντηση σου πως δε σε ενδιαφέρει μια συνέντευξη με τον Κουβέλη. Δείχνει απλά τη διαφορά φιλοσοφίας που έχουμε ανάμεσα στο «φαίνεσθαι» και το «είναι». Εγώ θα επιζητούσα μια κουβέντα και μ αυτόν γιατί σε τελική ανάλυση θα μου πρόσφερε πολιτικό υλικό για συζήτηση και γόνιμη αντιπαράθεση. Μεταξύ μας, σκέφτηκα να το κάνω (έτσι για λόγους ισοτιμίας). Μπορεί να μην έχω τις γνώσεις και τις τεχνικές σου δυνατότητες αλλά με τον παραδοσιακό τρόπο της υποβολής ερωτήσεων θα το κατάφερνα. Και τις άκρες έχω και τις εμπειρίες. Πριν καιρό έκανα κι εγώ επαγγελματικά αυτό που εσύ κάνεις από χόμπι. Λένε πως το έκανα καλά. Όλοι εκτός από έναν: εμένα. Γιατί ξεκίνησα να κάνω το χόμπι μου και να πληρώνομαι και ξαφνικά συνειδητοποίησα πως ο αυθορμητισμός έδινε τη θέση του στον «επαγγελματισμό». Δε μου πάνε αυτά. Νομίζω ούτε και σε σένα.
  Τελικά, αποφάσισα να μην το κάνω μόνο για ένα λόγο: Η πολιτική μου ταυτότητα είναι γνωστή. Σκέψου τι θα γινόταν αν στο blog μου εμφανιζόταν η συνέντευξη ενός στελέχους του ΣΥΝ. Τα ΜΜΕ, αν το έβλεπαν (και κάτι τέτοια τα βλέπουν, άλλα τους «ξεφεύγουν»), θα μιλούσαν για παρέμβαση του ΚΚΕ στα εσωτερικά του ΣΥΝ («ο Περισσός επιλέγει αντίπαλο» κι άλλες τέτοιες ανοησίες που και το ΚΚΕ θα ζήμιωναν και τον Κουβέλη).

  Κάτι τελευταίο: Λες ότι μπλογκάρεις για «να μη με διαβάζουν μόνο το 10% των ψηφοφόρων του ΚΟΜΜΑΤΟΣ. Αν καταλαβαίνεις τι εννοώ». Εγώ πάλι επειδή νομίζω πως έχω πράγματα να πω κι «ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω». Δε στοχεύω σε κανένα 10% ούτε καν 1%. Το Αμετανόητο blog είναι χώρος έκφρασης των (κατά τη δική μου γνώμη) κακώς κείμενων. Ακόμα κι αν τα διαβάζουν μόνο οι συγγενείς μου. Δε με ενδιαφέρει η ιδιότυπη «AGB» του διαδικτύου. Στο κάτω κάτω, δεν είμαι επιφορτισμένος με την προώθηση καμιάς «γραμμής». Τις προσωπικές απόψεις μου διακινώ. Και διακονώ. Δε λέω πως είναι σωστό, αλλά μην πεις πως είναι λάθος.

  ΥΓ: Κάρολε, συμπάθα με για το σεντόνι και την κατάχρηση της φιλοξενίας σου. Και της ανοχής πολλών φίλων που σε επισκέπτονται.

 25. 28/12/2007 7:00 μμ

  Αλέξη, γιατί αρνήθηκες να είσαι υποψήφιος στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (με την δικαιολογία πως ήθελες να αφοσιωθείς στον Δήμο Αθηναίων), ενώ τώρα , που σού προτάθηκε το δαχτυλίδι της διαδοχής (μη γελιόμαστε, περί αυτού πρόκειται), το αποδέχτηκες αμέσως; Ήταν προμελετημένο ή ξαφνιάστηκες κι εσύ (τόσο όσο εμείς);

 26. 29/12/2007 1:54 πμ

  Με συγχωρείτε διά την επέμβαση, αλλά οι ερωτήσεις σας είναι ολίγον τι κοινότυπες. Ο Α.Τσίπρας πρέπει να ερωτηθεί για δύο ζητήματα:

  1. Εφόσον εκλεγεί στην ηγεσία του ΣΥΝ, θα συμμαχίσει με τον σύντροφο Τσάβες στον αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα ή θα γίνει κι’ αυτός μέρος της νέας Τάξεως πραγμάτων;

  και..
  2. Πως βλέπει τις ρωσο-κινεζικές διπλωματικές σχέσεις υπό το πρίσμα μιάς νέας ενεργειακής πολιτικής που το πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα ενσωματώνει νέες μορφές ταξικών αγώνων υπέρ του προλεταριάτου.

  Όχι παίζουμε.

 27. 29/12/2007 2:40 πμ

  Η ερώτησή μου:

  «Γεια σου Αλέξη Tsipras [Oil]. Θεωρείς ότι η παρουσία σου στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια του τελευταίου δημοψηφίσματος εκεί, έφερε γκαντεμιά [α λα Mitsotakis] στον Ούγο Τσάβες;

  Ευχαριστώ!

  ΥΓ. Ένα βαφτιστήρι της συντρόφου μου [ευρωπαίος μαθητής του Λυκείου] έζησε έναν ολόκληρο χρόνο στη Βενεζουέλα, στα πλαίσια πολιτιστικών ανταλλαγών. Επέστρεψε στην Ευρώπη στις αρχές του Φθινοπώρου. Λες να ήταν αυτός ο γκαντέμης; [Ξανθός και γαλανομάτης, γαρ…]

  Ξανά ευχαριστώ!»

 28. 29/12/2007 3:31 πμ

  Παιδιά μιας και άναψε η κουβέντα απλώς να σας ενημερώσω ότι υπάρχει νέο διευκρινιστικό πόστ. Μην τα ξαναγράφω κι εδώ. Hasta να πάνε 😉

 29. 29/12/2007 7:33 πμ

  Πώς το καταφέρατε και μετά από λίγα χρόνια ενεργούς πολιτικής δράσης στους χώρους σας ,
  εδώ και είκοσι χρόνια δεν θέλω ούτε να σας ακούω ούτε να σας βλέπω παρά μόνο να σας ψηφίζω , εκ παραδρομής; Μη έχοντας δηλαδή κάτι καλύτερο;

  Συγνώμη για το προσωπικό της ερώτησης, αλλά blogger είμαι ό,τι θέλω ρωτάω, τον πόνο μου βγάζω..

  Καλή χρονιά Allu Fun Marx.

 30. 29/12/2007 2:24 μμ

  A.F.Marx :
  Το μήνυμα αυτό, δεν συνδέεται με το post σου. Είναι η ευχή μου για σένα προσωπικά και για όλους τους άλλους blogger που στη διάρκεια της χρονιάς ανταλλάξαμε απόψεις, σκέψεις, ανησυχίες και προβληματισμούς. Κοινούς αλλα και προσωπικούς.
  Σου εύχομαι, χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
  Υγεία ευτυχία χαρά και ευημερία.
  Μακριά από προβλήματα και σκοτούρες.
  Το 2008 , αν και δίσεκτο, να είναι καλύτερο από το 2007 !

 31. 29/12/2007 6:40 μμ

  ευχες Αλλου..εμαθα ότι βραβευτηκες. Αληθεύει;
  χα, χα… Για τον Τσίπρα, θα περιμένω να δω. Είναι νωρις να σχηματίσω γνώμη..Οφειλουμε να υποστηριζουμε τους νέους, ομως θέλει και λίγη σκέψη… Να τον ρωτησουμε ομως τί ακριβώς ; Και που θα δωσει δυο τρεις λογικές και ευηχες απαντήσεις , τί θα συμβεί ; Δεν ξέρω, ρωτω.
  φιλια
  ριτς

 32. 29/12/2007 11:40 μμ

  Πώς σχολιάζει τη δήλωση της Λιάνας Κανέλλη:
  «Ο Τσίπρας είναι μια trendy επιλογή σε ένα emo κόμμα»;

 33. 30/12/2007 12:27 πμ

  Εγω θελω να τον ρωτησω:
  Στην εποχη μας οπως ειναι γνωστοι η πολιτικη και κυριως οι πολιτικοι εχουν απαξιωθει.Ακουγεται σκληροτατη κριτικη εναντιον οχι μονω μεμονωμενων περιπτωσεων, αλλα αφορα το συνολο με αποδοκιμαστικες ισοπεδωτικες εκφρασεις.Αυτο σε συνδυασμο και με το οτι η αριστερη ιδεολογια δεν εχει πολυ περαση, οτι εχει ενα παρελθον που τη βαραινει και εχει και σημερα πολλους επικριτες που θεωρουν οτι δεν εχει λογο υπαρξης.Αυτα λοιπον, πως τα αντιμετωπιζει στο μυαλο του ο κ. Τσιπρας; Τα περιεργαζεται; Ειναι ανασταλτικος παραγοντας γι’ αυτον; Του μειωνουν τα κινητρα του εστω και ασυνειδητα; Τι θα εκανε προκειμενου να αλλαξει τις συνειδησεις των ανθρωπων και των νεων ειδικοτερα για να μη σκεφτονται με αυτον τον τροπο; Τι θα εκανε προκειμενου να ενεργοποιησει τους νεους, να τους κανει να θελουν να ασχοληουν με τα κοινα και να μην απαξιωνουν τοσο τους πολιτικους; Αυτος συμφωνει με αυτες τις αποψεις των ανθρωπων;

  Επισης θα ηθελα να τον ρωτησω αν πιστευει οτι ολα στη ζωη ειναι πολιτικη; Αν ολες μας οι πραξεις ειναι πολιτικες; Και αν ολα τα προβληματα των ανθρωπων, ακομα και τα πολυ προσωπικα, ακομα και τα φαινομενικα ασημαντα, ειναι ολα πολιτικης φυσεως.

 34. 30/12/2007 5:37 πμ

  @ametanoitos: Την κριτική σου την δέχθηκα. Απλώς έκανα την υπεράσπιση μου. Μάλλον όταν ηρεμήσω με κάποια πράγματα θα γράψω κάτι σχετικό και με τη συνέντευξη και με αυτό που λες για τους αναγνώστες γιατί δεν κατάλαβες τι εννοώ.
  Κάνεις λάθος πως δεν με ενδιαφέρει το είναι αλλά το φαίνεσθαι… Καλό είναι να την κάνεις τη συνέντευξη αλλά ο Κούβελης εξήγησα πως έχει εκφραστεί αρκετές φορές ήδη. Το σύστημα ως τώρα δείχνει στον Τσίπρα το φαίνεσθαι. Άρα τι πιο λογικό από το να θέλω να ανακαλύψω αν υπάρχει είναι ή είναι μόνο το φαίνεσθαι. Δεν νομίζω ότι για τον Κούβελη δεν γνωρίζεις τις απόψεις του. Όπως και αν ήταν και ο Παπαγιαννάκης υποψήφιος… Όμως ο Τσίπρας επειδή τα κανάλια δεν γουστάρουν και πολύ πιο ριζοσπαστικές απόψεις όταν μιλούσε για τις κάμερες προεκλογικά και την καταστολή (ως υποψήφιος δήμαρχος) δεν έδειχνε τίποτα από αυτά αλλά έδειχνε τη γιαγιά που τον ρωτούσε και που είναι ο δήμαρχος. Τη lifestyle έκδοση του δλδ. (δεν αρνούμαι πως την έχει και αυτή με παντού εμφανίσεις αλλά δεν μπορώ να σου πω αν είναι κακό).
  Κάτι ακόμα. Κανόνισε την συνέντευξη με τον Κούβελη. Θέτω την «τεχνογνωσία» που έχω αποκτήσει από το χόμπι μου στην υπηρεσία σου και ακόμα και εξοπλισμό ή και στούντιο (που δεν είναι δικό μου αλλά σίγουρα μπορούμε να φιλοξενηθούμε) Μάζεψε ερωτήσεις και κάνε και τις δικές σου. Και κάνε το αφού σε ενδιαφέρει. Κανείς δεν θα πει τίποτα αν δεν πως μπλέκεσαι στα εσωτερικά του ΣΥΝ αν τις ερωτήσεις τις κάνουν άλλοι… Σου εξήγησα γιατί στην αρχή δεν είχα ενδιαφέρον. Τώρα είναι μια πρόκληση-πρόσκληση που στην επιστρέφω. Το email μου το έχεις μπορείς να με ενημερώσεις…
  Επίσης στις επιλογές που έβαζες το σωστό θα ήταν «Παπαρήγα- Κανέλλη» γιατί αυτή είναι το αντίστοιχο «αγαπημένο παιδί των μίντια » από την πλευρά μας.
  Υ.Γ: Η έκφραση που ήθελες να γράψεις είναι «Άκουσον μεν, πάταξον δε» ή κάπως έτσι αφού μόνο ακουστικά την ξέρω την έκφραση

 35. 30/12/2007 5:31 μμ

  Χρόνια πολλά. Η ερώτησή μου:
  Αν ο Σύριζα αναδειχθεί στην εξουσία, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για τον περιορισμό της δύναμης και των υπερκερδών των μεγάλων εταιριών και πώς θα τα συμβιβάσει με την ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ελεύθερης οικονομίας της αγοράς;

 36. Ilyrias permalink
  31/12/2007 2:35 πμ

  Ego teli rotisi Aleksis an pistevi kalo eine gini Albaniko koma sti Elada. Ke ti pistevi gia Cameria. Prepi epistrfi sti Albania i oxi?

 37. 01/01/2008 4:25 μμ

  Μια ερωτησούλα από τα παλιά έχω να διατυπώσω εγώ…Όταν είσαι 18 χρονών το 1990-91, είσαι κνίτης ως μαθητής και περνάς στο πανεπιστήμιο, πόσο αριστερός μπορείς να θεωρηθείς προσχωρώντας σε μια (στα όρια της σοσιαλδημοκρατίας τότε) οργάνωση με όνομα «Ένωση Αριστερών Νέων» (μετέπειτα Νεολαία ΣΥΝ:). Τω καιρώ εκείνω της δημιουργίας των ΕΑΑΚ από τη μια και της παντοδυναμίας της Προέδρου Δαμανάκη από την άλλη, κι όλων όσοι μετέπειτα προσχώρησαν στο ΠΑΣΟΚ τρέχοντας, ήτο αυτή κίνηση αριστερού νέου; Οπότε [το σχόλιο τέλειωσε κι αρχίζει η ερώτηση]: τι έχει αλλάξει από τότε ως σήμερα στο ΣΥΝ; Πρόκειται για το ίδιο κόμμα; Αυτοκριτική για τα λάθη και τις δεξιές πολιτικές θα κάνουμε ποτέ; Ιδίως τώρα που συμμαχούμε και με την ΚΟΕ…
  Αυτά!

 38. 03/01/2008 7:50 μμ

  allu funie μόλις πληροφορήθηκα ότι ο συνεντευξιαζόμενος-to-be Tsipras(!) ερωτώμενος για το ΚΚΕ απάντησε τα εξής
  «Όσο για το ΚΚΕ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι με θλίψη το παρακολουθώ να βρίσκει όλο και περισσότερα κοινά με τα πιο συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας, απομονωμένο από το διάλογο εντός της κοινωνικής αριστεράς (αυτοί είναι δηλαδή!!) και από τα ολοζώντανα κινήματα, τοπικά, διεθνή και παγκόσμια… Δε θέλω να σχολιάσω περισσότερο την αυτιστική του στάση…»

  Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πριν 3 μήνες έβριζαν το Κόμμα γιατί δεν συνεργάζεται μαζί τους! Μετά και αυτά είναι ξεκάθαρο ότι το σκηνικό προώθησης αστικών ιδεολογημάτων σε εμάς την νέα βάρδια της εργατικής τάξης έχει στηθεί!

  Εσύ θέλεις να λάβεις μέρος σαν μαριονέτα σε αυτήν την παράσταση ώστε να μπορούν μετά να λένε (ΒΗΜΑ-ΧΑΦΙΕΔΟΤΥΠΙΑ, ΝΕΑ κ.ά) πράγματα όπως:.
  «Όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι είναι με τον ΣΥΝ…»
  «Παλαιολιθικές απόψεις το ΚΚΕ (δηλ ποιος τον γ….. τον επιστημονικό σοσιαλισμό)» κ.τ.λ.

  Και να δημοσιεύουν ότι αυτοί είναι «επαναστάτες» γιατί ήπιαν καφέ στην Αγγλία κάτω από τον MARX, A.F.MARX μου!
  Αναρωτιέμαι όχι ότι θέλω να το δραματοποιήσω απλώς είμαι περίεργος για το αν τυχόν θέλεις να γίνεις ανερυθρίαστα ροζ! Μην παρεξηγηθείς πάντως. Ελπίζω όχι 🙂

  Σημείωση: Πότε ο ΣΥΝ ήταν σε κινήματα; Έχει περιφρουρήσει ποτέ απεργία; Πάντα ορντινάντσα της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ είναι. Ας δει κάποιος τι παίρνει στα σωματεία και ας τις νοθεύουν τις εκλογές οι φίλοι του! Και μετά γίνονται και αντιπρόεδροι στην ΓΣΕΕ για να έχουν αφορμή προβολής από τα ΜΜΕ.

  Ισχύει το πασίγνωστο:
  Στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώνεις!!

 39. 04/01/2008 8:20 μμ

  @ Sotos: το να συζητάς με τον οποιοδήποτε, ακόμα κι αν είναι ο μεγαλύτερος ιδεολογικός σου αντίπαλος, ούτε σε μαριονέτα σε μετατρέπει, ούτε σε χρωματίζει …ροζ.
  Το σχόλιο σου μου δίνει όμως την αφορμή να διατυπώσω ακόμα μια ερώτηση στον Αλ. Τσίπρα:
  Κύριε Τσίπρα, διάβασα κάπου μια πρόσφατη δήλωσή σας όπου επί λέξει λέτε: «Όσο για το ΚΚΕ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι με θλίψη το παρακολουθώ να βρίσκει όλο και περισσότερα κοινά με τα πιο συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας, απομονωμένο από το διάλογο εντός της κοινωνικής αριστεράς και από τα ολοζώντανα κινήματα, τοπικά, διεθνή και παγκόσμια… Δε θέλω να σχολιάσω περισσότερο την αυτιστική του στάση…»
  Αυτή είναι η γνώμη σας, για ένα κόμμα που επί 90 χρόνια με συνέπεια αγωνίζεται για τα συμφέροντα του λαού και των εργαζόμενων;
  Πιστεύετε ότι η μέχρι τώρα δράση σας και συνεισφορά σας στους λαϊκούς ή κοινωνικούς αγώνες σας επιτρέπει να απαξιώνετε ένα κόμμα όπως το ΚΚΕ;
  Με τέτοιες απόψεις θα παλέψετε για την κοινή δράση των αριστερών δυνάμεων;

  ——————————————
  Οι ερωτήσεις προς τον Αλέξη σ’ αυτό το σημείο κλείνουν. Όσες ερωτήσεις μαζεύτηκαν μέχρι τώρα (21) στάλθηκαν με email στον Ματθαίο Τσιμιτάκη, στο blog του οποίου θα διαβάσουμε τα υπόλοιπα που αφορούν την συνέντευξη.
  Σας ευχαριστώ όλους… Και όσους υπέβαλαν ερωτήσεις και όσους άσκησαν κριτική στην κίνηση αυτή γενικά και στην δικιά μου συμμετοχή ειδικότερα.

Trackbacks

 1. -Δύο ερωτήσεις για τον Τσίπρα… « Πόντος και Αριστερά
 2. -Τσίπρας VS Κουβέλης……. και μείς !!! « Πόντος και Αριστερά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • θέι θάμθιγκ

 • ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

 • Monkey Business

 • The Big Store

 • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

 • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

 • Πληκτρολογήστε το email σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για νέες δημοσιεύσεις μέσω email.

  Μαζί με 7.587 ακόμα followers

 • Δεκέμβριος 2007
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Νοέ.   Ιαν. »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Αρέσει σε %d bloggers: