Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χημεία ή Μαγεία;

14/02/2008

Tι συμβαίνει τελικά στον οργανισμό μας όταν ερωτευόμαστε; Γιατί η καρδιά μας «φλέγεται» και το στομάχι μας «δένεται κόμπος»; Γιατί η διάθεσή μας ανεβαίνει ξαφνικά στα ουράνια, ενώ λίγο αργότερα πέφτει απότομα; Η βιοχημεία, οι νευροεπιστήμες και άλλοι κλάδοι των επιστημών προσπαθούν να ανακαλύψουν τις διεργασίες που συντελούνται στον οργανισμό τις στιγμές αυτές της απόλυτης ευτυχίας. Αν και δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τον τρόπο που λειτουργούν οι ερωτευμένοι, όλα δείχνουν ότι ο έρωτας κάνει καλό στην υγεία!

Μια ματιά αρκεί!
Τα μάτια έχουν τον πρώτο ρόλο στο ερωτικό παιχνίδι. Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι η έλξη ορίζεται πρώτα από το βλέμμα και μετά από τη συνείδηση. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν βρεθείτε στον ίδιο χώρο με κάποιον που σας ελκύει; Από τη στιγμή που ένα άτομο σας «τραβήξει» ερωτικά το ενδιαφέρον, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, οι κόρες των ματιών σας διαστέλλονται. Ταυτόχρονα -και πάλι ασυναίσθητα- συνήθως ανοιγοκλείνετε γρήγορα τα βλέφαρά σας ως ένδειξη ότι είστε διαθέσιμοι. Αυτό γίνεται ασυνείδητα αντιληπτό από το πρόσωπο απέναντί σας. Του προκαλεί ένα ευχάριστο συναίσθημα, το οποίο συνδέει με τη δική σας παρουσία, με αποτέλεσμα να νιώθει ερωτική έλξη, εκπέμποντας ανάλογα σημάδια με τα δικά σας. Έτσι, όλη αυτή η αλυσιδωτή διαδικασία καθιστά δύσκολο να εντοπίσει κανείς ποιος από τους δύο έλκεται πρώτος σε μια σχέση.

Το «μαγικό» κοκτέιλ
O πόθος ξεκινάει από τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα από τον υποθάλαμο, που διεγείρει τις χημικές ουσίες (οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα συναισθήματα) και κινητοποιεί το σώμα να στείλει σημάδια έλξης. Oι εκλυτικές ορμόνες που παράγει πηγαίνουν στην υπόφυση (στο εκτελεστικό όργανο του εγκεφάλου) και διεγείρουν την παραγωγή υποφυσικών ορμονών, οι οποίες με τη σειρά τους κατευθύνονται στην περιφέρεια (εκτός εγκεφάλου), στα όργανα-στόχους, που είναι οι ενδοκρινείς αδένες. Αυτό το μείγμα χημικών ουσιών (κοκτέιλ) που εκκρίνει ο εγκέφαλος δρα παρόμοια με τις αμφεταμίνες, διεγείροντας το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Έτσι, όταν είναι κανείς ερωτευμένος, νιώθει ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς ευφορίας.

Απαραίτητα «υλικά»

Σεροτονίνη. Θεωρείται η κατεξοχήν χημική ουσία που συνδέεται με την αίσθηση της ευφορίας, ενώ έχει και άλλες δράσεις, όπως η ρύθμιση της πρόσληψης τροφής, της θερμοκρασίας κ.ά.
Ντοπαμίνη. Ανεβάζει τη διάθεση, ενώ σχετίζεται με την ευχαρίστηση, τη σεξουαλική συμπεριφορά, τις λειτουργίες της αναπαραγωγής και τον έλεγχο των ορμονικών εκκρίσεων του εγκεφάλου.
Oξυτοκίνη και βαζοπρεσίνη. Είναι γνωστές ως «ορμόνες της αγάπης», αφού σχετίζονται με το συναίσθημα οικειότητας και τρυφερότητας που νιώθει ένα ερωτευμένο ζευγάρι και απελευθερώνονται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του σεξ ή αμέσως μετά.
Ενδορφίνες. Πρόκειται για φυσικά οπιοειδή του εγκεφάλου, που επιδρούν στον οργανισμό όπως και η μορφίνη. Δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας και καλής διάθεσης, ενώ ταυτόχρονα καταστέλλουν τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αντίληψη του πόνου και την επιθετικότητα.
Αυξητική ορμόνη (σωματοτροπίνη). Θεωρείται ότι τροφοδοτεί τον οργανισμό με ενεργητικότητα.
Αδρεναλίνη. Αυξάνει την καρδιακή δραστηριότητα και το ρυθμό της αναπνοής, βελτιώνει τη μυϊκή δράση και ανεβάζει τη διάθεση.

Είναι οι ερωτευμένοι πιο υγιείς;
Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, όπως είναι οι ερωτευμένοι, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακή προσβολή και διαβήτη τύπου 2, ενώ παρουσιάζουν σπανιότερα υψηλή πίεση στη ζωή τους (και όχι στα πρώτα στάδια του έρωτα, που η πίεση ανεβαίνει λόγω αδρεναλίνης). Σύμφωνα μάλιστα με αμερικανικές έρευνες, τα ανοσοκύτταρα των ευτυχισμένων είναι περισσότερα από ό,τι των υπολοίπων ανθρώπων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν καλύτερο ανοσοποιητικό, ενώ η χωρητικότητα των πνευμόνων τους είναι μεγαλύτερη.

Είμαστε έρμαια των ορμονών μας;
Τον πρώτο καιρό οι ερωτευμένοι είναι έρμαια των σεξουαλικών ορμονών τους. Η δεύτερη φάση από την οποία περνάει ένα ζευγάρι έρχεται έπειτα από μερικούς μήνες, οπότε και θεωρείται ότι ξεκινάει το πραγματικό πάθος. Τότε ο οργανισμός ενεργοποιεί το σύστημα παραγωγής ντοπαμίνης, ουσία η οποία κάνει το άτομο να ποθεί το ταίρι του. Ταυτόχρονα, στον εγκέφαλο μειώνεται η συγκέντρωση σεροτονίνης, με αποτέλεσμα η έλλειψή της να δημιουργεί έμμονες σκέψεις. O ερωτευμένος σκέφτεται μόνο το άτομο που ποθεί. Γι’ αυτό και συχνά χρησιμοποιείται η έκφραση «τρελός από έρωτα». Oι επιστήμονες εξηγούν το φαινόμενο παρομοιάζοντας τους ερωτευμένους με τους καταθλιπτικούς, που εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων σεροτονίνης σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, παρουσιάζουν διάφορες εμμονές. Σε αυτή την περίοδο, τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σωστή κρίση υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος που επιθυμείτε να φαίνεται ιδανικός, χωρίς ελαττώματα. Η κατάσταση αυτή δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί δημιουργεί ένταση και πίεση στο άτομο. Όταν, λοιπόν, τα επίπεδα της υδροκορτιζόνης (ορμόνης που συνδέεται άμεσα με το στρες) αυξάνονται, έχει φτάσει η στιγμή να περάσει ο ερωτευμένος στην επόμενη φάση. Στο τρίτο αυτό στάδιο, κατά το οποίο προσπαθεί να εδραιωθεί η σχέση, παίζουν ρόλο η οξυτοκίνη και η βαζοπρεσίνη, που σχετίζονται με το συναίσθημα της οικειότητας και της τρυφερότητας.

Μήπως σας «σέρνουν» από τη μύτη;
Όταν η απόσταση με το αντικείμενο του πόθου σας μειώνεται, τα ηνία αναλαμβάνει… η μύτη! Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, η όσφρηση φαίνεται να έχει τον τελευταίο λόγο στην επιλογή ερωτικού συντρόφου. O κάθε άνθρωπος έχει μια μυρωδιά που αναδίδει το σώμα του, η οποία είναι μοναδική, όπως τα δαχτυλικά του αποτυπώματα. Αυτή ακριβώς η οσμή μπορεί να προκαλέσει ερωτική επιθυμία σε κάποιον ή να απωθήσει έναν άλλον. O ιστός της όσφρησης περιλαμβάνει διάφορους υποδοχείς εξαιρετικά ευαίσθητους σε συγκεκριμένα χημικά ερεθίσματα. Τα ερεθίσματα αυτά μεταδίδουν το μήνυμα στον εγκέφαλο και ανάλογα αντιδρά ο οργανισμός. Μάλιστα, η οσμή συνδέεται άμεσα με την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη συναισθηματική συμπεριφορά. Γι’ αυτό και μέσω της όσφρησης μπορεί κανείς να ανακαλέσει στη μνήμη του γεγονότα, στιγμές, αλλά και συναισθήματα από το παρελθόν. Υπεύθυνες για όλη αυτή τη διαδικασία είναι οι φερομόνες, ουσίες που παράγει το σώμα από αδένες που βρίσκονται στο στόμα, τις μασχάλες, το στήθος και τα γεννητικά όργανα. Παράγονται κατά την περίοδο της εφηβείας και σχετίζονται άμεσα με τη σεξουαλική διέγερση. Σύμφωνα μάλιστα με ερευνητές, η παραγωγή φερομονών σχετίζεται και με το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεωρείται ότι πρόκειται για μια προσπάθεια του οργανισμού να επιλέξει -βάσει της μυρωδιάς- τον ιδανικό σύντροφο, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμβατότητα των ανοσοποιητικών συστημάτων των δύο ατόμων, με απώτερο σκοπό να αποκτήσουν γερά παιδιά.

Τα… ύποπτα συμπτώματα

Η καρδιά «φτερουγίζει»
Oι ερωτευμένοι βιώνουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «στρεσογόνος». Ακριβώς δηλαδή όπως συμβαίνει σε περιόδους έντονου άγχους, ο οργανισμός απελευθερώνει κατεχολαμίνες, αυξάνονται τα επίπεδα της αδρεναλίνης και επομένως παρουσιάζεται ταχυκαρδία. Ως αποτέλεσμα, το ερωτευμένο άτομο συνήθως ιδρώνει, ανατριχιάζει και κοκκινίζει το πρόσωπό του.
«Κόμπος» στο στομάχι
Έχετε παρατηρήσει ότι, όταν είστε ερωτευμένοι, δεν έχετε όρεξη να φάτε; Μήπως αισθάνεστε ότι το στομάχι σας έχει «δεθεί κόμπος»; Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Αν και οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για τη διεργασία που συντελείται στον οργανισμό, συμφωνούν ότι το σύμπτωμα αυτό είναι σύνηθες στα ερωτευμένα άτομα. Κατά πάσα πιθανότητα, πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι η σεροτονίνη, που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του συναισθήματος, παίζει σημαντικό ρόλο και στις διεργασίες πρόσληψης της τροφής.

———————————————————
Το άρθρο αυτό το έγραψε η Μυρτώ Αντωνοπούλου για το τεύχος του Αυγούστου 2007 του περιοδικού Vita και το αντέγραψε ασύστολα (μέρα που είναι) ο υποφαινόμενος Αλλουφάνιος Μάρξ, σήμερα, 14 Φεβρουαρίου του σωτηρίου έτους 2008 από την ιστοσελίδα vita.gr

Στο δίλημμα:
Ο έρωτας είναι μαγεία…

ή Χημεία, τι απαντάτε;

Και σ’ εκείνη/εκείνον (πωπωπω!πόσο πολιτικά ορθός είμαι σήμερα) που με τους στίχους της Μυρτιώτισας αναρωτιέται «Έρωτας τάχα νά’ν αυτό/που έτσι με κάνει να ποθώ/την συντροφιά σου» τι θα πεις;
«Ηρέμησε καλή/καλέ μου, μειώθηκε η συγκέντρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλό σου και έχεις εμμονή μαζί μου; »

Μα τι σκατά ποίημα να γράψεις για την Ντοπαμίνη, την Σεροτονίνη και την Βαζοπρεσίνη;

Ντοπαμίνη έσταξε
στον εγκέφαλό μου
κι ένιωσα σκιρτήματα
κάτω στον φαλό μου.

Ξέρω σου μειώθηκε
η Σεροτονίνη,
σού’χω γίνει εμμονή
κι έχω την ευθύνη.

Έλα ν’ ανεβάσουμε
τις ενδομορφίνες
κι ό,τι γίνει θα φανεί
σε εννέα μήνες

Απαπά! Χάλια…
Μαύρα χάλια.

32 Σχόλια leave one →
 1. 14/02/2008 9:58 πμ

  Μας βάζεις δύσκολα, μέρα που είναι…
  Πειράζει να διαλέξω τη Χημεία, που της έχω αδυναμία κι απωθημένο, ε;
  😆

  (αλλά πιο πολύ μου άρεσε το ποίημα στο τέλος! :p)

  Καλημέρα 🙂

 2. 14/02/2008 10:11 πμ

  Κι εγώ που νόμιζα ότι ερωτευόμαστε με βέλη και τόξα, όπως αντίστοιχα ότι τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός. 😛 Μου γκρέμισες το σύμπαν μου σήμερα…
  Υ.Γ. Μη μου πεις ότι δεν υπάρχει και Άγιος Βασίλης, θα γίνω emo!

 3. 14/02/2008 10:25 πμ

  Μα ποιός είσαι; Η δομή είσαι;

  Εγώ, που έχω διαλυθεί από έρωτα
  και ακόμα προσπαθώ να σηκωθώ,
  ένα μονάχα Αλλουφάνη θα σου πω
  μονάχα για τον έρωτα αξίζει για να ζω!!!!!!

  Μα τι σας έπιασε σήμερα κι όλοι ασχολείστε με τον έρωτα; Βαλτοί είστε;
  🙂

 4. 14/02/2008 10:28 πμ

  Υπεροχο , απλώς !!!!

 5. 14/02/2008 10:35 πμ

  @ Νατάσα : Το παρα-ποίημα μου που πρόσθεσα στο τέλος, ευελπιστώ να το δω σε κάποια παρα-ποιητική ανθολογία του μέλλοντος…
  🙂
  @ Mαρία: Θα σε αποτελειώσω Μαρία, όσο κι αν λυπάμαι γι΄αυτό… Ούτε ο Σούπερμαν υπάρχει …
  Και το χειρότερο; Όπως διάβασα εδώ :
  ο 23% των νεαρών Βρετανών είναι πεπεισμένοι πως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είναι ένα φανταστικό πρόσωπο και το 47% πιστεύουν ότι ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος δεν υπήρξε ποτέ βασιλιάς της Αγγλίας παρά μονάχα στα μυθιστορήματα. Όμως, το 48% από αυτούς τους νεαρούς εκφράζει τη βεβαιότητα πως ο Σέρλοκ Χολμς, ο ιδιωτικός αστυνομικός που επινόησε ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, υπήρξε πραγματικά. Αυτά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο «UΚΤV Gold», με τη συμμετοχή περίπου τριών χιλιάδων νεαρών Βρετανών.

  @ Mamma: Ορμονόπληκτοι/ες όλων των λαών, οργανωθείτε…
  Δεν υπάρχουν ερωτευμένοι… Μόνο ορμονόπληκτοι. Μα δεν διάβασες το μάθημα;

 6. 14/02/2008 10:37 πμ

  @ Ρίτσα: Νομίζω ότι έφαγες το τελικό σίγμα…
  Υπέροχος, δεν ήθελες να γράψεις;
  Έ; Φανταστικό Ριτσάκι;
  🙂

 7. 14/02/2008 10:39 πμ

  :))
  Εγώ πάλι που επίσης έχω αδυναμία στην Χημεία… ψηφίζω δαγκωτή μαγεία !!!

  … και … πάραυτα, πάω αμέσως να κλέψω λίγη σεροτονίνη από το εργαστήριο… {Βαθιές ανάσες φτάνουν;;; πρέπει να κανονίσω ποιος θα περνάει από τον διάδρομο εκείνη την ώρα ή έχουν και άλλες ορμόνες λόγο;;; Αχ, αυτό το πειραματικό … μήπως αυτό είναι που δεν καλύπτει η «αδυναμία» μας;;; 😉 }

 8. 14/02/2008 10:44 πμ

  @ KV: με μέτρο, με μέτρο οι εισπνοές…
  Μη μετατραπεί το εργαστήριο σε οργαστήριο…
  🙂

 9. 14/02/2008 10:51 πμ

  Το διάβασα και μάλιστα με προσοχή. Εσύ όμως μάλλον δεν διαβάζεις εμένα 😉
  ΑΦΟΥ δεν μπορώ χωρίς έρωτα λέμεεεεε!!!!!
  Αν το έχετε μάλιστα σε μπουκαλάκι, δυο τρεις τζούρες θα τις πάρω 😀

 10. 14/02/2008 11:00 πμ

  Εντάξει, με αποτέλειωσες… Μαύρη η σημερινή μέρα για μένα. Μαύρη ωσάν το μαύρο outfit των emo που μόλις θα υιοθετήσω… Αχ βρε Αλλουφάνη, καταστροφέα πλασματικών κόσμων…
  Υ.Γ. Ούτε ο Σούπερμαν, ε;…

 11. lifewhispers permalink
  14/02/2008 11:11 πμ

  πριν απο λιγο σου απαντησα και επεσε το δικτυο!!
  για χημεια σου χα πει, τωρα το αλλαζω μηπως και το δεχτει το διαδικτυο.μαγεια λοιπον (ως φαν του χαρρυ ποττερ μου ταιριαζει καλυτερα(
  ευγε, ποιητη αλλουφανιε.
  και χρονια πολλα

 12. 14/02/2008 11:38 πμ

  Κι αν είναι μαγική χημεία; ή χημική μαγεία;

 13. 14/02/2008 12:18 μμ

  O Νίκος το έθεσε πολύ καλά.
  Εάν θεωρούμε τα πράγματα ξεκομμένα από την πραγματικότητα, την ύλη και την επιστήμη απλά τα υποβιβάζουμε σε θεωρητικές ανοησίες.

  Προφανώς και ο έρωτας είναι χημεία όπως και όλα τα συναισθήματα που νιώθουμε είτε προέρχονται από χημικές αντιδράσεις είτε προκαλούν χημικές αντιδράσεις μέσα μας.

  Η αλληλεπίδραση μας με τον υπόλοιπο κόσμο που αντιλαμβανόμαστε μέσω των αισθήσεων μας και επεξεργαζόμαστε με την λογική μας δεν μεταφράζεται παρά σε ένα απίστευτα περίπλοκο και θαυμαστό δημιούργημα της φύσης και της ύλης. Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύει η φύση και ναι ποιητική αδεία μπορεί να χαρακτηριστική «μαγικός».

 14. 14/02/2008 12:24 μμ

  Ο έρωτας είναι μουσική, τη χημεία άφησε την στους γιατρους σαν τη μάπα μου και τα σοκολατάκια στους ζαχαροπλάστες

 15. 14/02/2008 12:45 μμ

  Μου λένε πως ο έρωτας
  κινάει απ’ τη Χημεία
  Μα εγώ που είμαι έξυπνη
  το βλέπω για βλακεία…

  Όταν τα μάτια του θωρώ
  με πονάει ο σπλήνας
  Αν είχα δίπλα χημικό
  θα τού λειπε ο σωλήνας…

  Άντε, και του χρόνου.

 16. 14/02/2008 1:08 μμ

  Χημεία είναι και επιβεβαιαώνω όλα τα αρχικά στάδια!Να μη σου πώ ότι πρώτη φορά κατάλαβα τις χημικές διεργασίες που περιγράφεις πριν λίγο καιρό, όταν εκεί που καθόμουν έφαγα μια φλασία και το μυαλό μου έκανε γκρρρρρρρ!Το θυμάμαι χαρακτηριστικά!¨οπως και να χεί ,είναι υπέροχο και είτε το πεις ορμόνες είτε το πεις βελάκια και αγγελούθκια είναι υπέροχο! Αν και όντως οι ντοπαμίνες είναι κάπως ξενέρωτες για αυτό και η ανθρωπότητα αποφάσισε να τις επενδύσει με την τέχνη και να έχουμε και μεις να λέμε κανα γλυκόλογο!

 17. 14/02/2008 1:18 μμ

  Φοβερό ποστ έστησες!
  Φυσικά και το ποίημά σου είναι το καλύτερο του μέρος! Τέλειο! Έχεις τρελό ταλέντο σε αυτό το είδος και ξέρεις φυσικά ότι είναι το είδος που λατρεύω!
  Τώρα περί έρωτος και άλλων δαιμονίων, που έγραψε και ο αγαπημένος Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, έχει περιγραφεί μαγικά από τη Σαπφώ, η οποία προφανώς δεν ήξερε περί ορμονών, ήξερε όμως όπως όλοι μας, τι παθαίνεις όταν το βλέπεις να σού ‘ρχεται και να σε αποσβολώνει και να μη μπορείς να κάνεις ούτε μπρος, ούτε πίσω. Κόλαση λέμε…

  ….γιατί μόλις σε δω για μια στιγμή,
  δεν μπορώ πια να αρθρώσω λέξη:
  αλλά η γλώσσα μου γίνεται κομμάτια και,
  κάτω από το δέρμα μου,
  γλιστράει απότομα μια λεπτή φωτιά:
  τα μάτια μου χάνουν το βλέμμα τους,
  τ’ αυτιά μου βουΐζουν,
  ο ιδρώτας αυλακώνει το κορμί μου,
  ένα ρίγος με κυριεύει σύγκορμη’
  γίνομαι πιο χλωμή κι απ’ τη χλόη και,
  λίγο ακόμη,
  θα ‘λεγα πως πεθαίνω.

  Σαπφώ

  Και να ‘μαστε όλοι καλά τον Ιούλιο να γιορτάσουμε τον Υάκινθο στην Κρήτη! Αυτός είναι έρωτας με πάθος Ζωνιανό και όχι οι καθολικές ξενερωσιές! 😉

 18. 14/02/2008 1:48 μμ

  :)))))) χαχαχα με μέτρο βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις ποιον θα δεις στο διάδρομο!

 19. 14/02/2008 2:55 μμ

  Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτό το ποστ κάτι μου ανέβασε στον εγκέφαλο!

 20. Νοσφεράτος permalink
  14/02/2008 5:11 μμ

  Κατ ‘ αρχήν κ .Allu Fan Marx συγχαρητηρια για το εξαιρετικό απο καθε αποψη (πολιτική ,προσωπική κλπ ) θεμα που επιλέξατε για συζητηση…
  Θα ηθελα να μου επιτρεψετε να κανει μιασειρά σχολιων και για αλλες διαστασεις του εν λόγω Ζητηματος που πιθανόν να παραβλεπονται εν τη καημερινή παρκτική :
  π.χ Την Θρησκευτική Διασταση:

  Ο ερωτισμός είναι πριν από ολά και πανω απ ¨όλα δίψα για το άλλο . Και το υπερφυσικό είναι το ουσιαστικό και υπέρτατο άλλο
  Οι θρησκευτικές ερωτικές πρακτικές εκπλήσσουν τόσο για την ποικιλία τους όσο και για την επαναληπτικοτητα τους .Οι γνωστικοί της Αλεξάνδρειας δίδασκαν ότι για να απελευθερωθούμε από την αμαρτία, είναι ανάγκη να τη διαπράξουμε Ο J. L Borges μας θυμίζει ότι κατά ανάλογο τρόπο ο ταντρικος βουδισμός του Αριστερού χεριού προτρέπει στις πιο ευχάριστες όσο και στις πιο αποκρουστικές πράξεις:παραδείγματος χάρη, την κατανάλωση ελεφαντισιου, αλογισιου, η σκυλίσιου κρέατος καρυκευμένου με ούρα » .Η συλλογική τελετουργική συνουσία υπήρξε πρακτική των αντρικών αιρέσεων της Ινδίας, των ταοιστών στην Κίνα και των γνωστικών αιρέσεων της Μεσογείου. Το ίδιο ισχύει και για την κοινωνία του σπέρματος, η οποία είναι μια τελετουργία των οπαδών του ταντρισμου, των γνωστικών οπαδών της Βαρβηλώ και άλλων ομάδων. Πολλά από αυτά τα ερωτικο θρησκευτικά κινήματα, τα οποία εμφορούνται από χιλιαστικά όνειρα, συνένωσαν τη θρησκεία, τον ερωτισμό και την πολιτική:μεταξύ άλλων ο Octavio Paz ,αναφέρει τα Κίτρινα Σαρίκια(ταοιστες ) στην Κίνα και τους αναβάπτιστες του Ιωάννη του Λέιντεν στην Ολλανδία.
  Ανάμεσα στις εξήντα περίπου γνωστικές ομάδες ο Jacques Laarriere ξεχωρίζει τρεις σαν πολύ συγγενικές μεταξύ τους ,τους Οφιτες, οι Σηθιανούς και τους Περατικούς Συγγενικές για τι λάτρευαν τον Όφι τον απεσταλμένο του αληθινού θεού εναντία στην απολυταρχική τάξη του πλαστού Θεού, του Ιεχωβά, αυτό που παρέδωσε στον άνθρωπο τα μυστικά της γέννησης του και του πεπρωμένου Για τους χριστιανούς το φίδι ήταν το κατεξοχήν καταραμένο ζώο . Για τους γνωστικούς ήταν το εκλεκτό. Για τους Οφιτες η ιστορία του κόσμοι αρχίζει και τελειώνει με το φίδι που δαγκώνει την ουρά του συμβολίζει το γίγνεσθαι του σύμπαντος, τον συνεχόμενο κύκλο που πηγαίνει από το Ένα στο Πάν και ξαναγυρίζει στο Ένα φαντάζονταν πώς το φίδι«απελευθέρωσε» τον Αδάμ και την Εύα με ένα πολύ περίεργο τρόπο«Σαγηνεύοντας»δηλαδή την Εύα, με απλά λόγια διακορεύοντας την. Οι Περατικοί είχανε πάρει το όνομα τους από την λέξη «πέρα» δηλαδή ξεπέρασμα, διάβαση. «Αυτό το ξεπέρασμα η διάβαση θα το πετύχαινα με τις ίδιες εκείνες ερωτικές τεχνικές αναπαριστάνοντας την πρώτη πράξη του φιδιου» Όσο για τους Σηθιανούς( που είχαν πάρει όνομα τους από τον τον Σήθ τρίτο γιο του Αδάμ, -όχι από την Εύα αλλά από την δαιμόνισσα Λιλιθ -),το φίδι είχε «σαγηνέψει » διακορεύοντας και τον Αδάμ .προσφέροντας στους δυο προγονούς της ανθρωπότητας την διπλή αποκάλυψη της ηδονής και της γνώσης . Δεν υπάρχει -αμφιβολία- λεει ο Laarriere πώς ορισμένοι γνωστικοί κατέφευγαν , εν ονόματι της στην σοδομία σαν μια επανάληψη της πρώτης πράξης του Φιδιού, ανοίγοντας ετσι τις «οδούς της γνώσης και τα τυφλά μάτια της σάρκας Σε όλες τις σεξουαλικές θρησκευτικές τελετουργίες –λεει ο Octavio Paz- η αναπαραγωγή παίζει μόνο αρνητικό ρόλο. Οι γνωστικοί έπρεπε να καταπιούν το σπέρμα και το εμμηνορροϊκό αίμα ώστε να το επανεντάξουν στο «Όλον», δεδομένο ότι πίστευαν ότι ο κόσμος είναι δημιούργημα ενός διεστραμμένου δημιουργού. Στους ταντρικους και τους ταοιστες , γι αντίθετους ωστόσο λόγους, επιβαλλόταν η συγκράτηση του σπέρματος. Στον ινδουιστικό ταντρισμό το σπέρμα χυνόταν ως προσφορά.Το coituς interruptus αποτελούσε σχεδόν πάντοτε αναπόσπαστο μέρος αυτών των τελετουργιών. Συνεπώς, στο «θρησκευτικό ερωτισμό αντιστρέφεται ριζικά η σεξουαλική διαδικασία . Απαλλοτρίωση της απεριόριστης εξουσίας του σεξ προς όφελος σκοπών διαφορετικών ή αντίθετων με την αναπαραγωγή »

 21. 14/02/2008 6:27 μμ

  πέραν του ότι όντως είσαι η Δομή, λέω πως φυσικά και είναι χημεία, αφού κάπως πρέπει να αναπαράγεται το είδος, κι έτσι έχει φροντίσει η φύση… να μας κάνει μαγικά!

  πάντως εμένα αυτές οι ορμόνες σαν πρέζα μου μοιάζουν!

  (το ποίημα ανεκδιήγητο, ΑΦΜ! έχεις πολύ καλύτερα στη συλλογή σου, σόρυ!)

 22. 14/02/2008 7:19 μμ

  «Έλα ν’ ανεβάσουμε
  τις ενδομορφίνες
  κι ό,τι γίνει θα φανεί
  σε εννέα μήνες».

  Γμτ δε μπορούσες να τα πεις αυτά το 1997; Έστω το 2001. Δυο φορές ανέβηκαν οι ενδομορφίνες κι ακόμα τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε.

 23. 14/02/2008 7:23 μμ

  @ Αμετανόητε, κι εσένα οι…ενδομορφίνες σου φταίνε; 😆

  (είδες τι παθαίνει όποιος δεν μελετάει…χημεία; 😉 )

 24. 14/02/2008 10:12 μμ

  ΔΕΝ ΕΟΡΤΑΖΕΙ

  Καίτοι, Παληός, Λατίνος κι Εραστής
  τον » Άγιο » Γα…ρδένιο, δε γιορτάζω
  καρτέρι ο Έρωτας, στα δίχτυα της ζωής
  στο πέτο σηματάκι δεν τον βάζω

  Paliaccio Vecchio
  14.2.2006

 25. 14/02/2008 10:13 μμ

  Αν σε δέσω θα σ’ αρέσει

  που θα κάνουμε δεσμό
  ή θα ξεγλιστράς σα χέλι
  θα ζητάς το χωρισμό;

 26. 14/02/2008 10:15 μμ

  Αγαπητοί Συμμαθητές
  εύρηκα ένα μήλο
  Μου το ’δωσε μελαχροινή
  που με ποθεί για φίλο

  Μ’ ένα φορτηγό γαρδένιες
  δεν ξενοιάζω από τις έννοιες

 27. Νοσφεράτος permalink
  14/02/2008 10:34 μμ

  Ωδή στην Ποδιά
  ——————

  Η εμορφια οταν κρυβεται κερδιζει γοητεια

  φαινεται κατι απιαστον και μοιαζει μ’ ουτοπια

  οταν προβαλλει ολογδυτη και ευκολη στο βλεμμα

  η φαντασια χανεται και ολα μοιαζουν με γευμα

  Με την ποδιαν φρενήρης καλπαζε η φαντασια

  γιατί να ψαξεις επρεπε, να ευρης την ουσια

  κατω απ τον σεμνον γιακάν, το μπλε φορεματακι

  τι ταχα σώμα κρύβεται και τι λογής κορμακι…

  ———
  Με την ποδιάν το σώμα της,έπρεπε να μαντέψεις

  Τωρα; μισόγυμνα κορμια! τι να πρωτοψαρεψεις;

  εχει χορτασει η ματιά, δεν μένει επιθυμία

  δια την εσωτερικήν ,μαθήτριας ,χημεία.

  Κάποτες, οι μαθήτριες άφηναν μουστακάκι

  και ειχαν στα αποκρυφα ενα λεπτο χνουδακι

  Τωρα το καθε θηλυκόν βαφεται με μανια…

  δεν άφησεν στον ερωτα,κρυφήν καμμια γωνια …

  σαν καταργηθηκε η Ποδιά, χαθηκε η σαγήνη!
  Μα να θρηνώμεν μάταιον . Οτι εγίνη,εγίνη…

  …………………………………….

  Αμα αναζητάς να βρεις ,ποδιας την σημασιαν
  Στα Πυθαγορεια δογματα , θε να βρεις την ουσιαν

  Τα Πυθαγορεια μυστικά ελεγοντο κρυμμένα
  πέπλα βαρεια τα εκρυβαν,ητανε σαν θαμένα

  ο νεαρός φιλοσοφών επρεπε να μοχθησει
  τους λόγους του σοφου ανδρος για να κατανοησει

  Ετσι η ποδια αποκρύπτοντας,πολλά αποκαλύπτει
  και την μαγειαν ερωτος επιδεξια καλύπτει…

  Των μερακληδων , η ματιά ,ηθελε τας ωραιας…
  να κρυπτουσι την εμορφιαν και οχι αγοραιας…

  (Απο την ατυχη ΧελιΔωνα (μ-λ)

 28. 15/02/2008 11:18 μμ

  Άστα ρε Νατασσάκι.
  Στη β’ Λυκείου πέρασα τη χημεία μ’ ένα τενεκέ λάδι. Κι αυτή με τις ενδομορφίνες και τις σεροτονίνες μ’ εκδικήθηκε.
  Αλλά πού θα πάει; Δε θα πάνε φαντάροι; 15.000 και μία μείνανε. Μετά θα το απολαύσω (αν υπάρχουν ακόμα φερεμόνες).

 29. 15/02/2008 11:33 μμ

  😆
  (κι εγώ που ήμουν άριστη, πάλι την πάτησα-δεν γλυτώνεις, λέμε!)
  😉

 30. Νοσφεράτος permalink
  16/02/2008 2:06 πμ

  »’Στο Συμπόσιο του Πλάτωνα , η Διοτίμα υποδεικνύει στο Σωκράτη ότι αντικείμενο του έρωτα είναι η γέννα και η γονιμοποίηση στην ομορφιά.» Να αγαπά κανείς σημαίνει να επιθυμεί να γονιμοποιήσει και να γεννήσει» και ετσι ο εραστής « αναζητάει και αυτός , γυρίζοντας εδώ κι εκεί την ομορφιά, όπου θα μπορέσει να γεννήσει »..Με άλλα λόγια , ο έρωτος δεν βρίσκει το νόημα του στη λαχτάρα για προκατασκευασμένα, έτοιμα και ολοκληρωμένα πράγματα-αλλά στην ανάγκη να συμμετάσχει στο γίγνεσθαι αυτών των πραγμάτων . ο έρωτας συγγενεευει με το υπερβατικό΄ δεν είναι παρά ένα άλλο όνομα της δημιουργικής ορμής και ως τέτοιος είναι κατάφορτος από κινδύνους : όπως κάθε δημιουργία , δεν είναι ποτέ σίγουρος που θα καταλήξει »

  Ζ. Μπαουμαν

  Y. Γ (Το εβαλα και στο Π&Α …για την Παρτιζάνα (για να ΤΟ προσεξει)

 31. 05/03/2008 6:21 μμ

  Κι όμως,είναι κι άλλοι που το υποστηρίζουν αυτό «της Χημείας».

  Και το έκαναν και «επάγγελμα» (άρα, υπάρχει κόσμος που το πιστεύει, σοβαρά, και πληρώνει γι’ αυτό) :

  ScientificMatch uses your DNA to maximize

  the chances of finding chemistry—actual, physical chemistry—with your matches. We look at your

  personal values to help you find a soul mate. And our in-depth background checks provide one of the

  safest—and most honest—places for your search.

  [σιγά που δεν θα έκανα σχόλια όλων των κατηγοριών, χα!]

 32. 16/03/2008 8:39 μμ

  Μαααααα νόμιζα ότι η χημεία είναι μαγεία… εεεε η μαγεία είναι χημεία…. ΟΥΦ… τα μπερδεύω αυτά ερωτευμένος άνθρωπος….

  Αλλά αν είχα πετύχει στην ώρα του το σχόλιο της κουβούλας θα το είχαμε κάνει και εδώ λαμπόγυαλο, όχι μόνο στο μαγαζί της 😛

  {Καταργήστε τα αρώματα, μας δυσκολεύουν την ζωή}

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • θέι θάμθιγκ

 • ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

 • Monkey Business

 • The Big Store

 • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

 • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

 • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

  Μαζί με 7.583 ακόμα followers
 • Φεβρουαρίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • Αρέσει σε %d bloggers: