Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ζωές και γαρύφαλλα μαραίνονται πίσω από τα τείχη της Γάζας

15/02/2008

Οι ανθόκηποι στη λωρίδα της Γάζας, για χρόνια τροφοδοτούσαν τις αγορές της Ευρώπης με εκατομμύρια γαρύφαλλα. Το ηλιόλουστο κλίμα της περιοχής, ευνοεί την καλλιέργεια τους και χιλιάδες ευρωπαίοι χάριζαν κάθε χρόνο στις 14 Φλεβάρη στην καλή τους κόκκινα, άσπρα ή ροζ γαρύφαλλα από την πολύπαθη αυτή περιοχή της Παλαιστίνης.
Φέτος όμως, τα γαρύφαλλα της Γάζας έπεσαν κι αυτά θύματα του αποκλεισμού που έχει επιβάλει εδώ και 7 μήνες, η Ισραηλινή κυβέρνηση στην περιοχή αυτή. Έτσι τα γαρύφαλλα σαπίζουν και μαραίνονται στους κήπους, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων προσφέρονται ως ζωοτροφή σε πρόβατα, κατσίκες, καμήλες κλπ.

a06f73c854be83c7aeecd413cdec8e90.jpg


60f4b6860c2bef245e5988d8b1034c63.jpg

5271bf75f2c83c8f0a3b611f7338cc24.jpg

Πίσω όμως από τα τείχη, που έχει υψώσει η κυβέρνηση του Ισραήλ αποκλείοντας την περιοχή της Γάζας από τον υπόλοιπο κόσμο, δεν μαραίνονται μόνο τα γαρύφαλλα, αλλά και οι ζωές των ανθρώπων. Στην έκκληση που έχει απευθύνει η Λαϊκή Επιτροπή Ενάντια στην Πολιορκία της Γάζας, (the Popular Committee Against Siege in Gaza, PCAS) διαβάζουμε για την αργόσυρτη αυτή γενοκτονία που εξελίσσεται τόσους μήνες τώρα :

Στη Γάζα η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει τραγική.
86 ασθενείς έχουν πεθάνει από την Ισραηλινή Κατοχή εξαιτίας του Αποκλεισμού.
1.562 ασθενείς χρήζουν ιατρικής περίθαλψης έξω από τη Λωρίδα της Γάζας και 322 ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο.
Εάν η πολιορκία συνεχιστεί, 470 καρκινοπαθείς θα πεθάνουν.
107 είδη βασικών φαρμάκων έχουν εξαλειφθεί από τη Γάζα και άλλα 97 είδη φαρμάκων είναι στα πρόθυρα της εξάλειψης.
Τα νοσοκομεία θεραπεύουν αποκλειστικά επείγοντα περιστατικά λόγω έλλειψης ενέργειας και καυσίμων, αναγκαίων για τη λειτουργία των γεννητριών.

Η Λαϊκή Επιτροπή Ενάντια στην Πολιορκία της Γάζας έχει ορίσει το Σάββατο 23/02/2008, ως διεθνή ημέρα δράσης ενάντια στον αποκλεισμό και ζητάει την συμπαράστασή μας:

Η κινητοποίηση πρέπει να συνεχιστεί
Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας και να ζητήσουμε την άρση αυτής της απάνθρωπης πολιορκίας, που συνιστά έγκλημα πολέμου στο οποίο εμπλέκονται οι κυβερνήσεις μας.

Ρωτήστε τους βουλευτές σας, τον/την υπουργό Εξωτερικών σας, την Ε.Ε., τους εκπροσώπους σας στα Ηνωμένα Έθνη πως μπορούν να κοιμούνται τα βράδια όταν άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας των αποφάσεών τους.

Ρωτήστε τους αν η Παλαιστινιακή γενοκτονία είναι ο μοναδικός τρόπος που βρήκαν για να επιλύσουν το Εβραϊκό ζήτημα.

Βγείτε στους δρόμους, διαδηλώστε και οργανώστε νυχτερινές συγκεντρώσεις με κεριά που θα φλέγονται και θα λιώνουν από αλληλεγγύη προς το λαό της Γάζας.

Δείξτε στην κυβέρνησή σας ότι δεν συναινείτε να γίνεστε μάρτυρες αυτής της αργόσυρτης γενοκτονίας χωρίς να αρθρώνετε λέξη.

Πάρτε μέρος στη διεθνή προσπάθεια που οργανώνεται το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου για την έκκληση του Τερματισμού της Πολιορκίας της Γάζας!

Ολόκληρη την έκκληση και άλλα «Νέα από την Παλαιστίνη» θα βρείτε στο blog με τον τίτλο αυτό.
Ακόμα, στην ιστοσελίδα intifada.gr μπορείτε να διαβάσετε ποια κόμματα,οργανώσεις,ομοσπονδίες, σύλλογοι, δήμοι, περιοδικά κλπ, συνυπογράφουν την έκκληση για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας.

Να δούμε ζωές και γαρύφαλλα να ξανανθίζουν και πάλι στη Γάζα!

23 Σχόλια leave one →
 1. 15/02/2008 11:54 πμ

  Και βέβαια να δηλώσουμε την συμπαράστασή μας..!

  (για τα υπόλοιπα, 😦 …)

 2. 15/02/2008 12:11 μμ

  Με συγκίνησες πολύ… και για το θέμα και για τον τρόπο που το προσέγγισες.
  Συμπαρίσταμαι.

  και θλίβομαι για όσα γίνονται 😦

 3. Stazybο Hοrn permalink
  15/02/2008 12:22 μμ

  Αναρωτιέμαι, ωστόσο: Ποιός καρπώνεται τα κέρδη από τα γαρύφαλλα αυτά; Γιατί δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ο Παλαιστίνιος γεωργός, έτσι ή αλλιώς, θα παλεύει ίσα για ένα πιάτο φαΐ; Εκτός αν εκεί δεν υπάρχει κεφάλαιο και προλεταριάτο…

 4. Stazybο Hοrn permalink
  15/02/2008 12:24 μμ

  (Ξέφυγε ένα λάθος στη διατύπωση πριν· ας σβηστεί το προηγούμενο μήνυμα και αυτή εδώ η παρένθεση)

  Αναρωτιέμαι, ωστόσο: Ποιός καρπώνεται τα κέρδη από τα γαρύφαλλα αυτά; Γιατί είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο Παλαιστίνιος γεωργός, έτσι ή αλλιώς, θα παλεύει ίσα για ένα πιάτο φαΐ; Εκτός αν εκεί δεν υπάρχει κεφάλαιο και προλεταριάτο…

 5. 15/02/2008 12:48 μμ

  Η ιταλικη ομάδα BELLACIAO καλεί στην προβολή της ταινίας του Mohamed Bakri

  Jenin Jenin (υπότιτλοι στα αγγλικά)

  Ο Mohammed Bakri είναι ισραηλινός σκηνοθέτης και ηθοποιός, παλαιστινιακής καταγωγής. Εις βάρος του εκκρεμεί δίκη στο Ισραήλ με την κατηγορία «προσβολή των Ενόπλων δυνάμεων» για την ταινία του “Jenin, Jenin” του 2002. Η ταινία στηρίζεται σε συνεντεύξεις και αποτελεί μαρτυρία για τις επιπτώσεις των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον άμαχο πληθυσμό στο παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων της Jenin.
  Η δίκη αποτελεί «πλήγμα» για την ελευθερία πληροφόρησης και καλλιτεχνικής έκφρασης στο Ισραήλ.
  Αποδεικνύει ότι κάθε φωνή που θέλει να εξιστορήσει γεγονότα σχετικά με τη διένεξη, που θέλει να πάρει υπ’ όψη της κάθε εκδοχή του θέματος, φιμώνεται. Κι αυτό όχι μόνον όταν ο αφηγητής είναι παλαιστίνιος αλλά και ισραηλινός παλαιστινιακής καταγωγής. Κάτι που έχει επανειλημμένα καταγγελθεί από ισραηλινούς( τόσο εβραίους όσο και παλαιστίνιους).
  Η προβολή της ταινίας αποτελεί συμετοχή στην καμπάνια που ξεκίνησε με την έναρξη της δίκης (τέλη Γενάρη) και αλληλεγγύη στο πλευρό του Mohamed Bakri. Η προβολή είναι αφορμή προβληματισμού για την κατάσταση στη Παλαιστίνη όπου κάθε έννοια διεθνούς δικαίου παραβιάζεται κατάφορα μέσα στη γενική αδιαφορία του κόσμου.
  Η κατάσταση στη Γάζα έχει πια ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο, όπως γίνεται φανερό κι από τις πρόσφατες εξελίξεις (περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια ενάντια στην πολιορκία της Γάζας http://www.end-gaza-siege.ps).

  Η προβολή θα γίνει το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα,
  στην αίθουσα του Ινστιτούτου Πουλαντζάς,
  οδός Σαρρή 14, 2ος όροφος, Ψυρρή.

 6. 15/02/2008 1:12 μμ

  τι να ρωτήσουμε..Μια χαρά κοιμούνται τα ζώα!Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού είναι δεδομένη γιατι είανι ένας αγώνας δίκαιος!

 7. 15/02/2008 3:59 μμ

  Υπεροχο ποστ… ρεαλισμός και τρυφερότητα κάνουν απίστευτη παρέα μαζί.Για δες, ειπα μέσα μου.Γίνεται τα λουλούδια να ανθίζουν σε μια γη ποτισμένη με τόσο καημο και τόση πίκρα; Να, ομως που ανθίζουν.
  πειτε στη διευθυνση που αναφερω, γιατί εκει ειναι μια από τις χιλιαδες ιστορίες που μας ξεφεύγουν και που συμβαίνουν σχεδόν δίπλα μας.

  http://stefanogiannis.blogspot.com/2007/09/blog-post.html

 8. 15/02/2008 4:45 μμ

  Μπράβο που θίγεις το θέμα. Είναι πολλά τα απαράδεκτα που συμβαίνουν. Πρέπει να μας αγγίζουν όλους.Αν θέλουμε να μιλαμε για ηθική…
  http://elsasoureal.blogspot.com/2008/02/blog-post_15.html

 9. 15/02/2008 6:53 μμ

  @@ Ανεστης….μιας και μιλησες για ηθική, είχα γράψει προ εβδομάδων ενα κειμενο περί ηθικής και ο Μαυρος Γάτος βρήκε την ευκαιρία να πατήσει σε αυτο και να ανοιξει την κουβέντα. Αν πας στο μπλογκ του θα δεις ότι προτεινει κάτι.
  Κι αν δεν βαριέσαι, ακολουθησε το ρυάκι, αν όχι , καλή καρδιά…Α προ πο που λενε και οι Γάλλοι….

 10. 15/02/2008 6:54 μμ

  @@@ Ανεστης….συγγνώμη..Ανεστη, ειδα ότι εχετε επικοινωνήσει…Το αποσύρω , επομένως

 11. 16/02/2008 8:40 πμ

  Καλημέρα κυριε διοικητά ! Ελπίζω να είστε καλά και να απολαμβάνετε τον πρωινό σας καφέ μετά της προσφιλούς οικογένειας. Εμείς βολοδέρνουμε, οπως ίσως γνωρίζετε.
  χαιρετω
  καλο Σ/Κ

 12. 16/02/2008 12:18 μμ

  Γεια και από εμένα. Συμφωνώ με την κινητοποίηση για την Γάζα και έχω να προτείνω κάτι, την συγκεκριμένη μέρα να βγάλουμε κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, ποιήματα, τραγούδια με θέμα την Παλαιστίνη στα blog μας. Δηλαδή πέρα από τις κινητοποιήσεις που μπορεί να υπάρξουν να γίνει και το ίδιο στα blog. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί για την Παλαιστίνη!

  ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!

 13. 16/02/2008 1:44 μμ

  Εχεις πάντα ένα τόσο ιδιαίτερο τρόπο να προσεγγίζεις τα θέματα… Ωστόσο δυστυχώς εκεί κάτω δύσκολα θα καταφέρουν να ειρηνεύσουν και να λυθεί το πρόβλημα. Με τη διαρκή ροή αίματος έχει καταντήσει σαν χρόνια βεντέτα… Ασε και τους διχασμούς των ίδιων των Παλαιστινίων…

 14. 16/02/2008 4:15 μμ

  Καλό απόγευμα ΑFMarx μου,
  όλη αυτή η ιστορία με τη Γάζα με έχει συγκλονίσει, ένας λόγος παραπάνω που προέρχομαι κι εγώ από προσφυγιά (Κερύνεια Κύπρου).
  Πριν λίγες μέρες μάλιστα είδα δημοσιευμένη μια φωτογραφία ενός παιδιού που είναι διασωληνωμένο και ζει με αναπνευστήρα. ¨Οταν κόβουν το ρεύμα (γιατί γίνεται και αυτό) επιστρατεύονται όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμα και μακρινά ξαδέλφια, και με βάρδιες χειρίζονται το χειροκίνητο αναπνευστήρα.
  Τι να πω; Κουράγιο….

 15. 16/02/2008 7:29 μμ

  Αν κάτι μπορούμε να κάνουμε από τα blogs (γιατί θαρρώ ότι υπάρχει δύναμη εδώ ) ας είναι η ιδέα του al barouak. Η αδιαφορία είναι συνενοχή.

 16. 16/02/2008 9:03 μμ

  Aς κάνουμε κάτι λοιπόν..
  Αλλιώς και του χρόνου τέτοια μέρα θα θλιβόμαστε για τα ίδια πράγματα..

 17. 16/02/2008 10:07 μμ

  αυτο με τον χειροκίνητο αναπνευστήρα το είδα και εγώ, σε κάνει να ντρεπεσαι που λέγεσαι άνθρωπος….

 18. 16/02/2008 10:46 μμ

  Ναι, στην πολιορκία τους να απαντήσουμε με πολιορκία. Χωρίς να τους ρωτήσουμε. Μήπως απάντησαν ποτέ; Φθάσαμε σε κάθε γωνιά της γης να κρύβεται και ένα αίσχος. Μα το δικό μας αίσχος (η ομερτά) είναι το χειρότερο. Όλα στη φόρα και δυναμικά!

 19. Myshkin vs Raskolnikov permalink
  17/02/2008 1:34 πμ

  Μα γιατί να γίνονται ακόμα αυτά; Και μάλιστα στο τόσο εξωστρεφές και δυτικού προσανατολισμού Ισραήλ;

 20. 17/02/2008 8:17 πμ

  Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη.
  Όταν αυτά σε 20 ή 30 χρόνια, όχι μακρυά δλδ, θα ακούγονται σαν ιστορία, κάπως σαν τα εγκλήματα του ναζισμού σήμερα, θα είμαστε εμείς πώς θα επαναπροσδιορίσουμε τις μαλθακές τωρινές αντιλήψεις μας?
  Και παρ΄ολ’ αυτά, λίγο πιο κει να πάει η αντίδρασή σου, χαρακτηρίζεσαι αντισημίτης. Στην υπόλοιπη Ευρώπη σε μπαγλαρώνουν κανονικά και με το νόμο (κυριολεκτικά), μη και προσβάλλεις τη δημοκρατία στο καθαγιασμένο όνομα των προκλητικότερων μετά Χίτλερ φασιστών.
  Αφού δεν έχουμε τα κουράγια (μη πω τίποτ’ άλλο) να διαδηλώσουμε για τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα, την ζωή, την υγεία και την τιμή, ας πράξουμε το λιγότερο: να υιοθετήσουμε την πρόταση των barouak.

 21. 17/02/2008 10:41 πμ

  Εκεί δεν έχει πετρέλαια , όμως, για να …βοηθήσουν οι Αμερικανοί. Άσε που τα τοίχοι τα έχει υψώσει η …αδελφή κυβέρνηση του Ισραήλ! Καλή Κυριακή!

 22. 17/02/2008 12:34 μμ

  Προωθώ την πρόταση του Al Barouak…
  Όσοι πιστοί προσέλθετε
  🙂

Trackbacks

 1. Μια χούφτα ακτιβιστές στη Γάζα:η απάντηση στη δική μας αδράνεια. « Πρόσωπα - Ρίτσα Μασούρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • θέι θάμθιγκ

 • ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

 • Monkey Business

 • The Big Store

 • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

 • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

 • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

  Προστεθείτε στους 7.581 εγγεγραμμένους.
 • Φεβρουαρίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • Αρέσει σε %d bloggers: