Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμερικάνικη Δικαιοσύνη ή Δικαιο-αισχύνη;

29/02/2008

Το διάβασα σήμερα στο blog του Γ. Επιτήδειου και έμεινα άφωνος:

Αμερικανικό δικαστήριο απεφάνθη πως 3 κρατούμενοι στη βάση του Guantanamo δεν αποτελούν πρόσωπα (δηλαδή ανθρώπους!) και γι’ αυτό ο βασανισμός τους δεν ήταν παράνομος.

Η είδηση γράφτηκε στις 15/01/2008 εδώ και αναδημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 20/01/2008 εδώ. Επειδή όμως το άρθρο χάθηκε μέσα στα βοθρολύματα της ζαχοπουλειάδας εκείνων των ημερών, θεωρώ καλό να το αναδημοσιεύσω εδώ, για να καταλάβουμε ποιο είναι το πρόσωπο των ΗΠΑ (σε περίπτωση που κάποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμα δηλαδή)

Απρόσωποι κρατούμενοι

«Κάθε φορά που φαίνεται ότι τα πράγματα στην Αμερική δεν μπορεί να πάνε χειρότερα, εμφανίζεται κάτι που το διαψεύδει». Η ανεξάρτητη αμερικανίδα δημοσιογράφος Ρόζμαρι Τζακόφσκι διατυπώνει με τα λόγια αυτά την πικρία της για μια απόφαση-σοκ του Εφετείου της Κολούμπια, σύμφωνα με την οποία οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο «δεν εμπίπτουν στον νομικό ορισμό του «προσώπου»». Πρόκειται για ετυμηγορία που αναρτήθηκε μόλις στις 14 Ιανουαρίου, κι ενώ το κολαστήριο συμπλήρωσε έξι χρόνια λειτουργίας, παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Η ετυμηγορία περί του νομικού χαρακτηρισμού των φυλακισμένων του Γκουαντάναμο ως μη προσώπων ήταν η απάντηση της αμερικανικής Δικαιοσύνης σε αίτημα τεσσάρων κρατουμένων βρετανικής καταγωγής, να γίνει δεκτή μήνυση που είχαν υποβάλει από κοινού κατά του πρώην υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και μερικών στρατιωτικών, για τα βασανιστήρια και τις προσβολές της θρησκείας τους, που υφίσταντο μέχρι το 2004, οπότε και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η επίμαχη φράση, με την οποία καταλήγει η απόφαση του δικαστηρίου (ένα κείμενο 53 σελίδων), αναφέρει ότι «επειδή οι ενάγοντες είναι αλλοδαποί και βρίσκονταν εκτός του εδάφους των ΗΠΑ κατά τον καιρό που ηγέρθη η απαίτησή τους, δεν εμπίπτουν στον ορισμό του «προσώπου»».

Στο μακροσκελές σκεπτικό της απόφασης, αιτιολογείται με πλήθος παραπομπών και νομικών επιχειρημάτων ο χαρακτήρας του «μη προσώπου» των αλλοδαπών κρατούμενων, που έτσι δεν μπορούν να τύχουν της προστασίας που απολαμβάνουν οι αμερικανοί πολίτες από το νόμο. Και οι τρεις δικαστές που εκδίκασαν το αίτημα των τεσσάρων Βρετανών προσυπέγραψαν το σκεπτικό, προσθέτοντας ακόμη ένα μελανό σημείο στην γκρίζα ιστορία του Γκουαντάναμο.

Προσπαθώντας να περιορίσουν τις αρνητικές εντυπώσεις από τη συγκλονιστική απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης, οι λίγες εφημερίδες που μετέδωσαν την είδηση εξωράισαν την επίμαχη φράση: «Επειδή οι ενάγοντες είναι αλλοδαποί και βρίσκονταν εκτός του εδάφους των ΗΠΑ κατά τον καιρό που ηγέρθη η απαίτησή τους, δεν εμπίπτουν στον ορισμό εκείνων που μπορούν να επικαλεστούν το νόμο» έγραψαν (για παράδειγμα η «Wall Street Journal»). Ετσι, τη σκυτάλη πήραν οι αμερικανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσπάθησαν να ενημερώσουν τη διεθνή κοινή γνώμη για το πραγματικό περιεχόμενο του σκεπτικού του Εφετείου (το πλήρες κείμενο σ’ αυτή την διεύθυνση ). Ενός σκεπτικού που δεν αποτελεί μόνο συγχωροχάρτι για τα διαπιστωμένα βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο, «αλλά και επίσημη αποχώρηση από τις αρχές της παγκόσμιας διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου» κατά τους εκπροσώπους των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η δικαστής Τζάνις Μπράουν, δηλώνοντας ότι, αν και προσυπέγραψε το σκεπτικό, «διαφώνησε σε κάποια σημεία του», σχολίασε ότι «πρόκειται για την πιο θλιβερή απόφαση σε μια υπόθεση όπου οι ενάγοντες κατηγορούν κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι τους συμπεριφέρθηκαν σαν να μην ήταν άνθρωποι». Και όντως δεν ήταν για τον αμερικανικό νόμο.

15 Σχόλια leave one →
 1. 29/02/2008 12:17 μμ

  ………….
  (άφωνη)
  κι όσα κι αν διαβάσω, πάντα κάτι θα βρεθεί να με ξαφνιάσει, δυσάρεστα…
  η απανθρωπιά μερικών «ανθρώπων», κυρίως…

 2. 29/02/2008 12:18 μμ

  Δεν είμαστε καλά… 😦 ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!

 3. 29/02/2008 1:04 μμ

  Αυτό είναι χαρακτηριστικό κάθε δικτατορικής εξουσίας.. Οχι μόνο αποπροσωποποιεί τα θύματα της-ανθρώπους, αλλά τα άτομα πού την υπηρετούν αποπροσωποποιούνται και τα ίδια και έτσι ότι απάνθρωπο και αν κάνουν πιστεύουν πραγματικά ότι είναι σωστό.. Κορέκτ πού λέμε στα Ελληνικά..

 4. 29/02/2008 1:11 μμ

  Homo Sacer

 5. 29/02/2008 1:21 μμ

  Κτηνωδία και κυνισμός.Το γυμνό πρόσωπο του φασισμού.

 6. 29/02/2008 2:16 μμ

  Μα που ειναι το περιεργο;

  Αφου ειναι γνωστο οτι μονο οι Αμερικανοι ειναι υπαρκτα «προσωπα». Ολοι οι αλοι ζουμε υπο την ανοχη τους.

 7. 29/02/2008 3:01 μμ

  Η ιστορία επαναλαμβάνεται τραγικά ίδια!
  Εδώ χρειάστηκε Οικουμενική Σύνοδος για να αποφανθούν οι Άγιοι Πατέρες, αν η γυναίκα είναι άνθρωπος! Κι εμείς λέμε για φυλακισμένους και μάλιστα αλλοδαπούς; Σιγά μην είναι άνθρωποι…
  Θλίψη… απόγνωση… τρόμος!

 8. 29/02/2008 3:58 μμ

  Λυπάμαι που το λέω αλλά διαφωνώ με όλους τους προλαλήσαντες (μηδέ του AFM εξαιρουμένου). Μου αρέσει η «λογική»¨ των ανατονόμαστων γιατί, χωρίς τύψεις, μπορώ να τη δω ανάποδα:
  Οποιοσδήποτε ψηφίζει Ρήγκαν, Μπους, Κλίντον, Ομπάμα κλπ, οποιοσδήποτε γίνεται μισθοφόρος για να βιάζει κρατούμενους στο Αμπού Γκράιμπ και το Γκουαντάναμο, οποισδήποτε θεωρεί «ελεύθερο» ό,τι κινείται νότια του Καναδά και βόρεια του Μεξικού, είναι ΑΠΡΟΣΩΠΟΣ, ΧΑΜΕΝΟ ΚΟΡΜΙ και ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΣ. Άρα μπορώ άνετα να τον βρίζω, χτυπάω, κινούμαι εναντίον του.
  Μ΄αρέσει.

  Μα. στα σοβαρά, τώρα: Περίμενε κανείς τίποτα διαφορετικό από τέτοια αποβράσματα;

 9. 29/02/2008 4:38 μμ

  Μιλώντας για δικαιο-αισχύνη να μην ξεχνάμε επίσης τους ξυλοδαρμούς, τους θανάτους (με ιδιαίτερα δημοφιλή αιτία το πνευμονικό οίδημα) και τις άθλιες συνθήκες των ελληνικών φυλακών. Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν εκατοντάδες νεκρούς τα τελευταία χρόνια, δεκάδες κάθε έτος, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο όλοι ασχολούνται μόνο με το Γκουαντάναμο και όχι με τα δικά μας εξπρές του μεσονυκτίου, που προτιμούμε να κάνουμε πως δεν βλέπουμε. Εξάλλου, οι αρχές και οι έγκυροι δημοσιογράφοι δεν αναγνωρίζουν ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα εδώ.

 10. 29/02/2008 6:48 μμ

  Παραφράζω….
  Κάθε φορά που φαίνεται ότι τα πράγματα στο ΚΟΣΜΟ δεν μπορεί να πάνε χειρότερα, εμφανίζεται κάτι που το διαψεύδει…
  Νομίζω ότι τώρα είναι καλύτερο…

  Lykos ο παραφραστικός…

  .

 11. 29/02/2008 8:09 μμ

  Ομολογώ πως η γνώμη μου για την Αμερική και τους Αμερικάνους ήταν ήδη η χειρότερη, παρόλα αυτά ξαφνιάστηκα δυσάρεστα.
  😦

 12. 29/02/2008 9:56 μμ

  χαιρετώ, καλησπερίζω, θα τα πούμε

 13. fileleytheros permalink
  29/02/2008 10:04 μμ

  Απίστευτες νομικές ακροβασίες… Αν καταλαβαίνω καλά από την απόφαση, το Δικαστήριο δέχεται ότι μπορεί να κρίνει το ζήτημα όχι επειδή το Γκουαντάναμο είναι έδαφος των ΗΠΑ (αυτό δεν είναι σχετικό σύμφωνα με το συγκεκριμένο δικαστήριο, που αναιρεί προηγούμενη απόφαση) αλλά επειδή οι εναγόμενοι είναι κυβερνητικοί, ενεργώντας κατ’ εντολή του αμερικάνικου κράτους. Άρα, αν κάποιος δεν τηρήσει τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου στο Γκουαντάναμο (αφού η κατοχή του από τις ΗΠΑ δεν αποδεικνύει την ισχύ του συγκεκριμένου νόμου εκεί) , δε διώκεται από Αμερικάνικο δικαστήριο αν είναι αλλοδαπός… Καλά, και δεν έχουν φέρει ακόμη αλλοδαπούς βασανιστές για να λύνουν τα θέματά τους;;;
  Πάντως το θέμα δεν είναι η συγκεκριμένη απόφαση. Δείτε και την άποψη της μειοψηφίας, που σώζει τα προσχήματα. Το ζήτημα είναι η στρέβλωση του δικαίου και του Αμερικάνικου Συντάγματος που έχει φέρει η περίοδος Μπους και που οδηγεί σε νίκη τον Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς, ακριβώς με αυτά τα επιχειρήματα…

 14. 01/03/2008 1:19 πμ

  H Aμερική είναι ένα τρανό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει η τηλεόραση και η κατευθυνόμενη ενημέρωση. Κανένας άνθρωπος , σε καμία χώρα δεν γεννιέται κακός, ρουφιάνος, φονιάς, κλπ. ΓΊΝΕΤΑΙ, στην πορεία.
  Στην Αμερική , αγαπητοί, η εξουσία έχει κάνει πολλά βήματα μπροστα και δείχνει το δρόμο που θα οδηγήσει τον άνθρωπο πίσω, πολύ πίσω.

 15. 01/03/2008 2:06 πμ

  Η κτηνωδία υπήρχε πάντα στον άνθρωπο.
  Αλλά αυτή η νομικίστικη εκλογίκευσή της είναι ο απόλυτος πάτος της ανθρώπινης φρίκης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • θέι θάμθιγκ

 • ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

 • Monkey Business

 • The Big Store

 • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

 • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

 • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

  Προστεθείτε στους 7.581 εγγεγραμμένους.
 • Φεβρουαρίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • Αρέσει σε %d bloggers: