Μετάβαση στο περιεχόμενο

The Good News -{02}

04/04/2008

Αυτό είναι το 2ο τεύχος της ηλεκτρονικής έκδοσης του τμήματος δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας «Τα Καλά Νέα». Με το δελτίο αυτό, που εκδίδεται όταν υπάρχουν καλά νέα, η Διεθνής Αμνηστία μας πληροφορεί για όλα όσα κατορθώθηκαν μέσα από τις κοινές προσπάθειες των πολιτών σε όλο τον κόσμο, στα πλαίσια της οργάνωσης αυτής.
Για να δούμε λοιπόν:


Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑΣ
16 κράτη υπέγραψαν τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για Δράση ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων. Ανάμεσά τους είναι η Αλβανία, η Αυστρία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Δανία, η Γαλλία, η Γεωργία, η Μάλτα, η Μολδαβία, η Νορβηγία, η Ρουμανία, η Λετόνια, η Πορτογαλία και η Σλοβακία. Οι χώρες αυτές δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράση ενάντια στο trafficking και να μεριμνήσουν για μεγαλύτερο σεβασμό και προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει την επικύρωση της Σύμβασης και καλεί την Ελλάδα και τα άλλα 30 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν την πρωτοβουλία.

TASTE FOR JUSTICE

Η Ντίνα Μέζα και ο Κάρλος Χερνάντεζ από τη Ονδούρα ήταν ανάμεσα στους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους οποίους στείλαμε κάρτες συμπαράστασης τα περασμένα Χριστούγεννα. Εργάζονται στο «Σύλλογο για μια πιο Δίκαιη Κοινωνία» και προσπαθούν να βελτιώσουν την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ένα από τα μέλη τους ο Dionisio Diaz Garcia δολοφονήθηκε και το προσωπικό της οργάνωσης δέχεται απειλές. Η σημαντική εξέλιξη είναι πως δύο άνδρες, ύποπτοι για ανάμειξη στη δολοφονία του Dionisio Diaz Garcia έχουν συλληφθεί. Το προσωπικό της οργάνωσης μας έστειλε αυτό το μήνυμα:

«Θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην Αμνηστία. Οι προσπάθειές σας έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Χωρίς την υπεράσπιση και την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων οργανώσεων, αυτές οι συλλήψεις δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί. Θέλουμε επίσης να σας ευχαριστήσουμε για ακόμη μία φορά που συμπεριλάβατε τον Kάρλος και τη Ντίνα στις επιστολές του Δεκέμβρη–πολλοί από το προσωπικό της οργάνωσης έχουν δηλώσει πόσο εμψυχωμένοι νιώθουν κάθε φορά που περνάνε δίπλα από τους σάκους των 100 λίτρων που είναι γεμάτοι με επιστολές της Αμνηστίας εδώ στο γραφείο».

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΤΟ AL-QUATIF

Το 2006 μία νεαρή γυναίκα που η υπόθεσή της έγινε γνωστή ως το ‘Κορίτσι από το AL-QUATIF’, της Σαουδική Αραβίας απήχθη από μια συμμορία 7 ανδρών ενώ βρισκόταν με έναν γνωστό της. Ο άνδρας που τη συνόδευε δέχτηκε επίθεση από συμμορία και η ίδια βιάστηκε. Το δικαστήριο καταδίκασε τη συμμορία αλλά και την κοπέλα αφού διέπραξε το έγκλημα χίλουα (khilwa), δηλαδή βρισκόταν μόνη ιδιωτικά με άτομο του αντίθετου φύλου που δεν ανήκε στην στενή οικογένεια της. Η ποινή της ήταν φυλάκιση και 200 μαστιγώματα. Μετά από παρεμβάσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων δόθηκε χάρη στην κοπέλα από τον Βασιλιά Αμπντούλα της Σαουδικής Αραβίας.

ΙΡΑΝ

Δύο ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών αφέθησαν ελεύθερες στις 2 Ιανουαρίου 2008. Είναι η Maryam Hosseinkhah, δημοσιογράφος και η Jelveh Javaheri, φοιτήτρια κοινωνιολογίας και δημοσιογράφος. Και οι δύο κατηγορούνταν ότι διέδιδαν ψεύδη και ότι έκαναν προπαγάνδα κατά του συστήματος. Οι δύο ακτιβίστριες συμμετείχαν στην Εκστρατεία για Ισότητα και δημοσιοποίησαν άρθρα για τα δικαιώματα των γυναικών στο διαδίκτυο. Σημαντική ήταν η δράση τους και μέσα στις φυλακές καθώς συνεργάστηκαν για την προσφορά 60 βιβλίων στη βιβλιοθήκη της φυλακής Εvin και για τη δημιουργία ταμείου εξεύρεσης πόρων για τις κρατούμενες. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια αποφυλάκισής τους.
Ο Sina Paymard, ένας νεαρός Ιρανός μουσικός που είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή σκότωσε έναν έμπορο ναρκωτικών το 2004, απελευθερώθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2007, μετά από τρεισίμιση χρόνια. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια αποφυλάκισής του.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

Την 1 Ιανουαρίου 2008 το Ουζμπεκιστάν κατήργησε την θανατική ποινή και έγινε έτσι η 135η χώρα που δεν την εφαρμόζει. Η θανατική ποινή αντικαθίσταται από ισόβια κάθειρξη. Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει και τις υπόλοιπες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να κάνουν το ίδιο. Μετά από μία παγκόσμια εκστρατεία για την κατάργηση της θανατικής ποινής, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ 104 χώρες-μέλη ψήφισαν υπέρ ενός μορατόριουμ εκτελέσεων. Το 2006 μόνο 25 χώρες εφάρμοσαν τη θανατική ποινή, με το 91% των εκτελέσεων να πραγματοποιείται σε Κίνα, Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν, Σουδάν και ΗΠΑ.

Saidzhakhon Zainabitdinov

Ο Saidzhakhon Zainabitdinov, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφέθηκε ελεύθερος στις 4 Φεβρουαρίου. Είχε καταδικαστεί σε 7 χρόνια κάθειρξη μετά από μία ‘μυστική’ δίκη κατηγορούμενος για τρομοκρατία και διάδοση πληροφοριών που μπορούν να προκαλέσουν πανικό. Ο Saidzhakhon Zainabitdinov κατέγραψε τις διαδηλώσεις που έγιναν στην Αndizhan το διάστημα 12-13 Μαϊου 2005, όπου στρατιωτικοί πυροβόλησαν άμαχους, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Saidzhakhon Zainabitdinov, που δόθηκαν σε διεθνείς ειδησεογραφικές πηγές, 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αντίθετα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν μόνο 170.

10 Σχόλια leave one →
 1. 04/04/2008 11:35 μμ

  Στο πρώτο «νέο» πάλι λείπουμε…
  😦
  (αμάν πια!)

  …απήχθη από μια συμμορία 7 ανδρών ενώ βρισκόταν με έναν γνωστό της. Ο άνδρας που τη συνόδευε δέχτηκε επίθεση από συμμορία και η ίδια βιάστηκε. Η ποινή της ήταν φυλάκιση και 200 μαστιγώματα, αφού διέπραξε το έγκλημα χίλουα (khilwa), δηλαδή βρισκόταν μόνη ιδιωτικά με άτομο του αντίθετου φύλου που δεν ανήκε στην στενή οικογένεια της.
  Ευτυχώς που τη γλύτωσαν την κοπέλα… έλεος, δλδ, στο 2008 είμαστε!!!

  Καλύτερα νέα, την άλλη φορά..!

  Καλό Σαββατοκύριακο

 2. 05/04/2008 9:25 πμ

  Το έχεις ψάξει το θέμα για ποιους μιλάς .
  Γιάπηδες του Κολωνακίου . Την πάτησα και τους έστελνα με παγία εντολή κάθε μήνα το χρήμα . Αυτοί μου έστελναν αυτό το φυλλαδιάκι . Τα ματιά τους είναι στραμμένα σταθερά στις χώρες του πρώην υπαρκτού και όσες έχουν ακόμα απομείνει , όπως Βιετνάμ κλπ.
  Ούτε μια λέξη για Γιουγκοσλαβία , για Κλίντον , για Μπους ,για Μπλερ και όλα αυτά τα μπουμπούκια , για Ιράκ .Το νατασσάκι ωραία σου τα λέει παραπάνω.

 3. 05/04/2008 1:42 μμ

  Ωστόσο, ασχολούνται με πραγματικές παραβιάσεις πραγματικών δικαιωμάτων.

 4. 05/04/2008 5:58 μμ

  Σκύλε, ναι. Πολύ επιλεκτικά όμως. Πάρα πολύ επιλεκτικά.

 5. sasantsos permalink
  05/04/2008 8:11 μμ

  Ολοι καλά τα λέμε και τα γράφουμε….
  Στην ουσία τι κάνουμε????????
  S FOR SANTSOS

 6. 05/04/2008 10:05 μμ

  Επειδή τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα περιγράφει ο rvagos, ρίξτε μια ματιά:

  Ειδήσεις στο site του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας http://www.amnesty.org.gr/news/news2008.htm

  και θα βρείτε και Ιράκ και ΗΠΑ και Βρετανία…

 7. 06/04/2008 10:57 πμ

  Μπορούμε να σχολιάσουμε διάφορα ή να απαιτήσουμε ακόμη περισσότερα. Το θέμα είναι πως πρόκειται για καλά νέα. Η Διεθνής Αμνηστία δεν είναι οι τύποι του Κολωνακίου. Έχει παίξει σοβαρό ρόλο στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Και όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται αυτό είναι μια πραγματικότητα η οποία δεν δικαιολογείται απ το επιχείρημα «γίνεται και αλλού». Ή υπερασπίζεσαι τα σικαιώματα του ανθρώπου , όπου γης, ή δεν το κάνεις. Δεν ισχύει το ολίγον έγκυος

 8. 06/04/2008 11:17 πμ

  Στα θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεν μου επιτρέπει η συνείδησή μου να κάνω συμψηφισμούς του τύπου «ναι, αλλά και σεις βασανίζετε τους νέγρους»…
  Συμφωνώ με τον «Άλλο»…
  Αλλά κυρίως συμφωνώ με τον Ναζίμ Χικμέτ:
  «Για μένα το λοιπόν το πιο εκπληκτικό,
  πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο
  είν’ ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
  είν’ ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε.»
  Όποιος κι αν είναι αυτός ο άνθρωπος.
  Όποιος κι αν είναι αυτός που τον αλυσοδένει.
  Είτε είναι μια γυναίκα στο Ιράν που την αλυσσοδένει ο φανατικός ιμάμης , είτε είναι η οργάνωση κομμουνιστικής νεολαίας της Τσεχίας, που την αλυσοδένει η κυβερνητική δεξιά πλειοψηφία.
  Και κάτι ακόμα… Μακάρι να υπήρχαν πιο πολλοί «γιάπηδες από το Κολωνάκι» που να ασχολούνταν με την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 9. 06/04/2008 1:14 μμ

  Κατέθεσα την άποψη μου . Σύμφωνο μαζί σου δηλ,με τον Ναζίμ Χικμέτ.Τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι αδιαπραγμάτευτα . Οι κύριοι όμως, το ξαναλέω αλληθωρίζουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • θέι θάμθιγκ

 • ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

 • Monkey Business

 • The Big Store

 • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

 • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

 • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

  Προστεθείτε στους 7.581 εγγεγραμμένους.
 • Απρίλιος 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Αρέσει σε %d bloggers: