Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιατί «ημέρα της Αμαλίας»;

01/06/2008

Γιατί «ημέρα της Αμαλίας» ρωτάνε μερικοί… Μόνο η Αμαλία είναι;
Υπάρχουν χιλιάδες που υποφέρουν καθημερινά, όπως υπέφερε και η Αμαλία.
Υπάρχουν χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, που ταλαιπωρούνται από την γραφειοκρατεία των υπηρεσιών υγείας, από την έλλειψη προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, από την έλλειψη κλινών, θαλάμων ανάνηψης και θαλάμων εντατικής θεραπείας.
Υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας που υποφέρουν καθημερινά από το ξεχαρβάλωμα του ΕΚΑΒ, από τα σκοτεινά αλισβερίσια φαρμακευτικών εταιριών και γιατρών,από τις ουρές στα ιατρεία του ΙΚΑ, από τα θεσμοθετημένα στην συνείδηση πια του κόσμου φακελάκια, και γενικά από τις μη ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης σε ιδρύματα που μόνο κατ’ όνομα είναι θεραπευτήρια και έχουν καταντήσει «αποθήκες αρρώστων» εξ αιτίας της έλλειψης πόρων,προσωπικού και πολιτικής βούλησης για ένα πραγματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Υπάρχουν, συμφωνώ. Και θα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι όσο μένουμε απαθείς και άβουλοι.
Η Αμαλία όμως είναι αυτή που έσπασε την συνωμοσία της σιωπής και μίλησε για όλα αυτά.
Η Αμαλία είναι αυτή που μέσα στον πόνο και στο προσωπικό της δράμα βρήκε την δύναμη να περιγράψει και να καταγγείλει όλο αυτό το σάπιο σύστημα που της έφερε η ζωή στο διάβα της ,και να καταγράψει την μαρτυρία της επώνυμα.
Και η ίδια η Αμαλία ζήτησε να μην αφήσουμε να χαθεί η μαρτυρία της και να την διαδώσουμε όσο μπορούμε. Το ίδιο ζήτησε και η οικογένειά της.
Κι αυτό θα κάνουμε. Έστω και επετειακά. Έστω και μια φορά τον χρόνο.
Θα θυμόμαστε την Αμαλία. «Επειδή», όπως έγραψε και ο πατέρας της Αμαλίας Δημήτρης Καλυβίνος, «η Αμαλία έγινε και δικιά μας».
Γι’ αυτό…
Η 1η Ιούνη θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη της. Και κάθε χρόνο κάτι παραπάνω θα προσθέτουμε. Φέτος είναι η εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη της. Θα βρούμε κι άλλες ενέργειες, που μπορούμε να κάνουμε. Κι ας μας κατηγορούν για χίλια δυο οι διάφοροι γυρολόγοι των blogs.
Ο θόρυβος που κάνουν, ευτυχώς, δεν μπορεί να σκεπάσει την καθαρή αλλά γεμάτη αγωνία κραυγή της Αμαλίας : «Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδιά, όχι κανόνας.»

24 Σχόλια leave one →
 1. 01/06/2008 11:27 πμ

  Για την Αμαλία.

  Και για τη σωτηρία των υπολοίπων.

  Και για τη μνήμη όσων προηγήθηκαν.

  Ας ακούσει κάποιος επιτέλους.

 2. 01/06/2008 12:10 μμ

  Καλημέρα! Καλό μήνα και σε όλους!
  Με συγκινήσατε που θυμόσαστε… Με συγκινείτε που είστε φίλοι. Με συγκινείτε που είσαστε άνθρωποι και πολίτες και μπλόγκερς με καρδιά, με ψυχή, με μνήμη, με φωνή. Και με κραυγή αν χρειαστεί!

  Μαζί σας, πάντα!

 3. 01/06/2008 1:05 μμ

  Η πρωτοβουλία των ιστολόγων με αφορμή την τραγική περίπτωση της Αμαλίας είναι αξιαίπενη και συνάμα συγκινητική. Το ερωτηματικό που υπάρχει όμως είναι στο κατά πόσο μπορεί να αλλάξει κάτι. Μακάρι. Η εμπειρία της σκληρής πραγματικότητας παρ’ όλα αυτά, δείχνει πως τα θεμέλια της σήψης είναι πολύ βαθύτερα.

  Εάν η μαζική συμμετοχή των μπλογκερς σε τέτοιες θετικές πρωτοβουλίες μπορεί να ταρακουνήσει έστω και λίγο αυτά τα θεμέλια, είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Στηρίζουμε.

 4. 01/06/2008 5:10 μμ

  Ένα μεγάλο μπράβο σε όσους δεν (τη) ξεχνούν!

 5. 01/06/2008 8:04 μμ

  …για την Αμαλία

 6. 02/06/2008 11:46 πμ

  Ακόμη κι αν τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, η υπενθύμιση σημαίνει ότι ο πολίτης νοιάζεται και εφοσον νοιάζεται, καποια στιγμή και καποιοι πολυ υψηλά ιστάμενοι θα νοιαστούν γιατί δεν θα τους παίρνει άλλο.
  Καλημερα
  ριτς

 7. ΠΡΕΖΑ TV permalink
  02/06/2008 2:42 μμ

  Edit by A.F.Marx
  —————
  Εδώ ο Πρέζας παρεξήγησε τα πράγματα. Νόμισε ότι ο χώρος των σχολίων είναι χώρος για να βάζει αντίγραφα των ποστ από το δικό του blog.
  Όποιος θέλει να διαβάσει το ποστ του Πρέζα, μπορεί να επισκεφτεί το blog του.

 8. 02/06/2008 10:41 μμ

  @ Prezatv:
  Εδώ, είναι χώρος για σχόλια και όχι χώρος για να βάζεις copy από τα ποστ σου.
  Αν ήθελα να διαβάσω τα ποστ του θα ερχόμουν στο blog σου.

 9. 03/06/2008 9:15 πμ

  Πέρασα να πω καλημέρα!

 10. 03/06/2008 3:48 μμ

  Για σου Μαρξ, έχεις μία πρόσκληση για παιχνίδι σε μένα!

 11. εγώ ο ματαιόδοξος permalink
  04/06/2008 10:32 πμ

  ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η 1η ΙΟΥΝΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ BANNERS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΝΩΝΥΜΟΙ! ☤

 12. 04/06/2008 11:05 πμ

  @ματαιόδοξε: Κι αυτός που ανακάλυψε τον τροχό, επίσης ανώνυμος είναι.
  Επειδή μας έχεις τρελάνει με το ίδιο μονότονο σπαμ, αν πράγματι παραμένουν ανώνυμοι αυτοί που λες, είναι επειδή προφανώς το επέλεξαν να παραμείνουν έτσι.
  Αν εσύ παρ’ όλα αυτά θέλεις να γράψεις ποιοι είναι , κάντο.
  Χωρίς να σπαμάρεις ασύστολα, δεξιά κι αριστερά.

 13. 04/06/2008 4:15 μμ

  Χαχαχαχαχ:))))))))…α για σα βρε αφεντικό!

 14. 05/06/2008 11:23 πμ

  ΑΦΜ, καλά όλα αυτά, αλλά διακρίνω μια μικρούλα δόση υπερβολής.
  Δλδ πριν την Αμάλια, κανείς σε αυτή την χώρα δεν είχε ιδέα για τα ράντζα, τα φακελάκια και τα χάλια του ΕΣΥ?
  Ε, δε νομίζω να ήμουν μόνο εγώ η πεφωτισμένη που τα ήξερε. Όπως ήξερα και ανθρώπους που πέθαναν για παρεμφερείς λόγους (ειδικά μία περίπτωση είναι ίσως τραγικότερη από της Αμαλίας).
  Συν το γεγονός ότι, ένα χρόνο μετά, τίποτα, μα τίποτα, μα τίποτα δεν έχει αλλάξει στο θλιβερό τοπίο του ΕΣΥ.
  Αν γίνομαι μηδενίστρια, συμπαθάτε με, αν έγιναν αλλαγές που αγνοώ να μου τις επισημάνετε, παρακαλώ.
  (έκανε και ρίμα!)

 15. 06/06/2008 4:23 πμ

  Krot
  Να σε ρωτήσω κάτι; Πιστεύεις ότι το να θυμηθεί η μπλογκόσφαιρα εν είδει μνημοσύνου την Αμαλία, που ήταν μπλόγκερ και που είχαμε άμεσα μιλήσει μαζί της και που μας απάντησε, πράγμα που καθιστά άμεσα τη σχέση πιο ζεστή, ότι προσβλέπουμε σε κάτι; Ανανεώνεται μια υπόσχεση ότι δεν ξεχνάμε την παράκλησή της. Γιατί την Αμαλία; Γιατί η Αμαλία βρέθηκε να μιλά Η ΙΔΙΑ και να λέει τον πόνο της στο μπλογκ. Πριν την Αμαλία είχα χάσει αδερφικό μου φίλο λατρεμένο από την ίδια κατάρα και είναι ο δεύτερος φίλος μου αδερφός, μέσα σε λίγα χρόνια. Κάνοντας μια αναφορά στην Αμαλία και συμμετέχοντας σε μια, όποια, κινητοποίηση και αφύπνιση, νιώθω πως το κάνω και για τους φίλους μου. Και δεν είναι ότι η Αμαλία είχε το μέσον και ασχολήθηκε η μπλογκόσφαιρα μαζί της. Είναι γιατί την ακούσαμε και κλάψαμε μαζί της. Το αν έγιναν θετικά βήματα ή όχι στο ΕΣΥ, σε ένα χρόνο, το βρίσκω άστοχο. Γιατί και στη δουλειά όταν απεργούμε συνήθως γίνεται μια τρύπα στο νερό. Να κόψουμε και την απεργία;
  Κι όταν ξεκίνησε η ιστορία της Αμαλίας, δε φαντάστηκε κανείς, ότι η μπλογκόσφαιρα θα λύσει τα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά ότι θα υψώσει μια φωνή, που μαζί με τις άλλες της ελληνικής κοινωνίας θα πιέσει να βελτιωθεί και να αλλάξει ότι μπορεί.

  Καλημέρα!

 16. 06/06/2008 3:02 μμ

  Μα, Γητεύτρια, εγώ δεν είπα τίποτα από όσα λες. Δεν είπα πως είναι κακό που η μπλογκόσφαιρα θυμάται, δεν είπα πως ήταν κακό που έγινε η κινητοποπιηση (είχα και έχω τους λόγους μου να μην συμμετάσχω, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μέμφομαι όσους συμμετείχαν) και σε καμία περίπτωση δεν υπονόησσα τίποτα για προσωπικό συμφέρον και απορώ πού τα είδες αυτά στο σχόλιό μου.

  Το μόνο που είπα είναι πως δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα έμαθε για τα φακελάκια και την λοιπή κατάσταση στο ΕΣΥ πριν από ένα χρονο. Πιστεύω πως η πλειόνότητα των Ελλήνων γνώριζε ήδη -για να μην πω είχε ήδη δώσει φακελάκια.
  Και θεωρώ υπερβολή το να αναφέρεται πως η υπόθεση της Αμαλίας μας ενημέρωσε για την κατάσταση. Μας ταρακούνησε ίσως, αλλά όχι και να λέμε πως δεν ξέραμε.
  Από κει και πέρα, δεν θεωρώ κακό το να γίνεται μια διαδικτυακή διαμαρτυρία (δεν λέω κινητοποίηση, γιατί η λέξη περιλαμβάνει την λέξη κίνηση και δεν θεωρώ κίνηση το να κουνάμε τα δάχτυλά μας στο πληκτρολόγιο). Σε καμία περίπτωση όμως δεν εξισώνω την απεργία με την διαδικτυακή κινητοποίηση, είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.
  Μια απλή διαφορά είναι πως ο απεργός διακινδυνεύει κάτι σημαντικό (χάνει λεφτά, ρισκάρει τη δουλειά του), ενώ στη διαδικτυακή κινητοποίηση απλώς αφιερώνεται λίγος από τον πολύτιμο χρόνο μας. Καμία σχέση για μένα.

  Νομίζω τέλος πως η Αμαλία η ίδια (και κάπου διάβασα πως το έχουν πει και οι γονείς της) σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να γίνει ήρωας ή «μορφή του κινήματος», και αν επιχειρηθεί να συμβεί κάτι τέτοιο, προσωπικά το θεωρώ προσβολή στη μνήμη της.

 17. 06/06/2008 4:12 μμ

  @afmarx Κι εγω μαζί σας .. 8αυμάστρια της ψυχικής δύναμης της Αμαλίας …
  αλλά δεν φτάνουν οι 8ύμησες και τα λόγια ..
  ΑΝτί να βάζουμε links στο blogg της , εσύ και κάποιοι άλλοι που έχετε μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα από μένα κάνετε μια βόλτα στο ΚΕΘ Αγία Σοφία Παίδων στο Γουδί… ή δίπλα, στο Αγλαία Κυριακού..
  8α δείτε μέσα πολλές μικρές «Αμαλίες» που 8α σας ραγίσουν την καρδιά.
  Η Αμαλία καλώς ή κακώς «έφυγε» … ¨(
  Ας κάνουμε κάτι στη μνήμη της…

  κάτι που 8α βοηθήσει … να μην υπάρξουν κι άλλες Αμαλίες …

 18. 06/06/2008 9:48 μμ

  Κροτ

  Δεν είπα ΠΟΥΘΕΝΑ ότι τα είπες εσύ.

  Παίρνοντας αφορμή από το σχόλιό σου που μιλούσες για μικρή υπερβολή και για το ότι δεν άλλαξε κάτι στο ΕΣΥ, έκανα μια γενική τοποθέτηση ζητώντας τη γνώμη σου.

  Σε ρωτούσα… γιατί τα είπαν άλλοι.

  Κατάλαβα πολύ καλά τί είπες εσύ. Πάσα πήρα.

  Καλό βράδυ!

 19. 06/06/2008 11:39 μμ

  Κορίτσια, δεν σας σνομπάρω, αλλά έγραψα και διάβασα τόσα πολλά για το θέμα αυτό, που δεν έχω να προσθέσω ούτε ένα γιώτα.

 20. 07/06/2008 3:32 πμ

  ΑΦΜ και Γητεύτρια, νομίζω πως είναι σαφές και πως οι γνώμες δεν απέχουν πολύ.

 21. 07/06/2008 11:57 πμ

  @afmarx αυτό είναι το κακό! Πολλοί σχεδόν όλλο, αναφέρ8ηκαν στη μνήμη της Αμαλίας.. Κανένας ομως δεν έκανε μια κίνηση ..
  Μνημόσυνα… σαν αυτά που μοιράζουν σταράκι έξω από τις εκκλησιές …
  Και τι βγήκε με τόσα λόγια? Βελτιώθηκε κάτι?

Trackbacks

 1. Ημέρα της Αμαλίας « Μαμά…ετών 37..!
 2. Αμαλία, δεν σταματάω να θυμάμαι «
 3. ..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • θέι θάμθιγκ

 • ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

 • Monkey Business

 • The Big Store

 • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

 • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

 • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

  Μαζί με 7.582 ακόμα followers

 • Ιουνίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • Αρέσει σε %d bloggers: