Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιόχειρη γραφή εναντίον κομπιούτερ και SMS

29/06/2008

Στη χθεσινή Καθημερινή  η Λίνα Γιάνναρου δημοσιεύει ένα ενδιαφέρον άρθρο με αφορμή το «Ιδιογράφως»:

«Εντάξει, με το πληκτρολόγιο σε είδαμε… Τα κουτσοκαταφέρνεις. Για να σε δούμε όμως και σε πιο κλασικά μέσα γραφής… Πάρε ένα στιλό, ένα μολύβι, μια πένα, ένα μαρκαδόρο, μια κηρομπογιά, ένα κραγιόν και γράψε κάτι. Κάτι που να σε αντιπροσωπεύει όμως… Σκανάρισέ το και ανέβασέ το στο blog σου». Αυτά, πάνω κάτω, έγραφε η πρόσκληση – πρόκληση, που μια ωραία μέρα έφθασε στο inbox των Ελλήνων μπλόγκερ, κάνοντας τους πιο μυστικοπαθείς σε ό,τι αφορά την ταυτότητά τους να σαστίσουν. Ιδιόχειρο σημείωμα; Με τα γράμματά μου δηλαδή; Τα δικά μου γράμματα;

Ήταν όμως μόνο ένας φευγαλέος δισταγμός – η πρωτοβουλία είχε ενδιαφέρον, άσε που η συλλογή των ιδιόγραφων σημειωμάτων αφιερωνόταν στη μνήμη της Αμαλίας Καλυβίνου «που με τη στάση της άφησε ανεξίτηλα το αποτύπωμά της στην ελληνική μπλογκόσφαιρα». Έτσι, γρήγορα το νέο διαδόθηκε και ο ένας μετά τον άλλο οι ιστολόγοι πήραν χαρτί και μολύβι (ή ό,τι άλλο τους βόλευε) και άρχισαν να γράφουν. Ήδη στο μπλογκ των διοργανωτών (autographcollectors.blogspot.com) έχουν αναρτηθεί πάνω από 600 τέτοια σημειώματα, το κάθε ένα από τα οποία ξεσηκώνει και τα ανάλογα σχόλια. «Ωστε τραβάς το λάμδα, ε;», «Τι ορνιθοσκαλίσματα είναι αυτά;» «Ωραία παιδικά γραμματάκια!» κ.ο.κ.

Στην εποχή των κομπιούτερ, των email και των SMS, η ιδιόχειρη γραφή μοιάζει να αποκαλύπτει πολλά περισσότερα για εμάς (από όσα θα θέλαμε). Ως γνωστόν, πρόκειται για την πιο μικρή κίνηση του σώματός μας, αλλά συνάμα για την πιο δηλωτική της προσωπικότητάς μας. Το γράψιμο είναι μια συνειδητή πράξη, η οποία όμως συνδέεται άμεσα με το υποσυνείδητό μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η γραφολογική ανάλυση χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα από επιχειρήσεις ως εργαλείο στη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού ή από σχολεία (του εξωτερικού) για τον εντοπισμό μαθησιακών ή ψυχολογικών προβλημάτων των παιδιών.

Ένα κλικ πιο μακριά

Η αλήθεια είναι όμως ότι σήμερα τα στιλό και τα μολύβια μοιάζουν να είναι πάντα ένα κλικ πιο μακριά από ό,τι το ποντίκι του υπολογιστή ή το κινητό μας και το γράψιμο να αποκτά χαρακτηριστικά μιας ξεχασμένης τέχνης. Εκείνοι βέβαια που βιώνουν… στο πετσί τους αυτή τη μεταστροφή δεν είναι άλλοι από τους ειδικούς γραφολόγους που καλούνται να διαπιστώσουν τη γνησιότητα ή πλαστότητα εγγράφων. «Η αλήθεια είναι ότι ενώ η δουλειά μεγαλώνει, καθώς λόγω των οικονομικών προβλημάτων αυξάνονται τα κρούσματα πλαστογραφιών, δυσχεραίνεται ολοένα η θέση μας, μιας και πολύ απλά δεν έχουμε αρκετά… δείγματα γραφής», εξηγεί στην «Κ» ο δικηγόρος και δικαστικός γραφολόγος κ. Γιώργος Μιχαηλίδης. «Στο 80% των περιπτώσεων, οι πελάτες που έρχονται σε εμάς γιατί αμφισβητούν τη γνησιότητα ενός εγγράφου αδυνατούν να μας προσκομίσουν άλλα χαρτιά με τον γραφικό χαρακτήρα του “υπόπτου”. Έτσι, πολύ συχνά, για να διαπιστώσουμε τη γνησιότητα μιας διαθήκης ή μιας επιταγής (τα συχνότερα κρούσματα πλαστογραφίας) αναζητούμε δείγματα γραφής στα σημειώματα για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, στις μικρές ατζέντες με τα τηλέφωνα ή ακόμα και στις φορολογικές δηλώσεις».

Όταν όμως οι γραφολόγοι εντοπίσουν ικανό δείγμα γραφής, δεν δυσκολεύονται διόλου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. «Κάθε γραφή έχει μια σειρά από προσωπικά σύμβολα, τα οποία εάν είναι σταθερά και επαναλαμβανόμενα σε ένα κείμενο, τότε αποτελούν τα ειδικά γνωρίσματα της γραφής του συγκεκριμένου γράφοντος και μπορούμε να τα αντιπαραβάλουμε με το επίμαχο έγγραφο», συνεχίζει ο ίδιος. Μεταξύ άλλων, οι γραφολόγοι εξετάζουν τον τρόπο που σχηματίζονται τα γράμματα, εάν είναι μικρά ή μεγάλα, εάν είναι απλά ή με διακοσμήσεις, τον τρόπο που ενώνονται, ποια είναι διάταξη του κειμένου πάνω στο έγγραφο, ποιες είναι οι αποστάσεις ανάμεσα στα γράμματα ή τις λέξεις, την πίεση που έχει ασκήσει ο γράφων στη γραφίδα, ακόμα και την ταχύτητα με την οποία γράφει.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, ακόμα και εάν προσπαθήσουμε, δεν μπορούμε να κρύψουμε όλα αυτά τα γνωρίσματα, είναι βέβαιο ότι κάποιο θα μας προδώσει. «Κάθε γραπτή κίνηση υπόκειται στην επίδραση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Δεν μπορεί να τροποποιηθεί από το όργανο της γραφής. Να σας το πω απλά: Εάν κάποιος χάσει το δεξί του χέρι και αρχίσει ξαφνικά να γράφει με το αριστερό, πάλι η γραφή θα εμφανίσει τα ίδια γνωρίσματα».

Ανίχνευση ψυχοσύνθεσης

Μολονότι οι δικαστικοί γραφολόγοι δεν ασχολούνται με τη διερεύνηση της προσωπικότητας του γράφοντος, οι επιστήμες της ψυχολογίας και της εγκληματολογίας έχουν εντάξει στους κόλπους τους τη γραφολογία ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την ανίχνευση της ψυχοσύνθεσης των ανθρώπων.

Όταν για παράδειγμα η artou, ανταποκρινόμενη στην πρόκληση των autographcollectors έγραψε με το χέρι «Ορίστε λοιπόν και ο δικός μου γραφικός χαρακτήρας, και τώρα τι καταλάβατε;», οι γραφολόγοι μάλλον θα έπνιξαν ένα γελάκι.

Αν εξαιρέσουμε κάποιες ανακρίβειες ( για παράδειγμα, η πρόσκληση δεν έφτασε στα inbox των ελλήνων μπλόγκερ, αλλά διαδόθηκε από μπλογκ σε μπλογκ με τη «μέθοδο της πυραμίδας»), η δημοσιογράφος αντιμετωπίζει θετικά το «ιδιογράφως».
Όμως όλες αυτές οι αναφορές σε  διαθήκες, πλαστογραφίες, γραφολογικές αναλύσεις, δικαστικούς γραφολόγους κλπ, αφαιρούν από το «ιδιογράφως» το χαρούμενο ένδυμα του μπλογκοπαιχνιδιού, και το όλο εγχείρημα, ειδωμένο μέσα από την ψυχρή ματιά του ειδικού, μπορεί στα μάτια κάποιων να  φαντάζει … φοβιστικό.
Οι 645 (μέχρι τώρα)  όμως συμμετέχοντες, ξέρουμε ότι το «ιδιογράφως» δεν είναι τίποτε άλλο παρά   ένα πολύχρωμο και διασκεδαστικό παιχνίδι…

22 Σχόλια leave one →
 1. 29/06/2008 5:19 μμ

  Δεν ήταν παιχνίδι -άσκηση ήταν, είπε ο Γούφας, και το κάναμε «σύνθημα» -και οι περισσότεροι έτσι το είδαν. Κι εγώ, συμφωνώ απόλυτα, ήταν εξαιρετικό.

  Ήταν ενδιαφέρον, έξυπνο και τελικά όμορφο -και ειδικά για σένα και για μένα, που γνωρίσαμε τόσα καινούρια ιστολόγια και τόσο ενδιαφέροντα.

  Για το άρθρο δεν έχω να πω κάτι παραπάνω από σένα -και γι’ αυτούς που «τρομοκρατήθηκαν» από την υποτιθέμενη άρση της ανωνυμίας, το εξάντλησα το θέμα, πια… Θα ξαναπώ μόνο, ότι αρκεί κάποιος να διαβάσει τα κείμενα που γράφουμε -με δεδομένο ότι τα ιστολόγια των περισσότερων από εμάς είναι προσωπικά, από επιλογή μας- για να καταλάβει το χαρακτήρα μας. Και δεν περιμένει από την ανάλυση του γραφικού χαρακτήρα, που πρέπει να έχεις και ειδικές γνώσεις, άλλωστε.

  Αυτό
  (επιτέλους, έγραψες!!! 🙂 )

  Καλή βδομάδα

 2. 29/06/2008 8:16 μμ

  Άστους να λένε. Εμείς το ευχαριστηθήκαμε. Αυτοί ποτέ δεν θα καταλάβουν.

  ΥΓ: Τώρα που τελειώνει το Euro ένας ένας αρχίσαμε να βγαίνουμε από τις φωλιές μας;

 3. 30/06/2008 1:54 μμ

  εγώ πάλι νιώθω λίγο άβολα όταν βάζουν έτσι, σε ε[ιστημονικό μικροσκόπιο, πράγματα που κάνω για την πλάκα μου.

  και το Ιδιογράφως ήταν ένα πολύ όμορφο διαδικτυακό και διασκεδαστικό παιχνίδι!

  Τώρα, βέβαια, ΑΦΜ, αν πάς να κάνει πλαστογραφία, την έβαψες, διότι… έχουμε ντοκουμέντα! 🙂

 4. 30/06/2008 5:15 μμ

  Καλή Εβδομάδα… Πληκτρολογάφος…

  Lykos
  .

 5. 30/06/2008 9:41 μμ

  Παιχνίδι που έχει απώτερο σκοπό την αύξηση στις θέσεις των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης. SEO δηλαδή.

 6. 30/06/2008 10:01 μμ

  Παίδες, διαθήκη δεν προβλέπεται, μπλοκ επιταγών επίσης οπότε, βουρ Αλουφάκη και σε άλλα πολύχρωμα και διασκεδαστικά παιχνίδια…α και τα τέλια, Κάρολε μη ξεχνιόμαστε:)

 7. 01/07/2008 12:10 πμ

  @ SimonSays Θα μπορούσες να το πεις SEO αν τα λινκ οδηγούσαν στο blog του Allu -αλλά δεν… Τα λινκ ήταν όλα προς το Ιδιογράφως, που δεν μας αναφέρει καν σαν διαχειριστες πια. Επίσης, δεν έχουμε διαφημίσεις ή άλλο τρόπο εσόδων από αυτό, άρα δεν έχει και νόημα το SEO. Ήταν απλά μια πολύ καλή ιδέα.

  και στην τελική, δεν πήραμε κανένα με το ζόρι -ούτε κανείς μας διαβάζει με το ζόρι, ούτε και το θέλουμε νομίζω.

  Καλημέρα, Καλό μήνα 🙂 🙂

 8. 01/07/2008 1:13 πμ

  …η(καταρχήν)τακτική του «φοβίζω»,απο τούς πληρωμένους κονδυλοφόρους είναι το «επιστώ την προσοχή»,επιδοκιμάζοντας την κινηση απο τη μια(το δόλωμα ),απ΄την άλλη οι αναλύσεις των «ειδικών» να οδηγούν έντεχνα στούς συνειρμούς (πολλοί φόβοι μαζί=τρόμος)…
  Γιατί το 645,θα γίνει 1000,5000…μπορεί κάποια στιγμή(με μια έξυπνη κίνηση) να «απειλήσει» τα φύλλα τους…
  Πείτε οτι θέλετε.Η αλήθεια είναι οτι τέτοιες κινήσεις(σωστά οργανωμένες) με μεγάλη ανταπόκριση(για το διαδύκτιο),τούς τρομάζουν…
  Γι’αυτό μαγειρεύουν πρίν πεινάσουν…

 9. 01/07/2008 8:45 πμ

  Δύο πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες πάντως:
  α) ότι δυσκολευόμαστε να βρούμε δείγματα χειρόγραφου δικού μας και των άλλων και
  β) ότι άν αρχίσεις να γράφεις ξαφνικά με το αριστερό η γραφή σου θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.
  Εγώ το μόνο που ξέρω είναι πως όταν θέλω να γράψω «λογοτεχνικό» κείμενο πιάνω μολύβι και γόμα – και το προηγούμενο και αυτό το μυθιστόρημα που ετοιμάζω είναι γραμμένα χειρόγραφα σε χοντρά τετράδια, χαρτοπετσέτες, πακέτα από τσιγάρα κλπ.
  Καλό μήνα σε όλους!

 10. 01/07/2008 8:57 πμ

  Για μια στιγμή, κάτι πάω να καταλάβω. Δηλαδή… υπήρχε γραφή και πριν το πληκτρολόγιο;

 11. 01/07/2008 9:48 πμ

  Kαλο μηνα απο ρεθυμνο νασαι καλα και ας τους να λενε .Πιθανον οτι ωεαιο και καλο και επικινδυνο για καποιους.

 12. 01/07/2008 1:05 μμ

  «Παιχνίδι που έχει απώτερο σκοπό την αύξηση στις θέσεις των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης. SEO δηλαδή».

  Εγώ έχω το αντίθετο πρόβλημα. Κάθε φορά που ψάχνω ένα θέμα σε SEO μου βγάζει 7ο% άσχετα. Πχ βρήκα λινκ του AFM ψάχνοντας φωτογραφίες για το… σεισμό και λινκ για το δικό μου αναζητώντας στοιχεία για τον… Τσίπρα 🙂

  ΥΓ: Those who does not reach the fox… (Aesopian Fables)

 13. 01/07/2008 1:57 μμ

  @ Πρίαμε, αν σε βγάζει σε αναζήτηση για τον Τσίπρα, να το κοιτάξεις!!! 😆

  » Όμφακες εισίν… » έλεγε ο παππούς Αίσωπος -θα τον κάνεις να μιλάει ξένες γλώσσες, τώρα; :p

  Καλημέρες 🙂

 14. 01/07/2008 2:57 μμ

  Με τρομάζει το ιδιογράφως. Με τρόμαζε και πριν το άρθρο της κυριούλας. Με τρομάζει γενικώς το Μπλόγκιγκ, όλο και πιό πολύ. Με τρομάζει και το «Λεύκωμα» που αναφέρει η κυριούλα. Θα είναι άραγε συλλεκτικό; ‘Το πρώτο και τελευταίο λεύκαωμα με ιδιόχειρη γραφή Ελλήνων μπλόγκερς, πριν καταργηθούν» (η γραφή; Οι μπλόγκερς; Τα βιβλία;)

  Τρομάζω…

 15. 01/07/2008 2:58 μμ

  Να διευκρινίσω μόνο ότι εγώ έβαλα παρένθεση-ερωτηματικό στο τέλος και όχι χαζό-φατσούλα (ε ρε Πόρσε να σού πετύχει… Σ : )

 16. 01/07/2008 3:54 μμ

  δε στα ‘χα πει ότι θα μας πουν ότι θα πάρουν το γραφικό μας χαρακτήρα θα πλαστογραφήσουν τις υπογραφές μας, θα κλέψουν τα πιν μας, θα κάνουν τη ληστεία του αιώνα και θα τα φορτώσουν σε μας? ε, να τώρα πάρε και την επιστημονική τεκμηρίωση.
  Γιατί δεν αντέχουν τα παιδιά που παίζουν?
  καλό μήνα!
  http://www.u-hoo.gr/gianniskafatos

 17. 01/07/2008 11:37 μμ

  @ Nατάσα: Άσκηση μεν, με παιγνιώδη διάθεση δε.
  🙂

  @ Aμετανόητε: Σε φωλιά ή σε σπηλιά ήσουν κρυμμένος κατά την διάρκεια του euro εσύ;
  Homo euro-sapiens…
  :p

  @ Krot: Να πλαστογραφήσω εγώ; Για ποιον με πέρασες!
  Εγώ είμαι πτωχός πλην τίμιος νέος (που λέει ο λόγος)… Για ένα καθαρό κούτελο ζούμε στην κενωνία.
  (Μήπως μπορείς να μου δώσεις το pin από τις κάρτες σου; )
  @ Τσοπάνης(λύκος) : Πληκτρολογάφος…
  Λεξιπλάστης και σύ;
  Καλά είναι… Να εμπλουτίζουμε την ελληνική γλώσσα με νέες λέξεις. Να έχουν δουλειά οι Μπαμπινιώτηδες….
  @ Simon: Ή δεν κατάλαβες τι είναι το ιδιογράφως ή λάθος blog διαβάζεις και συ
  @ Ρουλιώ: Τα τέλια προσεχώς… Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία μου ποστ ήταν εντελώς μουσικοχορευτικά… Κέφι, χορός, τραγούδι.
  🙂
  @Νατάσα-2: easy tiger..
  🙂
  @ MZ : Ας μη το πάμε και στο άλλο άκρο. Σε γενικές γραμμές το άρθρο της κ. Γιάνναρου το βρίσκω ενδιαφέρον. Απλά ήταν ολίγο φοβιστικές οι απόψεις του ειδικού.

  @ Elf: Ναι… Εχει χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες το άρθρο.

  @ Στρατολάτη: 🙂 🙂 🙂
  Yπήρχε;
  Κι εγώ που πίστευα ότι οι αρχαίοι τραγικοί έγραφαν πληκτρολογώντας με τυφλό σύστημα!

  @ Ελευθερία: Επίσης καλό μήνα… Τόσο νωρίς πας για να ξεκαλοκαιριάσεις στο Ρέθυμνο;

  @ Αμετανόητε-2 : Λογικό. Αν ο google στην αναζήτηση για την λέξη σεισμό δεν βγάλει στα αποτελέσματα το afmarx, ποιον θα βγάλει; Τον Βαρώτσο;

  @ Μαύρε Γάτε: έτσι εξηγείται η αποχή σου από το Ιδιογράφως… Αισθητή η απουσία σου.
  🙂

  @ Γιάννη Καφάτε: Εσύ τα έλεγες, αλλά εγώ δεν σε πίστευα…
  🙂

 18. 01/07/2008 11:49 μμ

  τι tiger, καλέ – εγώ ένα απλό beep-beep είμαι !!!!
  🙂 🙂 🙂

 19. 04/07/2008 2:27 πμ

  ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟ ΜΥΑΛΟ ΜΕΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ, ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Η ΓΡΑΦΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΝΩΣΤΗ…
  ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΛΙΓΟ ΝΤΡΑΜΡΟΛ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΑΛΛΑ ΔΕ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΠΤ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ…

  ΕΠΙΣΗΣ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΠΩΣ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΑΒΑΝΙ, ΑΛΛΑ Ο ΑΛΛΟΥΦΑΝΙΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.

  ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΝΑ ΟΝΟΡΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΙΔΕΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ;-)

 20. 20/08/2008 5:34 μμ

  Αν εξαιρέσουμε κάποιες ανακρίβειες ( για παράδειγμα, η πρόσκληση δεν έφτασε στα inbox των ελλήνων μπλόγκερ, αλλά διαδόθηκε από μπλογκ σε μπλογκ με τη “μέθοδο της πυραμίδας”), η δημοσιογράφος αντιμετωπίζει θετικά το “ιδιογράφως”.

  Φυσικά..
  Αφού ήταν scam.
  Καθόλου έξυπνο όμως.

  Επίσης νομίζω πως έχει σημασία να τονίσεις ότι ο «εξυπνάκιας» της εφημερίδας είναι τουριστας και nubb σε ότι αφορά τα terminals και pc..
  Ψιλά γράμματα θα μου πεις..
  Πάρε το όπως θες αλλά
  what u see is what u get.

 21. Γιώργης Χολιαστός permalink
  23/08/2008 2:37 μμ

  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΓΚ
  ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΡΕ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

  Άκου τι επήγε κι είπε ο παλιάθρωπος ο Ρογκ!
  Πως η Ελλάδα μπορεί να ‘βγε τελευταία στο πινγκ-πονγκ
  και να μην έχει διαπρέψει εις των μεταλλίων το shoping
  μα εβγήκε πρώτη πρώτη και καλλίτερη στο doping!

  Τι αισχρός! Επειδή μέσα στης προπόνησης τη δίνη
  λάθος ένα μες στα τόσα τα σωστά μας είχε γίνει
  και οι αθλητές μας πήραν αντί δύο χαπακίων
  τα κουτιά μ’ όλα τα χάπια (και μετά των καπακίων),

  πρέπει αυτός με ειρωνεία στην Ελλάδα να μιλάει;
  κι όχι μέσα του μονάχα μα κι απόξω να γελάει;
  Και θα πρέπει η υφήλιος όλη κι επισήμως να γνωρίσει
  πως η χώρα η αθλιοτέρα ειν’ η Ελλάδα μες στη Δύση;

  Και ορθώς η Ελλάς εθίγη. Κι οι υπεύθυνοι της χώρας-
  όποιοι ήσαν τέλος πάντων στα λεπτά κείνης της ώρας-
  το μεγάλο ανάστημά των το ελληνικό ορθώσαν
  κι απαντήσεις περηφάνιας εις τον Ρογκ αμέσως δώσαν.

  Και του είπαν η Ελλάδα υψηλά στέκεται τόσο
  που εις ουδένα επιτρέπει να της κάνει τον καμπόσο-
  πως αμόλυντον κρατάει την αξίαν και την τιμήν της
  που δε δέχεται ούτε μύγαν στο ιερό πάνω σπαθί της!

  Όχι παίζουμε! κι αν μέσα στα σκατά έχει όλη πέσει
  όμως κύριε Ρογκ η Ελλάδα δε λυγάει ποτέ τη μέση
  και το στόμα της κρατώντας στων σκατών την επιφάνεια
  διαλαλεί την εθνικήν της πανταχού την περηφάνια.

  Μην κοιτάτε που ορισμένοι, ή δικοί μας είτε ξένοι
  τελευταία τήνε κρίνουν όταν μ’ άλλους παραβγαίνει:
  ειν’ ανήθικοι κι αχρείοι και ανθέλληνες και φαύλοι
  δεν τους πρέπουν στην γην πάνω της ζωής των ούτε οι ναύλοι.

  Δεν γνωρίζουν. Μόνο λένε. Την αλήθεια όμως τώρα
  θα τη μάθετε από μένα για την τέλεια ετούτη χώρα
  ώστε πλέον αμφιβολία να μην έχετε καμία
  πως η Ελλάς είναι μεγάλη κι όχι μοναχά τιμία.

  Και ειπέ μας κύριε Ρογκ μας, πού αλλού τη βρήκες σκάρτη
  την Ελλάδα; Σ’ όλα εκείνη (σα σαρακοστή το Μάρτη)
  μέσα είναι και πρωτεύει. Κι όπως λεν οι υπουργοί της
  κράτος άλλο δεν της βγαίνει σα θα συγκριθεί μαζί της.

  Κι αν δεν έχουμε Παιδεία κι αν δεν έχουμε Υγεία
  Τι μ’ αυτό-για μας τους ξύπνιους τακτική είναι παγία
  με κομπίνες να περνάμε και με αγραμματοσύνη
  κι ως για γιατρικό μας φτάνει μία μόνον ασπιρίνη.

  Κι ας μας κλέβουν ασυστόλως οι πολιτικοί μας όλοι
  και αφέντες πάντα ας μπαίνουν στο μικρό μας περιβόλι,
  μεις τους θέλουμε ναν’ έτσι-είναι ο μαζοχισμός μας
  που σ’ αυτό γερά μας σπρώχνει-κι είναι ολόκληρος δικός μας.

  Κι οι δημόσιοι υπάλληλοί μας όλη μέρα αν τα ξύνουν
  κι αν με μίζες πληρωμένοι σημασία λίγη μας δίνουν
  της φυλής η εξυπνάδα τους ανέχετ’ έτσι νάναι-
  και σε μας αυτοί αν ερχόνται, από μας ίδια τραβάνε.

  Κι αν η διαφθορά μάς πνίγει κι αν βρωμάνε τα σκουπίδια
  δε μας νοιάζει΄ κι αύριο πάλι μια μερίδα από τα ίδια
  γιατί θέλουμε απεργίες οι σκουπιδιαραίοι να κάνουν
  ώστε οι τηλεοράσεις νάχουν θέματα να βάνουν.

  Και την Κύπρο και τα Σκόπια μεις τα έχουμε ανοίξει
  για να κάνουμε και κάτι και να μη μας τρώει η πλήξη.
  Κι η ακρίβεια αν μας λιώνει και στερούμαστε τα πάντα
  έχουμ’ έτσι συνηθίσει-τ’ έχεις Γιάννη; τ’ είχα πάντα.

  Μη λοιπόν σε μας κολλάτε κύριε Ρογκ, γιατί μονάχοι
  έχουμε η Ελλάς διαλέξει τέτοια μοίρα η έρμη να ’χει
  ώστε η μόνη να ’ναι χώρα εις τον μάταιο τούτο κόσμο
  που τη σκάφη λέει σύκα και τη μπόχα λέει δυόσμο.

  Την μοναδικότητά μας κύριε Ρογκ κι ας την φθονείτε
  αλλά ύβρεις τέτοιες πάλι σας παρακαλώ μην πείτε-
  στη μακάρια μας αφήστε την αθλιότητα να ζούμε-
  τι; εμείς ήρθαμε αξίους και εντίμους να σας πούμε;..

  Κύριε Ρογκ η περηφάνια που αλύπητα μας δέρνει
  καυτηριάζει όποιον στο στόμα με κακό σκοπό μας φέρνει.
  όπως κάναμε και τώρα μετα σας κύριε Ρογκ μου.
  Και θα βάλω αυτά που γράφω να το ξέρετε! στο μπλογκ μου,

  για να δούνε όλοι κι όλες πως τον έλληνα αν τον θίξεις
  είναι σαν πληγή μεγάλη και βαθιά να του ανοίξεις.
  Και ας ειν’ η μόνη αλήθεια ό,τι έχεις πει γι αυτόνε,
  μα η ράχη του κι η μύτη για καυγά όλο τον τρώνε.

  Και γι αυτό μην απορήσεις που όλοι αυτοί σου είπαν τόσα.
  Μες στα τόσα τα στραβά τους και στραβή έχουνε γλώσσα
  κι αν αλήθεια μια τους πούνε, μ’ ένα ψέμα θ’ απαντήσουν
  δίχως σκέψη μια να κάνουν ή το θέμα μελετήσουν.

  Κι αφού έχουμε διαλέξει έτσι αλλόκοτα να ζούμε
  δε σας πέφτει εσάς ο λόγος τι θα κάνουμε ή τι πούμε
  και γι αυτό ανακαλέστε όσα λόγια είπατε ήδη
  για τους έλληνες, που στάζουν όχι μέλι αλλά ξύδι.

  Γιατί όχι τίποτ’ άλλο, αλλά, κύριε πρόεδρέ μου
  σε καιρούς είτε ειρήνης είτε σε καιρούς πολέμου
  η Ελλάδα μπορεί δάφνες να μη δρέπει, αλλά τσουκνίδες
  που από βραβεία κατέχει, μαζεμένες αλλού είδες;


  Γιώργης Χολιαστός

 22. 16/03/2012 11:30 μμ

  You are in reality a good webmaster. The website loading pace is incredible. It kind of feels that you’re doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve done a magnificent process in this topic!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • θέι θάμθιγκ

 • ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

 • Monkey Business

 • The Big Store

 • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

 • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

 • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

  Προστεθείτε στους 7.581 εγγεγραμμένους.
 • Ιουνίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • Αρέσει σε %d bloggers: