Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το …»σκαθάρι της διπλοπενιάς» συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη

11/02/2009

οι... μεταξ�νιες φαβορίτεςΟ Πασκάλ (ο φιλόσοφος… όχι ο μπλόγκερ)  έχει πει ότι αν η μύτη της Κλεοπάτρας ήταν μικρότερη, η όψη ολόκληρου του κόσμου θα ήταν διαφορετική. Με ανάλογη υπερβολή, ο Μαρξ ( η αφεντιά μου ο μπλόγκερ… όχι ο φιλόσοφος) μπορώ να πω ότι αν οι φαβορίτες του  Σταμάτη Κόκοτα  ήταν πιο μικρές, η  πορεία του στο ελληνικό τραγούδι θα ήταν εντελώς διαφορετική.
Διότι, σε 3 πράγματα στήριξε την καριέρα του ο Σταμάτης Κόκοτας: στις μεταξένιες (όπως έλεγε ο ίδιος) φαβορίτες του, στη μεταξένια ( όπως έλεγαν οι θαυμάστριές του) φωνή του και στον μέχρι αφέλειας (όπως λέω εγώ) αυθορμητισμό του.
Οι τεράστιες φαβορίτες του, εκτός από προσωπικό του φετίχ και αντικείμενο λατρείας των  φανατικών του θαυμαστριών, ήταν και η διαρκής αφορμή για να ασχολούνται  με το… «σκαθάρι της διπλοπενιάς» τα λαϊκά περιοδικά και οι εφημερίδες της εποχής.
Το...σκαθάρι της διπλοπενιάς Ο μέχρι αφέλειας αυθορμητισμός του  αντικατοπτρίζεται μέσα στις συνεντεύξεις που παραχωρούσε στον τύπο τον καιρό της μεγάλης του δόξας. Ενδεικτικό αυτής της αφέλειας είναι ότι κάποτε ζήτησε από τον συνθέτη Δήμο  Μούτση να περιλάβει στους στίχους των τραγουδιών που του έγραφε και «κανένα νουφαράκι», πιστεύοντας ότι έτσι  θα επαναλάβει την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε με το τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα «όνειρο απατηλό», στο οποίο οι στίχοι της μεγάλης Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου μιλούσαν για την αγάπη  «σαν νούφαρο που μάδησε, στης λίμνης μέσα το θολό νερό».

Τέλος, την  φωνή του εκτίμησαν Έλληνες και Γάλλοι, ή μάλλον πρώτα οι Γάλλοι και μετά οι Έλληνες, μια και η καριέρα του ξεκίνησε εις την αλλοδαπήν.
Ο γεννημένος στην Αθήνα (και τελευταίος από τα 6 παιδιά των γονιών του) Σταμάτης,  πηγαίνει το 1959 στη Γαλλία για σπουδές. Γρήγορα όμως  βρέθηκε να  παίζει κιθάρα και μπουζούκι, πρώτα στις Κάνες και μετά στο Παρίσι. Στα πεντέμισι χρόνια που ακολουθούν εργάζεται ως τραγουδιστής και γνωρίζει  επιτυχία κάνοντας εμφανίσεις στο πλευρό μεγάλων ονομάτων όπως οι  Ανρύ Σαλβαντόρ, Πετούλα Κλαρκ, Ενρίκο Μασίας, Σεϊλά  και άλλοι.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνεργάζεται με τον Σταύρο Ξαρχάκο κάνοντας  την πρώτη του επιτυχία με το τραγούδι «στου Όθωνα τα χρόνια». Ακολουθούν συνεργασίες με συνθέτες όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Δήμος Μούτσης, ο Άκης Πάνου, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Γιάννης Σπανός, ο Βασίλης Τσιτσάνης, αλλά και ο Μίκης Θεοδωράκης.
Οι 2 τελευταίοι μάλιστα συνεργάστηκαν στον δίσκο του «η συνάντηση» που κυκλοφόρησε το1985, μήνες μετά τον θάνατο του Τσιτσάνη. Και πραγματικά, πάνω στις 2 αντίθετες όψεις αυτού του βινυλίου έγινε μια σπουδαία συνάντηση του Θεοδωράκη με τον Βασίλη Τσιτσάνη, για τον οποίον ο  Μίκης είχε δηλώσει ότι θα ήθελε να λογίζεται σαν απλός μαθητής του. Στον δίσκο υπάρχουν 5  ανέκδοτα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη , 5  ανέκδοτα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και το «δάκρυσαν τα σεντόνια μου», ένα  παλιότερο τραγούδι του Μίκη από την «Φαίδρα». Τα τραγούδια του Τσιτσάνη γράφτηκαν ειδικά για τον Σταμάτη Κόκοτα και δυστυχώς ήταν τα τελευταία του, μια και λίγο καιρό αφ’ότου τα έγραψε πέθανε (Ιανουάριος 1984).
Τα 5 καινούργια τραγούδια του Μίκη, σύμφωνα με μαρτυρία του Λευτέρη Παπαδόπουλου που έγραψε τους στίχους, αρχικά προοριζόταν για την φωνή του Γιάννη Πάριου. Οι πρόβες μάλιστα είχαν προχωρήσει αρκετά, αλλά  λίγο πριν την τελική ηχογράφηση η συνεργασία Θεοδωράκη- Πάριου ματαιώθηκε. Τους λόγους της ματαίωσης δεν τους αποκάλυψε ποτέ κανείς από τους εμπλεκόμενους,  αλλά αυτό πολύ λίγο απασχόλησε τον Σταμάτη Κόκοτα, ο οποίος με μεγάλη ευχαρίστηση δέχτηκε το δώρο αυτό. Παρά την συνάντηση τόσο μεγάλων ονομάτων και παρά τα όμορφα τραγούδια που περιέχει, ο δίσκος δεν έκανε ιδιαίτερη επιτυχία ούτε το 1985, αλλά ούτε και το 1995 που κυκλοφόρησε  σε CD.

Από τον δίσκο αυτό ακούμε 3  τραγούδια του Μίκη:
1. Μίκη Θεοδωράκη-Λευτέρη Παπαδόπουλου: «Έβγαλα στο σφυρί τα χάδια»

2.Μίκη Θεοδωράκη- Λευτέρη Παπαδόπουλου: «Παλιό Τελωνείο»

3.Μίκη Θεοδωράκη-Αγγελικής Ελευθερίου- «Δάκρυσαν τα σεντόνια μου»

Όποιος θέλει (για την φουκαριάρα τη μάνα του) ολόκληρο το CD, μπορεί να το βρει  και να το κατεβάσει στον υπολογιστή του από εδώ.
Κλικάρουμε στο «free user»,περιμένουμε να τελειώσει η αντίστροφη μέτρηση και μετά το αποθηκεύουμε…
35 Σχόλια leave one →
 1. 11/02/2009 12:44 μμ

  Ωραία τα τραγούδια, πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία..

  Αν και δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι γιατί δεν τα δέχτηκε ο Πάριος -ούτε η φωνή, ούτε οι φαβορίτες του Κόκοτα μου άρεσαν ποτέ..!
  🙂

 2. 11/02/2009 2:08 μμ

  Afmarx καλημέρα,
  Η συνέντευξη ήταν υπέροχα σύγχρονη, λες και διάβαζα κοσμικό περιοδικό της σημερινής εποχής (ΟΚ η γλώσσα ήταν λίγο διαφορετική). Νομίζω ότι είναι απαραίτητο ανάγνωσμα για όσους εξιδανικεύουν το παρελθόν 😀

 3. 11/02/2009 9:43 μμ

  @ναρασσ’Ακι,
  πώς βρίσκεις πάντα, μα πάντα, πρώτο τραπέζι πίστα ?

 4. 11/02/2009 9:46 μμ

  @ Hypericum Perforatum,

  δεν θα σας αποκαλύψω τα μυστικά μου, βέβαια!!!
  😆 😆 😆

 5. 11/02/2009 9:56 μμ

  Έγραψες πάλι. Βέβαια το «δάκρυσαν τα σεντόνια μου» από τη Φαίδρα το προτιμώ με τη φωνή του Πανδή.Γούστα είναι αυτά..

 6. pilofori permalink
  12/02/2009 12:15 πμ

  καλά ρε αυτό το χετε δει; αυτός ο μαλάκας εδώ μας βρίζει πολύ αισχρά >> http://dhlwsias.wordpress.com/

 7. 12/02/2009 10:58 πμ

  @ Nατάσα: Και μένα με ιντριγκάρει η ιστορία αυτή. Αλλά δεν ξέρουμε αν αρνήθηκε τα τραγούδια ο Πάριος ή αν συνέβη κάτι άλλο.

  @ Ντροπαλός: από τους μετρ του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ ο Σταμάτης Φιλιππούλης.

  @ Hypericum Perforatum: την ίδια απορία έχω κι εγώ. Πρώτο στασίδι πάντα η Νατάσα
  :p

  @ O-Αλλος-Ρε: Ωραίος και ο Πανδής. Και η Αλίκη Καγιαλόγλου το έχει πει σε δίσκο.

  @ Pilofori: αν αυτό που ήθελες είναι να διαφημίσεις το blog (σου ; ) «δηλωσίας» τα κατάφερες. Αν ήθελες να πάμε εκεί και να αρχίσουμε να βριζόμαστε ατύχησες.

 8. 12/02/2009 1:30 μμ

  Με την απορία θα μείνετε !
  :p

 9. 12/02/2009 3:47 μμ

  Βρε, βρε, ο Σταμάτης γαλλοτραφής… Μένω κατάπληκτη…

 10. Καναλιώτης permalink
  13/02/2009 12:18 πμ

  Τον θυμάμε, μικρός εγώ, να τρέχει στο ραλύ της Κέρκυρας. Με τις τρομερές φαβορίτες του ήταν εύκολος λεκτικός στόχος στο στόμα των Κερκυραίων.

 11. 13/02/2009 8:49 πμ

  με θυμάμαι μικρό παιδάκι στην κλειστή αγορά του Πειραιά με τη μαμά και τη γιαγιά. Ενας μανάβης είχε φωτο του κόκοτα κι όταν τον είδα έβαλα τα κλάματα!
  Τον ακόυγαμε στο σπίτι και μετά κοίτα πώς τα έφερε η τύχη γνωρίστηκαμε με τα παιδιά του σε καλοκαιρινές διακοπές και μετά κάναμε λίγο παρέα. Του είπα κάποτε αυτό το περιστατικό και κλαίγαμε από τα γέλια!
  μεγάλη μούρη και φωνή!!!
  καλό σου-κου

 12. 13/02/2009 12:16 μμ

  Ο Κόκοτας είναι (ή τουλάχιστον ήταν, όσο ήμουν κι εγώ) Ζωγραφιώτης. Τονε θυμάμαι στις εκλογές, εμείς πάμε με τα πόδια στο εκλογικό τμήμα και σκάει ο Σταμάτης με μία χρυσαφιά Μερσεντέ, θηρίο λέμε, τηνε αφήνει διπλαπαρκαρισμένη και πάει να ψηφίσει!
  Αρχίζουμε εμείς τα «Γειά σου, Σταμάτη, ασταμάτητε!» καμάρι ο Σταμάτης, χαμόγελα στο λαό του, γούσταρε αγρίως!

  Πηλοφόρι, βιάστηκες και τόκανες και άγαρμπα. Κι εμείς κατέχομε την τέχνη της τρολλικής αλλά διαθέτομε και αίσθηση του μέτρου. Και του τόπου και του χρόνου.

 13. 13/02/2009 8:49 μμ

  Χαμένος στο πουθενά, αλλά αγαπημένος ούτως ή άλλως….
  φιλια αν και εσύ εισαι χαμένος όπως και κατι κοινές φιλες -φιλοι, ονόματα δε λεμε, οικογένειες δε θίγουμε…κακα παιδιά!!!

 14. 13/02/2009 10:54 μμ

  @Meniek: είδες ο μεσιέ Κοκοτάς; Με γαλλικά αλλά χωρίς πιάνο. Με μπουζούκι και κιθάρα τις θάμπωσε τις φραντζέζες.
  🙂

  @ Καναλιώτη: μεγάλο έρωτα με τα αυτοκίνητα και τους αγώνες.
  (Καλά δεν ντρέπεστε που κοροϊδεύατε τις μεταξένιες φαβορίτες του Σταμάτη; )

  @ Γιάννη Καφάτε: αυτά είναι παιδικά τραύματα!
  Καλό Σ/Κ επίσης
  @ Σκύλε της Βάλια Κάλντα: Ωραία περιγραφή. Σαν να τον βλέπω να βγαίνει μέσα από τη χρυσαφιά μερσεντέ…
  🙂
  @ Ρίτσα: Η αλήθεια είναι ότι είμαι αρκετά χαμένος τον τελευταίο καιρό. Ελπίζω να ξαναβρώ σύντομα το κέφι για περισσότερο μπλα μπλα.
  (Κι εσύ πάλι! Αμέσως να μας βάλεις απουσία βρε γκρινια-Ρίτσα! Αμάν πια…)

 15. Καναλιώτης permalink
  14/02/2009 12:49 πμ

  Οι φαβορίτες του, trade mark αλλά και σημείο αναφοράς της υπερβολής ή και της «υπερβολής».
  Από τότε, αν κάποιος άφηνε 2 τρίχες περισσότερες απο αυτές της τρέχουσας ηθικής, χαρακτηρίζονταν «Κόκοτας» 😆

 16. Καναλιώτης permalink
  14/02/2009 12:55 πμ

  @Σκύλε της Βάλια Κάλντα.
  Ζωγραφιώτης???? Γιατί δεν το θυμάμε αυτό; Πότε;;;;

 17. 14/02/2009 7:53 πμ

  Παρόλο που οι φαβορίτες του με εκνεύριζαν αφάνταστα (τις θεωρούσα ένα είδος κράχτη) οφείλω να ομολογήσω ότι είχε ωραία φωνή. Εντυπωσιάστηκα μάλιστα από το γεγονος ότι ξεκίνησε τη καριέρα του στο εξωτερικό.
  Καλό Σαββατοκύριακο.

 18. 14/02/2009 12:40 μμ

  @ Καναλιώτης: τον έβλεπα επί χρόνια στου Ζωγράφου. Και δεν πιστεύω να ερχόταν ινκόγκνιτο με τη χρυσή Μερσεντέ και τις τρέιντ-μαρκ φαβορίτες. Έχω την αίσθηση ότι έμενε κάπου στο Νέο Τέρμα Ζωγράφου…

 19. πηλοφορι permalink
  14/02/2009 4:53 μμ

  mh brontoxtypas ta plhktra
  h trollia kanei ta trol
  h kafrila, h anaidia kai h ellhpsis metrou
  la la la

 20. 14/02/2009 6:01 μμ

  Όταν συνεργάζονται δυο μεγάλα ταλέντα, έχουμε αυτά τα αποτελέσματα…

  Και λόγους να μιλάμε γι αυτούς όλα τα χρόνια.

  Τους ευχαριστούμε

  Καλησπέρα

  Κώστας

  vloutis.wordpress.com
  vloytis.blogspot.com

 21. Καναλιώτης permalink
  15/02/2009 2:11 πμ

  @Σκύλε της Βάλια Κάλντα.
  Εγώ έφυγα απο Ζωγράφου το 1976 οπου κατηφόρησα σε δικό μου πλέον σπίτι στα Εξάρχεια. Στου Ζωγράφου έκανα το εξατάξιο Γυμνάσιο. Δεν τον θυμάμε για γείτονα. Θα ρωτήσω συμμαθητές.

 22. 15/02/2009 10:44 πμ

  Eγώ όπως καταλαβαίνες έκανα κλικ για όλο cd για τη φουκαριάρα … 😉

 23. Καναλιώτης permalink
  15/02/2009 2:26 μμ

  -Ρε Μανώλη ήταν Ζωγραφιώτης ο Κόκοτας;
  -Ξεχνάμε; ξεχνάμε;
  -Ορίστε;
  -Κοντά σε σένα έμενε. Κοντά στον Άγιο Θεράποντα. Στην οδό Ιωάννου Θεολόγου σε μια μονοκατοικία. Από τους πιο παλιούς Ζωγραφιώτες.
  -…και είχε μια χρυσή Μερσεντές;
  -Ναι, μια sport.
  -Sport;
  -Ναι ρε, μια δίθυρη.
  -Πίεση, χοληστερίνες καλά;
  -Και εγώ χάρηκα που ζεις…

  Η διεύθυνσή του (περίπου) αν πατήσετε εδώ: ΚΛΙΚ

 24. Καναλιώτης permalink
  15/02/2009 2:33 μμ

  Η σωστή διεύθυνση είναι :ΕΔΩ

 25. 15/02/2009 2:35 μμ

  Καναλιώτη, 😆 😆

  (ξεκίνα να λύνεις σταυρόλεξα και sudoku, δεν σε βλέπω καλά! :p)

 26. 15/02/2009 4:18 μμ

  Α, μπράβο! Στο Λύκειο του Αγιου Θεράποντα (βοήθειά μας!) τονε θυμάμαι να ψηφίζει. Στη δεκαετία του 80-90 αυτά…
  ΥΓ, εγώ έμεινα Ζωγράφου μέχρι και το 1997, οπότε κατέβηκα Εξάρχεια…

 27. Καναλιώτης permalink
  15/02/2009 5:22 μμ

  Η αλήθεια είναι οτι απο Ζωγράφου έχει μια κατηφόρα …προς Εξάρχεια.

 28. 15/02/2009 8:04 μμ

  Ψιτ, το ανέκδοτο που ο Σταμάτης έπαιζε ζάρια με τη Σωτηρία Μπέλλου το ξέρουμε; Να το πώ ή εδώ μπαίνουν μόνο τεκμηριωμένες ιστορίες;

 29. 16/02/2009 11:33 πμ

  @ Houlk: ε, ναι… Κράχτης ήταν οι φαβορίτες.
  Ήταν ο τρόπος του για να ξεχωρίζει απ΄όλους τους άλλους.

  @ Καναλιώτη & Σκύλε της Β.Κ: στο τέλος θα αποκαλυφθεί ότι είστε δεύτερα ξαδέλφια….
  Χαχαχαχαχα…
  @ Σκύλε: ρίξε το ιερόν ανέκδοτον.
  @ Καναλιώτη: Ούτε στο CNN, τέτοιο ολοκληρωμένο ρεπορτάζ με χάρτες και γραφικά. Αν διαβάζει το Ευαγγελάτος τις «βόλτες» θα σου ζητήσει συνεργασία για το δελτίο του ΑΝΤ1

  @ Ντία-(ρεστ) Πηνελόπη: για την φουκαριάρα την μαμά, στο τέλος του νέου ποστ υπάρχει ένα ωραίο CD ακόμη.
  Σε περίπτωση που δεν το έχετε…
  🙂
  @ Nατάσα: μόνο αν λύνεις σταυρόλεξα και σουντούκου το προλαβαίνεις το Αλτσχάιμερ; Εγώ που λύνω (και δένω) τα κορδόνια μου, έχω ελπίδες;
  :p
  @Vloutis: Έτσι…
  Ονόματα με ιστορία.
  Όχι αστεία κατασκευάσματα της μιας σεζόν και του ενός σουξέ…

 30. 16/02/2009 11:55 πμ

  Διαψεύδω τις έρευνες… Ο Μέγας Αλέξανδρος ούτε ένα κόμπο στην Γόρδιο δεν μπορούσε να λύσει, αλλά πέθανε υγιέστατος… Ούτε Αλτχάιμερ, ούτε τίποτε.
  Αμ ο μέγας Κωστάκης Καραμανλής; Ποιο πρόβλημα έλυσε (εκτός από το δικό του) ;
  Κι όμως βλέπεις. Σκάει από υγεία. Μπορεί να δει μέχρι και 3 dvd στη σειρά, και να θυμάται όλες τις σκηνές απ΄έξω.

 31. 16/02/2009 11:58 πμ

  Ο Μ. Αλέξανδρος πέθανε Νέος, δεν πρόλαβε να πάθει Alzheimer -όσο για τον Κωστάκη, μην παίρνεις όρκο ότι δεν έχει… Θυμάται, ας πούμε, ότι είναι πρωθυπουργός;
  :pp

 32. 16/02/2009 12:04 μμ

  Και που πέθανε νέος, τι δηλαδή; Ξέρω εγώ νέους με Αλτσχάιμερ καλπάζουσας μορφής.
  Βρε ας μη το μελετάμε το άτιμο, μη μας χτυπήσει την πόρτα!
  Ας είναι… Σταυρόλεξα, σταυρόλεξα. Τι να κάνουμε;
  1 οριζοντίως:Έλληνας μπλόγκερ με 10 γράμματα, με υστερικές τηλεοπτικές εμφανίσεις;
  Καψαμπέλης!

 33. Καναλιώτης permalink
  16/02/2009 2:02 μμ

  Καναλιώτης;
  Ποιος είναι αυτός;

  Ποια είσαστε κυρία μου, δεν σας γνωρίζω!

 34. 16/02/2009 3:07 μμ

  Ώρα για ανεκδοτάκι, λοιπόν, κι άμα κρίνει ο ΑΦΜ το ζβήνει ως άσεμνον. Πάντως, ακόμα κι αν δεν είναι αληθινό, είναι ωραίο να το διηγείσαι.
  Ο Σταμάτης, ως γνωστόν, ήτο λάτρης των τυχερών παιγνίων. Και δη του ζαριού. Το ίδιο ήταν και η σχωρεμένη η Σωτηρία Μπέλλου.
  Βρίσκονται, το λοιπόν, ένα βράδυ σε μία διακριτική λέσχη, κάπου στο Γουδί και πλακώνουνται στα ζάρια.
  Η Σωτηρία τον ταράζει τον Σταμάτη, που τούχουνε φύγει οι φαβορίτες.
  Κάποια στιγμή ο Σταμάτης διαμαρτύρεται φιλικά «Αμάν, ρε Σωτήρη! Τι ζάρι είναι αυτό; Γμσαι!».
  Σταματάει η Σωτηρία, τονε κοιτάει με παράπονο και του απαντά Ρε Σταμάτη; Σ’ εμένα το λες αυτό; Πούχω γμσει τη μισή Αθήνα;»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • θέι θάμθιγκ

 • ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

 • Monkey Business

 • The Big Store

 • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

 • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

 • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

  Μαζί με 7.582 ακόμα followers

 • Φεβρουαρίου 2009
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • Αρέσει σε %d bloggers: