Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μίκης Θεοδωράκης: 1000 τραγούδια για ελεύθερη διάδοση.

15/12/2010

Μια ομάδα από φίλους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη διάλεξε 1000 τραγούδια από το έργο του, και πρότεινε την δωρεάν διάδοση από χέρι σε χέρι των 50 CD που προέκυψαν. Την πρόταση αυτή την αποδέχτηκε με χαρά ο Μίκης μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ «Στην Υγειά Μας».

Ο Χρήστος, φίλος της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη κι αυτός, επεξεργάστηκε και συμπίεσε τα 1000 τραγούδια,φροντίζοντας έτσι ώστε τα 50 CD της αρχικής συλλογής να γίνουν 10 για να χωρέσουν σε μία κασετίνα.
Επιπλέον, απαντώντας στην παρακάτω επιστολή ο Μίκης συμφώνησε απόλυτα να γίνει η διακίνηση των 1000 αυτών τραγουδιών και μέσα από το διαδίκτυο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η δημιουργία ενός νέου blog με τίτλο «Mίκης Θεοδωράκης: 1000 τραγούδια» και υπότιτλο την φράση του Μίκη «Για να φτάσουν τα τραγούδια μου σε κάθε άκρη της ελληνικής γης και σε κάθε πτυχή της ελληνικής ψυχής». Η φράση αυτή περιέχεται στο μήνυμα που έγραψε ο Μίκης για να συνοδεύει τα 1000 τραγούδια του. Ολόκληρο το μήνυμα μπορείτε να το διαβάσετε στο νέο blog : http://mikis1000songs.blogspot.com , από όπου μπορείτε με την άνεσή σας να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας τα 50 CD.

27 Σχόλια leave one →
  1. 15/12/2010 11:04 πμ

    Σουπερ, μπραβο σε οποιον το σκεφτηκε και σε σενα Allu.
    🙂

  2. 15/12/2010 11:20 πμ

    @ Αντώνη: τα μπράβο στον Μίκη πρώτα πρώτα για την μουσική που μας χαρίζει όλα αυτά τα χρόνια. Κι έπειτα μπράβο στα παιδιά που είχαν την αρχική ιδέα .
    Εμείς «στεγάζουμε» την ιδέα σε blog. Για να είναι πιο εύκολη η διακίνηση των τραγουδιών.
    Σ’ ευχαριστώ
    🙂

  3. 15/12/2010 1:41 μμ

    Μπράβο σε όλους !

    Μεγαλώσαμε με αυτά τα τραγούδια, πονέσαμε, αγωνιστήκαμε, διαδηλώσαμε !

    υ.γ.: άλλο αν ο δημιουργός τους μας πίκρανε και μας πικραίνει …

  4. 15/12/2010 3:27 μμ

    Τι ωραία!!! Και κατεβαινουν πάάάρα πολύ γρήγορα! Μπράβο παιδιά:)))

  5. 15/12/2010 3:53 μμ

    Πολύ ωραία ιδέα. Μπράβο στα παιδιά και πολλά ευχαριστώ στον Μίκη πρώτιστα για την συνολική προσφορά του (κι όχι μόνο στη μουσική μας) κι έπειτα και για την άδειά του να κυκλοφορήσουν τα τραγούδια μ’ αυτόν τον τρόπο.

    Εμείς μεγαλώσαμε μ’ αυτά, οι περισσότεροι τα έχουμε στη δισκοθήκη μας… οι επερχόμενες γενιές όμως «ψωνίζουν» από το διαδίκτυο. Ε, ας φτάσει σ’ αυτούς και κάτι καλό, γιατί ως την ώρα κατακλύζονται από σκουπίδια. Να ευχόμαστε όμως η λάμψη των τραγουδιών του Μίκη να φτάσει ως αυτούς και να τους ανοίξει δρόμους και ορίζοντες.

  6. 15/12/2010 5:23 μμ

    Εκτός από τα καταπληκτικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη υπάρχει και κάτι ακόμη που ξεκινάει με αυτήν την κίνηση. Ένας παγκόσμιος συνθέτης ο Μίκης Θεοδωράκης, λέει ότι η μουσική δεν είναι εμπορεύσιμο είδος και πρέπει να μοιράζεται δωρεάν. Αυτό είναι μια πολύ σοβαρή και παγκόσμια θα έλεγα εξέλιξη, που θα διαμορφώσει τα κανάλια και το κύκλωμα διακίνησης της μουσικής στο μέλλον.

    στο κατάκλεψα, με την άδειά σου ελπίζω

  7. 15/12/2010 5:46 μμ

    Ένα μεγάλο μπράβο κι από μένα.

  8. 15/12/2010 7:43 μμ

    Βρε τον Μίκη…
    Μπορώ να του καταλογίσω χίλια-δυο, αλλά υποκλίνομαι στην γενναιότητα και, φυσικά, την μουσική του. Και το να μοιράζει την μουσική του από το δίκτυο είναι δείγμα και γενναιότητας και ανοιχτών οριζόντων. Ενώ άλλοι μένουν στην θεωρεία, αυτός πρωτοπορεί και μας χαρίζει 1000 τραγούδια. Πώς να μην σέβεσαι και να μην αγαπάς αυτόν τον άνθρωπο, λοιπόν…
    Να είχαμε κι άλλους 2-3 σαν κι αυτόν…

  9. 15/12/2010 10:34 μμ

    Πολύ καλή δουλειά, μπράβο!
    Και είπαμε, αγαπάμε το Μίκη και τα τραγούδια του, κι ας μας «πληγώνει»…
    😉

  10. 17/12/2010 10:58 πμ

    @σ.Φάρος: H μουσική του Μίκη ποτέ δεν μας πλήγωσε όμως.
    Οι πολιτικές τους διαδρομές -συμφωνούμε ή διαφωνούμε μ’ αυτές- είναι δικαίωμα του Μίκη Θεοδωράκη, για το οποίο τουλάχιστον ο ίδιος αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

    @ Ροδιά: Αυτό είναι το καλό, ότι κατεβαίνουν γρήγορα. Κι αν δεν υπήρχε η χρονοκαθυστέρηση τoυ rapidshare για τους
    free users, θα ήταν ακόμα καλύτερα.

    @ Ελένη Μπέη: πολλές γενιές θα γαλουχηθούν με τα τραγούδια αυτά. Εμείς τα είχαμε στις δισκοθήκες μας, τα νέα παιδιά θα τα έχουν στους υπολογιστές τους και στα i-pod τους.

    @ Καναλιώτη: H άδεια είναι διαρκής και άνευ όρων…
    🙂
    Συμφωνώ απόλυτα με την επισήμανσή σου.

    @ Τελευταίος : και φυσικά δεν είναι το «τελευταίο» μπράβο που θα πάρει η κίνηση αυτή του Μίκη.
    🙂

    @ Φ. Βασιλείου: Η γενναιότητα και οι ανοιχτοί ορίζοντες που αναφέρεις, είναι 2 από τα θετικά χαρακτηριστικά του Μ. Θεοδωράκη.

    @ Νατάσα: Κι αν μας πληγώνει, βάζουμε στα ηχεία την «όμορφη πόλη» κι αμέσως γιάνουν
    όλες οι γρατζουνιές. Αφού ξέρεις…
    🙂

  11. 17/12/2010 3:11 μμ

    Ξέρω, πώς δεν ξέρω -χρόνια τώρα 😉

  12. 17/12/2010 5:18 μμ

    Τσεκαρισα ενα λαθακιον! εχει γινει.. αμοιβαια αντιμεταθεση: στο πακετο αρ. 8 εχει μπει η λιστα του πακετου 9 και τούμπαλιν! 😉

    • 17/12/2010 9:30 μμ

      Ακοίμητο αετίσιο μάτι της Ροδιάς! Σ’ ευχαριστώ για την επισήμανση του λάθους.
      Θα το διορθώσω…
      🙂 🙂

  13. φεγγαρενια permalink
    17/12/2010 11:35 μμ

    τι να πω με κάλυψαν οι προλαλήσαντες αλλά πολύς Θοδωράκης τελευταια πολύς κι από παντού…

  14. 20/12/2010 2:27 μμ

    κάνω copy paste την απάντηση στο σχόλιο, από το Κανάλι

    3.@ 1, Press Zita ή Χρήστος : Να μη ξεχνάμε οτι μου χρωστάς το τεύχος της Μισιρλού Καλές γιορτές!

    @ 2, Allu . Υπάρχει μια ανοικτή συζήτηση με τον μικρό πολλούς μήνες τώρα, που αυτός υποστηρίζει την πάρα πάνω θέση (για δωρεάν διακίνηση της μουσικής) και εγώ να αναρωτιέμαι πως θα ζήσει ο μουσικός. Ο Μίκης βέβαια δίνει μια απάντηση : σαν πουλί σαν το αηδόνι λέει. Για μια τέτοια στάση χρειάζεται άλλη θεώρηση για τη ζωή και μάλλον να είναι κυρίαρχο άλλο σύστημα αξιών. Αλλιώς μου φαίνεται πολύ σκληρό όλοι οι άλλοι να πηγαίνουν διακοπές ή να στέλνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια και ο μουσικός να μην μπορεί. Ο Νικόλας Άσιμος ήταν έτσι, αλλά αν και στο ξεκίνημα ήταν μεγάλο παλικάρι και πολύ δυνατός, τελικά δεν άντεξε.

  15. 20/12/2010 2:50 μμ

    Ελεύθερη διακινηση σημαινει να διαχειριζεται ο ιδιος ο μουσικος το εργο του, χωρις νταβατζηλίκια -προστατες και προστασιες, δλδ. Αν δεν μπορει, ας υπαρχει ενα σωματειο/ενωση/κλπ π.χ. μουσικων να τον βοηθαει, οπως υπαρχουν ενα σωρο παρομοια για αλλα επαγγελματα, π.χ. ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ, κλπ. ή όπως υπαρχουν γκαλερι για αναδειξη ζωγραφων -αν και εδω παίζεται γιατι οι γκαλερι επεμβαινουν συχνοτατα στο εργο και συχνα «δημιουργουν» καλλιτεχνες, μια απο τα ιδια στο περιπου.
    Σημερα, με τα συγχρονα μεσα διαδοσης, υπαρχει η δυνατοτητα απευθειας διαδραστικοτητας του μουσικου με τους χρηστες του εργου του, οποτε το πραγμα ειναι απλο: σου αρεσει η μουσικη καποιου καλλιτεχνη; την αγοραζεις και τα χρηματα πανε κατευθειαν στην τσεπη του χωρις μεσαζοντα που κραταει τη μεριδα του λεοντος για τη παρτη του. 🙂
    Οι γαλλοι το εχουν καταφερει αρκετα καλα με ιστοτοπους οπου διακινουνται ελευθερα μουσικες, αλλα και αγοραζονται. π.χ. http://www.jamendo.com http://www.akamusic.com κλπ.

  16. Χαρίλαος permalink
    25/12/2010 9:34 πμ

    Χρόνια πολλά σε όλες/όλους!
    Για τον μεγάλο αυτόν Έλληνα, τον Μίκη Θεοδωράκη, ότι και να πει κανείς είναι λίγο…
    Εγώ προσωπικά τον ψήφισα σαν τον μεγαλύτερο Έλληνα του 20ου αιώνος στην σχετική δημοσκόπηση πέρσι. Και κάτι «ψιλοπικρίες» που διάβασα, είναι ότι ίσως δεν έχουν καταλάβει αρκετοί φίλοι την έννοια των πεπραγμένων του Μίκη, στην πολιτική εννοώ.
    Όταν ο Μίκης λέει «εμείς οι κομμουνιστές» η έννοια είναι τελείως διαφορετική από την ίδια ακριβώς λέξη όταν την λέει η κ. Παπαρήγα… και όταν λέει «ελεύθερη Ελλάδα» η έννοια είναι επίσης τελείως διαφορετική από την ίδια ακριβώς λέξη όταν την λέει ο κ. Παπανδρέου. Πιστεύω ότι ο Μίκης ποτέ δεν άλλαξε τις βασικές του ιδέες, όπως και το ότι όλα τα κόμματα τον εκμεταλεύτηκαν.
    Όσο για τα δικαιώματα, αυτές που σκοτώνονται πιο πολύ από όλους είναι οι εταιρείες, άντε και μια μικρή χούφτα γνωστών (και άπληστων) καλλιτεχνών… Ας μην επεκταθώ…
    αρκετά καλύφθηκα από τους προλαλλήσαντες.
    Τέλος, δεν πήρε το μάτι μου έναν δίσκο πού κυκλοφόρησε στό εξωτερικό το 71 αν θυμάμαι καλά με τα «τραγούδια από την Ζάτουνα» με μιά Ολλανδέζα κοντράλτο. Είναι πολύ ενδιαφέρον, αν όντως λείπει να τον ψηφιοποιήσω και να τον ανεβάσω στο RS.
    Κλείνω με ένα Εύγε και ένα Ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές αυτής της πρωτοβουλίας!

  17. 25/12/2010 9:49 πμ

    Καλά ★* 。 • ˚ ˚ ˛ ˚ ˛ •
    •。★Χριστούγεννα★ 。* 。
    ° 。 ° ˛˚˛ * _Π_____*。*˚
    ˚ ˛ •˛•˚ */______/~\。˚ ˚ ˛
    ˚ ˛ •˛• ˚ | 田田 |門| ˚%%%!

  18. 26/12/2010 10:01 μμ

    @ Φεγγαρένια: δεν κινδυνεύουμε απ’ αυτό το overdose
    Μην ανησυχείς.

    @Κανάλι/ Ροδιά: Η δισκογραφία όπως την ξέραμε τον προηγούμενο αιώνα (πολύ μ’ αρέσει αυτό!) έχει πεθάνει. Και την σκότωσαν οι ίδιες δισκογραφικές, υπερτιμώντας το προϊόν τους.Το διαδίκτυο απλά βοήθησε να γίνουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα.
    Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων είναι μεγάλο και θα το λύσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. Για την ώρα έχουμε την γνώμη και τις πράξεις του Μίκη.

    @ Χαρίλαε: Ποιος είναι ο τίτλος του δίσκου; Εγώ δεν το έχω πάντως. Οπότε αν το ψηφιοποιήσεις και το ανεβάσεις στο διαδίκτυο θα ήθελα κάποιο λινκ για να το ακούσω.
    🙂

    @ Λιακάδα:πωπωπω! τι καλλιτεχνίες είναι αυτές!!!!!
    Καλές γιορτές …
    🙂

  19. Χαρίλαος permalink
    27/12/2010 6:48 πμ

    Λαχτάρησα, αλλά τελικά τον βρήκα τον δίσκο (LP), που παρεπιπτώντος είχα λαχταρήσει και… όταν τον έφερα στην Ελλάδα το 71 η 72 θεν θυμάμαι… επι χούντας.
    Είναι δίσκος IMPERIAL – 5C064.24150 και στο front cover εχει τον τίτλο:
    CHRISTINA CUNNE – MIKIS THEODORAKIS – SONGS FROM ZATOUNA και στο back cover έχει πολλά, κυρίως στην Αγγλική, αλλά και στην Ελληνική, π.χ. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΑΤΟΥΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ. Στο ενδιάμεσο έχει Ελληνικά και Αγγλικά τους στίχους των τραγουδιών. Θα ανεβάσω φωτογραφίες όταν τον ψηφιοποιήσω… θέλω κανά δυο μέρες να οργανωθώ…
    Πάντως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκτελέσεις… και σπανιότατες πιστεύω.
    Φιλικά,
    Χαρίλαος

  20. Χαρίλαος permalink
    27/12/2010 9:05 μμ

    Γεια χαρά και πάλι.
    Tα κατάφερα και τον ανέβασα τον δίσκο στο link:
    http://rapidshare.com/files/439527292/Songs_from_Zatouna.rar
    Ξέχασα τα βγάλω έναν θόρυβο, αλλά αν ενοχλεί βγαίνει εύκολα με το Nero.
    Έχω σε βυνίλιο ολους σχεδόν τους δίσκους που κυκλοφόρησαν στο εξωτερικό,
    αλλά να δούμε τι τελικά θα ανέβει και βλέπουμε…
    Διαδώστε το link και… καλή ακρόαση!
    Χαρίλαος

  21. 28/12/2010 10:32 πμ

    @Xαρίλαος: Ευχαριστώ πολύ για το λινκ.
    Ενδιαφέρουσα ηχογράφηση.
    Βέβαια ο θόρυβος είναι κάπως ενοχλητικός.
    Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ότι ο δίσκος κυκλοφόρησε στα μέσα της
    δεκαετίας του ΄70. Μήπως γράφει επάνω στο δίσκο κάποια πληροφορία για την χρονιά
    που κυκλοφόρησε ο δίσκος;

  22. Χαρίλαος permalink
    28/12/2010 11:00 μμ

    @AFM Φίλε μου, εψαξα και στον δίσκο, οχι μόνο στίς ετικέττες αλλά και στο βυνίλιο που μαρκάρουν αλλά δεν υπάρχει ημερομηνία. Και στο Ιντερνέτ λένε πολλές μπούρδες π.χ. είδα οτι ο δίσκος σερβίρεται σαν… εβραίϊκος αλλά και πολύ πιο σοβαρά λάθη… Το 100% σίγουρο είναι ότι ήταν χούντα όταν τον έφερα στην Ελλάδα… Όσο για τον θόρυβο, μάλλον πρέπει να τον αφαιρέσω εγώ και να το ξανα-ανεβάσω. Το δύσκολο ήταν να βρώ τον δίσκο και να τραβήξω καλώδια κλπ γιατι αυτη την δουλειά είχα να την κάνω πάνω απο 15 χρόνια.
    Πληροφοριακά μόνο, εχω σχεδόν όλη την λαικορεμπέτικη δισκογραφία, σε πρώτη εκτέλεση, από το 1907 μέχρι περίπου το 70. Μετά… πέθανε η μάλλον το πέθαναν το τραγούδι του λαου… είναι και αυτό μέρος του σχεδίου…

    Καλή Χρονιά!

    Χαρίλαος

  23. 28/12/2010 11:10 μμ

    Χαρίλαε: αν αφαιρέσεις τον θόρυβο θα είναι σούπερ.
    Όσο για την δισκογραφία που διαθέτεις να σε έχουμε στα υπόψιν
    Μ’ αρέσει να κάνω πού και πού μουσικά ποστ και να ψάχνω ιστορίες που κρύβονται από πίσω τους. Στη σελίδα «μετά μουσικής» μπορείς να δεις μερικά τέτοια ποστ για να καταλάβεις τι εννοώ.
    Αν έχεις να προτείνεις καμιά παρόμοια καταχώρηση μπορείς να μου στείλεις την ιδέα σου στο email μου.

Trackbacks

  1. Tweets that mention Μίκης Θεοδωράκης: 1000 τραγούδια για ελεύθερη διάδοση. « Allu Fun Marx: Αριστερά …στη Blogoslovakia -- Topsy.com
  2. Μίκης Θεοδωράκης: 1000 τραγούδια για ελεύθερη διάδοση « Κανάλι
  3. Μίκης Θεοδωράκης: 1000 τραγούδια για ελεύθερη διάδοση « ΣΠΙΘΑ – ΙΛΙΟΝ

Σχολιάστε

  • θέι θάμθιγκ

  • ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

  • Monkey Business

  • The Big Store

  • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

  • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

  • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

    Προστεθείτε στους 7.581 εγγεγραμμένους.
  • Δεκέμβριος 2010
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031