Μετάβαση στο περιεχόμενο

O έλληνας που νίκησε την coca cola

13/03/2008

Διαβάζοντας στο σημερινό ποστ της 36χρονης(…γύρευε πόσα κρύβει) μαμάς Νατάσας για την «φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά, συνειδητοποίησα ότι ο Ευγένιος είναι ο μοναδικός έλληνας που τα έβαλε με την πολυεθνική coca cola και νίκησε. Διαβάζω σχετικά στο βιογραφικό του συγγραφέα στην ιστοσελίδα greece2001.gr για την «υπόθεση coca-cola»:

To 1994, η παγκόσμια γνωστή εταιρία Coca -Cola υπέβαλε στην Ελλάδα δήλωση για να μπορεί να χρησιμοποιήσει ως σήμα στα προϊόντα της την λέξη Fruitopia, που αποτελεί την ομόηχη απόδοση με λατινικά στοιχεία της λέξης ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ, δηλαδή του τίτλου που έδωσε ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς στο έργο του, που έχει παρουσιασθεί από το 1985, στην Ελλάδα ως τηλεοπτική σειρά, ως θεατρικό έργο και συνεχίζει να κυκλοφορεί σε σειρά κόμικ.
Ο Ευγένιος Τριβιζάς, με βάση τα πνευματικά δικαιώματα που έχει στην δημιουργία αυτής της λέξης και της χρήσης της ως τίτλο του έργου του, ζήτησε από τα αρμόδια Ελληνικά Δικαστήρια την απόρριψη της αίτησης της Coca-Cola.
Το Δικαστήριο, κρίνοντας με βάση τα στοιχεία ου υπέβαλαν ο Ευγένιος Τριβιζάς και η Coca-Cola, πείσθηκε ότι η λέξη ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ είναι επινόηση και προϊόν διάνοιας του Ευγένιου Τριβιζά και αποτελεί ιδιότυπο νεολογισμό. Το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι η λέξη αυτή είναι πρωτότυπη γλωσσολογικά και νοηματικά, γιατί δεν αποτελείται από λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί από άλλον ή που καθένας θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ως τίτλο, δεν υπάρχει αυτούσια ούτε και έχει οποιοδήποτε περιεχόμενο στο Ελληνικό λεξιλόγιο ή σε κάποια άλλη γλώσσα, δεν είναι καταχωρημένη σε κανένα λεξικό.
Το Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι η λέξη ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ομώνυμο έργο του Ευγένιου Τριβιζά και την φανταστική χώρα όπου διαδραματίζεται ο μύθος του έργου αυτού, το οποίο, ήδη από την πρώτη κυκλοφορία του έγινε ευρύτατα γνωστό στο Ελληνικό κοινό, η δε πρωτοτυπία και ευρηματικότητα του τίτλου αυτού συνετέλεσε στην διάδοση και επιτυχία του έργου και συνδέθηκε αναπόσπαστα, όχι μόνον με το έργο, αλλά και με τον εμπνευστή του έργου, Ευγένιο Τριβιζά, ο οποίος είναι γνωστός παγκοσμίως για το έργο του στην παιδική λογοτεχνία, και το ευρηματικό του λεξιλογίου του.
Επίσης, το Δικαστήριο απέρριψε την εκδοχή που προέβαλλε η Coca-Cola, σε σχέση με την ετυμολογία της λέξης, δηλαδή ότι αυτή ήταν κοινότυπη λέξη και απλή ένωση της λέξης «φρούτο» με την κατάληξη «πια», αλλ’ αντίθετα, δέχθηκε την άποψη του Ευγένιου Τριβιζά, ότι αποτελεί μια ευρηματική λογοτεχνική και ποιητική σύνθεση, που δεν είναι βέβαιο από ποιες λέξεις-ρίζες, έχει δημιουργηθεί (φρούτο+ουτοπία ή φρούτο+τόπος), και το Δικαστήριο έκλινε προς την άποψη ότι ενδεχομένως, η λέξη αυτή προήλθε από την συνένωση των λέξεων «φρούτο» και «ουτοπία».
Με βάση τις παραπάνω σκέψεις και το ότι η λέξη που κατατέθηκε από την Coca-Cola, αποτελεί ομόηχη ακριβώς μεταφορά από την Ελληνική στην Αγγλική γλώσσα, της λέξης ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ, το Δικαστήριο έκρινε ότι η λέξη ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ δεν μπορεί να γίνει δεκτή ως σήμα της Coca-Cola, και επικύρωσε την απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων, απορρίπτοντας την Αίτηση της Coca-Cola.

Nα ένας λόγος παραπάνω για να αγαπάμε τον Ευγένιο Τριβιζά…

40 Σχόλια leave one →
  1. 13/03/2008 11:00 πμ

    Καλά, τωρα, εσείς τί ρολο παίζετε; αυτο στη γλώσσα των νεοελληνων λεγεται αλλαξοκωλιές. μπράβο σας

  2. 13/03/2008 11:05 πμ

    Εμείς οι 36άχρονες -και 37χρονες to be soon
    (και να ήθελα να κρύψω, δεν μπορώ -έχω αδερφό ξεπατοκαλάθα! :p)
    τον αγαπούσαμε έτσι κι αλλιώς
    (και περάσαμε ατέλειωτα Σαββατοκύριακα, παίζοντας τα 88 ντολμαδάκια – στα συνιστώ, τώρα που είναι και νηστεία :p)

    Αλλά, χρόνια τώρα, ζει εκτός Ελλάδας -τι σου λέει αυτό;
    🙂

  3. 13/03/2008 11:14 πμ

    Το μόνο που εύχομαι είναι ν’ ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα του Τριβιζά.

  4. 13/03/2008 11:16 πμ

    @ Ρίτσα: Τσ τσ τσ… Τι λεξιλόγιο!
    Influentials είναι η σωστή έκφραση…
    Eίμαστε » επιδραστικοί» αφού…
    Διάβαζε πού και πού και καμιά LIFO
    :-p

    @ Νατάσα : Για να επιλέγει να ζει εκτός Ελλάδας, κάτι θα ξέρει παραπάνω ο Ε.Τριβιζάς και δεν μας το λέει…
    Ή μας το λέει μέσα από τα έργα του και δεν το πιάνουμε
    🙂

  5. 13/03/2008 11:17 πμ

    ε, μα!
    :))
    (να ετοιμάζουμε βαλίτσες και διαβατήρια, σιγά-σιγά; )

  6. 13/03/2008 11:18 πμ

    @ swell: κι όσο το σκέφτομαι, τόσο ανεβαίνει στην εκτίμησή μου ο Τριβιζάς. Φαντάζομαι ότι σε κάποια φάση θα υπήρξαν και προτάσεις (οικονομικές) για συμβιβασμό… Έτσι συμβαίνει συνήθως δηλαδή.
    Κι όμως δεν ενέδωσε.

  7. 13/03/2008 11:57 πμ

    Μπράβο, δεν το είχα ξανακούσει αυτό για τον Τριβιζά!

    Πάντως δεν είναι κακή ιδέα να φεύγουμε σιγά σιγά!
    Καλημέρα 🙂

  8. 13/03/2008 12:00 μμ

    @Νεραϊδόσκονη: Ρίξε λίγη από την δυνατή σκόνη, μήπως κι αλλάξει τίποτε….
    🙂

  9. 13/03/2008 12:09 μμ

    Άμπα-κατάμπα-νταντούμμμμμ!!!
    που λέει κι η κόρη μου 😀

  10. 13/03/2008 12:34 μμ

    Εύγε Ευγένιε!

  11. 13/03/2008 2:06 μμ

    Μπραβο Μαρξ που το ξετρυπωσες και το ανακοινωσες! :-))
    ..το ζουμι ειναι να σκεφτεις να μοιραστεις αυτο που ανακαλυπτεις, και’γω δεν σκεφτομαι συχνα..
    (mea culpa)

  12. 13/03/2008 2:27 μμ

    Το είχα διαβάσει και γω παλαιότερα, καθώς μου είχε κάνει εντύπωση το επάγγελμα του σε σχέση με ότι έγραφε παραμύθια, και ομολογώ πως όταν είχα διαβάσει τα περί κοκακόλας είχα μείνει έκπληκτος.

    Και σε αυτό που είχα σταθεί παραπάνω είναι πως δεν ενέδωσε σε κάποιο οικονομικό συμβιβασμό. Αυτό μου είχε μείνει. Απίστευτο.

  13. 13/03/2008 3:20 μμ

    Την ιστορία με την κοκακόλα την ήξερα, ότι ζει εκτός Ελλάδος όμως δεν το ήξερα -θαρρώ είναι ιατροδικαστής ή ίσως καθηγητής της ιατροδικαστικής;

  14. 13/03/2008 3:25 μμ

    @ Νίκο Σαραντάκο, είναι καθηγητής εγκληματολογίας και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Reading -φίλοι, που τον είχαν καθηγητή έμειναν άφωνοι όταν διάβασαν τα παραμύθια του!

  15. Stazybο Hοrn permalink
    13/03/2008 3:26 μμ

    Ιατροδικαστής είναι; Και, άραγε, πόσο έπαιξε αυτό ρόλο στην απόφαση των δικαστηρίων;

  16. 13/03/2008 3:53 μμ

    Εχω μείνει άφωνος!
    Μπράβο και σε σένα Νατάσσα που μας θύμησες αυτή την προσφορά και σε σένα afmarx που όλο και ψάχνεις και βρίσκεις!

  17. 13/03/2008 3:58 μμ

    Έχω μείνει άφωνος. Δεν ήξερα γι’ αυτό δε ρώταγα. Αλλά τώρα που έμαθα χάρη στον Κάρολο και τη Γερόντισα Μαμά (άκου 37χρονη to be soon!) δεν αγαπώ απλώς το έργο του Τριβιζά. Υποκλίνομαι μπροστά του.

  18. sasantsos permalink
    13/03/2008 4:54 μμ

    τρι τρι τριβιζάς!!!
    τρι τρι τριβιζάς!!!
    ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑ ΠΩΣ ΖΕΙ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ 2 ΦΟΡΕΣ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ!
    S FOR SANTSOS

  19. 13/03/2008 5:01 μμ

    @ Philos, ευχαριστώ πολύ -πάντα όταν μ’ αρέσει κάτι το μοιράζομαι -κι ο AfMarx το κάνει, γι’ αυτό τον διαβάζω φανατικά..! 😉

    @ σ. Αμετανόητε, ευχαριστώ για το γερόντισσα – και ανταποδίδω! :p

  20. 13/03/2008 5:13 μμ

    O Tριβιζάς έτσι και πουλούσε τους νεολογισμούς του θα ήταν απο τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
    Το «μπράβο του» , είναι λίγο και τον αδικεί, γιατί πρέπει να έχεις μεγάλη διαφάνεια ψυχής για να γράφεις τέτοιες ιστορίες .Κι όταν έχεις τέτοια ψυχή είναι αυτονόητο πως δεν ενδίδεις σε τέτοιους πειρασμούς.
    Το μπράβο του ανήκει για το σύνολο του έργου του.

  21. 13/03/2008 5:15 μμ

    Εγώ πάλι γιατί διαφωνώ με την απόφαση; Από τη στιγμή που η Coca Cola είχε προϊόν που δεν έχει καμμία σχέση με τις ιστορίες του κου. Τριβιζά γιατί να μην χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη; Αμφιβάλλω αν θα μπορούσε σοβαρά να ισχυριστεί ότι η Coca Cola πήγαινε να εκμεταλλευτεί τους δικούς του κόπους.

    Ένα σήμα κατατεθέν συνήθως αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. πχ Tropicana υπάρχει πασίγνωστο καζίνο αλλά και χυμός πορτοκάλι από διαφορετικές εταιρίες.

  22. 13/03/2008 5:34 μμ

    @ SimonSays,η συγκεκριμένη λέξη δεν είναι απλά ένα σήμα-κατατεθέν – η εταιρία ήθελε να χρησιμοποιήσει τη λέξη Φρουτοπία, που το δικαστήριο 2 φορές, αποφάσισε ότι ήταν καθαρά δημιούργημα του συγγραφέα, δηλαδή εντελώς πρωτότυπη (δες το και στην σελίδα του, από το πανεπιστήμιο) -ήθελαν να το συνδέσουν με φρουτοχυμό για παιδάκια, πράγμα που θα ήταν καθαρά εκμετάλλευση της ιδέας του. Από όσο ξέρω, ο κ. Τριβιζάς δίνει πάντα την άδειά του, όσον αφορά τη χρήση των βιβλίων και των θεατρικών του για παιδαγωγικούς σκοπούς (είχα την εμπειρία όταν ανεβάσαμε τα Γουρουνάκια-κουμπαράδες στο σχολείο του γιού μου, που μας έδωσε και βοήθεια-επεξηγήσεις για το κείμενο και τις στολές) -γι’ αυτό τον θαυμάζω, εγώ τουλάχιστον. Και ξέρω ότι μέσα από τα βιβλία του έχει βοηθήσει πολλά παιδάκια να «διασκεδάσουν» φόβους -στο βεβαιώνω, σαν μητέρα.

  23. 13/03/2008 5:45 μμ

    Ναι, είναι παλιό το θέμα, αλλα παντα ενδιαφέρον λόγω της γνωστής μάχης δαβίδ γολιάθ.

    Οσο για τον τριβυζα, ε, νομίζω οτι και χωρίς αυτό θα ήταν εξίσου αγαπητός. Δε νομίζω να υπαρχει ανθρωπος που να μην αγαπησε αυτόν τον τρυφερόκαρδο παραμυθά απαξ και τον προσέγγισε.

  24. 13/03/2008 6:14 μμ

    μπραβο, πολυ ωραια ιστορια….παραδειγμα για ολους….πιασε μια pepsi …

  25. 13/03/2008 8:27 μμ

    Τον αγαπούσα έτσι κι αλλιώς…το μπράβο όμως δεν ανήκει στον Τριβηζά(που ούτως ή άλλως λίγο τον κόφτει για τα μπράβο)αλλά στα δκαστήρια που δεν ενέδωσαν(μία από τις λίγες φορές) σε μία πολυεθνική εταιρία.Δείξαν τα διακστήρια πως αντικειμενική κρίη να υπάρχει και η διακαιωσύνη μπορεί να γίνει τυφλή…

    Άλλες εποχές βέβαια

  26. pmenegatos permalink
    13/03/2008 9:19 μμ

    ωραια ιστορια επαναστασης μας θυμησες παλι
    (καπου το εχω ξαναδιαβασει αυτο, σιγουρα ΔΕΝ ειναι καινουργιο)

    θα ηθελα να θυμησω σε ολους ομως οτι η επανασταση δεν γινεται λεγοντας ιστοριες, την επανασταση την κανεις στο σουπερ μαρκετ μη αγοραζοντας κοκα κολα… αγοραζοντας πεπψι κολα 🙂

  27. 13/03/2008 9:39 μμ

    Θα πω κι εγώ το «μπράβο» μου και στον Τριβιζά , και στα Δικαστήρια εκείνα , και στον Οικοδεσπότη Allu-Fun-Marx , και στην Μαμά ετών 36 (προς 37) …
    Όμως έχω μια μικρή ένσταση : Ας μην … απαξιώνουμε την όμορφη Πατρίδα μας κι ας μην σηκωνόμαστε να φεύγουμε , επειδή και όταν μας πληγώνει …. Δεν ξέρω γιατί έφυγε ο Τριβιζάς , αλλά αν (ΑΝ , λέω) , έφυγε γιατί η Πατρίδα του τον πλήγωσε , δεν έκανε καλά .

  28. 13/03/2008 10:16 μμ

    Την ήξερα την ιστορία (η αδελφή μου έχει σχέση με το χώρο του βιβλίου και έχει γνωρίσει τον κ. Τριβιζά) και ομολογώ πως τον εκτίμησα πάρα πολύ που δεν συμβιβάστηκε (δεν τα τσέπωσε)!

  29. 13/03/2008 10:28 μμ

    Αξίζει να τον προσθέσουμε στα σύγχρονα ινδάλματα επειδή δεν ενέδωσε στον πειρασμό να πλουτίσει εύκολα. Πόσοι από μας θα το κάναμε αυτό;?

  30. Lena permalink
    13/03/2008 11:13 μμ

    Κοίτα σύμπτωση. Πριν λίγη ώρα στο ‘Πάμε Πακέτο’ μια εκπομπή του ΑΛΦΑ, 3 κοριτσάκια από τα χωριά ΣΟΣ είχαν καλέσει τον Ευγένιο Τριβιζά για να τον ευχαριστήσουν που με τα πνευματικά δικαιώματα που πρόσφερε από ένα του βιβλίο βοήθησε να κτιστεί ένα σπίτι στο χωριό ΣΟΣ. Τα κοριτσια, του τραγούδησαν ένα τραγούδι που το έγραψαν μόνα τους. Ο Τριβιζάς φορούσε μια γκραβάτα με τυπωμένους τους ήρωες από τα παραμύθια του. Στο τέλος με ένα ψαλίδι έκοψε την γκραβάτα και μοίρασε στα κοριτσάκια τις ζωγραφιές που ήταν πάνω της. Υπέροχος άνθρωπος…

  31. 13/03/2008 11:35 μμ

    O Τριβιζάς τα σπάει!

  32. 13/03/2008 11:39 μμ

    @ Γεράσιμε: πραγματικά του αξίζουν «εύγε» του Ευγένιου για πολλούς λόγους

    @ Ροδιά: άσε τα» mea culpa». Eσύ κάνεις «άλλα κόλπα» στο blog σου
    🙂
    @ Γ. Μαργαρίτης : η ιστορία με την coca cola είναι παλιά, αλλά δεν έχει δοθεί μεγάλη διάσταση από τα ΜΜΕ. Ίσως, επειδή η coca cola είναι ένας καλός πελάτης και για τα έντυπα και για τα κανάλια
    @ Ν. Σαραντάκος : όπως απαντά και η ειδικός τριβιζολόγος Νατάσα, ο Τριβιζάς είναι καθηγητής εγκληματολογίας. Όμορφα ισορροπεί ανάμεσα στο σκληρό αντικείμενο της δουλειάς του και στο ονειρικό κόσμο των βιβλίων του. Άλλος ένας λόγος που τον θαυμάζω.
    @ Νατάσα : thank you dr Natasa
    🙂

    @Stazybο Hοrn: καθηγητής εγκληματολογίας είναι σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Δεν νομίζω να έπαιξε ρόλο η δουλειά του στην απόφαση των δικαστηρίων.

  33. 13/03/2008 11:55 μμ

    @ Philos: ευχαριστώ για τα μπράβο. (Αν και ο παππούς μου έλεγε ότι «μπράβο λένε στα γαϊδούρια όταν βγάζουν τον ανήφορο»…)
    🙂
    @ Αμετανόητε : όχι και «γερόντισσα» σύντροφε.
    🙂
    @ Sasantsos: Τρί-Τρί-Τρι-βιζάς!
    Κάπως έτσι φωνάζουν οι φίλαθλοι στα Τρίκαλα
    Τρί-Τρί-Τρί-καλά
    🙂
    @ Aλ. Ανδρουλάκης: Συμφωνώ ότι «Το μπράβο του ανήκει για το σύνολο του έργου του», όπως γράφεις. Στο ποστάκι αυτό όμως ανέδειξα μια πολύ μικρή πτυχή της προσωπικής του ιστορίας που έχει κάποιο ιδιαίτερο συμβολισμό στις μέρες μας που όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται…
    @ Simonsays: Θα μπορούσε δηλαδή κατά την γνώμη σου κάποιος να βγάλει σοκολάτες ή παγωτά ή προφυλακτικά «Harry Poter» χωρίς να πληρώσει δικαιώματα στην συγγραφέα;
    Η λέξη «φρουτοπία» είναι έμπνευση του Τριβιζά και δεν θέλει να την χρησιμοποιούν για τα ποτά της coca cola

    @ Nomad: Για μένα μετράει και το συνολικό έργο και η προσωπική στάση ζωής. Τα συνεκτιμώ όλα μαζί

    @ Patric: πιάσε ένα φυσικό χυμό και άσε τις προβοκάτσιες
    🙂

    @ Island: Σωστά. Ένα μπράβο αξίζει και στους δικαστές.

  34. 14/03/2008 12:07 πμ

    @pmenegatos: Ας κάνουμε επανάσταση με φυσικούς χυμούς καλύτερα. Βρε μανία με την Πέπσι…

    @ Σίλια : προφανώς , ο Ευγ. Τριβιζάς ζει και εργάζεται έξω επειδή έξω βρήκε τις ευκαιρίες που έψαχνε.Δεν έχω διαβάσει κάτι, που να λέει ο ίδιος ότι έφυγε επειδή τον πλήγωσε η Ελλάδα.
    Και σιγά που δεν τον πλήγωσε δηλαδή… Αλλά δεν είναι έξω γι΄αυτόν τον λόγο

    @ Μamma: Το ότι δεν συμβιβάστηκε , δίνει μια διαφορετική λάμψη στον άνθρωπο Τριβιζά. Προσθέτει στην αξία του ως συγγραφέα.

    @ Εspoir: χρειαζόμαστε θετικά πρότυπα.
    @ Lena: σ’ ευχαριστώ για το ρεπορτάζ. Ωραίες εικόνες περιγράφεις.
    Δυστυχώς δεν είδα την εκπομπή. Μακάρι να το ξαναδείξει σε κάποια επανάληψη.

    @ Ηarisheiz: Τα σπάει…
    🙂

  35. 14/03/2008 1:08 πμ

    respect!!!

    Σε όλους! Στις 36χρονες και κομματάκι παραπάνω και στους λίγο μεγαλύτερους, προς παππουδογιαγιάδες και στον Τριβιζά τον υπέροχο παραμυθά του ονείρου…
    Ωραία ιστορία αυτή με την κόκα κόλα, καλά κάνατε και την επαναφέρατε. Τα ωραία να τα κρατάμε γιατί είναι και παρηγοριά, στους δύσκολους καιρούς που νιώθουμε τόσο ανίσχυροι μπροστά στα θηρία των διαφόρων πολυθνικών, συγκροτημάτων του Τύπου κτλ.

  36. 14/03/2008 2:16 πμ

    Ενδιαφέρον….δεν το είχα ξανα ακούσει!

  37. 14/03/2008 11:22 πμ

    είναι μίαααααααααα μόνο μίααααααααα
    ΖΗΤΩ !

  38. 14/03/2008 12:10 μμ

    Κι εγώ τους «νίκησα»!!! Τους έκανα μια δουλειά πέρυσι και τους πηρα τα διπλά σχεδόν!!! 😀

  39. 16/03/2008 1:49 μμ

    Mεγάλη μαγκιά του. Η κοκα-κόλα είναι ό,τι πιο άθλιο υπάρχει σαν ποτό. Φταίνε τα κορόιδα ανά τον κόσμο που τρέχουν να πάρουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες και έχουν κάνει πλούσιους αυτούς που βγάζουν αθλιότητες.

    http://pea-kyanea.blogspot.com/

Trackbacks

  1. Η Coca Cola απαιτεί να απαγορευθεί το μποϊκοτάζ, ώρα να πονέσουν…στην τσέπη | εργασιακό δελτίο

Σχολιάστε

  • θέι θάμθιγκ

  • ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

  • Monkey Business

  • The Big Store

  • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

  • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

  • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

    Προστεθείτε στους 7.581 εγγεγραμμένους.
  • Μαρτίου 2008
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31