Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λακισμός, το ανώτερο στάδιο του λαϊκισμού.

14/12/2007

Λαϊκισμός είναι η προσχεδιασμένη πρακτική κάποιου, ο οποίος «χαϊδεύει αυτιά», φορτίζει με εθνικές , θρησκευτικές , κομματικές ή φιλολαϊκές μπαρούφες το συναίσθημα των ανθρώπων, αμβλύνει την κρίση τους, αποκοιμίζει την συνείδησή τους με παχιά λόγια και πράξεις λεονταρισμού, αποσκοπώντας καθαρά στο δικό του- πολιτικό κυρίως- συμφέρον.
Το να λαϊκίζει ένας πολιτικός ή μια εφημερίδα είναι αναμενόμενο.
Η είσοδος του ΛΑ.Ο.Σ στην βουλή, αλλά και μεμονωμένων πολιτικών όλων των άλλων κομμάτων, είναι απόδειξη ότι ο λαϊκισμός στην Ελλάδα είναι ένα όχημα που μπορεί να σε μεταφέρει ψηλά, αρκεί να ξέρεις να το οδηγείς.
Ακόμα, η μεγάλη εκδοτική επιτυχία της Αυριανής στη δεκαετία του’80, στηρίχτηκε από, (αλλά και στήριξε), τον λαϊκισμό του Πασόκ του Ανδρέα Παπανδρέου, του Μένιου Κουτσόγιωργα, του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, κλπ.

Στην Ελλάδα σήμερα ο λαϊκισμός αναβαθμίστηκε, ντύθηκε «ποιοτικό» ένδυμα και πέρασε στα χέρια του Λάκη Λαζόπουλου.Kαι γι’ αυτό ίσως είναι και πιο επικίνδυνος. Το ανώτερο στάδιο του λαϊκισμού στην Ελλάδα είναι ο Λακισμός. Αν δεν υπήρχε ο Λαζόπουλος θα έπρεπε να τον έχει εφεύρει το σύστημα. Και δεν είμαι και σίγουρος αν δεν τον έχει εφεύρει δηλαδή.
Τι είναι οι περίφημες εκπομπές του Λάκη; Βιντεάκια β’ διαλογής, που τα αλιεύουν οι συνεργάτες του από το youtube. Ανεκδοτάκια, σόκιν και πιπεράτα, που κυκλοφορούν από mail σε mail και που σίγουρα όλοι μας έχουμε κάποιο κολλητό ο οποίος τα διηγείται καλύτερα από τον Λαζόπουλο. Αποσπάσματα από τα έργα και τις ημέρες όλων αυτών των γραφικών ανθρώπων που δραπέτευσαν από τις trash εκπομπές, και με την δικιά του συμβολή, έχουν κατακλύσει πια όλες τις ζώνες της ελληνικής τηλεόρασης. Κι ανάμεσά τους, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, ολίγος καταγγελτικός και ισοπεδωτικός λόγος για τους κακούς πολιτικούς και το κακό σύστημα που ταλαιπωρεί τον καλό λαό. Έτσι, ίσα ίσα για να εκτονώνεται η αγανάκτηση και η οργή των πολιτών που παρακολουθούν την εκπομπή του. Οι οποίοι, αφού ακούσουν στο τέλος μερικά τραγούδια από τους καλεσμένους τραγουδιστές, πηγαίνουν ξαλαφρωμένοι για ύπνο.

Αυτή είναι η εκπομπή, ή όπως την έχουν βαφτίσει ορισμένοι κονδυλοφόροι, το «κίνημα» Λαζόπουλου. Ένα «κίνημα» που προβάλλεται σε διακαναλικό πια επίπεδο, ως ποιοτικό άλλοθι του συστήματος. Ένα «κίνημα» τόσο ακίνδυνο για το κατεστημένο, που χρηματοδοτείται πλουσιοπάροχα από από το ίδιο. Και είμαι σίγουρος ότι, αν το «Άλφα» αποφάσιζε να μη πληρώνει τον Λαζόπουλο, αμέσως όλα τα άλλα κανάλια με ρεφενέ, θα εξασφάλιζαν τα έξοδα παραγωγής του «Αλ τσαντίρι» και την αμοιβή του λατρεμένου φέτος παιδιού της AGB και των καναλιών.

97 Σχόλια leave one →
  1. 14/12/2007 12:03 μμ

    Εχει χαβα ο Λαζόπουλος αλλά θα συμφωνήσω με όσα λες!γελάω μεν αλλά είναι τόσο στρογγυλεμένη, και καμιά φορά αποπροσανατολιστική η κριτική του που χάνει όλη τη δυναμική της!Στην περιγραφή της κατάστασης καλός είναι…Στη λύση τα χαλάει!

  2. 14/12/2007 12:16 μμ

    έτσι, έτσι, χαϊδεύουμε και νανουρίζουμε τον κοσμάκη -και εκείνος δεν καταλαβαίνει καν πως αυτό είναι το άλλοθι για να τον δαγκώσουμε μετά.

    όπως ακριβώς το είπες: εκτόνωση.

    το ζήτημα με το Λαζόπουλο είναι πως αναδεικνύεται και μια άλλη πλευρά της ελληνικής κοινωνίας: η φριχτή έλλειψη χιούμορ. Και το γεγονός πως θεωρείται χιούμορ η χονδροειδέστατη πλάκα. Δεν είναι καν αστείος ούτε ο Λάκης ούτε το δημιουργημά του. Είναι εντελώς θλιβερό αυτό το πράγμα.

    (καλά, πρέπει να ήμουν και η μοναδική στην Ελλάδ απου δεν είχε πάθει πλάκα με τους Μήτσους, και περαν από 2/3 σκετσάκια, το έβρισκα σαχλό και φριχτά βαρετό).

    από την άλλη μάλιστα, μήπως να θυμόμασταν τι έκανε και τι ήταν ο κύριος Λαζόπουλος στην δεκαετία του 80? που τώρα μας το παίζει και σούπερ πατριώτης, μην τρελαθούμε κιόλας?!

    λέω εγώ τώρα…

  3. 14/12/2007 12:53 μμ

    Ειδικά τελευταία το έχει χαλάσει πολύ (στην αρχή είχε λίγο πλάκα)… Γίνεται όλο και πιο βαρετός με το υλικό που «κλέβει» από το ιντερνετ, από chain mails, αλλά και πολλά από την Ελληνοφρένεια…

  4. gerasimos permalink
    14/12/2007 1:16 μμ

    Στη χώρα όπου δεν έγινε ποτέ Γαλλική Επανάσταση, μπορεί ακόμα ο κάθε ευφάνταστος πολιτικός, διανοούμενος και σταντ-απ κωμικός να βρίσκει ερείσματα στο ‘λαό’ για τις απόψεις που εκφράζει ως αυθεντικός εκφραστής του ίδιου του ‘λαού’. Είναι ζήτημα του κατά πόσον η πολιτική και κοινωνική αυτοσυνείδηση των ανθρώπων που απαρτίζουν τον Λαζοπούλειο ‘λαό’ έχει ωριμάσει τα τελευταία χρόνια ή τους τελευταίους αιώνες.

  5. 14/12/2007 1:21 μμ

    ΥΓ: Μικρή ένσταση: δεν είναι (είμαστε) όλοι οι κονδυλοφόροι τόσο πρόθυμοι να κινηματοποιπήσουμε φαινόμενα όπως του Λάκη.

  6. 14/12/2007 1:23 μμ

    Μήπως δίνεται περισσότερη σημασία από όση πραγματικά του αξίζει;

  7. 14/12/2007 2:26 μμ

    «Στην περιγραφή της κατάστασης καλός είναι…Στη λύση τα χαλάει!»
    Συμφωνώ πλήρως με αυτά τα λόγια της Παρτιζάνας!

  8. evangelo permalink
    14/12/2007 2:28 μμ

    O άνθρωπος είναι ηθοποιός, ούτε ιδεολόγος είναι ούτε πνευματικός ηγέτης. Μήπως τον κρίνουμε αυστηρά; Απλά προσφέρει γέλιο ανακυκλώνοντας τηλεοπτικά υλικά. Η συνταγή του έχει πέραση γιατί είναι πολύμορφη και ερεθίζει το συναίσθημα. Η μετεξέλιξη του tv show είναι το tv show που σε κάνει να νομίζεις ότι γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Τον απολαμβάνω, γελάω, κι αυτό είναι όλο.

  9. 14/12/2007 2:34 μμ

    Ο λαϊκισμός έχει γίνει αρρώστια στις μέρες μας… Πραγματικά λυπάμε που τόσοι Έλληνες τον τρώνε αμάσητο… Ποιός φταίει? Το κράτος που δεν εδώσε την πρέπουσα παιδεία (γιατι εσκεμένα δεν την εδώσε) ή αυτοι που δεν ψάξαν περετέρω ?

    Кроткая μαζί σου… Ούτε εμένα μου άρεσαν οι Μήτσοι

  10. 14/12/2007 3:00 μμ

    ούτε καν «ποιοτικο ένδυμα» δεν φορά πια.

    λυπηρά χαμηλό το επίπεδο.

  11. 14/12/2007 3:15 μμ

    Κάνεις καλά που το κρίνεις πολιτικά. Καλλιτεχνικά είναι ένα μέτριο και χαριτωμένο stand up comedy, όλοι μπορούμε να δούμε πολύ καλύτερα πράγματα στο θέατρο, το σινεμά, ακόμη και στην τηλεόραση (και φυσικά πολύ χειρότερα).

  12. mayaishere permalink
    14/12/2007 3:50 μμ

    Εγώ πάλι προσπάθησα να δω μία εκπομπή του την περασμένη εβδομάδα με έναν φίλο που είναι φανατικός. Αποτέλεσμα: δεν κοιτούσα την οθόνη, αλλά τον φίλο μου με μεγάλη απορία, ο οποίος είχε πεθάνει στο γέλιο… Δεν καταλαβαίνω το χιούμορ του; Δεν έχει χιούμορ; Έχει χιούμορ μόνο γι’αυτούς που διαμορφώνουν τις θεαματικότητες, για τους ίδιους δηλαδή που έχουν ανεβάσει Τριανταφυλλόπουλους, Χαρδαβέλες, Πρετεντέρηδες και παρατράγουδα; Το 70% των ελλήνων τηλεθεατών είναι ηλίθιοι;
    Είμαι πιο αισιόδοξη και πιστεύω πως το δείγμα μέτρησης είναι μικρό. Οι υπόλοιποι απλώς προσπαθούν να κάνουν τα βράδυα τους πιο όμορφα και δημιουργικά.

  13. 14/12/2007 4:03 μμ

    Ευτυχώς!
    Συγγενείς και φίλοι με είχαν κάνει να πιστέψω ότι πάσχω από κάτι πολύ σοβαρό και ανίατο που απεχθάνομαι τον εν λόγω κύριο…

  14. 14/12/2007 4:25 μμ

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ
    ο καθηγητής μου και… φιλαράκι για ένα μικρό διάστημα ΛΑΚΗΣ έγινε αρχικά μαϊντανός και μετά.. βρήκε την συνταγή που περιέγραψες.

    Οι Μήτσοι μου άρεσαν,
    η λογική όμως του τσαντηριού δεν μου αρέσει καθόλου.
    Μία εκπομπή όπου σχολιάζει τα διάφορα που συμβαίνουν, είναι must για το κανάλι (call me AGB).
    Όχι όμως με αυτόν τον τρόπο, συμφωνώ.

    Εξάλλου, πιστεύω ότι ΑΥΤΟΙ που βλέπουν αυτές τις εκπομπές και γελάνε, είναι οι ίδιοι που βλέπουν τις αηδίες που σχολιάζει η εκπομπή!!

    Καλησπέρα

  15. 14/12/2007 5:39 μμ

    Φαίη, θα συμφωνήσω μαζί σου για το ποιοι βλέπουν τις εκπομπές του. Απλά τους ενώνει όλους μαζί σε μία εκπομπή.

    ΑFM, έγραψες ότι είχα μες το μυαλό μου!
    «Ο Λάκης λαϊκίζει!»

  16. 14/12/2007 6:18 μμ

    Τον παρακολουθώ όλα τα χρόνια που είναι το Αλ Τσαντίρι, διότι πραγματικά μου αρέσει ο Λαζόπουλος. Αν εξαιρέσουμε πως τελευταία, σχεδόν ασχολείται με πολιτική και ανέκδοτα, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε πως, είναι ευστροφότερος όλων αυτόν που προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι …τηλεόραση!
    Κατά τα’αλλα, δεν νομίζω,(και αυτή είναι καθαρά η δική μου ταπεινή γνώμη) ότι υπάρχει κάποιος άλλος πλησιέστερός του, που θα μπορούσε να μας κάνει να γελάσουμε. Κάποτε ήταν τα παιδιά από το ΑΜΑΝ αλλα κι αυτά, κουραστήκανε και τα παρατήσανε.

  17. 14/12/2007 6:50 μμ

    Συγνώμη, αλλά εμείς που διαβάζουμε και σοβαρά πράγματα (κυρίως), δεν είναι κακό να ξεσκάσουμε και λίγο καμιά φορά! Λίγη απλή πλάκα που και που κάνει καλό. Βέβαια, καμιά φορά ο Λάκης είναι καλός καμιά πάλι πεζός.

  18. 14/12/2007 6:52 μμ

    Συμφωνώ με το Ν. Αγο, είναι ευστροφότερος από τους άλλους στην τηλεόραση.

  19. 14/12/2007 7:12 μμ

    Η έμπνευση του Λαζόπουλου μετά τους δέκα μικρούς Μήτσους βρίσκεται σε ύφεση,χωρίς ορατά σημάδια ανάκαμψης.Στο Αλ Τσαντίρι αναπαράγει -με τη φόρμα της «Stand up comedy»-την αισθητική των βιντεοταινιών της δεκαετίας του ’80,αλλά ο περίφημος «Ταμτάκος» παραμένει αξεπέραστος.Έναν ξαναζεσταμένο Ταμτάκο πουλάει ο Λαζόπουλος, με άλλοθι το Ντάτσουν και τις πλαστικές καρέκλες του Παπαϊωάννου στη φρικτή τελετή λήξης ,στην ορισμένοι έσπευσαν να προσδώσουν το χαρακτήρα εθνικής αγιογραφίας. Καρπούζια πουλάει ο άνθρωπος με μουσική επένδυση Καραϊνδρου.Εύκολοι στόχοι-τίποτα πραγματικά αποκαλυπτικό. Από τον Καρβέλα και την Έφη Θώδη η δήλωση «η κυρία Καρυστιάνη δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να βάλει υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Δημοκρατίας» βγάζει περισσότερο γέλιο.

  20. 14/12/2007 7:20 μμ

    Συμπληρωματικόν: το ΑΜΑΝ ήταν μια πολύ χρήσιμη εκπομπή εθνικής αυτογνωσίας,γιατί αποτελεί απόδειξη του επαρχιωτισμού της συμπρωτεύουσας (και η Αθήνα έχει τον δικό της επαρχιωτισμό, μη βιάζεστε να τον θεωρήσετε προνόμιό σας καρντάσια).Δυο ατάλαντοι προσπαθούσαν να μιμηθούν τον πάλαι ποτέ καλό Λαζόπουλο. Μια συρραφή από τηλεοπτικά ανέκδοτα.Εκπομπή της πλάκας.(AFM και την Κου Κλουξ Κλαν να στείλουν να μου απαντήσει,δεν θα επανέλθω. Εκ βάθους καρδίας μπράβο σου για το ποστ.Επιτέλους.)

  21. 14/12/2007 7:31 μμ

    Όταν ο Χατζηνικολάου θεωρείται δημοσιογράφος επιπέδου, γιατί ο Λάκης να μη θεωρείται πετυχημένος;

  22. 14/12/2007 7:46 μμ

    Γεια στο στόμα σου …
    Κοίτα να δεις , που νόμιζα ότι …. ήμουν η μόνη ….

  23. 14/12/2007 7:56 μμ

    Ίδιον ενός ελεύθερου ανθρώπου είναι το δικαίωμα στην αντίφαση. Σχολιάζω εκ νέου λοιπόν.Και τα παιδιά του Καψή δημοσιογράφοι θεωρούνται.Ο Χατζηνικολάου μπροστά τους είναι Λάρι Κινγκ.

  24. Μικροαστός permalink
    14/12/2007 8:05 μμ

    Όποιος περιμένει από την αστικη τηλεόραση να φιλοξενεί προγράμματα που να θίγουν στην ουσια της την κυριαρχία των αστών ψάχνει σε λάθος μέρος.
    Η επιτυχία εκπομπών όπως του Λακη Λαζόπουλου αλλα ως ενα σημείο και της «Ελληνοφρενειας» ( σε καμιά περίπτωση δεν τις βάζω στο ιδιο τσουβάλι) αντανακλούν την ανάγκη του λαού να ακούγεται η διαφορετική φωνή.
    H φωνή που φαίνεται (αν και στην πράξη δεν το κάνει) οτι αμφισβητεί το σύστημα, το κοινό αίσθημα που δημιουργείται είναι ότι «να υπάρχει καποιος που τους την λεεί».
    Αν τέτοιες εκπομπές μοιάζουν σαν οαση μέσα στις σημερινες συνθήκες εχει να κάνει με την αδυναμία συλλογικής έκφρασης της αγανάκτησης του λαού μας.
    Που είναι η εργατική – λαϊκή πολιτιστική δημιουργία, το ερασιτεχνικό θέατρο και σάτιρα που θα μπορούσε να παρουσιάσει τα πράγματα όπως είναι ;
    Δεν δίνω δεκάρα για τον Λαζόπουλο, ωστόσο η κριτικη μας δεν πρεπει να να είναι ισοπεδωτική, πρεπει να είναι διαπαιδαγωγική για να την αντιλαμβάνονται οι συνειδησιακά και πολιτικά αδύναμοι εργάτες που παρακολουθουν την εκπομπη και την θεωρουν το άκρον άωτον της αντίδρασης απεναντι στα κακώς κείμενα.
    Από την άλλη εμείς πρέπει να διδασκόμαστε από την μορφή των εκπομπών και της σατιρας, και να αξιοποιούμε στοιχεία στην προπαγάνδα μας, βαθαίνοντας και βάζοντας «το γιατι, με ποιον και με ποιο τρόπο» να πάμε παραπέρα την εργατική λαϊκή συνείδηση, πολύ πέρα από τον μακακα………

  25. 14/12/2007 8:33 μμ

    Φίλε AFM, ν’ αγιάσει το στόμα σου. Ήμουν από τους πιο φανατικούς του Λαζόπουλου μέχρι που σταμάτησαν οι Μήτσοι. Από εκεί και πέρα, χωρίς να καταλάβω γιατί, ξεκίνησε μια τηλεοπτική πορεία κατακόρυφης καθόδου με λαϊκίστικα γκαγκ, τα οποία παρομοιάζω όσον αφορά το τάργκετ γκρουπ τους με τις εκπομπές των Αυτιά και Παπαδάκη.

    Προσπάθησα πολλές φορές να τον δω πρόσφατα για να καταλάβω προς τι χτυπάει τα 60άρια. Ειλικρινά, δε μπόρεσα να αντέξω τα υστερικά του. Μου φόρτωσε έναν εκνευρισμό άνευ προηγουμένου. Δυστυχώς γι΄αυτόν, έχει καταντήσει ορισμός του γραφικού και δε μπορώ να καταλάβω τους λόγους της επιτυχίας του, αφού δεν έχει πλέον τίποτα να προσφέρει.

    Χίλιες φορές ο Μητσικώστας, ο οποίος αποτελεί και κάτι διαφορετικό (αλήθεια, γιατί έχει χαθεί αυτός;) και είναι και ΑΕΚτζής ;-p.

    Επίτρεψέ μου να πλατιάσω με μια σχετική ιστορία. Στην επιθεώρηση του Λαζόπουλου «Τι είδε ο Γιαπωνέζος» οι γονείς μου δεν έχουν πού να με αφήσουν (ήμουν 6-7 ετών) και αποφασίζουν να με πάρουν μαζί στο θέατρο. Είναι η επίμαχη παράσταση, στην οποία ο Λαζόπουλος χαρακτηρίζει το Σαρτζετάκη «σαγανάκι με γυαλιά» και εν συνεχεία τον στέλνουν στη Νιγρίτα να κάνει το φαντάρο. Στη μέση περίπου της παράστασης με παίρνει ο ύπνος (ήμουν πιτσιρικάκι τότε – καμία σχέση με το γνωστό πιτσιρίκο).

    Τότε ήταν που πήραν μπρος τα κρεατάκια μου. Οι θεατές μπορεί να μην άκουσαν όλα όσα είπε ο Λαζόπουλος από σκηνής, αλλά σίγουρα απόλαυσαν το μακάριο ροχαλητό μου.

    Αποτέλεσμα ήταν οι γονείς μου να μη δούνε ποτέ ολόκληρη την παράσταση, γιατί με πήραν άρον άρον και φύγαμε…

  26. anonimos permalink
    14/12/2007 8:51 μμ

    Νομίζω οτι τον ζηλεύετε για την επιτυχία του, γι’ αυτό τα λέτε ολα αυτά.

  27. 14/12/2007 9:41 μμ

    Είδες Καρβέλα χτες;;; Το κίνημα του ΘεΜα(κη);;;

  28. 14/12/2007 9:48 μμ

    Καλησπέρα και από μένα. Πήρα τα πόδια μου και ήρθα από τη γειτονιά σου, γιατί με παρέπεμψε σε σένα ο κοινός μας φίλος Γεράσιμος. Ε, λοιπόν δεν είχε άδικο ο καλός μας Γεράσιμος. Έχω γράψει κι εγώ κάτι σχετικό με Καρβέλα – Λαζόπουλο, αλλά ομολογώ ότι η δική σου ανάρτηση είναι καλύτερη… Μπράβο Allu Fun Marx μου. Θα ξαναπεράσω!

  29. 14/12/2007 10:11 μμ

    @x2
    …Και τα παιδιά του Καψή δημοσιογράφοι θεωρούνται.Ο Χατζηνικολάου μπροστά τους είναι Λάρι Κινγκ…

    Ο Χατζηνικολάου έχει περαστεί ένα λούστρο σοβαρότητας, αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας και γιαυτό κάνει μεγαλύτερο κακό από τα παιδιά του Καψή.
    Διότι υπάρχει κόσμος που αγοράζει αυτό ακριβώς το επίπεδο που πουλάει ο «κύριος» Χ»νικολάου.

  30. tsirko permalink
    14/12/2007 10:14 μμ

    Διαφωνώ με αυτά που λες, αν και δεν τα θεωρώ παράλογα. Για μένα είναι ένας φάρος στην σημερινή ελληνική τηλεόραση. Πάντως εγώ προτιμώ το ραδιόφωνο 😉

  31. 14/12/2007 10:33 μμ

    Ρε παιδιά, είμαστε πολλοί τελικά…Πού στο διάολο είναι κρυμμένο αυτό το περίφημο 60%;;;

  32. faros permalink
    14/12/2007 10:54 μμ

    Το να διαφωνείς με τους πολλούς καλό κάνει, δεν κάνει κακό!!! Ο Λαζόπουλος είναι ΟΑΣΗ στη σημερινή βρωμοαστική tv!!! Προεκλογικά στήριξε πάρα πολύ την αριστερά , όπως την καταλαβαίνει αυτός (και το ΚΚΕ , όμως) και μην το ξεχνάμε αυτό. Στις τελευταίες εκπομπές βέβαια, έγινε πράγματι λαϊκιστής!!! Μην ξεχνάτε ποιον έχει αφεντικό , από ποιον πληρώνεται!!! Τέλος, βγάζει γέλιο, που πράγματι ο κόσμος το έχει πολύ ανάγκη με όσα συμβαίνουν γύρω του, που δεν βλέπει φως από πουθενά (εδώ δεν βλέπεται εσείς οι ολυμπιακοί τις αδικίες των διαιτητών, θα δείτε τα άλλα …), οπότε αφήστε ήσυχο τον κόσμο και προσπαθείστε να γίνουμε πιο πιστευτοί , δεν μας φταίει ο κόσμος, αλλά το στραβό μας το κεφάλι …

  33. 14/12/2007 10:58 μμ

    Εμένα μου άρεσαν οι «Μήτσοι» – ειδικά μερικοί από τους χαρακτήρες, ήταν εξαιρετικά καλά «φτιαγμένοι» (είχα αδυναμία σ’ αυτόν με τις ασκήσεις θάρρους, πάντως)

    Αλλά τώρα, με εκνευρίζει η αναπαραγωγή κακών εκπομπών και νέων της εβδομάδας – άσε τα youtube βιντεάκια και τα χαζοανέκδοτα… Από την άλλη, καταλαβαίνω τον κόσμο που το βλέπει – δεν υπάρχει και τίποτε καλύτερο σ’ αυτόν τον τύπο εκπομπής… Γενικά δεν βλέπω τηλεόραση, έτσι κι αλλιώς, και το Λαζόπουλο συνήθως τον «ακούω» (με την πλάτη γυρισμένη στην οθόνη) – αλλά συμφωνώ μ’ αυτό που λες :

    Αν δεν υπήρχε ο Λαζόπουλος θα έπρεπε να τον έχει εφεύρει το σύστημα. Και δεν είμαι και σίγουρος αν δεν τον έχει εφεύρει δηλαδή.
    Κι έχω κι εγώ την απορία για τις τηλεθεάσεις – κι όχι μόνο για την εκπομπή του Λαζόπουλου!

  34. 14/12/2007 11:35 μμ

    @ Παρτιζάνα: Εγώ δεν περιμένω από έναν καλλιτέχνη να προτείνει πρακτικές λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας. Περιμένω όμως να έχει τουλάχιστον μία καλή αισθητική. Ο Λαζόπουλος ή θα διαλέξει κάποιο εύκολο στόχο για να γελοιοποιήσει ( πχ Σαρή) ή που θα μας γυρίζει σ’ αυτά που γελούσαμε στα γυμνασιακά μας χρόνια , «πορδολογώντας» επί δεκάλεπτο όπως είδα να κάνει κάποια Τρίτη .

    @ Κροτ: Οι Μήτσοι τουλάχιστον είχαν κάτι να πουν. Ο Λακ-Λαζ είχε στήσει χαρακτήρες, έστω και σε επίπεδο καρικατούρας, που περνούσαν κάποια μηνύματα. Για την εποχή του, ήταν καλό. Τούτο εδώ τώρα, είναι πολύ «δεύτερο»…
    Πλάκα γαλαρίας…

    @ Rocean: προεκλογικά, την ελληνοφρένεια την είχε «κατακλέψει»… Φαντάζομαι ότι οι ελληνοφρενείς, θα το θέωρησαν τιμή τους.
    Όπως κάνουν μερικοί blogger όταν τους παίρνει τα κείμενα ο Τσαγκαρουσιάνος για να γεμίσει την σελίδα του στη Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία …
    🙂

    @ Γεράσιμε: δεν είπα εγώ «όλοι οι κονδυλοφόροι»… Αποφεύγω τις γενικεύσεις.
    Έγραψα «ορισμένοι κονδυλοφόροι».

    @ Πάνα: Ένα ποστάκι έκανα για τον Λ.Λ.
    Καλώς ή κακώς είναι το φαινόμενο του φετεινού χειμώνα στην ελληνική τηλεόραση. Άρα με την έννοια αυτή, αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί του.

    @ Rizobreaker : μια και συφωνείς με την σ. Παρτιζάνα, σε παραπέμπω στην απάντηση που έγραψα γι΄αυτήν…
    🙂

    @ evangelo: Ρωτάς «μήπως τον κρίνουμε αυστηρά»…
    Δικαιούμαστε να κρίνουμε νομίζω την εκπομπή του ανθρώπου που κρίνει τους πάντες…
    Και πρόσεξε… την εκπομπή του, όχι την προσωπική ζωή του, όπως κάνουν άλλοι.
    🙂

    @ d1af: πίσω από κάθε ανοιχτή κοινωνική πληγή, πάντα κρύβεται η έλλειψη παιδείας με την ευρύτερη έννοια. Για την έλλειψη όμως αυτής της παιδείας, δεν φταίει μόνο το κράτος.
    Πιστεύω ότι μόρφωση είναι διαρκής προσωπική υπόθεση και όχι απλά κρατική παροχή…

    @ Ελένη: Υπερτιμημένη εκπομπή… Συμβαίνει και στις καλλίτερες … οικογένειες. Μήπως δεν έχεις συναντήσει υπερτιμημένες ταινίες, υπερτιμημένα βιβλία, υπερτιμημένους συγγραφείς; Μέχρι και υπερτιμημένοι blogger υπάρχουν
    🙂

  35. 14/12/2007 11:46 μμ

    Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η τάση να συγκρίνεται ο Λάκης με τον Αριστοφάνη.
    Όχι βέβαια ότι θα έπρεπε να έχουμε σε μεγαλύτερη εκτίμηση τον Αριστοφάνη, που στην αρχαία Αθήνα την ίδια ακριβώς «σατιρική» εκτόνωση εξυπηρετούσε, με την ίδια χονδροειδέστατη προσέγγιση. Αλλά κατά τη γνώμη μου είναι το ίδιο άτοπο να κριτικάρουμε τον Λάκη (ή τον όποιο Λάκη), όπως το να κριτικάρουμε και τον Αριστοφάνη. Γιατί αυτός κάνει ένα απλό show – τη δουλειά του δηλαδή, και τίποτα παραπάνω. Εμείς είμαστε αυτοί που «αγοράζουμε» το show του, άρα σε εμάς πρέπει να αναζητηθεί το πρόβλημα…

    Γιατί λοιπόν η κοινωνία μας έχει φτάσει στο σημείο να θεωρεί ως πιο σημαντικό της εκπρόσωπο έναν άνθρωπο που δείχνει βιντεάκια από μαϊμούδες που μαλακίζονται και που τα αστεία του είναι αστεία επιπέδου γυμνασίου;
    (Ας μην σχολιάσουμε το επίπεδο του Λάκη, γιατί κατά βάθος όλοι ξέρουμε ότι είναι πολύ ψηλότερο. Είναι μορφωμένος άνθρωπος, και έχει αποδείξει ότι μπορεί να εκφράσει πολύ πιο βαθιά πράγματα. Αλλά προφανώς γνωρίζει ότι τα «δύσκολα» δεν περνάνε πλέον στο ευρύ κοινό, το οποίο καταλαβαίνει μονάχα τις χοντράδες των 10 το πολύ λέξεων… Δυστυχώς, αυτή είναι μια αλήθεια που την γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι των Μέσων, σίγουρα και ο κάθε Λάκης…)

    Πολύ φοβάμαι λοιπόν ότι η απάντηση στο φαινόμενο για το οποίο μιλάμε, κρύβεται στην τεράστια διάσπαση της προσοχής του μέσου Έλληνα σήμερα, εξαιτίας όλου αυτού του χάους που εξελίσσεται γύρω μας σε επίπεδο πολιτικό, πληροφοριακό και τεχνολογικό.
    Ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να αφομοιώσει όλη αυτή την πλημμύρα πληροφορίας. Αντί να «καταλαβαίνει», μπερδεύεται. Αντί να βλέπει πιο πλήρη εικόνα, ζαλίζεται.

    Δεν έχει λοιπόν σημασία αν η «Λακίστικη», όπως έξυπνα την ονομάζει ο φίλος Marx, προσέγγιση είναι καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη. Σημασία έχει ότι είναι η μόνη λειτουργική στην εποχή μας. Για αυτό και ασχολούμαστε μαζί της.
    Δεν φταίει ο Λάκης που μας πουλάει το μόνο πράγμα που μπορούμε να καταναλώσουμε. Φταίμε εμείς που έχουμε καταστρέψει το βιολογικό μας σύστημα με τα βιολογικά και διανοητικά φαστ φούντ!
    Αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει πισωγύρισμα από αυτό το φαστ φουντ .

    Αν θέλουμε λοιπόν να περάσουμε κάποιο μήνυμα και να προκαλέσουμε κάποιες θετικές αλλαγές στο νου των ανθρώπων που μας διαβάζουν, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το μηχανισμό που κάνει αυτό το διανοητικό φαστ φούντ, τον «Λακισμό», τόσο αποτελεσματικό -και γιατί όχι, να χρησιμοποιήσουμε τα θετικά του στοιχεία στις δικές μας προσπάθειες: Την οικονομία στις λέξεις, την υιοθέτηση δυνατών εικόνων και παραδειγμάτων για να περάσει το μήνυμά μας, την επιθετικότητα και την ευθύτητα στην άποψη, την καταγγελία χωρίς περιστροφές…

    Σίγουρα είναι πιο δύσκολο να εκφράσεις σοβαρές απόψεις με λίγα λόγια. Και εμένα μου αρέσει να εξηγώ και να γίνομαι υπεραναλυτικός. Αλλά ο κάθε άνθρωπος που γράφει, πρέπει να θυμάται ότι πλέον αναλογεί στον καθένα μας πολύ μικρότερο κομμάτι της προσοχής του κάθε αναγνώστη ή θεατή ή ακροατή μας, από ό,τι στο παρελθόν.
    Άρα, έχουμε υποχρέωση να βρούμε τρόπους να πούμε περισσότερα με λιγότερες λέξεις, να εκφράσουμε τις βαθύτερες έννοιες με πιο παραστατικό και εύκολο τρόπο, να εκφραστούμε στον ελάχιστο χρόνο που μας αναλογεί.

    Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτό είναι που έχει καταφέρει ο Λαζόπουλος. Ότι σε λίγη μόνο ώρα, ανάμεσα σε διάφορες χαζομάρες που είναι απλώς για να τραβήξουν την προσοχή μας, καταφέρνει να θίξει κάποια σημαντικά προβλήματα της εποχής μας: Την ανοησία μας, την αδιαφορία μας, το χαμηλό μας επίπεδο, τη διαφθορά μας. Γιατί μετά την εκπομπή σου, κακά τα ψέματα, μόνο αυτό σου μένει: το μήνυμα ότι η κοινωνία μας είναι βαθιά άρρωστη!

    Μπορεί λοιπόν να μην προσφέρει λύσεις, να μην είναι σοβαρός αναλυτής, αλλά τουλάχιστον μας ξεκαθαρίζει ότι δεν πάμε καλά και κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό.
    Αυτό τουλάχιστον καταφέρνει και το δείχνει, πολύ καλύτερα από πολλούς…

  36. 15/12/2007 12:06 πμ

    @ Άμμος: και πολιτικά μέτριο είναι. Ή πιο σωστά νερόβραστο…

    @mayaishere: Το χιούμορ είναι εδώ που τα λέμε πολύ προσωπικό στοιχείο. Με το ίδιο αστείο, μπορεί ο ένας να ξεκαρδίζεται , ο δεύτερος να υπομειδιά και ο τρίτος να ψάχνει που ήταν το αστείο…

    @ Τεμπελόσκυλο: μια χαρά είσαι… Όπως βλέπεις υπάρχουν κι άλλοι που έχουν την ίδια γνώμη…

    @ Φαίη: Αν και καθηγητής σου, πιστεύω ότι τον κρίνεις αντικειμενικά. (Πού τον είχες καθηγητή βρε; )

    @ Philos: και ακτινογραφίες μυαλού κάνουμε άμα λάχει… Είδα τι είχες στο μυαλό σου και το έγραψα…
    🙂

    @ N.Ago: και εύστροφος είναι και ταλέντο έχει…
    Δεν φτάνεις τυχαία στην κορυφή. Απλά στη συγκεκριμένη φάση με το «τσαντίρι» τα ταλέντα του πάνε χαράμι.

    @Σύλβια : δεν έβγαλα φιρμάνι που απαγορεύει να βλέπεις τον Λάκη. Μια κριτική άποψη διατύπωσα κι εγώ ο μπλόγκερ…
    😉

    @ Χ2: σε γενικές γραμμές συμφωνούμε…
    Δεν θα σου στείλω την Κου Κλουξ Κλαν.
    Να παρουσιαστείς αυθορμήτως
    🙂

    @ Mamma: Ο Λαζόπουλος δεν «θεωρείται» επιτυχημένος. «Είναι»ι= πετυχημένος σ’ αυτό που κάνει και για τις απαιτήσεις αυτών για τους οποίους το κάνει.
    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή είναι πετυχημένος, πρέπει υποχρεωτικά να μας αρέσει.

  37. 15/12/2007 12:20 πμ

    allou fun marx φιλική ήταν η ‘ένσταση’ , ξέρω πως δε γενικεύεις. Άλλωστε πλέον όλοι κονδυλοφόροι είμαστε: συγγραφείς, μπλόγκερς και δημοσιογράφοι καθισμένοι μπροστά στο πληκτρολόγιο. 😉

  38. 15/12/2007 12:30 πμ

    @ Σίλια : Mην ανησυχείς…Είμαστε αρκετοί…
    🙂

    @ Mικροαστέ: πραγματικά, αυτό που λείπει πραγματικά είναι η προσωπική ενασχόληση τους καθενός μας με θέματα πολιτισμού. Κάποτε που ανθούσαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι ερασιτεχνικές θεατρικές και μουσικές ομάδες, όπως και οι κινηματογραφικές λέσχες των συλλόγων, ο καθένας είχε ευκαιρία να ασχοληθεί με όλες αυτές τις εκφράσεις πολιτισμού. Σήμερα όλα αυτά θεωρούνται «out».

    @ Αλρούδιε: εσύ ήσουν το «σκασμένο» που στην αρχή με το κλάμα και μετά με το ροχαλητό δεν μας άφησε να ακούσουμε ούτε μια ατάκα από αυτά που «είδε ο Γιαπωνέζος»;
    🙂

    @Ανώνυμε: είναι γνωστό ότι η ζήλια είναι η κινητήρια δύναμη του blogger… Αν δεν ζήλευα τον Λ. Λ, θα τα έγραφα όλα αυτά;
    Άτιμο, με αποκάλυψες!

    @ Μάνο : δεν είδα Μάκη, αλλά τα έμαθα τα περί Φούστη και Μακάκα…
    Έμαθαν ότι π….όμαστε, πλάκωσε και ο Μάκης.
    Είδε και απόειδε ότι με τις δήθεν αποκαλύψεις δεν κάνει νούμερα, και σκέφτηκε να κλέψει λίγα από τα νούμερα που κάνει ο Λαζόπουλος.

    @ Μερόπη: Καλώς ήρθες και σ’ ευχαριστώ .
    Ευχαριστώ και τον Γεράσιμο που σε έφερε από εδώ και για τα καλά λόγια που είπε.
    Θα περάσω κι εγώ από την γειτονιά σου. Ελπίζω να κερνάς καφέ…

  39. 15/12/2007 12:33 πμ

    Νομιζω οτι με καλυψε η εξαιρετικη απαντηση του lexus.

  40. 15/12/2007 12:33 πμ

    luxus*

  41. 15/12/2007 12:46 πμ

    @ Μamma: «Ο Χατζηνικολάου έχει περαστεί ένα λούστρο σοβαρότητας»
    Δεν το περίμενα από εσένα να αποκαλέσεις λούστρο τον κύριο Χατζηνικολάου…
    Εντροπή σας!
    :p

    @ Tsirko: Να διαφωνούμε, να διαφωνούμε… Δεν είναι κακό. Από τις αντιθέσεις και τις διαφωνίες όταν γίνονται με σωστό τρόπο, κάτι καλό βγαίνει πάντα.

    @ Stranger: επομένως, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των blogger δεν βλέπει Λαζόπουλο… Αλλά και η πλειοψηφία όσων βλέπουν Λαζόπουλο, δεν διαβάζουν blogs

    @ Faros: το ότι στήριξε ΚΚΕ ή ότι φιλοξένησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά για μένα δεν κάνει πιο ελκυστική την εκπομπή του.
    Εξ’ άλλου τον λαϊκισμό του κριτίκαρα εγώ, που τον διαπίστωσες και συ ο ίδιος.

    @ Νατάσα: κι εγώ καταλαβαίνω τον κόσμο που τον βλέπει… Ούτε χρόνο, ούτε χρήμα, αλλά ούτε και διάθεση έχουν οι περισσότεροι να βγούν έξω να δουν κάτι καλύτερο στο σινεμά ή στο θέατρο.

    @ Luxus : Τελικά όμως τι θα γίνει αν όλοι οι καλλιτέχνες μας δίνουν μόνο τη μασημένη τροφή που μπορούμε να καταπιούμε; Δεν θα υπάρξει καμιά πρόοδος πουθενά…

    @ Γεράσιμε : εγώ πληκτρολόγος είμαι…όχι κονδυλοφόρος…
    (πού τους θυμήθηκα τους κονδυλοφόρους!!!)
    😉
    @ ανήσυχε : πραγματικά η απάντηση του Luxus καλύπτει πολλά πάνω στο θέμα…
    Και γενικά οι σημερινές απαντήσεις ήταν πολύ καλές…

  42. 15/12/2007 1:15 πμ

    af.m. το πληκτρολόγιο είναι το σύγχρονο κονδύλι. Πληκτροφόροι είναι όλοι οι γράφοντες σήμερα.

  43. 15/12/2007 2:06 πμ

    Πολύ σωστά επισημαίνει ο Λουκάς / Luxus:

    Δεν φταίει ο Λάκης που μας πουλάει το μόνο πράγμα που μπορούμε να καταναλώσουμε. Φταίμε εμείς που έχουμε καταστρέψει το βιολογικό μας σύστημα με τα βιολογικά και διανοητικά φαστ φούντ!
    Αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει πισωγύρισμα από αυτό το φαστ φουντ.

    Υπάρχουν βέβαια κάποια αντίδοτα, αλλά… ποιός τους δίνει σημασία;

    Το χειροτερότερο όμως δεν τ0 έχουμε δει ακόμη. Θα το δούμε ίσως σε κάποια χρόνια, όταν οι εκπομπές σε στυλ Λαζόπουλου θα γίνουν fully interactive, κάτι σαν τα σημερινά μπλογκ αλλά με εικόνα και ήχο και συμμετοχή σχολιαστών. ΤΟΤΕ θα δούμε τι εστί βερύκοκο, τι εστί Λαϊκιστικός Ολοκληρωτισμός. Διότι θα μπορούν οι λαϊκιστές του μέλλοντος να κινητοποιούν τις μάζες και σε κανιβαλισμούς μελών του ίδιου του ακροατηρίου τους.

    Εμ, ΤΙ νομίζετε ότι συμβαίνει ήδη, σε κάποια (ευτυχώς λίγα προς το παρόν) blog;

    Υ.Γ. Λουκά, θέλω να δεις το «Future Politics». (Γνωριζόμαστε από το αντι-δόγμα κι η γνώμη σου μετράει για μένα). Χαιρετισμούς. Θα το βρεις στη λίστα με τα άλλα blog μου (περιττό το λινκ γιατί επιβαρύνει αυτό εδώ το βλογ).

  44. 15/12/2007 2:10 πμ

    Υ.Γ. αυτό που είπα ότι συμβαίνει «ήδη», _ποτέ_ δεν το είδα ΕΔΩ, στον Allu Fun Marx!

  45. yannis permalink
    15/12/2007 2:57 πμ

    O pitsirikos, στις21/11 ελιχε γράψει:

    Ο κ. Λαζόπουλος είχε χαρακτηρίσει κάποτε την Αλίκη Βουγιουκλάκη «εθνική αποκοιμίστρα». Το κενό της εκλιπούσης δεν φαίνεται – το καλύπτει έξοχα ο ίδιος.

    Προσυπογράφω, καθώς βλέποντας κάποιες εκπομπές του αυτό βλέπω και εγώ: παίζει το ρόλο της βαλβίδας εκρόνωσης της χύτρας που είναι η οργή του κόσμου για οσα γίνονται γύρω του. Βλέπει Λάκη, μονολογεί «καλά τους τα λέει» και πάει ήσυχος για ύπνο για να ξεκινήσει άλλη μια μέρα στο μαγκανοπήγαδο.

    @Luxus: Εντυπωσιακό το σχόλιο-δυόμιση οθόνες για να εξηγήσεις ότι για να περάσει ένα μύνημα πρέπει να είναι λακωνικό. :).
    Παρόλαυτά, συμφωνώ μαζί σου.

  46. 15/12/2007 3:18 πμ

    Έχεις δίκιο φταίνε αυτοί που δεν ψάξανε για το κάτι παραπάνω… Όχι μόνο στη μόρφωση αλλά γενικά, στις τέχνες ας πούμε … Ακούμε σκουπίδια, βλέπουμε ταινίες πανομοιότυπες… Ότι μας σερβίρουν… (Μιλώντας στον πληθυντικό εννοώ τον Ελληνικό λαό)

  47. 15/12/2007 3:33 πμ

    Αξιοσημείωτο γεγονός ότι σε ορισμένες άλλες χώρες απλούστατα δεν υπάρχουν «βαλβίδες εκτόνωσης» σε στυλ Λαζόπουλου.

    Στην Αγγλία ήμουν τελευταία φορά το 2004, Νοέμβριο, είδα σχεδόν όλες τις εκπομπές, αλλά τίποτε ούτε καν αμυδρά παρόμοιο.
    Δεν λέω ότι η Αγγλία ειναι παράδεισος, έχει κι αυτή τα προβληματάκια της, αλλά τέτοιο χάλι όπως η Ελλάδα με ΤΙΠΟΤΕ δεν έχει.

    Στην Ελλάδα όμως είμαστε προχωρημένοι. Κάποιος μπλόγκερ που είναι μονίμως ψηλά στη λίστα των δημοφιλέστερων άρχισε να επιδίδεται σε γελοιοποιήσεις βιογραφικών, συγκεκριμμένα του δικού μου.

    Το να καταδικάζουμε τους Λαζόπουλους είναι ΕΥΚΟΛΟ, το να καταδικάσουμε τους ΔΙΑΔΟΧΟΥΣ τους που διασύρουν επαγγελματικά απλούς πολίτες, όμως, στη μπλογκόσφαιρα έχει ΗΔΗ καταντήσει ανέφικτο. Μπλοκαρισμένοι ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ μου φαίνεται είναι οι κάτοικοι αυτού του διαδραστικού χώρου, διότι από τους πολλούς καυγάδες έχουν μάθει ΜΟΝΟ ένα πράγμα, το να κάνουν την πάπια όταν τα δικαιώματα των διπλανών τους ποδοπατιώνται.

    ΕΤΟΙΜΟ πιάτο είμαστε για τον επόμενο λαΪκιστή που θάναι 100 φορές χειρότερος από το Λαζόπουλο. Και ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ δεν θα βγάλουμε.

    Πάντως, εγώ ΟΠΟΥ βλέπω τέτοια φαινόμενα, σόρυ, ήδη παρεμβαίνω.

  48. 15/12/2007 3:40 πμ

    Υ.Γ.
    1) Ο σημερινός λαΪκισμός είναι σχετικά άκακος. Εκτονώνει τους πολλούς, γελοιοποιώντας τις εξουσίες των λίγων.
    2) Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ λαϊκισμός, θα είναι απείρως πιο φονικός. Θα εκτονώνει τους πολλούς, γελοιποιώντας τους ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ.

    Και στη μπλογκόσφαιρα της Βρωμοχώρας που ζούμε, είναι ΗΔΗ εδώ.

    Γι’ αυτό το λόγο, επειδή ΣΥΧΑΘΗΚΑ αυτή την κατάσταση, ΔΕΝ ξαναγράφω στο κύριο μπλογκ μου ελληνόφωνο ποστ. ΟΛΑ ΑΓΓΛΙΚΑ.

  49. 15/12/2007 7:07 πμ

    Κάνω copy/paste μια παράγραφο από το κείμενό σου και αλλάζω καμιά δεκαριά λέξεις (με κεφαλαία):

    Τι είναι ΤΑ περίφημα BLOG; Βιντεάκια β’ διαλογής, που τα αλιεύουν οι BLOGGERS από το youtube. Ανεκδοτάκια, σόκιν και πιπεράτα, που κυκλοφορούν από mail σε mail και που σίγουρα όλοι μας έχουμε κάποιο κολλητό ο οποίος τα διηγείται καλύτερα από τον ΟΠΟΙΟ BLOGGER. Αποσπάσματα από τα έργα και τις ημέρες όλων αυτών των γραφικών ανθρώπων που δραπέτευσαν από τις trash εκπομπές, και με την δικιά τους συμβολή, έχουν κατακλύσει πια όλες τις ζώνες ΤΗΣ ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑΣ. Κι ανάμεσά τους, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, ολίγος καταγγελτικός και ισοπεδωτικός λόγος για τους κακούς πολιτικούς και το κακό σύστημα που ταλαιπωρεί τον καλό λαό. Έτσι, ίσα ίσα για να εκτονώνεται η αγανάκτηση και η οργή των πολιτών που παρακολουθούν την ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑ. Οι οποίοι, αφού ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ, ΓΡΑΨΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ, πηγαίνουν ξαλαφρωμένοι για ύπνο. ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

    Για να μη νομίζετε (νομίζουμε) ότι κάνετε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνει ο Λαζόπουλος. Ο οποίος μάλλον το κάνει καλύτερα.

    Χαιρετίσματα (στην εξουσία)

  50. 15/12/2007 10:18 πμ

    Φοβάμαι ότι ο αποπάνω δεν έχει εντελώς άδικο. Έχω παρατηρήσει, κυρίως στο δικό μου αλλά και σε άλλα μπλογκς ότι όποτε ανεβαίνει ένα πιο ‘δύσκολο’ ποστ μειώνεται ο αριθμός σχολίων και επισκέψεων (ερημιά με μια λέξη), ενώ στα εύκολα χαρές και πανηγύρια. Φοβάμαι ότι οι ίδιοι άνθρωποι που βλέπουν Λαζόπουλο κάθε Τρίτη ανοίγουν – αρκετοί από αυτούς – την Τετάρτη ένα μπλογκ για να τον κράξουν μέχρι την επόμενη Τρίτη. Γενικά αυτό που ήθελα να πω είναι ότι δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που έχουν μπλογκς στην Ελλάδα (περίπου 25.000 νομίζω) το επίπεδο είναι χαμηλό, και λυπάμαι αν γίνομαι δυσάρεστος.

  51. 15/12/2007 11:22 πμ

    «Το Τσαντίρι λέει αλήθειες. Η σάτιρα δεν μπορεί να μην κάνει την τομή. Οταν πιάσεις το στυλό, η σάτιρα πρέπει να ενοχλήσει. Η σάτιρα με την ενόχληση είναι δεμένη. Αλλιώς δεν είχε δύναμη. Ο Αριστοφάνης ενοχλεί εδώ και 2.500 χρόνια. Αν δεν ενοχλούσε, δεν θα τον είχε μάθει κανείς. Εξορίστηκε ο Αριστοφάνης 11 χρόνια στην Αίγινα. Και εγώ μέσα μου έχω πει, τα παρατάω. Ανά πάσα στιγμή μπορώ να ξεκινήσω από το μηδέν και να κάνω άσχετα πράγματα. Εχω δουλέψει πολύ στη ζωή μου, δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν μ’ενδιαφέρει να κάνω σάτιρα, να χαϊδεύω και να κάνω νερόβραστα πράγματα. Και νομίζω ότι έχουν απογυμνωθεί πια όλα τα τσόκαρα αυτής της χώρας. Τα οποία με μέσο και γλείψιμο σέρνονται στα κανάλια. Επειδή παίρνουν μια ώρα εκπομπής, υπάρχουν. Έχω να τους απαντήσω ότι εδώ και 25 χρόνια το κοινό πληρώνει εισητήριο για να με δει. Ας πάνε κι αυτοί. Έτσι μετριέται το πραγματικό. Δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη. Σωστά τα λέω τηλεκαημένα. Στη ζωή μου έχω μια εικόνα από την Οδύσσεια. Δένομαι μόνος μου τα χέρια στο κατάρτι και δεν ακούω τις Σειρήνες. Βγαίνω εκεί που θέλω εγώ. Ξέρω που πηγαίνω από 6 χρονών παιδί. Κανείς δεν θα μου αλλάξει γνώμη».
    Λακης Λαζοπουλος σε συνεντευξη του

    Εγω πιστευω πως ο,τι και να πει κανεις γι’ αυτον, ειναι πανεξυπνος.Απο τους πιο εξυπνους ανθρωπους που υπαρχουν.Και ξερει καλα τι κανει.Και στην προκειμενη περιπτωση ξερει οτι κανει τηλεοραση.Μην τον κρινετε αυστηρα.Σατιρα κανει.Σατιριζει την πολιτικη και τηλεοπτικη πραγματικοτητα.Η εκπομπη του λεγεται αλ τσαντιρι news, δηλ. ασχολειται με την επικαιροτητα που αφορα το συνολο του κοσμου.Μπορειτε να φανταστειτε καποιον να το κανει καλυτερα;

  52. 15/12/2007 11:41 πμ

    Καλημερίζω συγχαίροντας τον/την «ktkouk» που συνόψισε την κατάσταση ακόμη καλύτερα! Περί αυτού πρόκειται, δυστυχώς.

    @ktkouk,
    Τα είπες καλύτερα και με λιγότερα λόγια! Μπράβο! (μια καλή κουβέντα σε μια χώρα που οι πιο πολλοί κατηγορούν άλλους, μετράει -χεχε)

    Παρεμπιπτόντως, η… συνήθεια που έχω να βάζω κεφαλαία σε ορισμένες με κάνει να γελάω, ώρες-ώρες. Προέρχεται από την εποχή (1990-) που… δεν υπήρχε τρόπος να γράφεις bold και italics σε απλό κείμενο, αλλά τα γράφαμε με κεφαλαία κι υπήρχε ένα utility που μετέτρεπε αυτομάτως τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ σε italics ή bold. 🙂

    Θα προσθέσω μόνο κάτι σύντομο γιατί… ζαλίσαμε και τον Allu Fun Marx.
    Allu, η ζωή δεν είναι… αλλού. Είναι ΚΑΙ εδώ, επομένως ΚΑΙ η κριτική πρέπει να είναι εδώ, του μέσου που χρησιμοποιούμε ΕΔΩ.

  53. 15/12/2007 11:49 πμ

    Υπάρχουν δύο άξονες πιθανής κριτικής κατά του Λαζόπουλου. Κριτική περιεχομένου (που ΙΣΩΣ έπεσε σε ποιότητα) και κριτική επιπτώσεων στον εφησυχασμό της κοινωνίας.

    Οσον αφορά το δεύτερο, ο ktkouk απέδειξε ότι και η μπλογκόσφαιρα μπορεί να είναι ίδια και χειρότερα (κι εγώ πρόσθεσα κάτι άλλα πιο εφιαλτικά, του μέλλοντος και των σπάνιων φαινομένων σήμερα).

    Οσον αφορά το περιεχόμενο, τώρα, νομίζω ότι έχει δίκιο ο AFM να δυσανασχετεί, αλλά και ο «anisixos» καλά έκανε και υπενθύμισε τα αυτονόητα (ΥΠΕΡ Λαζόπουλου).

    Φεύγω κι εύχομαι καλή συνέχεια.

  54. 15/12/2007 3:37 μμ

    εγώ πάλι τον βρίσκω πολύ βαρετό. σαν μπαγιάτικο χάρι κλυν.
    αλλά γελάω και όταν ακούω αναστεναγμούς για όσους λένε γραφουν «βαριά» κείμενα που «καταδικάζονται» να μην παίρνουν comments, επειδή δεν είναι αρκετά «ελαφριά»
    ξεκαβαλάτε παιδιά

  55. 15/12/2007 8:14 μμ

    Και πριν διαβάσω το κείμενο αναφώνησα: «Λακισμός… κοίτα να δεις που φτιάξαμε καινούργια ορολογία» :-Ρ Και ο Λακισμός είναι κίνημα όσο κίνημα μπορεί να θεωρηθεί και ο Blogισμός. 😀 Καλό σ/κ!

  56. yankos permalink
    15/12/2007 10:27 μμ

    Φοράει τα πράσινα παπούτσια του φοιτητή.
    Τραγουδάει τους στίχους του ευαίσθητου φυλακισμένου.
    Είναι από χωριό και το διαλαλεί. Εχει μάνα και μιλά μαζί της.
    Εχει φίλους καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν.
    Χοροπηδάει όπως εγώ στα είκοσι μου.
    Η εμμονή του με τις κλανιές και τους μακάκες μ’έναν περίεργο αποενοχοποιητικό τρόπο βγάζει γέλιο.
    Πιάνει πολλές φορές την επικαιρότητα μ’ έναν αιφνιδιαστικά ευφυή τρόπο.
    Οι θεατές στις 11:00, μετά την εκπομπή, σίγουρα δεν βγαίνουν για διαδήλωση. Εχουν όμως γελάσει. Εχουν ακούσει έναν ευφυή σχολιασμό της επικαιρότητας. Εχουν ξεφύγει από την τόσο καταπιεστική σοβαροφάνεια της τηλεόρασης.
    Δεν κάνει την επανάσταση. Με Γιώτα 5 απολύθηκε από το στρατό, όχι ως αντιρρησίας. Λεφτά βγάζει, κάνοντας τη δουλειά που ξέρει.
    Θα προτιμούσα όμως το τσαντίρι news από όλα τα δελτία ειδήσεων και πολιτικού σχολιασμού.
    Μακάρι να είχαμε περισσότερους Λαζόπουλους, Μητσικώστες, ΑΜΑΝ, … Οποιος θέλει την καθαρή επανάσταση μπορεί απλά να τους προσπεράσει.
    Το γέλιο είναι είδος εν ανεπαρκεία. Το ίδιο και η ευαισθησία. Επανάσταση όμως χωρίς αυτά τα δύο συστατικά είναι ύποπτα επικίνδυνη.

  57. 15/12/2007 11:10 μμ

    @Ktkouk/Omadeon/yo!reeka’s / Γεράσιμε:
    Μια και κάνετε αναφορές στον ρόλο των blog, απλά να αναφέρω την γνώμη μου, όπως την έχω γράψει στα σχόλια ενός ποστ του Οκτωβρίου («κουβαδάκια«):
    Τέλος, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι τα blog δεν πρέπει να τα βλέπουμε πιο σοβαρά απ΄όσο τους αξίζει.
    Τα blog δεν είναι επανάσταση και οι blogger δεν αποτελούν κίνημα. Ένα χόμπι είναι, που εκτός από ευχαρίστηση σ΄αυτόν που γράφει, κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να είναι και γενικότερα χρήσιμο για την διάδοση κάποιας πληροφορίας, είδησης, κοινωνικού μηνύματος ή ιδέας.
    Αλλά μέχρι εκεί. Η επανάσταση, δεν θα γίνει στα blog .

  58. 15/12/2007 11:22 μμ

    @ Yannis: δεν φανταζόμουν ότι θα το έλεγα ποτέ αυτό, αλλά είμαι υποχρεωμένος να το πω τώρα…
    Που και που, ο ακατανόμαστος γράφει και κάτι σωστό…
    🙂

    @ Klik: Το public σας μετέτρεψε σε ασυλλόγιστους σπάμερ… Κρίμα

    @ Μαρία : είμαστε και λεξιπλάστες, άμα λάχει
    :p

    @ Yanko: Για μένα δεν σημαίνει τίποτε το ότι φοράει τα πράσινα παπούτσια του φοιτητή…Αν εγώ φορέσω το αμπέχωνο και τα φυσεκλίκια του Βελουχιώτη και λέω ανέκδοτα με κλανιές, θα γίνουν τα ανέκδοτά μου επαναστατικά;
    Αυτό που λέω εγώ είναι ότι ο Λ. Λ έχει ταλέντο, το έχει δείξει σε άλλες δουλειές του… Το Αλ Τσαντίρι όμως είναι η επιτομή του λαϊκισμού.

  59. 16/12/2007 3:20 πμ

    Ο Λαζόπουλος και η Κανέλλη έχουν καταλήξει να είναι η τηλεοπτική φωνή του ΚΚΕ. Αυτό από μόνο του κάτι λέει….

    Κάθε εποχή έχει τον Θεοδωράκη που της αξίζει.

  60. 16/12/2007 11:46 πμ

    μου είναι αδύνατον να σχολιάσω αυτά τα συμβάντα. Πολλές φορές αναρωτιέμαι , εκείνο το βαρέλι τελικά δεν εχει πάτο; Τόσα χρονια, τόσες δεκαετίες τον ψάχνουμε μετα μανίας . Πώς και δεν τον εχουμε βρει ακόμη ;
    Ο λαϊκισμός είναι είδος διαδεδομένο στον κόσμο. Ακόμη και ιρανός προεδρος και ο Τσαβες λαϊκισμό ασκούν με τον τρόπο τους. Αλλά αλλο λαϊκισμος και άλλο ύβρις. Η σάτυρα υπήρξε κάτι εξαιρετικό από αρχαιοτάτων χρόνων. Τωρα κρυβομαστε πισω από αυτή τη λέξη για να ξεφτυλίζουμε ακομη περισσότερο πολίτες ήδη απαξιωμένους. Κριμα, πολυ κριμα για μας ολους.

  61. 16/12/2007 12:29 μμ

    Από σοβαρόφάνεια πήξαμε για πολλά χρόνια.Αν ο Λακισμός ή λαϊκισμός μπορεί να ξεσκαλίσει ορισμένες κοιμισμένες συνειδήσεις καλώς υπάρχει λοιπόν.Άλλωστε μέχρι τώρα κανένας ούτε καν εντόπιζε τα προβλήματα,καλώς λοιπόν που έφτασαν κάποιοι να τα εντοπίζουν έστω και χωρις να δίνουν λύσεις.
    Δεν θα σχολιάσω την καλλιτεχνική αξία της εκπομπής γιατί δεν με ενδιαφέρει προσωπικά,όπως δεν με ενδιαφέρει σχεδόν καμία εκπομπη της τηλεόρασης.

  62. 16/12/2007 1:44 μμ

    θα συμφωνήσω με τον Αλλου οτι τα μπλογκ δεν ειναι κάτι εξαιρετικό.Ενα χομπι ειναι, για να μην πω μια μοδα που θα βρει τους ρυθμούς της σύντομα. Εμείς ολοι εχουμε την τάση να το παρατραβάμε το σχοινί και να χάνουμε με απίστευτη ευκολια το μέτρο, …..τρανή απόδειξη ότι δεν είμαστε γνησιοι απόγονοι των αρχαιων ελληνων, αλλά μπασταρδεμένοι. ( Συγγνώμη γι αυτό, αλλά έτσι το εκλαμβάνω )
    χαιρετώ
    ΥΓ. προτεινω παντως να κλεισουμε τις τηλεοράσεις και να ανοιξουμε κανα ραδιοφωνο, κανα βιβλίο, να παμε κάπου να ανταλλάξουμε εποικοδομητικες απόψεις με φίλους γκαρδιακούς. Τί το θέλουμε αυτό το χαζοκούτι από τη στιγμή που αναδιατάσσει λακισμούς και άλλα συναφή ;

  63. Pantelis permalink
    16/12/2007 2:59 μμ

    Ρε παιδιά πρέπει να κρίνουμε το κάθε τι ανάλογα με τις εποχές… Και τα πράγματα δεν είναι μαύρα ή άσπρα… Είναι και γκρι… Σίγουρα ο Λαζόπουλος δεν είναι ο στρατευμένος καλιτέχνης του κινήματος, ούτε αυτός που περιμένεις ότι θα μπει μπροστά και θα συγκρουστεί με το σύστημα. Είναι ένας άνθρωπος που κινείται στις παρυφές του συστήματος και όπου τον παίρνει του κάνει μια ελαφριά κριτική.

    Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε κάποια πράγματα.
    1ον ότι καλώς ή κακώς μετά την ελληνοφρένεια είναι η πιο προοδευτική εκπομπή που ακούγεται στην ελληνική τηλεόραση.
    2ον ότι βοηθάει στο να σπάνε κάποιες προκαταλήψεις και ότι προσέφερε ως ένα βαθμό υπηρεσίες στο κίνημα των φοιτητών και των μαθητών πέρνοντας το μέρος τους όταν όλα τα ΜΜΕ τους λοιδορούσαν.
    3ον αναδυκνείει το ότι ΝΔ=ΠΑΣΟΚ=υπηρέτες του συστήματος αρκετά ξεκάθαρα.

    Από κει και πέρα όμως πρέπει να καταλάβουμε πως το ότι αυτά που λέει βρίσκουν έδαφος και πατάνε λόγω του γενικότερου κλίματος δυσφορίας και αναβρασμού που υπάρχει τον τελευταίο καιρό, αποτέλεσμα ζυμώσεων χρόνων… Πριν 3-4 χρόνια δεν θα είχαν την ίδια αποδοχή αυτά που λέει και μάλλον δεν θα τολμούσε και ο ίδιος να κάνει αντίστοιχη εκπομπή… Το ζήτημα είναι ότι και αυτός θα αμφιταλαντεύεται και το που θα καταλήξει θα εξαρτηθεί και από την πορεία ανάπτυξης του κινήματος.

  64. 16/12/2007 4:25 μμ

    Τον παρακολουθούσα φανατικά μέχρι που κατάλαβα ότι πρόκειται για μια εκπομπή που δεν διαφέρει και πολύ από τα μεσημεριάτικα
    χάλια της τηλεόρασης. Ο Λάκης λειτουργεί σαν την βαλβίδα αποσυμπίεσης της χύτρας ταχύτητας που είναι η κοινωνία μας.

    Εκεί που πάει να σκάσει και επιτέλους να δούμε κάποια ουσιαστική αλλαγή/ανατροπή σε αυτόν τον τόπο έρχεται η βαλβίδα αποσυμπίεσης (δλδ ο Λάκης μαζί με άλλους αποχαυνωτικούς τύπους της Ελληνικής tv) να φέρει τα πράγματα σε μια ισοροπία.

    Συνειδητοποίησα πια ότι ο Λάκης ενδιαφέρεται περισσότερο για τα «νούμερα» της AGB, ερεθίζεται όταν τον αποκαλούν κίνημα και πλουτίζει πουλώντας «επανάσταση».

    Πόσο γελάω (με τον εαυτό μου και με όλους τους άλλους) όταν καλεί τον κόσμο να σηκωθεί από τον καναπέ του. Μάλλον ομοιοπαθητική πουλάει σαν τον φίλο του τον άλλο κοπρολόγο της ελληνικής tv. Και όλοι εμείς, τα «τσουτσέκια» του χειροκροτάμε μετά μανίας για το «φαινόμενο» Λάκης.

    Λυπάμαι που έφτασε σε αυτό το χαμηλότατο επίπεδο ο Λάκης. Ίσως θα ήταν καλύτερα να σταματήσει την εκπομπή αυτή τώρα, ώστε να καταφέρει να μείνει στην ιστορία σαν κάτι το πρωτοποριακό και να αρχίσει κάτι καινούργιο.

    Αν συνεχίσει προβλέπω να χάνει και τ’ αυγά και τα πασχάλια και να αναρωτιέται αν τελικά σηκώθηκαν οι ΜΑΚΑΚΕΣ από τον καναπέ τους!

  65. 16/12/2007 5:35 μμ

    Ποτέ δεν μπόρεσα ν αντέξω την «ποιότητα» του Αλ Τσαντίρι και γι αυτό δεν το έβλεπα. Φέτος -λένε- πως έπιασε μεγάλη τηλεθέαση και έγινε ποιοτικότερο. Μετά από παρότρυνση φίλων, το είδα και διαπίστωσα πως όσα λες παραπάνω πολύ λίγα είναι.
    Δυστυχώς το σύστημα ανακάλυψε τις βαλβίδες διαφυγής του λαϊκού «ατμού» χτυπώντας κατευθείαν στο υπογάστριο.
    Προχθές ανήμπορος στο κρεβάτι του νοσοκομείου αναγκάστηκα να υποστώ την εκπομπή με τους «Φούστηδες» γιατί ο διπλανός που νοίκιαζε την τηλεόραση ήταν φαν του Λακ Λαζ. Τι να πω; Αν αντίπαλο δέος στη χυδαιότητα του Καρβέλα είναι ο Αλ Τσαντίρι, τότε καλά μας κάνουν όσοι μας τα κάνουν.
    ΥΓ: Θεωρώ υπερβολικό και εμπαθές το σχόλιο του Νεφελίκα πως ο Λαζ είναι η τηλεοπτική φωνή του ΚΚΕ (ας καταπιούμε αυτό με την Κανέλη). Από πού προκύπτει ταυτότητα απόψεων του ΚΚΕ με τις χτδαιότητες για τη Σαρρή, τον Καρβέλα, τη Ρούλα κι όλους τους περίεργους που «στηλιτεύει» ο Λαζόπουλος; Ήμαρτον ρε παιδιά. Να λέμε και καμιά μακακία αλλά να τη στηρίζουμε κιόλας.

  66. 16/12/2007 6:31 μμ

    @Αμετανόητε
    αν σου πω ότι έχεις ΚΑΙ εσύ δίκιο ΚΑΙ κάποιοι άλλοι (που λένε αντίθετα πράματα) θα… κατανοήσεις τη σύνθεση που λύνει τη θέση-αντίθεση; 🙂
    Αν σου πω ότι τις λίγες μόνο φορές που είδα το Λακ.Λαζ ένιωσα τις μισές περίπου όπως εσύ και τις μισές γελούσα σαν χάχας μακάκας και ΔΕΝ είχα ούτε ενοχές γιατί ήταν συγκεκριμμένα αστεία που το προκάλεσαν, θα με πιστέψεις;
    Αν σου πω ότι -τέλος- χάρισα την τηλεόρασή μου την ίδια σε φτωχή οικογένεια… Παλαιοημερολογητών πριν 3 χρόνια για να βλέπουν μανιωδώς… Λιακόπουλο, θα με πιστέψεις;

    ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ. Μαζί σου είμαι, και έμως, όλα όσα είπα είναι αληθινά 100%
    🙂

  67. 16/12/2007 6:32 μμ

    έμως->όμως

  68. 16/12/2007 7:06 μμ

    Κάθε εποχή έχει το γελωτοποιό της. Κι είναι πολλές φορές αυτός που καθορίζει το υψος και το βάθος του λαικισμού των αρχόντων τους οποίους τάχα σατιρίζει ή καταγγέλει… Ο Λακισμός, ναι, είναι γεγονός αλλα όπως ο αυριανισμός έχει κι αυτός ημερομηνία λήξης…
    Καλό βράδυ!

  69. 16/12/2007 9:49 μμ

    Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν υπήρχε «κίνδυνος» επανάστασης και πριν την εκπομπή του Λαζόπουλου…

  70. Myshkin vs Raskolnikov permalink
    16/12/2007 10:13 μμ

    ΑΦΜ προσυπογράφω.

  71. 16/12/2007 11:03 μμ

    @ omadeon: Γιατί να μη σε πιστέψω; Είναι άλλο πράγμα να γελάει κανείς με τον Λαζ κι άλλο να τον θεωρεί προοδευτική τηλεπαρέμβαση.
    Κατανοώ πλήρως και τις δυο σου αντιδράσεις. Το Αλ Τσαντίρι δεν είναι η μόνη εκπομπή που γελάει ο κόσμος με μακακίες. Όμως, στο πνεύμα του ποστ του ΑΦΜ νομίζω πως συμφωνούμε κι οι 2 μας.
    ΥΓ: Λιακόπουλο; Είσαι φοβερός ρε μπαγάσα!

  72. 17/12/2007 12:06 πμ

    πολύ κύμα κατά Λαζόπουλου…αλήθεια, γιατί όλο αυτό μετά την κόντρα με το Καρβέλα?

  73. 17/12/2007 12:09 πμ

    Ο Γιωργος εγραψε με αυτό που ειπε, αν και δεν θελω να θυμάμαι ότι ζησαμε και τον αυριανισμό.
    Με είχε αγριέψει ο Κουρής και τα παιγνιδάκια του. Με αγριεύει εξίσου και ο Λαζό παρ ότι αποφευγω συστηματικά να συναντιέμαι τηλεοπτικά μαζί του.

  74. 17/12/2007 12:27 πμ

    Καταρχήν λαϊκιστές είμαστε όλοι ανεξαιρέτως. Όλοι μιλάμε γιά το λαό και την προστασία των δικαίων του, υπονοώντας όμως στην ουσία την προστασία του εαυτού μας. Γιατί ο σημερινός νεοέλληνας πέρα από τη μύτη του δε μπορεί να δεί παραπέρα. Έτσι είναι η εποχή μας. Εκ των πραγμάτων λοιπόν το προσωπικό συμφέρον είναι ισχυρότερο του συλλογικού. Άρα το να συζητάμε γιά το τι είναι ο Λ.Λαζόπουλος είναι κάτι παραπάνω από αστείο. Ο άνθρωπος κάνει τη δουλειά του μέσω της τηλεοπτικής του εκπομπής σατυρίζοντας – επιτυχημένα ή αποτυχημένα – τη νεοελληνική πραγματικότητα όπως αυτός την αντιλαμβάνεται. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Καμία επανάσταση δε θα φέρει και καμία αλλαγή. Όπως καμία επανάσταση δεν έφερε ο Αυριανισμός.

    Αν είναι κάποιοι να προσδοκούν (ακόμη) την πολυπόθητη κοινωνική επανάσταση από το Αλ-Τσαντίρι, τον Τριανταφυλόπουλο ή τις μαζικές διαδηλώσεις, μάλλον έχουν χάσει το τρένο τη γραμμής…

  75. 17/12/2007 4:47 πμ

    Επειδή κάποιοι φίλοι παραπονέθηκαν ότι το σχόλιό μου ήταν πάρα πολύ μεγάλο (και …μόλις είχα αρχίσει να λέω όλα εκείνα που ήθελα να πω) και επειδή θέλω να θίξω ακόμη βαθύτερα το θέμα, σας καλώ να διαβάσετε στο blog μου το ακόλουθο κείμενο: «Η Δικτατορία της Ηλιθιότητας στα ΜΜΕ. Κατάντια ή …ένδειξη μιας σημαντικής αλλαγής;»
    http://noetic-on.blogspot.com/2007/12/blog-post.html

    @Omadeon: Γεια σου Γιώργο!
    @ yannis : Φίλε μου, δεν είμαι υπέρ της Λακωνικότητας, λάθος κατάλαβες. Κάθε άλλο. Απλώς, στην εποχή που ζούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε και με αυτόν τον «κανόνα» πλέον, αν θέλουμε να μας διαβάζει το πλήθος και όχι μόνο οι διανοούμενοι ή οι συνάδελφοι συγγραφείς…

  76. 17/12/2007 9:53 πμ

    Υπάρχει και η άποψη που λέει ότι ο Λαζόπουλος είναι ο μόνος που κάνει αντιπολίτευση στην Ελλάδα! Τελικά όντως ζούμε στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας και των φαιδρών πολιτών.

  77. 17/12/2007 11:00 πμ

    Α μια και το είπε κάποιος παραπάνω, ότι ο λαζόπουλος είναι η φωνή του ΚΚΕ..Πράμα που λένε και κάποιοι φίλοι μου…Εγώ γιατί δεν βλέπω κάτι τέτοιο;! Μαρξ , πρακτικές λύσεις δεν περιμένω ούτε εγω από έναν καλλιτέχνη αλλά έχω απαίτηση από ανθρώπους που δήθεν οργίζονται, να δείχνουν με τον τρόπο τους τη διέξοδο…Και ο ΛΑΚ ΛΑΖ δεν το κάνει, και δεν τον βλέπω, τα χάλια που όλοι μας περνάμε μπορώ και γω να τα περιγράψω! Ούτε Μήτσοι μου άρεσαν, εγώ είμαι φαν του παλιού καλού Μητσιχώστα…

  78. 17/12/2007 12:13 μμ

    Καλά, τελικά ο Λαζόπουλος συζητείται παντού και παντοιοτρόπως..
    AFM διαφωνώ κάθετα με τον τρόπο που προσεγγίζεις το ζήτημα. Με την αισθητική πλευρά του θέματος που θίγεις δηλαδή. Επίσης διαφωνώ και με την πολιτική: σαφώς κι ο ΛΛ την εξουσία έχει στο στόχαστρο. Και δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα με την κα Ρούλα και τους άλλους αδύναμους που «σατιρίζει». Γιατί δεν σατιρίζει αυτούς.
    Κατά τα άλλα, σωστό το ότι ο ΛΛ δεν είναι η φωνή του ΚΚΕ – αλλά το καλύτερο που έχει το ΚΚΕ να κάνει είναι να αναδείξει ένα Λαζόπουλο που να λέει με την ίδια επιτυχία τη γραμμή του.
    Έγραψα ένα κειμενάκι σχετικό πριν κανά δυο βδομάδες ρίξε αν θες μια ματιά (να μη λέω τα ίδια δηλαδή):http://regimientocinqo.wordpress.com/2007/12/02

  79. 17/12/2007 12:29 μμ

    Την άποψη ότι ο Λακ.Λαζ είναι η φωνή του ΚΚΕ στην τηλεόραση τη θεωρώ αστεία…
    ——————————————
    @regimientocinqo : διάβασα το ποστ σου.
    Ενδιαφέρουσα η άποψη σου, αν και διαφωνεί πλήρως με την δική μου.
    Δεν είναι κακό το να υπάρχουν στα blog αντίθετες γνώμες, που οδηγούν σε ήπιο , σοβαρό και ζωντανό διάλογο

  80. Τυπάκι permalink
    17/12/2007 5:44 μμ

    Χαίρετε παίδες.

    Είναι προφανές ότι ο Λαζόπουλας είναι ελάχιστα δημοφιλής στους αναγνώστες του συγκεκριμένου μπλογκ, καθώς και ότι ο ΑΦΜ είναι ένας συγγραφέας με… σκιλς (τόσα views και σχόλια μόνο αυτό μπορούν να σημαίνουν). Ωραίο αρθράκι φίλε, αν και διαφωνούμε σε κάτι.

    Θεωρώ ότι είσαι κατά τι ισοπεδωτικός. Εξηγούμαι: ο Λάκης είναι αληθές ότι έχει πλέον χοντρογιομίσει την εκπομπή με αστεία βιντεάκια και ανέκδοτα τα οποίο αρκετοί ίσως και να τα λένε καλύτερα. Αφιερώνει όντως χρόνο στη Ρούλα και σε άλλες φτηνές πηγές γέλιου και, σαν να μην έφτανε αυτό, φιλοξενείται πλέον έμμεσα και σε αρκετές από τις κουτσομπολίστικες εκπομπές τις οποίες κοροϊδεύει.

    Είναι ωστόσο ο μόνος, με εκπομπή υψηλής (υψηλότατης για την ακρίβεια) θεαματικότητας ο οποίος θα αναφερθεί σε σοβαρά ζητήματα, θα κάνει κοινωνικά σχόλια, και το κυριότερο, θα πει πράγματα που οι άλλοι απλά δεν λένε: έτσι θα την πει στον φύρερ Γεωργιάδη όταν αυτός εκθειάζει το υποτιθέμενο ΟΧΙ του λατρεμένου του Μεταξά, ή θα πει το νέο δίσκο του Καρβέλα «κουράδα», πράγμα με το οποίο όλοι φαντάζομαι συμφωνείτε αλλά κανείς δεν έχει το μέσο να το πει παντού.

    Για εμένα, για αυτό και μόνο αξίζει. Το κατα πόσο αξίξει είναι προσωπικό θέμα του καθενός, αλλά είναι σίγουρα προτιμότερο από μια εκπομπή υψηλής θεαματικότητας η οποία δεν αναφέρεται καν στη ζαρντινιέρα, στους κοινοβουλευτικούς μας νεοναζί και στην κυβερνητική πολιτική.

    Μήπως, λέω μήπως, τα αστεία βίντεο και η Ρούλα είναι ένα όχημα για να περάσει στα κλεφτά απόψεις οι οποίες ειδάλλως δεν θα ακουγόντουσαν σε τόσο κόσμο;

    Κανείς μας δεν ξέρει με σιγουριά, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να είναι εξίσου πιθανό με τα όσα ισχυρίζεσαι τόσο εσύ όσο και οι αγαπητοί αναγνώστες για τον Λαζόπουλο.

    Αποκλείεται;

  81. 17/12/2007 6:44 μμ

    Δεν είσαι και πολύ μακριά με «μπάνερ» τον Ολυμπιακό

    Λαϊκιστές είναι:

    – Όσοι επιδιώκουν να κολακεύουν το λαό αντί να αποβλέπουν στην πνευματική του ανύψωση.

    – οι πολιτικοί απατεωνίσκοι, που προσαρμόζουν τις απόψεις τους ανάλογα στο τι μπορεί να τους φέρει ψήφους η για να αρέσουν στο ακροατήριο.

    – όσοι διαμορφώνουν πελατειακές σχέσεις από το φόβο της μη επανεκλογής τους.

    – «όσοι απλουστεύουν τα προβλήματα, αφυπνίζουν ένστικτα και πυροδοτούν πάθη»

    – όσοι διαπνέονται από πολιτικό φανατισμό

    – όσοι με τη δράση τους και τις επιδιώξεις τους απαξιώνουν την πολιτική και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

  82. Ρήγας permalink
    18/12/2007 2:53 μμ

    Όταν ο Λαζόπουλος καλούσε την Κανέλλη, υπερασπιζόταν τον Ριζοσπάστη, τα έχωνε στην Δαμανάκη δεν ήταν λαικιστής????Τώρα έγινε??????

  83. coachp permalink
    18/12/2007 10:31 μμ

    μήπως όλοι εσείς ειστε emo???
    Διάβασα όλες τις απόψεις, μου πήρε 2,5 ώρες, και κουράστηκα αρκετά για να πώ την αλήθεια.
    Κουράστηκα να διαβάζω τις ίδιες απόψεις. Τι τα γράφετε κάποιοι για δεύτερη φορά αν δεν έχετε να πείτε κατι καινούριο ρεεε???
    Εγώ απλά θέλω να σας ενημερώσω για κάποια ανακρίβεια κάποιου. Ο Λαζόπουλος έκραξε την AGB ενώ ήταν πρώτος με 40%…

  84. 19/12/2007 1:18 μμ

    @ Zorba the Greek
    Λαϊκισμός δεν είναι αυτό που αναφέρεις.

    @ coachp
    Το ότι «έκραξε» την AGB ενώ ήταν πρώτος με 40% δεν σημαίνει τίποτα…πάλι πρώτο τον έδειχνε η AGB και μάλιστα με περισσότερα νούμερα για ευνόητους λόγους. Το σύστημα λειτουργεί με παράδοξους τρόπους.

    @ Ρήγας
    Δεν έχει καλέσει μόνο αυτούς. Από τα παράθυρα του έχει καλέσει κάθε καρυδιάς καρύδι εμμέσως. Μέχρι και πιθήκους…

    @ Τυπάκι
    Υπάρχουν κι άλλες εκπομπές που αναφέρονται σε σημαντικά θέματα της επικαιρότητας και του κοινωνικού μας ιστού. Το μόνο που χρειάζεσαι για να διακρίνεις την «αλήθεια» είναι κριτικό μυαλό και διάθεση για κοσκίνισμα. Οι μασημένες τροφές ποτέ δεν αποτέλεσαν το βασικό συστατικό επιβίωσης ενός οργανισμού.

  85. Στολτίδης Θ. permalink
    20/12/2007 5:44 μμ

    Τα πολιτικά αναβολικά είναι πολύ πιο ισχυρά απο τα βιολογικά. Δεν ανιχνεύονται εύκολα παρά μόνο απο πολύ υποψιασμένους. Σε αντίθεση με τον αθλητή που πρέπει να είναι ήδη μεγάλος και καλογυμνασμένος και τα αναβολικά του δίνουν την κρίσιμη ώθηση, τα πολιτικά μπορούν οι «καναλάρχες» να τα «χορηγήσουν» σε οποιονδήποτε και να τον κάνουν πρωταθλητή(πολιτικό, καλλιτέχνη, ακόμα και επιστήμονα). Φοβάμαι ότι το παιχνίδι είναι χαμενο και η όποια αντίδραση γίνεται για την τιμή των όπλων.

  86. 20/12/2007 11:58 μμ

    Το δικό μου συμπέρασμα πάντως είναι ότι ασχολούμαστε κάποιοι εδώ μέσα με τον Λαζόπουλο, ενώ αυτός είναι απλώς ο εκφραστής μιας κατάστασης, όχι η κατάσταση η ίδια.
    Αν δεν ήταν ο Λαζόπουλος, θα ήταν κάποιος άλλος, και θα έλεγε τα ίδια πράγματα.
    Πολύ απλά, έτσι έχει το πράγμα: το ρίξιμο του επιπέδου από την TV έχει ξεπεράσει τα όρια και έχει ενεργοποιήσει κάποιες «φυσικές» διανοητικές άμυνες. Αυτές για τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους είναι η ειρωνεία και η κοροϊδία, γιατί μόνο αυτές έχουν εκπαιδευτεί να έχουν.
    Αν είχαν και άλλες, όπως π.χ. κριτική ανάλυση, γνώσεις κοινωνιολογίας , γνώσεις περί πολιτικής και εμπορίου των Μέσων, ικανότητες πολύπλοκες έκφρασης όπως το γράψιμο (έστω και σε blog ή σε ένα φόρουμ) θα τις χρησιμοποιούσαν και αυτές.
    Αλλά έχουν μόνο τις πρώτες, οπότε αυτές χρησιμοποιούν. Οι πολλοί δεν ξέρουν να μπούνε στο Internet, πολύ λιγότερο ξέρουν να φτιάξουν blog, πολύ λιγότερο μπορούν να συντάξουν ένα κείμενο.
    Άρα, ο μόνος τους τρόπος είναι να εκφραστούν μέσω «αντιπροσώπου». Και αυτός είναι ο Λάκης, ο οποίος μεταδίδει στην ουσία τα μηνύματά τους.
    Αν είστε προσεκτικοί, πάντως, θα δείτε ότι μέσα στα διάφορα που λέει, πολλές φορές πετάει και υπονοούμενα που απευθύνονται στους άλλους, τους «ψαγμένους», εμάς.
    Αλλά, εμείς, έχουμε το μέσο να εκφραστούμε. Αυτή είναι η διαγορά μας. Και για να έχεις αυτό το μέσο, όλο και κάποια πιο εξειδικευμένη γνώση κατέχεις.
    Για αυτό και για εμάς, ο Λάκης φαίνεται «λαϊκός». Ο ίδιος ίσως δεν είναι λαϊκός, αλλά το Μέσο που χρησιμοποιεί και στο οποίο απευθύνεται, είναι. Μην ξεχνάτε την αθάνατη ατακα-hint του μέγιστου κοινωνιολόγου των Μέσων, MarshallMcLuhan: » Το μήνυμα είναι το Μέσο».
    Η Τηλεόραση είναι λαϊκό μέσο, άρα σε λαό απευθύνεται, άρα τους δικούς του κώδικες οφείλει να χρησιμοποιεί.
    Το δίκτυο είναι ένα πιο ανεβασμένο μέσο, απευθύνεται σε πιο ενημερωμένους ανθρώπους -ελπίζω- άρα και πιο ανεβασμένους κώδικες οφείλει να χρησιμοποιεί.
    Ο κώδικας που δουλεύει εδώ, δεν θα δούλευε και στην TV. Αυτό είναι το μυστικό. Άλλες οι αναγκαιότητες του «τηλεοπτικού¨ χρόνου, άλλες ενός κειμένου, που ο άλλος μπορεί να το μελετάει επί ώρες.
    Π.χ., κι εγώ αναγκάστηκα στην τηλεόραση, μια φορά που μιλούσα σε μια εκπομπή της Δρούζα, να γίνω λαϊκιστής. Αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Δεν είχα το χρόνο να αναπτύξω επιχειρήματα ή θέσεις. Ό,τι είχα να πω, έπρεπε να το πω με μια φράση. Διαβάσε εδώ για να καταλάβετε: http://noetic-on.blogspot.com/2007/10/blog-post_08.html
    Αν κάποιος με χαρακτήριζε ¨λαϊκιστή» μετά, δεκτό, αλλά νομίζω ότι θα έχανε το νόημα του πράγματος.
    Η τηλεόραση δεν είναι μέσο ενημέρωσης, κάνετε λάθος, μην περιμένετε από αυτήν να λειτουργεί έτσι. Η τηλεόραση είναι μέσο ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ…
    Αν σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό, θα καταλάβετε πολλά για τη λειτουργία της και …το χάλι της…

  87. 21/12/2007 7:52 πμ

    Πάντως εάν ισχύει ότι τον Ζαχόπουλο τον έσπρωξε στην απόπειρα αυτοκτονίας η απειλή δημόσιου διασυρμού από δημοσιογράφους… τότε τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σε οριακό σημείο….

    Πώς λέγαμε τον τίτλο της ταινίας για την Καταρίνα Μπλούμ; Τη θυμάστε η παλιότεροι;

    Μ-π

  88. 21/12/2007 8:02 πμ

    Luxus, γράφεις:

    «Π.χ., κι εγώ αναγκάστηκα στην τηλεόραση, μια φορά που μιλούσα σε μια εκπομπή της Δρούζα, να γίνω λαϊκιστής. Αλλά δεν γινόταν αλλιώς. »

    Μα και μόνο ότι πήγες σε τέτοια εκπομπή δεν σε κάνει συμμέτοχο στην αναπαραγωγή της αθλιότητας;

    Και ακόμα χειρότερα, στην εμπέδωση των ανάλογων κωδίκων…

    Ενώ εάν η κάθε Δρούζα δεν μπορούσε να στηρίξει ούτε και την ελάχιστη σοβαροφάνεια που επιδιώκει και ήταν υποχρεωμένη να αντλεί το ντεκόρ της από τους πίνοντες φραπελιά, η απομυθοποίηση -για να μην πω τη βαρύγδουπη λέξη κατάρρευση- του μοντέλου θα ήταν ευκολότερη.

    Αλλά πιθανότατα και αυτό που γράφω να είναι μια αυταπάτη. Μπορεί να ισχύει αυτό που έγραψε παραπάνω ο Θ. Στολτίδης:
    «Φοβάμαι ότι το παιχνίδι είναι χαμενο και η όποια αντίδραση γίνεται για την τιμή των όπλων.»

    Μ-π

  89. 21/12/2007 10:16 πμ

    @ Πόντος και Αριστερά

    Αφού ορθά τα σκέφτεσαι…δε θέλω απαισιοδοξία από σένα. 🙂

    Επειδή σε παιχνίδι που δεν συμμετέχω είναι αδύνατον να χάσω, αρνούμαι να παίξω όταν δε μ’ εκφράζουν οι κανόνες.
    Κι έτσι δεν βλέπω τηλεόραση. Βασικά δεν την ανοίγω παρά μόνο μία ώρα το Σάββατο και μία ώρα την Κυριακή (παρακολουθώ δύο ξένες σειρές).

    Στο παιδί αγοράζω κατασκευές, παραμύθια και κόμικ (γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον) και όχι dvd. Αυτό βέβαια απαιτεί χρόνο δικό μου
    1) για να διαβάζουμε τα παραμύθια και να παίζουμε με τα παιχνίδια και
    2) για περαιτέρω ουσιαστική επαφή που θα του δώσει τις βάσεις να υποστηρίξει την διαφορετικότητα του όταν μεγαλώνοντας βρεθεί εκτός του όχλου.

    Δεν προσπαθώ να αλλάξω τον κόσμο, μου αρκεί όταν μετριέμαι με τα δικά μου μέτρα να βγαίνω σωστή.

  90. 21/12/2007 10:21 πμ

    mamma γράφεις:

    «Κι έτσι δεν βλέπω τηλεόραση. Βασικά δεν την ανοίγω παρά μόνο μία ώρα το Σάββατο και μία ώρα την Κυριακή (παρακολουθώ δύο ξένες σειρές). »

    Μπράβο αληθινά. Όμως είσαι η εξαίρεση! Και αυτό όχι από διαστροφή και υπεκφυγή των άλλων γονέων, αλλά από αντικειμενικές αιτίες…

    Πρόβλημα !

    Μ-π

  91. 21/12/2007 10:35 πμ

    @Πόντος και Αριστερά

    Εντάξει, μου κέντρισες την περιέργεια. Έχω συνηθίσω να κατακεραυνώνω αυτούς που παρκάρουν τα παιδιά στην τηλεόραση και πραγματικά θα ήθελα να ακούσω τις αντικειμενικές αιτίες που επικαλείσαι.

    ΥΓ. δεν κρίνω-κατακρίνω, αλλά όταν κινούμαι αντίθετα στο ρεύμα, σπρώχνω για να περάσω…

  92. 21/12/2007 10:46 πμ

    @ Στολτίδης: Λες ότι το παιχνίδι το έχουμε χαμένο από χέρι… Εγώ πάλι πιστεύω ότι η εξέλιξη του παιχνιδιού είναι στο χέρι μας. Κυριολεκτικά στο χέρι μας. Και λέγεται τηλεκοντρόλ. Αλλάζεις κανάλι όπου συναντάς την ευτέλεια και στην ανάγκη πατάς το μεγάλο κουμπάκι και την κλείνεις.

    @ Αριστεροπόντιε: «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ» … αυτός είναι ο τίτλος.

    @ Luxus: πραγματικά οι εκπομπές της Δρούζα, πιστεύω ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης στην ελληνική τηλεόραση. Και την διαφορά θα την έκανες , αν πηγαίνοντας εκεί έπαιζες με τους δικούς σου όρους, και όχι με τους δικούς της.

    @ Mamma : υπάρχουν και παιδικές ταινίες που μπορεί να δει το παιδί… Όπως υπάρχουν και κακά παιδικά βιβλία δηλαδή….
    Όλα χρειάζονται… Με μέτρο

  93. 21/12/2007 11:11 πμ

    Σίγουρα υπάρχουν παιδικές ταινίες που αξίζουν όπως επίσης και κακά παιδικά βιβλία.
    Αυτό που ήθελα να πω είναι πως η τηλεόραση έχει καταντήσει πάρκιν παιδιών, νηπίων ακόμα και βρεφών.

    Ορίστε ένα παράδειγμα, έχω και πολλά άλλα. Ρώτησα ένα φίλο τι τραγούδια ακούει η πεντάχρονη κόρη του και της πήγα δώρο το cd. Δεν το άκουσε ποτέ γιατί δεν συνοδευόταν από εικόνα. 😦

    Ορίστε άλλο ένα. Όταν έρχονται οι γονείς μου στο σπίτι, ανοίγουν τηλεόραση να δουν ειδήσεις. Οι φωνές και οι καυγάδες των παρουσιαστών με τους καλεσμένων δημιουργούν φοβερή ένταση στο μικρό. Φαντάζομαι λοιπόν πόσο επηρεάζεται ένα παιδί που βλέπει μαζί με τους γονείς του, καθημερινά και για περισσότερες ώρες, εκπομπές αποκλειστικά για ενήλικες.

    Όσο για τις παιδικές σειρές, ελάχιστες από αυτές δεν είναι προσχολικός προγραμματισμός με σκοπό την ομαλή ένταξη των νηπίων στην κοινωνία της κατανάλωσης.

    ΥΓ. Επίσης είναι γνωστό πως δεν είμαι άνθρωπος του μέτρου .

  94. 21/12/2007 11:54 πμ

    @ mamma, πολύ χαίρομαι που κι εσύ δεν ανοίγεις τηλεόραση – επιτέλους!
    έχει και κουμπί off η συσκευή – κι αν δεν ήθελα να βλέπει κάποια στ’ αλήθεια χρήσιμα πράγματα ο γιος μου, (πάντα με το δικό μας έλεγχο) θα την καταργούσα εντελώς. Και στα χρήσιμα, φυσικά, δεν εννοώ μόνο «εκπαιδευτικά» – θεωρώ την ψυχαγωγία, με τον κυριολεκτικό της ορισμό, βασική προϋπόθεση για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού.

    *Σε μερικά πράγματα δεν χωράει μέτρο.

  95. 21/12/2007 12:00 μμ

    Ξέρετε, πολλές φορές μπλέκεσαι σε έναν πόλεμο χωρίς να θέλεις να εμπλακείς, απλά έρχεται ο πόλεμος στην πόρτα σου. Και στον πόλεμο ο εχθρός θέτει τους όρους, όχι εσύ. Αν ο άλλος παίζει βρώμικα και σε πυροβολάει με Καλάσνικωφ, εσύ δεν μπορείς να απαντήσεις με διαγγέλματα και ηθικολογίες, έτσι δεν είναι; Είσαι εγγυημένα …νεκρός.
    Οπότε θα με συγχωρέσετε, αλλά πραγματικά στην περίπτωσή σας (Πόντε και Μαρξ), είστε εκτός πραγματικότητας. Μην με κάνετε να πω τη γνωστή παροιμία «Έξω από το χορό…» (δεν θέλω να σας προσβάλω, μην μου επιτεθείτε, απλώς σχολιάζω την κατανόησή σας για το πώς δουλεύει η τηλεόραση).
    Στην περίπτωση της συγκεκριμένης εκπομπής π.χ., αλλά και γενικά στην TV, σχεδόν πάντοτε για άλλο θέμα σε καλούν και σε άλλο θέμα συμμετέχεις τελικά.
    Στη Δρούζα -που ειλικρινά δεν ήξερα το στυλ της εκπομπής, γιατί ναι, ΔΕΝ παρακολουθώ τηλεόραση ούτε ασχολούμαι με τα κουτσομπολιά της ΤV, απλώς με ενδιαφέρουν τα κοινωνικά φαινόμενα που προκαλεί- με κάλεσαν για κάποιο θέμα συνωμοσιολογίας (για την μάλλον παράνομη έρευνα γενετικών χαρακτηριστικών που έγινε από κάποιο αγγλικό ίδρυμα στα γνωστά «παιδιά του 1983» και για να πω κάποια πράγματα για το ποια μπορεί να είναι η αλήθεια πίσω από τη φασαρία που δημιουργήθηκε) αλλά τελικά βρέθηκα να μιλάω για ένα θέμα που με ενδιαφέρει μεν ως Urban legend και πηγή μυθολογίας, αλλά δεν θα πήγαινα εκεί για να το συζητήσω (το θέμα του Αντίχριστου). Με κάλεσαν για κάτι άλλο, και μίλησα για κάτι τελείως διαφορετικό. Φυσικά, δεν το ξανακάνω. Ένα λάθος είναι αρκετό…

    Μάλλον δεν καταλάβατε την φράση του Marshall McLuhan «The Medium is the Message» και γιατί επιμένουν όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα ΜΜΕ σ’ αυτή την πρόταση.
    Δεν πάει εσύ να προσπαθείς να θέσεις τους δικούς σου όρους και να περάσεις τα δικά σου μηνύματα; Το ΜΕΣΟ είναι τόσο πανίσχυρο που θέτει τους δικούς τού όρους!
    Oι άνθρωποι που το εκμεταλλεύονται το γνωρίζουν αυτό, και παίζουν με τους όρους αυτούς. Αλλιώς, είναι χαμένοι από χέρι. Δεν ξέρω, εσείς νομίζετε ότι θα μπορούσε π.χ. να λειτουργήσει ένας λαμπρός νους και συγγραφέας, όπως π.χ. ο Μπόρχες (τον αναφέρω επειδή κανείς δεν αρνείται το απίστευτο ταλέντο και το επίπεδό του) στην τηλεόραση; Για σκεφτείτε το λίγο…
    Κατά τη γνώμη μου είναι σίγουρο ότι μια εκπομπή του θα είχε ακροαματικότητα το 1/1000 του Λαζόπουλου.

    Επαναλαμβάνω, για όσους δεν το κατάλαβαν: Η Τηλεόραση, ως μέσο και ως μηχανισμός -όχι οι άνθρωποι που συμμετέχουν στον μηχανισμό- θέτει τους δικούς της όρους και περιορισμούς! Είτε παίζεις με αυτούς και περνάς το μικροσκοπικό σου μηνυματάκι, είτε όχι και τα λιγοστά δευτερόλεπτα που σου δίνονται χάνονται σαν τον αέρα…
    (Ποιοι είναι αυτοί οι όροι, εξηγώ στα προηγούμενα σχόλιά μου).
    Και για να επιστρέψουμε στο θέμα που συζητάμε (από το οποίο δεν έχουμε ξεφύγει), όλα αυτά που λέμε εδώ είναι η πραγματική αιτία πίσω από την παντοδυναμία του «Λακισμού», και όχι ο Λαζόπουλος). Όσο θα κρίνετε τον Λαζόπουλο αρνητικά ή θετικά, είναι σαν να προσπαθείτε να καταλάβετε τον τεράστιο μηχανισμό του εμπορίου ναρκωτικών, κοιτάζοντας ένα πρεζάκι που κάθεται μαστουρωμένο έξω από μια οικοδομή. Πολλά μπορείτε να πείτε για το χτένισμα και το ντύσιμό του, αλλά το ποιος κερδίζει από το εμπόριο ναρκωτικών και γιατί αυτό είναι τόσο πανίσχυρο, ούτε επιδερμικά δεν θα ξύσετε…

Trackbacks

  1. Top Posts « WordPress.com

Σχολιάστε

  • θέι θάμθιγκ

  • ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

  • Monkey Business

  • The Big Store

  • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

  • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

  • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

    Προστεθείτε στους 7.581 εγγεγραμμένους.
  • Δεκέμβριος 2007
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31