Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γερο(ντο,ρε,μι,φα,σολ,λα,σι)λογία: από τον Βορονώφ στη νοβοκαΐνη, τραγουδώντας

12/04/2009

To post αυτό είναι ένα ταξίδι στα περασμένα, με αφορμή ένα τραγούδι.
Ακολουθήστε με…

Η επιστήμη της ιατρικής,από τα πρώιμα ακόμα χρόνια της, προσπάθησε να συνδράμει στο αγωνιώδες αίτημα του ανθρώπου για παρατεταμένη νεότητα. Με μεθόδους που σήμερα φαντάζουν αφελείς και κομπογιαννίτικες, εφευρετικοί και τολμηροί γιατροί από τις αρχές του 20ου αιώνα, πειραματίστηκαν με ζώα και ανθρώπους, θέτοντας τα θεμέλια του κλάδου της ιατρικής που ονομάστηκε γεροντολογία. Ένας απ΄αυτούς υπήρξε και ο Σέργιος Βορονώφ (Serge Voronoff). Γεννημένος στην Ρωσία, σπούδασε και εργάστηκε στο Παρίσι κι έγινε παγκοσμίως διάσημος για τις μεταμοσχεύσεις ενδοκρινών αδένων (κυρίως όρχεων) από πιθήκους σε ανθρώπους.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής «η μέθοδος Βορονώφ συνίσταται στη μεταμόσχευση γεννητικών αδένων,από νεαρούς ανθρωποειδείς πιθήκους σε γερασμένους ανθρώπους. Οι γεννητικοί αδένες των πιθήκων χωρίζονται σε 3-4 μικρότερα τεμάχια, που εμφυτεύονται μέσα στους γεννητικούς αδένες του ανθρώπου.Με τον τρόπο αυτό επανέρχονται οι φυσιολογικές ορμές και όλος ο οργανισμός αποκτά για λίγα ή πολλά χρόνια νεανική σχεδόν ευεξία και δροσερότητα».
Ο Βορονώφ κατά καιρούς περιόδευε στις διάφορες πρωτεύουσες του κόσμου, δίνοντας διαλέξεις για την μέθοδό του στους ιατρικούς κύκλους και ψαρεύοντας πελάτες. Την Ελλάδα φαίνεται ότι την επισκέφτηκε αρκετές φορές στην δεκαετία του ’30. Οι επισκέψεις αυτές αποτελούσαν κορυφαίο γεγονός για την Αθήνα και οι εφημερίδες αναφερόταν συχνά στον Βορονώφ και στις μεθόδους του.
Φυσικά δεν έλειπαν και σχόλια με πολιτικές προεκτάσεις. Έτσι με αφορμή την επίσκεψη του Βορονώφ στην Αθήνα , στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠ στο φύλλο της 17/4/1929, στην πρώτη σελίδα, διαβάζουμε  το παρακάτω σχόλιο:

Προσοχή. Μιλάμε για το 1929 και όχι για το 2009.

(Ο πρωθυπουργός που χρειάζεται τις υπηρεσίες του Βορονώφ για να επανακτήσει την χαμένη νεότητα και το απωλεσθέν  σφρίγος είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος).

Στο φύλλο του Ριζοσπάστη στις 31/3/1934, με αφορμή πάλι κάποια επίσκεψη του Βορονώφ στην Αθήνα, στη στήλη «Η τσιμπίδα μας» του Νίκου Κοντού, βρίσκουμε το παρακάτω  χρονογράφημα με τίτλο «οι άρρωστοι του Βορονώφ»:

Ο Σέργιος Βορονώφ στην Αθήνα!

Πόσες ελπίδες και συγκινήσεις!
Τα κρεμαστά προγούλια των γερασμένων τράγων της ελληνικής αριστοκρατίας τρεμουλιάζουν από χαρά. Τα υστερικά τάγματα των γεροντοκορών δακρύζουν και πιπιλίζουν το μικρό τους δαχτυλάκι από ανυπομονησία. Οι γερασμένοι ιπποπόταμοι μουγκρίζοντας στριμώχνονται μέσα στα σαλόνια της υποδοχής που ετοιμάζουν στον Βορονώφ, σκορπώντας την αποφορά και την ξυνίλα της σάπιας τους σάρκας. Η γρηά στρίγκλα της οδού Ανθίμου Γαζή, η «Εστία» των βόθρων των παληών παλατιών και των σημερινών ληστοσυμμοριών, ανέβηκε στα κεραμίδια και καρτεράει με λαχτάρα.
Κι όλοι τους, όλοι τους ξεφωνίζουν εξ όλης ψυχής και εξ όλης καρδίας…απλώνοντας τα χέρια…
-Βορονώφ! Βορονώφ! Ο βαρυοκίνητος και μαλθακός τους πνευματικός κόσμος,το ξεσκισμένο πια πολιτικό τους σκυλολόι με τους Ζαϊμηδες, Τσαλδάρηδες και Βοζίκηδες τρίβουνε τα χέρια ψυθιρίζοντας
-Βορονώφ! Βορονώφ!
Κι εκείνοι που έστιψε πια η ζωική τους ύπαρξη μέσα στα όργια και τις καταχρήσεις κι εκείνοι που δεν βρίσκουν εργαζόμενους να τους αφαιρούν το αίμα, όχι μονάχα στην ξεθεωτική δουλειά των μαγαζιών τους, αλλά και με τις μεταγγίσεις από μικρά παιδιά, όπως έγινε στ’ Αγρίνι προχθές, κι εκείνοι ακόμα που χάσανε τις δυνάμεις τους να ρίχνονται στις εργάτριές τους σαν λύκοι, όλοι τους, όλοι τους ξεφωνίζουν:
-Βορονώφ! Βορονώφ!
Σ’ ολόκληρο αυτό το παθιασμένο συγκρότημα, κάτι μπορεί να κάνει ο Βορονώφ. Να τους πει δυο καλά λόγια με την Παριζιάνικη κομψή του γλώσσα. Να τους δώσει δυο συμβουλές και να τους μοιράσει χαμόγελα και επαίνους στην Ακρόπολη και στους αρχαίους. Τη μεγάλη άρρωστη όμως ούτε να την αγγίξει μπορεί ο Βορονώφ. Η γέρικη πλουτοκρατία ως τώρα πέρασε από πολλούς Βορονώφ. Ούτε οι φασιστικές αφαιμάξεις, ούτε οι μεταμοσχεύσεις που κάνει κάθε τόσο στον οργανισμό της, της δίνουν τη δύναμη να ζήσει…
Πεθαίνει… Πεθαίνει ουρλιάζοντας κάτω από την πίεση των εγκλημάτων της…
Πεθαίνει… Πεθαίνει μέσα στην ανατολή του λαμπρού ήλιου που θριαμβευτικά φωτίζει τους εργαζόμενους που παλεύουν και νικούν.
Ο Βορονώφ ήρθε στην Αθήνα! Ο Βορονώφ θα χαμογελάσει και θα φύγει με τις στριγγλιές των πιθήκων του…που θα σαρκάζουν την άρρωστη στρίγγλα.

Στην ίδια σελίδα του Ριζοσπάστη και στη στήλη «Κόκκινες Πινελιές» συναντάμε ακόμα ένα αιχμηρό χρονογράφημα με τίτλο «Βορονώφ», που υπογράφει ο «Πρωτοπόρος». Στόχος, όχι ο Βορονώφ, αλλά η αστική τάξη και οι υπερασπιστές των ιδανικών της.

Ένα ανοιξιάτικο κύμα από ελπίδες συνεπήρε όλους τους γεροπαραλυμένους της Αθήνας. Ο Βορονώφ έρχεται, ο Βορονώφ φτάνει! Είναι ο άνθρωπος που κατορθώνει «θαύματα» και μπορεί να παρατείνει τον κολασμένο βίο των εκμεταλλευτών για κάμποσα χρόνια ακόμη. Γιατί, βέβαια, κι αυτή ακόμα η κατάχτηση της επιστήμης μπαίνει στην υπηρεσία του κεφαλαιοκράτη. Ο εργάτης όταν γεράζει είναι το «περιττό βάρος της γής». Μερικές «υγιείς» αντιλήψεις, που έχουν κιόλα εφαρμογή στους αγρίους και χωρίς άλλο θα εφαρμοστούν από το φασισμό, καταδικάζουν το γέο, που είναι ανίκανος για δουλειά, σε θάνατο.
Για τους γέρο κεφαλαιοκράτες όμως, δεν συμβαίνει αυτό. Γι’ αυτούς διδάσκεται ο σεβασμός, και βλέπουν τη διδασκαλία αυτή γύρω τους σ’ εφαρμογή με τις βαθειές υποκλίσεις που γίνονται στο πέρασμά τους από τους … κληρονόμους τους.
Τέλος κι αυτή η αστική επιστήμη πασκίζει να τους παρατείνει τον αμαρτωλό βίο. Δεν είναι κρίμα ένας άνθρωπος που τα χαίρεται όλα να τα χάσει όλα; Και οι πίθηκοι επιστρατεύονται να δώσουν τους αδένες τους. Αυτή είναι η μ’εθοδος Βορονώφ που φτάνει στην Αθήνα.
Μα δεν είναι μόνο οι γέροι κεφαλαιοκράτες, που θα χαιρετίσουν τον ερχομό του. Περισσότερο, ίσως ενθουσιαστούν οι χαφιέδες, οι φασίστες και οι λογής-λογής πνευματικοί στυλοβάτες των ιδανικών… Περισσότερο πολύτιμες από κάθε άλλη γηραλέα ύπαρξη, που περπατάει στην κλασσική αυτή χώρα, είναι κάποιες που δεν περπατούν και δεν υπάρχουν παρά στα όνειρα των στυλοβατών του καθεστώτος. Είναι οι «ιδέες» της πατρίδας και της θρησκείας. Γύρω απ’ αυτές γίνεται κάθε μέρα ένας διαβολικός χορός από τους οπαδούς της τάξης και του φασισμού. Πολεμούν μ’ όλα τα μέσα, παρατάξεις, λαμπαδηφορίες, τελετές, να συγκινήσουν τις μάζες και να τις κάμουν να πιστέψουν στα «ιδανικά» αυτά της πατρίδας και της θρησκείας.
Όλη η τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν χάνεται στο κενό. Κανείς δε σκέφτεται πια με το πρίσμα των «ιδανικών» αυτών. Γιατί; Γιατί, απλούστατα, γέρασαν. Τι ευκαιρία λοιπόν, για το Μελά και τα δύο θύματά του, να τρέξουν στο ξενοδοχείο του Βορονώφ.
– Αχ, εξοχώτατε δόκτωρ, ήρθατε λίαν εγκαίρως. Θα μας σώσετε και η Ελλάς θα σας ευγνωμονεί εσαεί…
-Μήπως κανείς από τους επισήμους σας έπαθε γεροντικό μαρασμό;
-Κάτι περισσότερο δόκτωρ!
-Τι περισσότερο από τους επισήμους σας έχετε;
-Τα ιδανικά μας, τα ιδεώδη μας, τας ιδέας μας δόκτωρ! Η ιδέα της Πατρίδος εξεκούτιανε από τα γηρατιά, και η ιδέα της θρησκείας δεν μπορεί να πάρει τα πόδια της. Κάνετε το καλό να τις ξανανιώσετε κι ένια σας! Ο προϋπολογισμός θα δουλέψει γενναία…

Ο καθηγητής, που δεν έχει φέρει μαζί του και τους πιθήκους του θα βρεθεί σε μεγάλη δυσκολία να κάνει την θαυματουργό επέμβαση.
-Έχετε πιθήκους; θα ρωτήσει.
-Και βέβαια δόκτωρ! Άφθονους πιθήκους. Έχουμε τον Τουρκοβασίλη, τους αδερφούς Κύρου, τον Τσάτσο, τους εαυτούς μας…διαλέγετε και παίρνετε! Αν άλλοι έδωσαν το αίμα τους για την θρησκεία και την πατρίδα εμείς πολύ ευχαρίστως να δώσουμε τους αδένες μας.
Και οι πατριδοσωτήρες μια μέρα θα εμφανιστούν στον καθηγητή, θα ξεγυμνωθούν μπροστά του, έτοιμοι για τη μεγάλη θυσία… Μα τι απογοήτευση για το φτωχό δόκτωρα! Τι αποκάλυψη! Οι άνθρωποι αυτοί θ’ αποδειχτεί πως…δεν έχουν αδένες.

Με αφορμήτην ίδια επίσκεψη του Βορονώφ στην Αθήνα,  ο Κώστας Σκαρβέλης έγραψε ένα σκωπτικό ρεμπέτικο τραγούδι με τίτλο «Ο Βορονώφ». Οι στίχοι είναι   του Γιώργου Καμβύση και το τραγούδι κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε δίσκους το 1934 από 2 δισκογραφικές. Από την Columbia με τη Μαρίκα Πολίτισσα και από την H.M.V με την Ρόζα Εσκενάζυ, από την οποία  και το ακούμε εδώ:

Ποιος σου ‘πε γέρο μάγκα
στο Βορονώφ να πας
τι σου ‘ρθε τρακαδόρε ματσαράγκα
μικράκια ν’ αγαπάς.

Όλα βρε ‘συ τα ξέρω
και πως μπολιάστηκες
στη σκάσανε με μια μαϊμού βρε γέρο
κορόιδο πιάστηκες.

Κρίμα στο νταϊλίκι
κρίμα στο μπόγι σου
και στο σερετιλίκι γέρο ξούρα
το κομπολόγι σου.

Κουρέλι βρε λεχρίτη
σ’ έφτιαξε ο γιατρός
σε μπάνισα π’ αρχίνησες μαγκίτη
σαν τη μαϊμού να τρως.

ΑπέθανεΜε τον Βορονώφ, ασχολήθηκε και ο συνθέτης Κώστας Γιαννίδης (Γιάννης Κωνσταντινίδης) γράφοντας το 1938 για τον μεγάλο ηθοποιό Πέτρο Κυριακού το επιθεωρησιακό τραγούδι «Μετά το Βορονώφ».
Ο Βορονώφ αν και δήλωνε ότι θα ζήσει πέραν του 2000, πέθανε τελικά τον Σεπτέμβρη του 1951, σε ηλικία 85 ετών. Την είδηση του θανάτου  και σύντομο βιογραφικό με γαργαλιστικές λεπτομέρειες για τον  Βορονώφ, μπορείτε να διαβάσετε στο παραδίπλα απόκομμα της  εφημερίδας  ΣΚΡΙΠ (4-9-1951).
(κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος)

Την ίδια εποχή με τον Βορονώφ, ένας άλλος επιστήμονας ο ρώσος Αλεξάντερ Μπογκομόλετς προσπαθούσε να βάλει φραγμό στα γηρατειά με τις δικές του μεθόδους. Αυτός, χορηγούσε στους ηλικιωμένους πελάτες του τον περίφημο «ορό Μπογκομόλετς» που αποτελούνταν από μυελό των οστών και κύτταρα της σπλήνας.
Με τον ορό του Μπογκομόλετς, ασχολήθηκε σε ένα τραγούδι της εποχής, ο στιχουργός Γιώργος Οικονομίδης. Στο τραγούδι του «Στο Τσούμπο-Τσάμπο», επαινώντας τα ευεργετικά αποτελέσματα του χορού, οι… εμπνευσμένοι στίχοι του Οικονομίδη λένε:

Στο Τσούμπο-Τσάμπο
χορεύουνε μάμπο
μάμπο χορεύουνε
στο Τσούμπο-Τσάμπο
και με φιγούρες
γυρνούν σαν τις σβούρες
με τρελές μαράκες και μπόνγκο.

Με μάμπο μόνο
κάθε σου πόνο
πικρό ξεχνάς
και κάνεις φόνο
αν δεν σ’ αφήσουν
να τριγυρνάς.

Στο Τσούμπο-Τσάμπο
χορός θα σας φέρει
που ξανανιώνουν
με μάμπο κι οι γέροι
το Μπογκομόλετς
κανείς δεν το ξέρει
και δυναμώνουν
όταν ακούν ταγκό.

Σύμφωνα πάλι με τις εφημερίδες τις εποχής, ο ορός του Μπογκομόλετς αν και είχε ευεργετικά αποτελέσματα στους τραυματίες στρατιώτες του Στάλινγκραντ, δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του γήρατος.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν η σκυτάλη στον αγώνα κατά των γηρατειών πέρασε στα χέρια των επιστημόνων της Ρουμανίας. Σημαιοφόρος του αγώνα αυτού ήταν η περίφημη γεροντολόγος Άννα Ασλάν. Όπλο της  η νοβοκαΐνη.
Σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Ελευθερία» (11/2/1958) διαβάζουμε ότι «τον Οκτώβριον του 1956, εις το γεροντολογικόν συνέδριον της Καλσρούης, μία Ρουμανίς επιστήμων, ηλικίας  52 ετών, η Άννα Ασλάν, ανεκοίνωσε ότι είχεν καταπολεμήσει το γήρας με θεραπείαν διά νοβοκαΐνης»
ΝΟΒΟΚΑΪΝΗ

Στα χρόνια του ’60, η μόδα στην ιατρική φαίνεται πως ήταν οι θεραπείες με νοβοκαΐνη.Έλληνες γιατροί αναφέρουν σε ρεπορτάζ εφημερίδων ότι «νευραλγίαι, ρευματαλγίαι, χρονία αρθρίτις, αρτηριοσκλήρωσις, υπέρτασις, χρονία αρτηρίτις, χρονία φλεβίτις, στεφανιαία ανεπάρκεια, δερματικαί παθήσεις και ενδοκρινείς ανωμαλίαι» αντιμετωπίζονται επιτυχώς από την νέα πανάκεια που ονομάζεται νοβοκαΐνη.
Ακόμα και σαπούνια και λοσιόν με νοβοκαΐνη εισάγονται από την Αμερική και διαφημίζονται στις εφημερίδες:
ΣΑΠΟΥΝΙαντηλιακό
Το 1958 κυκλοφορεί το λαϊκό τραγούδι «Είσαι η νοβοκαΐνη μου» σε μουσική του Βασίλη Καραπατάκη και στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη.
Σε πρώτη εκτέλεση το ηχογραφεί η Γιώτα Λύδια με το τρίο Γκρέκο.

Για μένα αγάπη μου χρυσή
νοβοκαΐνη είσαι συ.
Οι ματιές σου οι τσαχπίνες
εκατό νοβοκαΐνες
εκατό νοβοκαΐνες
αξίζει η κάθε μια.

Όμορφό μου καναρίνι,
είσαι η νοβοκαΐνη,
που μέσ’ στη ζωή μου δίνει
νιάτα και χαρά.

Όταν στο στόμα με φιλάς
νοβοκαΐνη με κερνάς.
Οι ματιές σου οι τσαχπίνες
εκατό νοβοκαΐνες
εκατό νοβοκαΐνες
αξίζει η κάθε μια.

Όταν βρίσκεσαι κοντά μου
σπαρταράει η καρδιά μου
και πετώ απ΄τη χαρά μου
κούκλα μου γλυκιά.

Δεν ξέρω πότε και πώς απομυθοποιήθηκε και έχασε την αίγλη της η νοβοκαΐνη στα μάτια ιατρών και ασθενών, αλλά προφανώς ούτε αυτή ήταν η λύση στην…ασθένεια των γηρατειών.
Τι μας μένει; Ας το γυρίσουμε στο τσάμικο, κι ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί «νάταν τα νιάτα δυο φορές, τα γηρατειά καμία»…

21 Σχόλια leave one →
  1. 12/04/2009 5:52 μμ

    γηριατρική

  2. 12/04/2009 5:53 μμ

    πολύ καλό. Οι έλληνες έχουν χιούμορ, ή άλλαξαν οι εποχές;;

  3. 12/04/2009 7:52 μμ

    Αμάν, ποστ είναι αυτό ;;;
    Που θα πάει θα βγει το φάρμακο να ζούμε 150 χρόνια !!!
    Έτσι, για να ρημάξουμε τα ταμεία !!!
    Να δούμε που θα πάνε το όριο σύνταξης !!!

    Την καλησπέρα μου !

  4. 12/04/2009 9:04 μμ

    Μια Πασχαλιά κι μια Λαμπρή (Χ.Αϊδονίδης)
    Αλλά το έχει τραγουδήσει και γυναίκα.
    Ποια είναι?
    Ευχαριστώ.
    Cingo.

  5. 12/04/2009 9:58 μμ

    Τον Μπογκομόλετς και την Ασλάν τους ήξερα, η νέα…
    :p

    Ωραία βόλτα στην ιστορία
    και ξέρω πολλούς που θα ήθελαν τις υπηρεσίες τους
    κι άλλους τόσους που δεν θα τις χρειαστούν ποτέ -με 2 τέτοιους ήμουνα παρέα σήμερα, μεταξύ των άλλων- γιατί έχουν βρει το κόλπο να είναι «παιδιά». Και είναι σπουδαίοι αυτοί οι τύποι, αλήθεια σου λέω
    (μέχρι που σκοπεύω να τους αντιγράψω, χο χο χο)

    Καλή Βδομάδα!
    (μου την έσκασες κι ανέβασες πόστ ενώ έλειπα;;; Καλάάάάάά….. 😛 )

  6. 12/04/2009 10:38 μμ

    @Ange-ta: Οι εποχές αλλάζουν και μάλιστα χωρίς να ζητάνε την άδειά μας. Όσο για το αν έχουν χιούμορ οι έλληνες, νομίζω πως ναι. Ποιος άλλος λαός θα ψήφιζε για πρωθυπουργό τον Κωστάκη;

    @ Φάρε: ένα …συνηθισμένο μουσικοχορευτικό ποστ είναι… Aπ΄αυτά που μ’ αρέσουν να κάνω.
    🙂
    Αλλά πολλά δεν είναι 150 χρόνια;
    Και με 149, εγώ ευχαριστημένος θα ήμουν.

    @ Cingo-Ρούλα: Μήπως το έχει πει η Γιώτα Βέη;
    Στα site το τραγούδι υπάρχει πάντως και με τον Δοϊτσίδη, που τον συνοδεύουν οι θυγατέρες του. Αν θέλεις σου στέλνω λινκ να κατεβάσεις το CD

    @Νατασάκι: Πάλι με εκλεκτές παρέες τριγυρνούσες; Μα τι θα γίνει με σένα;
    (Τι να κάνω… Δεν μπορούσε να περιμένει άλλο ο Βορονώφ στο συρτάρι. Διαμαρτυρόταν συνέχεια…)

  7. 13/04/2009 1:41 πμ

    ★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
    ΕΠΕΙΓΟΝ – ΕΠΕΙΓΟΝ – ΕΠΕΙΓΟΝ

    ΜΙΑ ΑΘΩΑ ΨΥΧΗ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Η ΜΑΡΙΑ (http://mariatweety.blogspot.com) ΔΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΝΙΣΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΡΑΤΟ ΝΟΣΟ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ♥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ. ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ. ΕΞΑΛΛΟΥ, ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΩΣΕΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΝΟΗΜΑ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΜΑΣ ΨΥΧΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. ΑΣ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ!

    ΣΠΕΥΣΑΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

    ★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★

  8. 13/04/2009 11:07 πμ

    kalημέρα
    μοναδικό το ποστ σου! σωστά το έχεις εντάξει στην κατηγορία «μα ποιος είσαι …»
    θησαυρός
    δε μ’ ενδιαφέρει να ζήσω 150 χρόνια, αλλά μα την παναγιά, θα ήθελα να δω τις μούρες κάτι τύπων σαν τον Σπράο (που τον θυμήθηκα) και τις υπουργάρες αν ανακοινωνόταν ποτέ ότι κανείς δε θα πεθαίνει πριν από τα 127 του χρόνια!
    Πω, πω! Φαντάζεσαι πάνελ, ειδικοί κλπ τι θα ακούγαμε …

    καλή (μεγάλη ) βδομάδα!!!

  9. 13/04/2009 1:17 μμ

    Ωραίο αυτό με τη νοβοκαϊνη! Μάλλον από αυτό το τραγούδι εμπνεύστηκε και ο στιχουργός του «Ο πυρετός με ψήνει/κι εσύ είσαι η ασπιρίνη» – ότι ήταν τότε η νοβοκαϊνη είναι σήμερα η ασπιρίνη!

  10. cingo permalink
    13/04/2009 2:55 μμ

    Yes please
    Ευχαριστώ
    info@wood4art.gr

  11. 13/04/2009 3:47 μμ

    Aρκετές από αυτές τις θεραπείες αναφέρονται στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Αλίμονο στους νέους» (1961). Η υπόθεση αποτελεί διασκευή του μύθου του Φάουστ και αφορά έναν ηλικιωμένο που συμφωνεί να πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο προκειμένου να ξαναπάρει πίσω τη νιότη του. Ο συνομήλικος του ανταγωνιστής επιλέγει να εφαρμόσει όλες αυτές τις (ακριβές) θεραπείες για να μπορέσει να ξανανιώσει, χωρίς όμως ορατά αποτελέσματα!

    http://video.google.com/videoplay?docid=-6920905984424856732

  12. 13/04/2009 7:29 μμ

    Σχετικά με το άρθρο του Ριζοσπάστη της 31-3-34 και την άφιξη του Βορονώφ στην Αθήνα είναι και τα εξής.
    Στις 7-4-34 σε τιμητική συνάθροιση στο Αρεταίειο ,ο Λογοθετόπουλος (ο μετέπειτα κατοχικός πρωθυπουργός) εξετέλεσε υστερεκτομία με εξαίρεση ωοθήκης την οποία αμέσως μετά ο Παμπούκης «μετεμόσχευσεν επί παρουσία του Βορονώφ επί άλλης γυναικός» κάνοντας του επίδειξη της μεθόδου που είχε αναπτύξει με τον ιατρό Σωτηριάδη.
    Στην συνέχεια ό Βορονώφ έκανε επίδειξη της μεθόδου του μεταμοσχεύσεως από κύνα σε κύνα την οποία και επανέλαβε ο Λογοθετόπουλος.
    Το όνομα του Βορονώφ είχε γίνει συνώνυμο της αναζωογόνησης με αποτέλεσμα ακόμα και την 10ετια του 50 να υπάρχει βουλκανιζατέρ στην Αθήνα ,που έκανε αναγομώσεις ελαστικών, να έχει το ονομά του!

  13. 14/04/2009 11:06 μμ

    Ο μπαμπάς μου ειχε φάει κολλημα με την Ασλαν, όχι τον Βορονώφ, καθ ότι δεν ητο της εποχής του. Αλλά η Ασλάν μάλλον τον προσπέρασε… Αλλά δεν καταλαβαίνω, γιατί επικρίνουμε τις προσπάθειες του ανθρώπου να παρατείνει την υπαρξη του επί της γης ;

  14. 15/04/2009 11:19 πμ

    Σχετικά με την παρατήρηση του Atheofobos «Το όνομα του Βορονώφ είχε γίνει συνώνυμο της αναζωογόνησης με αποτέλεσμα ακόμα και την 10ετια του 50 να υπάρχει βουλκανιζατέρ στην Αθήνα ,που έκανε αναγομώσεις ελαστικών, να έχει το ονομά του!».
    Για αναγομωτήριο ελαστικό «Βορονώφ» δεν γνωρίζω, θυμάμαι, όμως, μέχρι το 2000 περίπου ένα μεγάλο τσαγκάρικο στην αρχή της οδού Πειραιώς (γωνία με Μενάνδρου, ίσως…) που επισκεύαζε ό,τι υποδήματα ήθελες. «Βορονώφ» έγραφε η ταμπέλα του και μου ‘χε δημιουργήσει περίεργες ιστορίες στο μυαλό μου, για ξεπεσμένους ρώσους πρίγκηπες που μετά το ’17 ήρθαν εδώ κι έγιναν τσαγκάρηδες. Αλλά απ’ ό,τι βλέπω η ιστορία έχει να κάνει με την αναζωογόνηση…

  15. 15/04/2009 1:35 μμ

    Αν και τα βήματα δεν τα κατέχω στην εντέλεια, θα το ρίξω το χορό, αφού άλλο τίποτα δε μένει 🙂
    Πολύ όμορφη αναδρομή!
    Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση

  16. 15/04/2009 5:43 μμ

    Πολύ ωραίο ποστ!

    Καλή Ανάσταση!

  17. 15/04/2009 11:27 μμ

    @Επείγον-επείγον: μακάρι να μπορούσαμε να βοηθήσουμε πιο ουσιαστικά

    @ Γιάννη Καφάτε: Σιγά που θα κολώσει ο Σπράος.
    Την λύση την έχει έτοιμη.
    Θα προτείνει σύνταξη στα 100!
    🙂

    @ The stranger: Α, όχι! Η νοβοκαϊνη δεν είναι ανάλογη με την ασπιρίνη. Την νοβοκαϊνη την παρουσίαζαν σαν θαυματουργό φάρμακο. Δεν βλέπεις τι έγραφαν οι εφημερίδες τότε; «Η νοβοκαϊνη επαναφέρει την ικανότητα τεκνοποιίας εις γέροντα 80 ετών».
    Ταύρο, τον έκανε τον παπού, σου λέει…

    @ cingo: link εστάλη. Over

    @ Red Ghost: την θυμήθηκα κι εγώ την ταινία, όταν έγραφα το ποστ.
    «με την μασελίτσα, χράτσα χρούτσα… με τη μασελίτσα, χράτσα χρούτσα»
    🙂

    @ Aθεόφοβε: αυτό με το βουλκανιζατέρ έχει πολύ πλάκα…
    Νομίζω ότι στην Θεσσαλονίκη υπήρχε κι ένα συνεργείο ή ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων με επιγραφή «δόκτορ Μπάρναρντ», την εποχή που έκανε τις πρώτες μεταμοσχεύσεις καρδιάς.
    Η επιστήμη εμπνέει…

    @ Ρίτσα:
    Αλλά δεν καταλαβαίνω, γιατί επικρίνουμε τις προσπάθειες του ανθρώπου να παρατείνει την ύπαρξη του επί της γης ;
    Δεν επέκρινα τις προσπάθειες του ανθρώπου να παρατείνει την ύπαρξή του επί της γης. Τους κομπογιαννίτες που εκμεταλλεύονται αυτήν την μεγάλη αγωνία των ανθρώπων επικρίνω.
    @ Σκύλε της Β.Κ: ένας καλός τσαγκάρης για τα φθαρμένα παπούτσια σίγουρα ήταν πιο «βορονώφ» απ’ ότι ήταν ο Βορονώφ για τους ηλικιωμένους πελάτες του…
    Τότε που κανένας δεν πετούσε παπούτσια αν δεν έλιωναν εντελώς
    🙂
    @ Gvarvakis: μη κολλάς κι εσύ στον τσάμικο…
    Ρίξε ένα μπάλο εσύ… Το ίδιο αποτελεσματικός είναι.
    🙂
    @ Ν. Σαραντάκο: Ευχαριστώ… Καλές γιορτές επίσης.
    Καλές γιορτές σε όλους μας

  18. 16/04/2009 9:04 μμ

    Kαλή Ανάσταση Αλουφάνη!!

    Και επειδή σίγουρα θα το ξεχάσω, χρόνια πολλά για τη γιορτή σου!!

  19. 17/04/2009 12:08 πμ

    @ Koύκε: Καλές γιορτές επίσης…
    🙂

  20. Κωστης permalink
    20/04/2009 12:42 πμ

    Ποιος Βορονωφ και ποια Ασλάν..;

    Ο πρώτος που διερεύνησε τις δυνατότητες μεταμόσχευσης ιστών από το 1902 (πολύ πριν τον Βορονωφ) – και τηλεϊατρικής ήδη από τις αρχές του 1946…

    _________________________________

    Ο Ζερβός αφιέρωσε πολλές μελέτες του και συνέγραψε διάφορα άρθρα αναδεικνύοντας το έργο του Ιπποκράτη πανελλαδικώς αλλά και διεθνώς, προτείνοντας, συν τοις άλλοις, την ίδρυση Διεθνούς Ιδρύματος του Ιπποκράτη στην Κω, σχέδιο το οποίο γνώρισε τη σθεναρή αντίσταση της Ιταλίας.

    Ο μόλις σε ηλικία 27 ετών ανακηρυχθείς Υφηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας της Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Ιστορίας της Ιατρικής, υπό την προεδρία της Επιτροπής του καθηγητή Σπυρίδωνα Μαγγίνα, υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Έχουμε ήδη αναφέρει τα πειράματα που διεξήγαγε στη Σμύρνη και την ανακοίνωση που έκανε στο Γ΄ διεθνές συνέδριο της χειρουργικής στη Βουδαπέστη το 1909. Το ίδιο έτος κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Περί μεταμοσχεύσεως των όρχεων» στη γαλλική γλώσσα. Ο διεθνής και εγχώριος Τύπος δημοσίευσε πολλά κολακευτικά σχόλια για το Ζερβό. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εφημερίδα Εμπρός, η οποία σε άρθρο της στις 22-8-1909 αναφέρει «Κατά την σημερινήν συνεδρίασιν του διεθνούς Ιατρικού Συνεδρίου ο εκ Καλύμνου Έλληνας ιατρός κ. Σκεύος Ζερβός απέδειξεν εις τα μέλη του Συνεδρίου πολλά ζώα ζώντα με μεταμοσχευμένους όρχεις. Ο κ. Σκεύος Ζερβός προς επιβεβαίωσιν των δηλώσεων του τούτων, επέδειξε τα ζώντα ζώα άπαντα εις ολόκληρον το Συνέδριον. Αι εφημερίδες χαρακτηρίζουν τας ανακοινώσεις ταύτας ως θρίαμβον της Ελληνικής Επιστήμης». Παρά την επιτυχία όμως αυτή, οι Έλληνες γιατροί μένουν αδιάφοροι και αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και αρκετή ειρωνεία τις ανακαλύψεις του Ζερβού. Αυτός που αναγνώρισε την αξία των διαπιστώσεων του Ζερβού υπήρξε ο γιατρός Σεργκέι Βορονώφ, ο οποίος και έγινε διάσημος με τις περίφημες ενέσεις του που ανανεώνουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Βορονώφ ήρθε στην Αθήνα το 1934 και σε διάλεξη του παρουσίασε τις εργασίες του για τις μεταμοσχεύσεις αγνοώντας κατά επιδεικτικό τρόπο τις πρωτοποριακές εργασίες του Ζερβού στον τομέα αυτό από το 1902. Ο Ζερβός αντέδρασε πάραυτα και έγραψε ένα άρθρο το οποίο δημοσίευσε στον αθηναϊκό Τύπο και στη γαλλόγλωσση εφημερίδα «Messager d’ Athenes», στο οποίο εξιστορούσε τις μακροχρόνιες έρευνες του στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Το άρθρο αυτό το έστειλε στο Βορονώφ, μαζί με ένα γράμμα το οποίο έκλεινε ως εξής «…πιστεύω ακραδάντως ότι θα αποδώσητε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα του Σκεύου Ζερβού τω Σκεύω Ζερβώ». Ο Βορονώφ απάντησε στο Ζερβό με ένα γράμμα, το οποίο απέστειλε την 21 Μαρτίου 1934 και στο οποίο έγραφε «…σας ευχαριστώ πολύ διά την αποστολήν του άρθρου σας και είμαι κατατεθλιμμένος, διότι ηγνόησα την εργασία υμών…ουδεμίαν έχω πρόθεσιν να αξιώσω την προτεραιότητα. Μανθάνω σήμερον ότι σας ανήκει. Ευχαριστούμαι διά τούτο εξ όλης της καρδίας διά την ελληνικήν σκέψιν, δεν δύναμαι δε ειμή να σας εκφράσω τον θαυμασμόν μου διά τας ωραίας προσπαθείας, άς έσχετε την ευτυχή ιδέαν να επιχειρήσετε προ εμού…». Ο Βορονώφ, ωστόσο, έλεγε ψέματα, ισχυριζόμενος ότι αγνοούσε το έργο του Ζερβού, καθώς ο Ζερβός ζήτησε αντίγραφο των πρακτικών του συνεδρίου της Βουδαπέστης και στον κατάλογο των συνέδρων παρατήρησε τόσο το όνομα του Βορονώφ όσο κι αυτό της γυναίκας του!

    Ο Ζερβός δεν πτοήθηκε από την οικειοποίηση του έργου του από το Βορονώφ και συνέχισε να εργάζεται πυρετωδώς πειραματιζόμενος σε σκυλιά, κουνέλια, τράγους κι άλλα ζώα. Όταν ολοκλήρωσε τα πειράματά του, δημοσίευσε ολοκληρωμένη την έρευνά του το 1935 σε 358 σελίδες με τον τίτλο «Η μεταμόσχευσις των οργάνων και αι νέαι ημών πειραματικαί έρευναι». Στο τέλος του ενάτου κεφαλαίου γράφει προφητικά «παρακαλώ τους Έλληνας συναδέλφους, όπως ενδιαφέρονται διά την μεταμόσχευσιν και παρακολουθώσιν ευμενώς την εξέλιξιν της, διότι αύτη αποτελεί την αρχήν μιας νέας, μιας σπουδαιοτάτης θεραπευτικής αγωγής, της οποίας όμως το μέλλον προβλέπομεν παμμέγιστον, την δε σημασίαν σπουδαιοτάτην διά τε την Επιστήμην και την ανθρωπότητα σύμπασαν».

    Ο Σκεύος Ζερβός, ένθερμος πατριώτης, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και για την υγεία των συμπατριωτών του Καλυμνίων σφουγγαράδων. Το 1903, στο Β΄ πανελλήνιο συνέδριο ιατρικής, έκανε για πρώτη φορά ανακοίνωση για τη νόσο των «γυμνών σπογγαλιέων». Αν και τα τεχνικά μέσα της εποχής ήταν πενιχρά και ανεπαρκή για ενδελεχή ιατρική παρατήρηση, ο Ζερβός ανακάλυψε ότι η νόσος αυτή προκαλείται από τα κοιλεντερωτά ακτίνια που ζουν στις ρίζες των σφουγγαριών και προσβάλλουν τους γυμνούς σφουγγαράδες στα σημεία επαφής του δέρματος με το σφουγγάρι, δηλαδή κυρίως τα χέρια, το στήθος και την κοιλιακή χώρα. Η νόσος προκαλεί υψηλό πυρετό και δυνατούς πόνους, ενώ η επούλωση του δέρματος καθυστερεί σημαντικά. Μετά το πανελλήνιο συνέδριο πραγματοποίησε πολλές ανακοινώσεις για τη νόσο, έως ότου το 1933-34 η Ιατρική Ακαδημία των Παρισίων σε έκδοσή της στο περιοδικό «Δερματολογία», για να τιμήσει τη συνεισφορά του Ζερβού στην έρευνα της αρρώστιας, την ονόμασε «Νόσο Σκεύου Ζερβού» και έκτοτε αναφέρεται έτσι στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία! Ο Ζερβός την πρώτη έκδοση του βιβλίου «Η νόσος των γυμνών σπογγαλιέων» την αφιέρωσε στους Καλύμνιους σφουγγαράδες, οι οποίοι υπέφεραν ιδιαίτερα από αυτήν την αρρώστια.

    Ο Ζερβός υπήρξε πρωτοπόρος και σε έναν άλλο τομέα της ιατρικής, για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του οποίου, τόσος λόγος γίνεται στις μέρες μας, αυτόν της τηλεϊατρικής. Στο διάστημα της κατοχής της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα, ο Ζερβός, για να αποφύγει τη σύλληψη, αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αίγυπτο κι αργότερα στην Κεντρική Αφρική. Εκει, αρρώστησε βαριά και παραλίγο να χάσει τη ζωή του. Κατά τη διάρκεια της αρρώστιάς του συλλογίστηκε τη μεγάλη αξία που θα είχε μια εφεύρεση, η οποία θα επέτρεπε την εξέταση ενός αρρώστου από ειδικευμένους γιατρούς της ανεπτυγμένης Δύσης, όπου κι αν βρισκόταν αυτός. Έτσι, άρχισε να εργάζεται συστηματικά πάνω σ’ αυτήν την ιδέα και το 1946 έκανε την ανακοίνωσή του στην Ακαδημία Αθηνών. Στην εφεύρεσή του έδωσε το όνομα «Τηλεξέτασις» και μέσω αυτής μπορούσε να αφουγκραστεί τους σφυγμούς ενός αρρώστου από απόσταση. Σχετικά με αυτήν του την καινοτομία γράφει ο καθηγητής Γερουλάνος σε γράμμα του προς τον ίδιο «Η ανακάλυψις σας θα φέρει αναστάτωση εις την Ιατρικήν και αποτελεί μέγιστην πρόοδον δια την διαγνωστικήν και θεραπευτικήν ιατρικήν εις το μέλλον». Ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου, Λιβηράτος, έγραψε κι αυτός στο Ζερβό, αναφέροντας « Σας συγχαίρω θερμώς διά την επιτυχίαν σας και σας συγχαίρω ιδιαιτέρως διά την τόσον τιμητικήν πρόσκλησιν του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Σας συγχαίρω προ πάντων και διά την μεγάλην σας ζωτικότητα, η οποία εύχομαι να διατηρηθή επί μακρόν, διά το καλόν της Ελληνικής Επιστήμης».

    Το επιστημονικό έργο του Ζερβού είναι πραγματικά ογκοδέστατο και συνίσταται από 12 πρωτότυπα συγγράμματα, 13 ανακοινώσεις σε ξένες Ιατρικές Ακαδημίες, 14 ανακοινώσεις σε πανελλήνια ιατρικά συνέδρια, 40 μελέτες σε ξένα και ελληνικά περιοδικά και 63 άρθρα στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια του Ελευθερουδάκη. Οι διακρίσεις του υπήρξαν πολλές και σημαντικές -τις σημαντικότερες τις εκθέσαμε ήδη στο σύντομο βιογραφικό του σημείωμα. Όλα αυτά, μάλιστα, καθίστανται σημαντικότερα, αν λάβουμε υπόψη τα δεδομένα της εποχής εκείνης, καθώς και τις τεράστιες δυσχέρειες που αντιμετώπισε η μεγάλη αυτή προσωπικότητα. Ο τίτλος του Καθηγητή Πανεπιστημίου, του δόθηκε σε μεγάλη ηλικία, προεδρία της Ακαδημίας Αθηνών του Γεωργίου Ιωακείμογλου.

    Άοκνος υπηρέτης της επιστήμης εργαζόταν στην κατασκεύη εργαλείων αναίμακτης χειρουργικής και του «μαγικού καρυδιού», όπως ονόμαζε το σημαντικότερο από αυτά, όταν τον χτύπησε η μοίρα κι έχασε το φως του. Καταγραφή του έργου του μπορεί να συναντήσει ο ενδιαφερόμενος στο βιβλίο «Μία απίστευτος Ζωή», το οποίο το συνέταξε τυφλός και αποτελεί ένα είδος βιογραφικού σημειώματος. Η μόνη δύναμη, η οποία μπόρεσε να του αποσύρει προσωρινά το ενδιαφέρον από την ιατρική επιστήμη, ήταν η αγάπη του για την πατρίδα.

    http://www.elemedu.upatras.gr/eriande/synedria/synedrio4/praktika1/kontakos_kountouris.htm

  21. 22/04/2009 12:26 πμ

    @Κωστής: Όχι, που δεν θα κρυβόταν κάποιος Έλληνας πίσω από την ιστορία του Βορονώφ!
    Μωρέ καλά το έγραψε ο άλλος: όταν εμείς είχαμε χοληστερίνη, οι άλλοι τρώγανε βελανίδια.

    Στα σοβαρά τώρα: Γράφοντας το ποστ και ψάχνοντας στοιχεία, έπεσα πάνω στις πληροφορίες περί Ζερβού. Δεν έδωσα όμως ιδιαίτερη σημασία, διότι ναι μεν αφορούν την υπόθεση Βορονώφ, δεν αφορούν όμως την ματιά με την οποία είδα εγώ το θέμα αυτό στο συγκεκριμένο ποστ.

Σχολιάστε

  • θέι θάμθιγκ

  • ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

  • Monkey Business

  • The Big Store

  • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

  • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

  • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

    Προστεθείτε στους 7.581 εγγεγραμμένους.
  • Απρίλιος 2009
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930