Μετάβαση στο περιεχόμενο

The Bride Price: στα νυφοπάζαρα του κόσμου μας.

20/06/2007

O 40χρονος Faiz Mohammed δεν είναι ο πατέρας της 11χρονης Ghulam Haider.
Είναι ο αρραβωνιαστικός της.

Ο 55χρονος Said Mohammed δεν είναι ο παππούς της της 11χρονης Roshan Qasem. Είναι αρραβωνιαστικός της, επίσης.

H 13χρονη Majabin είναι η 2η σύζυγος του 45χρονου Mohammed Fazal. Από την άλλη πλευρά κάθεται η πρώτη σύζυγος του με το παιδί τους…

Στο Αφγανιστάν, στην Ινδία, στο Μπαγκλαντές, στην Νιγηρία, στην Αιθιοπία και σε άλλες υπανάπτυκτες αναπτυσσόμενες χώρες, περίπου 1 στα 7 κορίτσια υποχρεώνεται από τους γονείς του να παντρευτεί πριν τα 15 του χρόνια με άνδρα πολύ μεγαλύτερης ηλικίας, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Στο ποσοστό αυτό δεν υπολογίζεται η Κίνα, στις επαρχίες της οποίας αυτό το φαινόμενο είναι αρκετά σύνηθες.Οι γονείς χρησιμοποιούν τις μικρές κόρες τους για να ρυθμίσουν τις οικονομικές τους οφειλές. Όχι ότι τα αγόρια έχουν καλύτερη τύχη. Οι ίδιοι γονείς νοικιάζουν ή πουλάνε τα αγόρια τους στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της παιδικής εργασίας.

Στο περιοδικό των New York Times, ένα χρόνο περίπου πριν (9 Ιουλίου 2006) υπάρχει ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στα παιδιά-νύφες με τίτλο «the bride price».

Την μέρα που η οικογένεια της 11χρονης Ghulam Haider γιόρταζε τον αρραβώνα της με τον 40χρονο Faiz Mohammed, η φωτογράφος του ρεπορτάζ αυτού Stephanie Sinclair πήρε παράμερα την νύφη.
– «Τι νιώθεις σήμερα;» την ρώτησε η φωτογράφος.
– «Τίποτε» απάντησε το σαστισμένο κορίτσι. «Αυτός ο άνδρας μού είναι άγνωστος. Τι υποτίθεται ότι θα έπρεπε να νιώσω;»

48 Σχόλια leave one →
  1. 20/06/2007 12:00 μμ

    ναι, αλλά άμα του ξεφύγει και πεί τρείς φορές
    «σε χωρίζω» ή κάτι τέτοιο τέλοσπάντων

    μετά…έγινε πλούσια και παντρεμένη με άλλον που δεν ξέρει…και αν της πεί και αυτός «σε χωρίζω» 3 φορές τότε ξαναγίνεται πλούσια και ούτω καθεξής

    γενικά δεν είναι ανωμαλία, είναι παράδοση…μόνο οι 40ρηδες προσφέρουν την απαιτούμενη από την παράδοση προίκα και αποκατάσταση βλέπεις 🙂

  2. 20/06/2007 12:05 μμ

    Μήπως πρέπει το νυφοπάζαρο να το πούμε και ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟ.

    Το 11χρονο κοριτσάκι, δεν έχει νιώσει ακόμα ούτε το σώμα της να αναπτύσσεται…

    Θα νιώσει ΠΟΛΛΑ όταν την πρωτοβιάσει ο μέλλον σύζυγος…

  3. 20/06/2007 12:14 μμ

    M13: άμα του ξεφύγει, στο Αφγανιστάν για παράδειγμα, το πιο πιθανό είναι να την λιθοβολήσουν οι ίδιοι οι συγγενείς της, επειδή τους «ντρόπιασε», παρά να γίνει πλούσια.

    Μάνο: σκλαβοπάζαρο είναι, έτσι κι αλλιώς.

  4. 20/06/2007 12:16 μμ

    Και θεωρείς , m13, ότι λόγω παράδοσης , πρέπει να δικαιολογήσουμε το γεγονός; Κοριτσάκια 11 ετών….ούτε να το σκεφτώ δεν μπορώ! Όντως, τι θα μπορούσε να νιώσει; Φρίκη; … Δηλαδή, ΟΚ, τα ξύλινα παπούτσια που φορούν γιαπωνέζες , οι κρίκοι των Νηγιριανών γυναικών και η κλειτοριδοεκτομή στην Αφρική, παράδοση είναι…Παραδόσεις που «ακρωτηριάζουν», σώματα και ψυχές…
    Αχ ,Afmarx, μου ‘φτιαξες τη μέρα πάλι….Πάνω που ετοίμαζα «post γελαστικόν»… Δεν θα σε διαβάζω πριν το βράδυ, μου φαίνεται! 😉

  5. 20/06/2007 12:21 μμ

    Νατασάκι: Καλά…
    Θα τα περιορίσω τα «ψυχο-μαυριστικά» ποστ.
    Μα τι απαιτητικούς αναγνώστες που έχω…

  6. 20/06/2007 12:22 μμ

    … 🙂

  7. 20/06/2007 12:36 μμ

    Ξεχνάμε οτι αυτό γινόταν και στην Ελλάδα πριν απο κάποια χρόνια (αν δεν γίνεται ακόμα σε κάποια χωριά).
    Βέβαια μπορεί οι ηλικίες να μην ήταν τόσο μικρές, αλλά δεν έπαυε μια κοπέλα των 15-16 να είναι ακόμα παιδί (ειδικά εκείνες τις εποχές), όταν έκαναν το προξενειό!

    Εχω ενα φίλο που είναι απο το Πακιστάν. Παντρεύτηκε στα 28 του μια κοπέλα απο την πατρίδα του, 16 ετών. Τις τρείς φορές που πήγε στο Πακιστάν με άδεια, έκανε και 3 παιδιά.
    Μετά απο 7 χρόνια όλοι είναι στην Ελλάδα.
    Η κοπέλα δηλώνει ευτυχισμένη με το γάμο της.
    Οπωσδήποτε δε νοήται σε τέτοια κράτη η γυναίκα να μπορεί να ζήσει τη ζωή της όπως θέλει, παρά μόνο μέσα απο τον γάμο και τον άντρα της.
    Πάντω είναι απαράδεκτο αλλά δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα εφόσον είναι κουλτούρα.

  8. 20/06/2007 12:36 μμ

    Τρομερό θέμα όντως. Ένα πολύ καλό άρθρο για τους ομιλούντες την αγγλική είναι και αυτό, το οποίο επικεντρώνεται, ωστόσο, στην Αφρική:

    http://www.washingtonpost.com/wp-srv/inatl/longterm/africanlives/ivory/ivory.htm.

    Το ενδιαφέρον και συνάμα τρομακτικό, που δεν αναφέρεται στο άρθρο των New York Times, είναι ότι κοινωνιολόγοι και δάσκαλοι του Ισλαμικού Νόμου έχουν αποδεχτεί την πρακτική αυτή ως επιφέρουσα κοινωνική σταθερότητα καθώς εδραιώνει δεσμά φιλίας μεταξύ των φυλών, άσχετα βέβαια από το αν το ίδιο το Κοράνι απαγορεύει την μετά βίας παντρειά, και από το ότι με την πρακτική αυτή οι χώρες αυτές έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας.

    Όλα για το καλό του κοσμάκη.

  9. 20/06/2007 12:41 μμ

    @ Adonios

    Το ότι κάτι αποτελεί κουλτούρα ή παράδοση δε σημαίνει ότι είναι απαραιτήτως έστω και σχετικά καλό. Από τη στιγμή που παραβιάζει στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα οφείλει να καταργηθεί/αλλάξει.

    Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα; Και βέβαια μπορούμε, απλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθούμε λογικές όπως των Η.Π.Α. οι οποίες καταγάζωσαν το Αφγανιστάν μόνο και μόνο… για να διαβάζουμε άρθρα όπως το σημερινό.

    Η οικονομική ανάπτυξη, η επαφή με τον έξω κόσμο και η ενίσχυση και ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών μπορούν κάλλιστα να θέσουν σε αμφισβήτηση ακόμα και την πιο αρχαία παράδοση, με την προυπόθεση πάντα ότι μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε σε κάποιο μέρος.

  10. 20/06/2007 12:47 μμ

    @Adonio: Έχει μεγάλη διαφορά να είναι η νύφη 16 χρονών και όχι 11.
    Επίσης έχει μεγάλη διαφορά να είναι η ηλικία του γαμπρού 28 και όχι 55.
    Είναι περισσότερο αποδεκτό το νύφη 16-γαμπρός 28, παρά το νύφη 11-γαμπρός 55…
    Τελικά τοπική «κουλτούρα» είναι ό,τι βολεύει εκείνους που έχουν το επάνω χέρι σε κάθε τοπική κοινωνία.
    @ Τυπάκι: το link οδηγεί σε Error page.
    Την θρησκεία (οποιαδήποτε θρησκεία) την έχουν κάνει κι αυτήν λάστιχο… Ανάλογα με το τι συμφέρει τους έχοντες το επάνω χέρι. (Επαναλαμβάνομαι, αλλά τι να κάνω…. 🙂 )

  11. 20/06/2007 12:54 μμ

    Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά δε συμβαίνουν μό9νο στην «απολίτιστη» Ασία και Αφρική αλλά και στην «πολιτισμένη» Δύση. Η «θρησκεία» των Μορμόνων είναι μόνο ένα παράδειγμα. Οι γάμοι στην ηλικία των 15 και 16 ετών, που συμβαίνουν ακόμα, είναι ένα άλλο.
    Οι παραδόσεις είναι μεγάλη παγίδα. Κι είναι δύσκολο να ξεφύγεις από αυτήν.

  12. Aνωνυμoς permalink
    20/06/2007 12:54 μμ

    afmarx, ειλικρινά θεωρείς πως είναι η κατάλληλη ώρα για να ασχοληθούμε με το Αφγανιστάν και τα οικογενειακά σκλαβοπάζαρα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ «τρέχει» το απίστευτο θέμα του βασανισμού των δύο αλλοδαπών , από τους «πραιτωριανούς» ?

    Με αυτά και μ’αυτά δικαιώνονται , όσοι αποκαλούν τους μπλόγκερς «βιντεόπληκτους».
    (Καλά, όχι πως δικαιώνονται, αλλά λέμε τώρα…)

  13. 20/06/2007 1:01 μμ

    Wedded to Tradition: Marriage at Puberty
    By Stephen Buckley
    Washington Post Foreign Service
    Saturday, December 13, 1997; Page A01

    Άμα θελήσει κανείς να ψάξει το άρθρο… δυστυχώς κι εμένα μου βγαίνει νεκρό το λινκ, ενώ μέσω google φαίνεται μια χαρά!

    Ανώνυμε τελικά δικαιώνονται η όχι; :p

  14. O πάνω απο το τυπάκι ανωνυμoς permalink
    20/06/2007 1:07 μμ

    Δεν ξέρω, το λινκ για το σχετικό άρθρο των Times δεν δουλεύει 😦

  15. 20/06/2007 1:17 μμ

    http://www.washingtonpost.com/wp-srv/inatl/longterm/africanlives/
    και κλικ στο Child brides in Ivory coast. Έχει κι άλλα για διάβασμα , πάντως…

  16. 20/06/2007 1:18 μμ

    @Κουιν-ωτάτη: Στην «πολιτισμένη» δύση, γίνονται επίσης γάμοι συμφερόντων με μεγάλες διαφορές ηλικίας, αλλά τουλάχιστον οι νύφες δεν είναι παιδιά… Είναι απλά φιλόδοξες ή φιλοχρήματες νεαρές ενήλικες.

    @Ανώνυμε φίλε: το θέμα του βασανισμού σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και στιγματίστηκε σε πολλά μπλογκ από πολλούς μπλόγκερ. Το ίδιο έγινε και στο Αλλουφανείο. Δεν νομίζω ότι θα εξυπηρετούσε κανένα το να μετατραπούν τα μπλογκ σε μονοθεματικά δελτία ειδήσεων.
    Εγώ ασχολούμαι συχνά με θέματα της επικαιρότητας, αλλά πολλές φορές και με ανεπίκαιρα θέματα που κρίνω ότι έχουν ενδιαφέρον.

    @Τυπάκι : Θα το ψάξω το άρθρο γκουγκλικώς

  17. 20/06/2007 1:25 μμ

    Πέρα από κάθε αστείο πάντως, όσο θα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στον πλανήτη γη κανένας άνθρωπος και κυρίως καμία γυναίκα δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ελεύθερο. Ακούγεται ολίγον απόλυτο (και ολίγον κλισέ) αλλά όταν βλέπεις τον χρόνο να έχει σταματήσει εξαιτίας μιας χούφτας (μεγάλης) γενειοφόρων, δεν μπορείς να μην είσαι «δογματικός».

  18. 20/06/2007 1:31 μμ

    Και η προίκα ήταν παράδοση στην Ελλάδα, αλλά ευτυχώς καταργήθηκε διά νόμου.
    Δεν είναι θέμα αποδοχής ή μη της κουλτούρας άλλων χωρών και θρησκειών. Είναι θέμα του αν σωθούν αυτά τα παιδιά από την καταδίκη τους. Παιδιά που δεν ξέρουν τι είναι παιδική ηλικία.

    Δείτε την ταινία Gegen die Wand (δεν ξέρω τον τίτλο στα ελληνικά) του Φατίχ Ακιν, http://www.gegendiewand.de/flash.html, η οποία είναι πολύ ρεαλιστική και δείχνει πως αυτά συμβαίνουν στην γειρονική μας Τουρκία, αλλά και στους Τουρκομαχαλάδες της Γερμανίας και του Βελγίου, στην καρδιά του «δυτικού κόσμου».
    Δείτε και αυτά, που δεν είναι απόλυτα σχετικά, αλλά αξίζουν:

    http://ovigreek.blogspot.com/2006/09/episode-iv.html
    http://ovigreek.blogspot.com/2006/09/ainen-saido-episode-iv12_11.html

  19. 20/06/2007 1:32 μμ

    Afmarx, δες κι αυτό:
    http://news.ert.gr/c/6/322200.asp.
    Όχι πως είναι εντελώς σχετικό, αλλά μια και πιάσαμε την κακοποίηση… και στα καθ’ ημάς!
    Και ξέρεις τι με τρέλανε; Ότι «ο νεαρός παραδέχθηκε πως υπήρξε συνεύρεση με το κορίτσι, την περίοδο που αυτός εργαζόταν στη μικρή επιχείρηση της οικογενείας, αλλά δεν γνώριζε την ηλικία του κοριτσιού(11 ετών, και όμως έμοιαζε για… 18?). Ντροπή…

  20. 20/06/2007 1:35 μμ

    @Νατασάκι: το λινκ που δίνεις εσύ δουλεύει… Θα το βάλω στο post σαν συμπλήρωμα.

    @ Α-λεξία: Η αιτία του κακού δεν είναι οι λίγοι γενειοφόροι…
    Κάποιοι, από τον «πολιτισμένο» κόσμο εννοώ, βοηθούν αυτούς τους λίγους «γενειοφόρους» όπως λες, να εξουσιάζουν αυτές τις κοινωνίες, επειδή εξυπηρετούν και δικά τους συμφέροντα.
    Πιο εκμεταλλεύσιμη και πιο χειραγωγήσιμη είναι μια κοινωνία όταν στηρίζεται σε οπισθοδρομικές δομές…

    @ Ανώνυμε: Το δικό μου link για τους N.Y Times λειτουργεί…

  21. 20/06/2007 1:35 μμ

    Το αντιγράφω από το
    http://www.ert.gr/
    «….
    Σέρρες

    Έγκυος 11 ετών!
    20/6/2007 11:44:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Στον ανακριτή Σερρών θα οδηγηθεί σήμερα ο 26χρονος που κατηγορείται ότι απολάνησε 11χρονη, η οποία βρίσκεται σήμερα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Η υπόθεση έχει συνταραξεί την τοπική κοινωνία και η οικογένεια του κοριτσιού υποστηρίζει πως έμαθε για την εγκυμοσύνη το τελευταίο διάστημα, όταν αυτή ένιωσε αδιαθεσία και ο γιατρός τους είπε πως είναι έγκυος 34 εβδομάδων. Σύμφωνα με το δικηγόρο του, ο νεαρός παραδέχθηκε πως υπήρξε συνεύρεση με το κορίτσι, την περίοδο που αυτός εργαζόταν στη μικρή επιχείρηση της οικογενείας, αλλά δεν γνώριζε την ηλικία του κοριτσιού…….»

  22. 20/06/2007 1:37 μμ

    @Κροτ και Νατασάκι: Βαθύ θέμα ανοίξαμε νομίζω
    Πολλές παραμέτρους έχει τελικά.

    (Προσλαμβάνεστε ως ρεπόρτερς …)

  23. 20/06/2007 1:50 μμ

    Allu οι κοπελιές που αναφέρετε τουλάχιστο παντρεύονται με τη θέλησή τους! Δεν τις υποχρεώνει κανείς.

  24. 20/06/2007 1:52 μμ

    Συγνώμη μεγαλιωτάτη, αλλά «παντρεύονται με τη θέλησή τους»? Ποιά θέληση, 11 χρονών κοριτσάκια;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  25. 20/06/2007 1:56 μμ

    Από την ταραχή μου κάνω και ορθογραφικά! (Μεγαλειοτάτη, συγνώμη, αλλά είχα πάντα αλεργία στα στέμματα και τους εστεμμένους…)

  26. 20/06/2007 2:09 μμ

    Η αιτία του κακού, όπως λες, δεν είναι σίγουρα οι λίγοι γενειοφόροι (μόνο). Είναι πράγματι και κάποιοι άλλοι που τους εκμεταλλεύονται. Ειλικρινά όμως, πιστεύεις ότι αυτοί οι άλλοι (οι του δυτικού πολιτισμού) δεν θα μπορούσαν να τους εκμεταλλευτούν το ίδιο ίσως και καλύτερα αν ήταν πιο «δυτικοποιημένοι»;
    Αυτό όμως πιστεύω ότι είναι ένα άλλο θέμα. Εγώ αναφερόμουν στις γυναίκες, μάλλον στα δυστυχσμένα κοριτσάκια και στους συζύγους τους.

  27. 20/06/2007 2:10 μμ

    διαβασα το προηγουμενο, διαβασα και αυτο…
    και μια λεξη μονο μου βγαινει…
    φρικη…

    😦

  28. 20/06/2007 2:34 μμ

    άσχετο
    αλλά αξίζει να θυσιάσει κάποιος ένα ευρώ σήμερα και να αγοράσει την espresso

  29. 20/06/2007 2:53 μμ

    Μήπως και οι δυτικοί τα ίδια και χειρότερα δεν κάνουν με τις 11χρονες πόρνες στην Ταϋλάνδη -και αλλού?

    Στην περίπτωση που αναφέρεις στο ποστ, τα παιδιά αυτά θα γίνουν τουλάχιστον σύζυγοι, «κυρίες» βρε παιδί μου -εντός πολλών πολλων εισαγωγικών. Με πολλές πληγές, αλλά με την έξωθεν καλή μαρτυρία.

    Στην Ινδία, Ινδονησία, Ταϋλάνδη, Φιλιππίνες και δεν συμμαζεύεται, γονείς πουλάνε τα παιδιά τους σε πορνεία για να αντιμετωπίσουν τα χρέη (παιδιά=αγόρια και κορίτσια, ακόμα και κάτω των 10 ετών).

    Ιδού και ένα απαράδεκτο λινκ http://www.sexwork.com/Thailand/child.html.

    Και αυτό http://www.thewitness.org/agw/pusurinkham.121901.html, οκ, αφήνοντας εκτός τις τελευταίες παραγράφους περί θεού και δεν συμμαζεύεται, το παραθέτω για τα στοιχεία κυρίως.

    (με το μισθό μου τι θα γίνει?)

  30. BeBe permalink
    20/06/2007 3:04 μμ

    Μας έφτιαξες μεσημεριάτικο…Θα γίνω κι εγώ απαιτητική αναγνώστρια, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζω τις κοινωνικές σας ανησυχίες.
    Κρίμα που ακόμα υπάρχουν αυτά τα στερεότυπα επιβίωσης.
    Την καλησπέρα μου

  31. 20/06/2007 4:19 μμ

    @Natassaki δεν μιλάω για τα 11χρονα! Δες τι μου λέει ο Allu στο σχόλιο του και θα καταλάβεις για ποιες μιλάω!

  32. 20/06/2007 4:24 μμ

    Το είδα, μετά, γι’ αυτό και η συγνώμη! Και , μ’ αρέσει όπως γράφεις…(με το nick σου λίγο μπλόκαρα!) 🙂

  33. 20/06/2007 10:22 μμ

    Ειναι ο άλλος κόσμος. Αυτός που στα παιδικάτα μας δεν σκεφτόμαστε καθόλου. Κι έρχεται ύστερα για να μας θυμίσει πόσο η διαφορετικότητα παντού καθορίζει τη ζωή μας. Και να σκεφθεί κανείς ότι οι Αμερικανοί, για δικούς τους λόγους (οικονομικοπολιτικούς) κανουν πολλά για να αλλάξουν τέτοιες εικόνες. Επί ματαίω, όμως.

  34. 20/06/2007 11:14 μμ

    Κάπου είδα ένα φίλμ που αναφερόταν σε αυτό το θέμα.
    Πάντως πριν 50 χρόνια οι Σαρακατσάνοι παντρευόταν κάπως έτσι στην Ελλάδα.Έχω ακούσει από γυνάικες σαρακατάνες να λένε πως τον άντρα τους τον είδαν την ημέρα του γάμου!
    Τα κανόνιζε όλα ο πατέρας,όπως πουλούσαν τα πρόβατα έτσι πάντρευαν τις κόρες και τους γιούς.
    Στα χωριά πάλι πριν όχι πολλά χρόνια,αν υπήρχε χήρα και είχε κόρες έστελναν προξενειά ακόμα και όταν τα κορίτσια ήταν 13,14 χρονών.
    Και αυτό γιατί θεωρούσαν πως μια χήρα δεν μπορεί να συντηρήσει και να μεγαλώσει όπως πρέπει τις κόρες.

  35. 20/06/2007 11:28 μμ

    ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ

    Είναι μια γυναίκα και τραγουδά
    Θα γίνω σαν τη θάλασσα που βρέχει τη ζωή μας
    Θα γίνω περιστέρι
    Θα γίνω σαν τη θάλασσα που είναι πάντα μπροστά μου
    Και μ’ ακλουθά όταν περπατώ
    Και μ’ ακλουθά όταν κλαίω
    Και με παρηγορεί την ώρα που δεν φταίω
    Την ώρα που την πατρίδα μου νείρομαι
    Τον έρωτα ή τη χαμένη αγάπη.

    Γιώργος Σαραντάρης

    Είναι Γιώργο μου ένα θέμα που έχω τόσο ασχοληθεί, που νιώθω πια να με πονά κάθε αναφορά, γιατί κάθε φορά διαπιστώνω ότι όχι μόνο δεν αλλάζει η ζωή των γυναικών, αλλά όλο και χειροτερεύει. Όλο και νέα στατιστικά στοιχεία έρχονται στο φως τραγικότερα από τα προηγούμενα. Και δεν έχει να κάνει με ανατολή και δύση ή θρησκεία ή κουλτούρα. Κάποιες τις παντρεύουν στα 11. Άλλες στα 6 και πιο νωρίς, τις «υιοθετούν»… μπαμπάδες! Μετά το τσουνάμι, έγιναν άπειρες αγορές τέτοιου είδους. Δυτικές, δυτικότατες, με υπόσχεση μέλλοντος και δουλειάς, τις πωλούν και τις αγοράζουν διάφορα ανθρωποειδή. Μετά το τραγικό Female Genital Mutilation – FGM (γυναικείος ακρωτηριασμός) ήρθε το trafficking (ανθρώπινη εμπορεία).
    Τα είχα γράψει στις 8 Μάρτη κι εδώ και στους Εκφραστές και είχα βάλει τα τραγικά βίντεο από το you tube.

    Ήθη κι έθιμα …

    Ήθη κι έθιμα ;

    Υπάρχει Θεός ε; Τον είδε καμιά απ’ αυτές;

    Χρειάζεται παιδεία λένε άλλοι…

    Μπράβο σου που δεν ξεχνάς… Σ’ ευχαριστώ σαν γυναίκα και σαν μάνα γυναίκας. Ίσως, αν όλοι θυμούνταν… ίσως… κάτι να άλλαζε.

  36. 21/06/2007 12:02 πμ

    Κουλτουρα ηταν και στην αρχαια Σπαρτη να πετανε τα «αχρηστα» στον Καιαδα, αλλα δεν νομιζω να διαφωνει κανεις που καταργηθηκε το «εθιμο»…

  37. 21/06/2007 9:50 πμ

    και νόμισα ήταν το προηγούμενό σας ποστ,
    εκείνο που προκαλεί σοκ!

    (κάνετε καλά όμως-πολύ καλά . γιατί είναι ο εφησυχασμός και η αδιαφορία μας πιό σκληρές συμπεριφορές από αυτές που αναφέρετε…)

  38. 21/06/2007 9:51 πμ

    και νόμισα ΠΩΣ ήταν…

  39. 21/06/2007 11:19 πμ

    @Βασιλική: Η λέξη «φρίκη» τα λέει όλα. Και είναι τόσες πολλές οι καταστάσεις γύρω μας, που η λέξη αυτή τις ταιριάζει γάντι!

    @ DirtyJazz: Στις κουφ@λες της εφημερίδας αυτής, δεν δίνω ούτε 1 υπολεπτό του λεπτού! Προσπαθούν να βγάλουν ότι ο μπάτσος τα έκανε όλα αυτά «εν βρασμώ», επειδή οι κρατούμενοι του έβρισαν την μάνα!
    Βρασμό ψυχής που να προκαλεί σκηνοθετικό οίστρο δεν ξανασυνάντησε ποτέ κανένας…

    @ Κροτ : είναι απέραντο το θέμα τελικά… Πορνεία, παιδεραστεία, σκλαβοπάζαρο, σεξοτουρισμός … Όπου κι αν αγγίξεις, πονάει.

    @BeBe : ας συζητάμε και τέτοια θέματα. Αν εμείς «αρρωσταίνουμε» απλά και μόνο συζητώντας γι΄αυτά, φ αντάσου τι συμβαίνει με όσους υφίστανται όλες αυτές τις καταστάσεις…

    @QueenElisabeth- Νατασάκι : σημειώσατε Χ.
    Λύσατε την παρεξήγηση μόνες σας. Παραλίγο θα φώναζα τον Ο.Η.Ε να επέμβει…
    🙂

  40. 21/06/2007 11:35 πμ

    @Ρίτσα: Είναι ο «άλλος κόσμος» όπως λες… Αλλά είναι και «ο κόσμος δίπλα μας». Στις μέρες μας, οπουδήποτε και να συμβαίνει κάτι, στην αυλή μας συμβαίνει τελικά.

    @ Μαραμένα Σύκα: Άλλαξαν όμως τα πράγματα εκεί. Ξέρεις καμιά σαρακατσάνα να παντρεύεται σήμερα με τέτοιο τρόπο;

    @ Μαριάνα : είδα τα 2 πρώτα video… Δεν άντεξα να δω για σήμερα άλλα…
    Όσο υπάρχουν οργανώσεις που αγωνίζονται για τα προβλήματα αυτά, υπάρχει και η ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει.

    @ Θεραπευτή: Κοίτα… Αν το δούμε το πράγμα μεταφορικά, «καιάδες» εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα… Τα διάφορα ιδρύματα εννοώ που φιλοξενούν ψυχικά ασθενείς και μερικά από αυτά βασανίζουν αντί να νοσηλεύουν τους τρόφιμους.

    @ Εnvain : ο πληθυντικός (κάνετε καλά) αναφέρεται στον Αλλού, τον Φαν και τον Μαρξ;
    Ενικός παρακαλώ κυρία μου.

  41. 21/06/2007 11:41 πμ

    Εμείς είμαστε μια χαρά κορίτσια, τα βρίσκουμε μόνες μας.
    Έχεις δει τον Ο.Η.Ε. να δίνει λύσεις πουθενά;

  42. 21/06/2007 3:14 μμ

    Και μετά βγάζει η διεθνής κοινότητα μια έρευνα όπου ως εκ θαύματος η παιδεραστία σε αυτές τις χώρες αγγίζει το 0% και χαίρονται οι μαλάκες οι φανατικοί ισλαμιστές ότι δεν είναι όπως στην δύση και ότι έχουν αξίες αυτοί.

  43. Για την Αρλέτα permalink
    21/06/2007 4:49 μμ

    Διάβασα πολλή ώρα όλο το υλικό που μαζεύτηκε εδώ, με πρώτο και καλύτερο της Γητεύτριας, αλλά και των άλλων φίλων και παρόλο που τα ξέρουμε, ακούσαμε για όλα αυτά η ένταση έχει χτυπήσει καμπανάκι.

    Εμένα όλα αυτά και με αυτά που διάβασα στο δικό σου άρθρο και σ ευχαριστώ που φροντίζεις πότε πότε να ξυπνούμε), μου επιβεβαιώνουν το πόσο οι «άνδρες» σ αυτές τις πρωτόγονες κοινωνίες, τρέμουν την γυναίκα (και πάντα στις πρωτόγονες κοινωνίες τα ήθη βγάζουν μεγάλες αλήθειες που οι δυτικοί έμαθαν να κρύβουν: Πόσο δηλαδή, φοβούνται την απελευθέρωσή της γυναίκας , την συμφιλίωση της με το σώμα της, την αποκάλυψη της ψυχικής δύναμης που «ΈΜΑΘΑΝ» να την κρύβουν τόσο καλά, είναι γιατί αυτού του τύπου οι άνδρες πιστεύουν – και το ξέρουν- ότι δεν θα είναι ποτέ στο ύψος των προσδοκιών που ενδεχομένως η γυναίκα θα είχε απ’ αυτούς. Αν το σπρώξουμε λίγο παρακάτω, σκέφτομαι τον φόβο και τον τρόμο των έφηβων που πάνε για πρώτη φορά στην πουτάνα για να… γίνουν άντρες. Πως φοβούνται τον εξευτελισμό που αυτή μπορεί να τους κάνει να νιώσουν και αυτές οι γυναίκες του αγοραίου έρωτα έχουν ουσιαστικά, χωρίς να το ξέρουν ούτε οι ίδιες, περάσει την διαχωριστική γραμμή που τις διαφοροποιεί από τις «καθώς πρέπει», τις πιθανές συζύγους… που θα γεννήσουν τα παιδιά κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή τους.

    Όλα δηλαδή γίνονται μπας και αποδειχτεί η ανικανότητά τους να ικανοποιήσουν και να κρατήσουν μια γυναίκα γιατί η ίδια το θέλει. Και το πιο τραγικό είναι που οι ίδιες οι γυναίκες, οι μάνες έρχονται να παίξουν τον ρόλο του θεματοφύλακα αυτού του βάρβαρου πρωτόγονου «εθίμου», και πρωτοστατούν στον εξευτελισμό της ίδιας τους της φύσης…

    Δεν μπορώ εκνευρίστηκα

  44. 21/06/2007 9:31 μμ

    @Νατασάκι : Θα έφερνα τον Οργανισμό Ηνωμένων Ιστολόγων τότε (Ο.Η.Ι)
    Είναι πιο αποτελεσματικός

    @Rocordie: πότε έδειξε κάποια έρευνα αυτό το 0% που λες;

    @Κλέλια: καλά έκανες και εκνευρίστηκες… Αλήθειες έγραψες

  45. 21/06/2007 11:44 μμ

    Συμφωνώ απολυτα με την (τον?)…μάλλον , την …»για την Αρλετα» και την ghteytria…
    Δηλαδη , με ολους σχεδον εδω μεσα συμφωνώ …αλλα ειδικα μ’αυτες …
    Ετσι λοιπόν , εχω να πω , το τετριμμένο :
    Όλα , ειναι θέμα ΠΑΙΔΕΙΑΣ…με την κλασσική της εννοια …
    ….Συμβαίνουν και στην χώρα μας…Συνεβαιναν περισσότερα πριν απο , οχι και πολλα χρονια…..Και κατα καποιον τροπο , συμβαινουν και τωρα…
    ………………………………….
    Στην πόλη μου , εχουμε το θλιβερη «πρωτια» σε ολη την Ελλαδα σε τοκετους με καισαρικη τομη σε γυναικες ανηλικες……. 14 , 15 , αλλα και ακομη μικροτερες ….Και δεν υπερβαλω καθολου …..

  46. 25/06/2007 5:31 μμ

    Την προγιαγιά μου την Μανιάτισσα την πάντρεψαν στα 12 γιατί φοβόντουσαν μην την κλέψουν, επειδή ήταν ιδιαίτερα όμορφη.
    Μέχρι τα 16 κοιμόταν στο ίδιο κρεββάτι με την πεθερά της, χωρίς να έχει σεξουαλικές σχέσεις με τον προπάππου. Έκαναν αρκετά παιδιά, πολλά εγγόνια και άπειρα δισέγγονα.
    Δεν τους γνώρισα, λένε ότι ήταν πολύ αγαπημένοι, ποιός μπορεί να πει με σιγουριά;
    Σε μια άλλη εποχή, τόσο κοντά και τόσο μακριά από τη δική μας.

  47. 26/06/2007 10:47 μμ

    ¨οχι ακριβώς έσι αλλά πριν 20 χρόνια πολλές αν όχι όλες τις πάντρεθαν κάπως έτσι.
    Με προξενειό..μην ατιμαστούν
    😀
    Και εμάς μας φώναζαν Γκρέκες για να μας ξεχωρίζουν ως τις άλλες,τις διαφορετικές και τις ξεσαλωμένες.
    Και το κακό είναι βρε Φαν εμείς οι Γκρέκες ακόμα και σήμερα τις φωνάζουμε Βλάχες..γαμώ τον ρατσισμό μας !

Trackbacks

  1. Καληνύχτα… « Μαμά……ετών 36…

Σχολιάστε

  • θέι θάμθιγκ

  • ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

  • Monkey Business

  • The Big Store

  • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

  • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

  • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

    Προστεθείτε στους 7.581 εγγεγραμμένους.
  • Ιουνίου 2007
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930