Μετάβαση στο περιεχόμενο

Να παλέψουν μαζί Ελληνες και μετανάστες εργάτες

11/06/2009

Από την επομένη των ευρωεκλογών, η φιλολογία του πολιτικού ρεπορτάζ κάνει λόγο για υιοθέτηση από την κυβέρνηση της ατζέντας του ΛΑ.Ο.Σ. σε ό,τι αφορά τα θέματα της αντιμετώπισης του προβλήματος των μεταναστών και της «ασφάλειας του πολίτη». Είναι σαφές πως με πρόσχημα την απώλεια ψήφων της ΝΔ προς τα χαμηλότερα «πατώματα» της πολυκατοικίας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει ακόμα πιο σκληρά μέτρα καταστολής σε βάρος των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Για την ακρίβεια, θα προχωρήσει στην υλοποίηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χτυπά σκληρά τα δικαιώματα των μεταναστών, σέβεται μόνο τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και ζητά τη νομιμοποίηση μόνο εκείνων που είναι αναγκαίοι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Επιπλέον, το να στραφεί η συζήτηση προς το ζήτημα των μεταναστών – όσο υπαρκτό και μεγάλο κι αν είναι – είναι ό,τι πιο βολικό για να περάσουν πιο εύκολα μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα, μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Από την οικονομική κρίση πλήττονται όλοι οι εργαζόμενοι. Και οι Έλληνες και οι ξένοι που δουλεύουν στη χώρα μας βιώνουν στους χώρους δουλειάς ένα όργιο εργοδοτικής τρομοκρατίας. Μήπως οι αποφάσεις που πάρθηκαν πρόσφατα στο Συμβούλιο Απασχόλησης της ΕΕ δεν χτυπούν όλους ανεξαιρέτως τους εργάτες; Μήπως δεν αφορά τον Έλληνα, αλλά και τον μετανάστη εργάτη το δίλημμα που βάζει η ΕΕ ή δέχεστε να δουλεύετε όποτε κι όταν θέλουν τα αφεντικά ή απολύεστε; Μήπως δεν τους αφορά όλους η μείωση των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών, στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας»; Μήπως δεν αφορά τον Έλληνα εργάτη, όταν ο μετανάστης συνάδελφός του οδηγείται από αυτήν την πολιτική σε απόγνωση, όταν δουλεύει με την απειλή της απέλασης, της σύλληψης, της αστυνομικής βίας, για να πάρει κάποια ψίχουλα;

Είναι αναμφισβήτητο ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα είναι υπαρκτό, μεγάλο και σύνθετο. Για παράδειγμα, η κουβέντα που γίνεται για την «ασφάλεια του πολίτη στο δημόσιο χώρο» είναι τουλάχιστον αποπροσανατολιστική. Πραγματικά αναβαθμισμένη είναι μια περιοχή που οι κάτοικοί της ζουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια, γιατί έχουν ένα μισθό που καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους, δεν ζουν την ανασφάλεια για το μεροκάματο και τις συντάξεις τους, απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια. Έχουν δωρεάν χώρους πρασίνου και υποδομές αναψυχής και αθλητισμού για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Αν υποθέσουμε ότι φυλακίζονται όλοι οι μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση και ζητούν οι διάφορες «επιτροπές αγανακτισμένων», οι κάτοικοι θα μπορούν να μιλούν για ασφάλεια και αναβάθμιση, όταν θα είναι άνεργοι ή με μισθό πείνας, χωρίς χρήματα για να ταΐσουν τα παιδιά τους;

Αν είχαν όλα τα παραπάνω και οι ίδιοι και οι μετανάστες εργάτες που θα συμβίωναν στον ίδιο χώρο, δεν θα ήταν τότε αναβαθμισμένη και ασφαλής η περιοχή; Για όλα αυτά, οι Έλληνες και οι μετανάστες εργάτες πρέπει να παλέψουν μαζί. Να αγωνιστούν για να μην πληρώσουν την οικονομική κρίση. Να δώσουν αγώνα ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, που είναι ταξικός όσο κι αν η άρχουσα τάξη προσπαθεί να εμφανίσει ως αντίπαλο στον εργάτη τον εργάτη.

Κώστας Πασακυριάκος
Εφημερίδα Ριζοσπάστης 11/6/2009
Στήλη «επωνύμως»

———————

Σκεφτόμουν να γράψω κάτι παρόμοιο, αλλά ο Κώστας Πασακυριάκος τα έγραψε μια χαρά στον σημερινό Ριζοσπάστη.

40 Σχόλια leave one →
 1. 12/06/2009 12:09 πμ

  Παρ’ ότι απέφυγα να σχολιάσω τα αποτελέσματα των εκλογών -δεν έχει και νόημα μου φαίνεται- με τρόμαξε η άνοδος της ακροδεξιάς γενικά και του Καρα τζαφέρη ειδικότερα. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι οι άνθρωποι που τον ψήφισαν συμφωνούν απόλυτα με αυτά που λέει
  Γιατί αν είναι έτσι, τη βάψαμε…
  🙂

 2. ΑΓΗΣ permalink
  12/06/2009 12:58 πμ

  Σωστό το άρθρο του Κώστα Πασακυριάκου.

  Μόνο που μου δημιουργεί ένα ερωτηματικό η φράση, ότι «η αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χτυπά σκληρά τα δικαιώματα των μεταναστών, (…) ζητά τη νομιμοποίηση μόνο εκείνων που είναι αναγκαίοι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες».

  Νομίζω πως στην πραγματικότητα «αναγκαίοι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες» είναι ακριβώς οι «παράνομοι» μετανάστες, δηλαδή οι μετανάστες χωρίς δικαιώματα, δηλαδή οι εργάτες χωρίς δικαιώματα, δηλαδή οι «παράνομοι» εργάτες, οι εργάτες που δεν θα αποτελούν όχι μόνο τάξη για τον εαυτό τους αλλά ούτε ατομικές υποστάσεις με μια στοιχειώδη ανεξαρτησία.

  Κι η προδιαγραφή ενός τέτοιου μέλλοντος αφορά φυσικά και τους ντόπιους εργαζόμενους, που μέσω της παρανομίας των μεταναστών, θέλουν κι αυτούς να τους ρίξουν στο επίπεδο του δραπέτη σκλάβου που τον κυνηγάνε χρυσαυγίτες κυνηγοί κεφαλών…

  Και τα ευρω-στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση πότε στον Ασπρόπυργο (εκεί που είχαν πάει και τους Κούρδους από την Κουμουνδούρου τη μέρα της παράδοσης Οτσαλάν;) και πότε στα σύνορα, απλώς παραπέμπουν στο στίχο για τους Εβραίους που συλλαμβάνανε αλλά «δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος…»

  Όσο για τον Καρατζαφέρη, ασφαλώς και δεν τον ψήφισαν μόνο για το ζήτημα των «ξένων». Τον ψήφισαν, επίσης, γιατί δεν τον βλέπουν στην βουλή να ψηφίζει με τα δυο χέρια την πώληση της Ολυμπιακής στο Βγενόπουλο. Αλλά τον βλέπουν την άλλη μέρα στην ΤιΒι να ορύεται ότι «ξεπουλιούνται τα πάντα».
  Τον βλέπουν στην ΤιΒι να χύνει δάκρυα για τη «φτωχολογιά» και να ξιφουλκεί κατά των «τραπεζιτών», αλλά δεν τον ακούνε στη Βουλή να δίνει συνταγές του είδους «μια ώρα παραπάνω δουλειά από τον καθένα» για να «γλυτώσουμε» από την κρίση…

  Τέλος πάντων, ταιριάζει στην περίπτωση του Καρατζαφέρη και του κάθε Καρατζαφέρη εκείνο το σύνθημα που είχαν στο πανώ τους πριν από χρόνια κάποιοι Γερμανοί διαδηλωτές: «Αγαπητοί ξένοι, σας παρακαλούμε μην μας αφήσετε με αυτούς τους Γερμανούς».

 3. 12/06/2009 1:41 πμ

  εξαιρετικό άρθρο, μπράβο για την αναδημοσίευση.

 4. 12/06/2009 11:15 πμ

  Νατασάκι,δεν υπάρχει ανοδος της ακροδεξιάς,αν δεν υπήρχε η αποχή,τα ποσοστά του θα ήταν στα μισά…
  Καλή σας μέρα από Ελλάδα πια…

 5. 12/06/2009 11:42 πμ

  αν νομίζεις ότι η πολιτική ΛΑΟΣ δίνει γραμμη στη ΝΔ, είσαι εκτός πνεύματος της εποχής, και ξέρεις λυπάμαι που θα στο πω, αλλά έτσι ήταν το ΚΚΕ πάντοτε!!

  Για κοίτα λιγο πιο προσεχτικά ποιος μιλάει κατα της μετανάστευσης και θα καταλάβεις!!

 6. 12/06/2009 12:07 μμ

  Συνφωνώ με το άρθρο…Καλά έκανες και το αναδημοσίευσες…Αnge-ta αν είναι άλλο το zeitgeist σήμερα το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή είναι η πραγματικότητα…Το σχόλιο σου για το ΚΚΕ (αν το έπιασα σωστά) είναι πέφτει πολύ εύκολα.Μια βόλτα στους δρόμους που περπατάνε ΚΚέδες να κάνεις και θα το δεις.Πάντως Φταίνε οι ξένοι…

 7. 12/06/2009 12:43 μμ

  Η σημερινή «υπερδιόγκωση» και «σχετική
  υπερανάπτυξη» του δυτικού κόσμου είναι μη-βιώσιμη. Το ίδιο μη-βιώσιμη όμως είναι και η σημερινή «μεταναστευτική πρακτική» στην οποία οδηγεί η πρώτη. Κάποτε πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά για βιωσιμότητα, αλλά πριν πρέπει να πάψουν οι κοκκορομαχίες…

 8. 12/06/2009 2:58 μμ

  @ tyxere,
  δεν με κατανόησες. Η ΕΕ αποφάσισε να αλλάξει πολιτική για τους μετανάστες και να τους στείλει εκει απο όπου με την πολιτική της τους έσυρε και τους ξερίζωσε με την ίδια απληστία που έπραξαν οι κατακτητες της νέας Ηπείρου μισο αιώνα πριν! Ολο και πιο φτηνά χέρια, όλο και πιο φτηνά κορμια, παιδικά και γυναικεία για όλες τις ορέξεις. Δεν είναι το ΛΑΟΣ που ακούει η νέα τάξη, αλλά το πνευμα της έποχής. Οχι άλλη μετανάστευση, τα δικά μας χέρια είναι εξ ίσου φτηνά. Ασε που θα ξεχάσουν και τον πραγματικό εχθρο αν τα βάλουν με τους μετανάστες.

  Αλλά, όπως πολυ λογικά και απλά λέει

  ο Darthiir the Abban,

  δεν μπορει να υπάρξει άλλη ανάπτυξη και δεν μπορεί να συνεχιστει αυτη η παράλογη ανάπυξη με το ξερίζωμα των άλλων κολασμένων των πιο φτωχών χωρών.

  Η μετανάστευση δεν βοήθησε ΠΟΤΕ τους μετανάστες, αλλά τα αφεντικά!
  Αν πρέπει να κάνει κάτι η λαμπρή δυση για τον φτωχό κόσμο είναι να δημιουργησει επι τόπου συνθηκες ξεπεράσματος της απέραντης φτώχειας!

 9. 12/06/2009 3:13 μμ

  Συγνώμη για την παρανόηση τότε…Ας πω επίσης πως η «Ανάπτυξη» όπως και άλλες λέξεις έχουν πολλές πλευρές και ιδιοκτήτες(για ποιον, απο ποιον και πως;).Η λαμπρή δύση δυστυχώς κάνει ότι έκανε και πρίν 100 χρόνια όπως τα είπε ο Λένιν στον Ιμπεριαλισμό(όσο και αν επιτελεία ολόκληρα ψάχνουν κάτι άλλο να μας πουλήσουν). Η μετανάστευση είναι όντως κακό πραγμα αλλά ακόμα χωράμε όλοι μέσα από έναν άλλο δρόμο.Εγώ λεω το σοσιαλισμό πάντως….

 10. 12/06/2009 3:26 μμ

  @ τυχερε, δεν χωράμε έτσι, χωράμε αλλιώς!, αλλά ο καθένας στο τόπο του. Να μεταναστευουμε μονο για ανταλλαγη πολιτιστικών ιδεών, η γιατι έτσι θέλουμε! και όχι για να δουλεύουμε σε ξένους τόπους, χωρίς οικογένεια, χωρίς γη, χωρίς πατριδα, χωρίς ελπίδα, για να πάρουμε (χωρίς να φταίμε βεβαια) το ψωμι κάποιου άλλου! Αυτη η πορεία έχει αδιέξοδα πολύ τραγικά, για τον πλανητη καταρχην!

 11. 12/06/2009 3:33 μμ

  Δεν θέλω να το συνεχίσω αλλά αναγκάζομαι.Δεν παίρνει κανένας εργάτης το ψωμί καποιου άλλου στο σοσιαλισμό.Επίσης στο σημερα το πρόβλημα δεν είναι το ψωμί που παίρνει ακόμα και αν δε φταίει(sic) o μετανάστης(και εδώ χωράει πολυ κουβέντα αν στέκει αυτό!). Αυτό είναι υπάρχει είναι ψιχουλα…Το πρόβλημα είναι τα καρβέλια που ζυμώνουν μετανάστες και έλληνες και τα τρώνε δέκα νομά….

 12. 12/06/2009 7:09 μμ

  Σύμφωνα με τον Π.-Α Ταγκιέφ, ο ιδεότυπος του σημερινού νέου ρατσισμού, σε αντίθεση με τον παλιό βιολογικό/ανισωτικό ρατσισμό, μπορεί να αναλυθεί στα ακόλουθα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:

  α) Στη μετατόπιση του ρατσιστικού λόγου από τη «φυλή» στην «κουλτούρα». Υποκατάσταση, δηλαδή, του «επιχειρήματος» για τη λεγόμενη φυλετική καθαρότητα από αυτό της υπεράσπισης μιας «αυθεντικής» πολιτισμικής ταυτότητας.

  β) Στη μετατόπιση από την «ανισότητα» στη «διαφορά». Η παλιά υποτίμηση των «κατώτερων» («φυλών») δίνει σήμερα τη θέση της στη φοβία της ανάμειξης των πολιτισμών.

  γ) Στην προσφυγή μάλλον σε «ετερόφιλες» φόρμουλες («δικαίωμα στη διαφορά»), παρά σε «ετερόφοβες».

  δ) Το τελευταίο χαρακτηριστικό θα μπορούσε να αποδοθεί μέσα από τη διατύπωση του «έμμεσου» ή «συμβολικού ρατσισμού»: ο νεο-ρατσιστικός λόγος δύσκολα συλλαμβάνεται ως «ρατσιστικός» γιατί ρίχνει όλο του το βάρος στο άρρητο, στο υπονοούμενο.

  Οι αντισημίτες σήμερα παρουσιάζονται ως «αντισιονιστές», ο αντι-μεταναστευτικός λόγος υποστασιοποιεί, καθολικεύει και δαιμονοποιεί τους «ανεπιθύμητους» ξένους («οι Αραβες»).

  Ετσι, η αντιμεταναστευτική στάση παρουσιάζεται ως ομαλή αντίδραση μιας κοινωνίας η οποία θεωρεί ότι βρίσκεται σε κατάσταση νόμιμης άμυνας έναντι μιας «εισβολής»:

  η επίκληση της «εθνικής προτίμησης» («πρώτα οι εθνικοί πολίτες») αποτελεί τη «λογική» αποκορύφωση μιας έμμεσης αλλά πανίσχυρης πολιτικής αποκλεισμού από το εθνικό-κοινωνικό σώμα των «άλλων».»
  http://nosferatos.blogspot.com/2008/09/blog-post_8528.html

 13. 12/06/2009 7:13 μμ

  επίσης
  »Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η έρευνα που επιχειρεί η συγγραφεας της στενής σχέσης των κομμάτων της Άκρας Δεξιάς με το ιδεολογικό ρεύμα της ‘’νέας Δεξιάς’’ και που αποτελείται από διανοουμένους που εμφανιστήκαν στην Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του 60 και του 70 στη Γαλλία Και στη δεκαετία του 8ο στη Γερμανία πρωτοεμφανίζονται ως αντίδραση στο Γαλλικό Μάη και τα φοιτητικό κίνημα . Το ρεύμα αυτό εμφανίζεται ως ‘’πολιτικής πρωτοπορίας»της άκρας δεξιάς. Το « νέο» στο ιδεολογικό αυτό ρεύμα που η ‘’νεοδεξια’’ διαμορφώνει έγκειται στο ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί ιδέες όπως ο «πλουραλισμός’’, «τρίτος δρόμος } «αλλαγή αξιών » «ευρωπαϊκός σοσιαλισμός »,έννοιες όπως «μονοδιάστατος άνθρωπος «μαζοποίηση» που προέρχονται από τον χώρο της νέας αριστεράς! (Μαρκουζε κ.α).Η νέα Δεξιά υπερασπίζεται μια αντίληψη«διαφορικής ισότητας »που αποθεώνει τη διαφορά , αναγνωρίζοντας την ισότητα μόνο στο πλαίσιο ενός ‘’εθνοτικού και πολιτισμικού απαρτχάιντ’’ :η ‘’διαφορική ισότητα» μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι εντός ενός ετερογενούς κόσμου, αλλά μόνο κα αποκλειστικά στο εσωτερικό των ομοιογενών «πατρίδων ».Κάθε μια από αυτές είναι και πρέπει να παραμείνει εθνικο πολιτισμικά διαφορετική από τις υπόλοιπες Αυτό σημαίνει να παραμείνει «καθαρή από προσμείξεις, οι οποίες εμφανίζονται στο πλαίσιο «πολυφυλετικών , πολυπολιτισμικών η μικτών πολιτισμικά κοινωνιών».
  Η άκρα δεξιά υποστηρίζει μια εκδοχή περί ισότητας που βασίζεται στη ‘’διαφορά’’ η στις ιεραρχημένες διαφορές λαών εθνών και πολιτισμών .
  απο :
  http://periodikoeneken.blogspot.com/2009/06/blog-post_09.html

 14. Αναυδος permalink
  12/06/2009 8:48 μμ

  Η ουσία είναι ότι το κεφαλαίο κερδίζει οικονομικά από τους μετανάστες (μεγαλώνει ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης) αλλά και πολιτικά όταν με τη βοήθεια του ρατσισμού και του εθνικισμού διεμβολίζει και διασπά την εργατική τάξη

  Η πίεση που δημιουργούν οι μετανάστες στις ούτως ή άλλως φτωχές υποδομές της κάθε χώρας (εν προκειμένω της Ελλάδας) αν και είναι αποτέλεσμα των κρατικων πολιτικών λιτότητας πληρώνεται από τη ντόπια εργατικη τάξη. Δημιουργείται αντικειμενικά το έδαφος για ρατσισμό που κατόπιν τροφοδοτείται από ΛΑΟΣ Χ.Αυγη κλπ. Και τα 2 μορφώματα αυτά εντέλει εξυπηρετούν το κεφάλαιο που και την εργατική δύναμη διατηρεί φτηνή και την εργατική τάξη διασπασμένη.

 15. ΑΓΗΣ permalink
  12/06/2009 11:25 μμ

  @Αναυδος
  «Δημιουργείται αντικειμενικά το έδαφος», αλλά πριν «δημιουργηθεί αντικειμενικά το έδαφος», έχει «δημιουργηθεί αντικειμενικά» η ίδια η μετανάστευση.
  Αν δεν το βλέπουμε αυτό απλώς παγιδευόμαστε σε μια αντιμεταναστευτική θέση προκειμένου να «μην δημιουργηθεί αντικειμενικά το έδαφος».
  Όμως είναι γνωστό ότι οι μετανάστες δεν μετακινούνται ούτε από «αστυφιλία» ούτε από το «φιλοτάξιδόν» τους, αλλά επειδή οι χώρες τους λεηλατούνται στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά, και μάλιστα λεηλατούνται κατά κύριο λόγο από τις χώρες «υποδοχής» τους, αυτές που «δυσφορούν» με την παρουσία τους.
  Επομένως από την απλή διαπίστωση περί «αντικειμενικού εδάφους», χρησιμότερο είναι να καθορίζει κανείς την δική του θέση και στάση πάνω σε αυτό το «αντικειμενικό έδαφος», ώστε να στερηθεί αυτό κάθε δυνατότητα εκδήλωσης και, ακόμα περισσότερο, να εκδηλωθεί πάνω του η ενότητα ντόπιων και ξένων εργατών ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο – εξίσου «αντικειμενικά».

  Ο καπιταλισμός πάντοτε διατηρεί έναν «εφεδρικό στρατό εργατών», και η μετανάστευση είναι μια πηγή γι’ αυτόν, όχι όμως η μόνη.
  Το καινούργιο στους ευρω-ελληνικούς σχεδιασμούς είναι η επιδίωξη, αυτόν τον «εφεδρικό στρατό» να τον κλείσουν και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, από τα οποία να έχουν μόνιμη δυνατότητα ακόμα και μαζικής δωρεάν εργασίας και, ταυτόχρονα, μόνιμου εκβιασμού των ντόπιων εργαζόμενων οι οποίοι μάλιστα -κατά τον σχεδιασμό- πρέπει να γίνουν συνένοχοι στην δημιουργία αυτών των σύγχρονων ευρωπαϊκών λάγκερ.

  Για όποιον χρειάζεται να το δει αυτό με μεγαλύτερη ενάργεια, να και μια ειδησεογραφική κάλυψη από το μέλλον, λ.χ. από την επόμενη καπιταλιστική κρίση, ας πούμε γύρω στο 2018.
  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «Ανώτερα διοικητικά στελέχη των τραπεζικών και βιομηχανικών ενώσεων εξετάζουν προσεκτικά το ενδεχόμενο μιας ισχυρής οικονομικής ώθησης, με την χρησιμοποίηση ως εργατικού δυναμικού των μεταναστών που φιλοξενούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ελληνικών συνόρων.
  Στην εναλλακτική αυτή επιλογή έχουν ήδη παράσχει την ενερητική τους υποστήριξη αρκετές ανθρωπιστικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καθώς και ακτιβιστές. Ενώ ταυτόχρονα, σε ένα διαφορετικό μέτωπο, οικολογικές κινήσεις εκφράζουν τη δυσφορία τους για την καθυστέρηση των υποδομών ηλεκτροδότησης των στρατοπέδων συγκέντρωσης με ηλιοσυλλέκτες και άλλες ΑΠΕ.
  Αξίζει να σημειωθεί η άμεση αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων μεγάλων οικονομικών κολοσσών, οι οποίες μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους και δέχτηκαν μισθολογικές περικοπές έως και 50% για τους εργαζόμενους που εκπροσωπούν, αύξηση των ωρών απασχόλησης, εκ περιτροπής διευθέτηση του ενεργού εργάσιμου και μείωση του τεκμαρτού ανενεργού χρόνου. Σε διάλογο με παραγωγικό πνεύμα καλεί τους κοινωνικούς εταίρους ο αρμόδιος επίτροπος αλλά και οι Γενικοί Γραμματείς των κατά τόπους περιφερειών της τριτοβάθμιας αυτοδιοίκησης».

 16. ΑΓΗΣ permalink
  12/06/2009 11:28 μμ

  Ο ρατσισμός είναι αντανάκλαση του ταξικού μισους των αφεντικών, μέσα στην ίδια την εργατική τάξη.
  Ο ρατσισμός, στη ρίζα του, είναι το ταξικό μίσος των αφεντικών.

 17. Αναυδος permalink
  13/06/2009 9:06 πμ

  @Αγης
  Συμφωνώ και επαυξάνω ότι οι μετανάστες όπου γης είναι αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών ζωής στις χωρες από τις οποίες προέρχονται. Και για τις άθλιες συνθήκες αυτές υπεύθυνο είναι το κεφάλαιο (ανεξαρτήτως προέλευσης) αλλά και η νεο-αποικιοκρατία όπου οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες αποσπούν μεγάλο μέρος του πλούτου που παράγεται στις εξαρτημένες χώρες.

  Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις της μετανάστευσης στισςχώρες υποδοχής που της πληρώνει η ντόπια εργατική τάξη . Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις που αιτία τους πάλι έχουν τις πολιτικές του κεφαλαίου αποτελούν την αντικειμενική βάση του ρατσισμού και της διάσπασης της εργατικής τάξης.

  Ο ρατσισμος δνε είναι αποτέλεσμα μόνο προπαγάνδας είναι η παραπλάνηση για τις πραγματικές αιτίες μιας πραγματικής μιζέριας που αντις να αποδίδεται στο κεφάλαιο αποδίδεται στους μετανάστες

 18. 13/06/2009 10:30 πμ

  H κατάδειξη του κακού λειτούργησε υπέροχα σε μια χώρα γεμάτη από ταμπού και αγκυλώσεις.

 19. 13/06/2009 12:04 μμ

  Το όποιο «κακό» δεν χρειάζεται καμιά ανάδειξη. Υπάρχει από μόνο του και το αναδεικνύουν οι συνέπειες που επιφέρει στην κοινωνία. Το θέμα είναι να αναδείξουμε τις αιτίες του «κακού» και να δούμε με ποιο τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί.
  Η… πολιτισμένη Ευρώπη και οι… πολιτισμένες ΗΠΑ με κάθε τρόπο (πόλεμοι, ενθάρρυνση και πριμοδότηση εμφύλιων συρράξεων, στήριξη δικτατορικών, αντιδημοκρατικών και απολυταρχικών καθεστώτων, ανθρωπιστικές κρίσεις, καταλήστεψη του εγχώριου πλούτου κλπ) φροντίζουν ώστε πολλοί άνθρωποι εκεί να μην έχουν καμιά ελπίδα ζωής και να βλέπουν σαν μοναδική σανίδα σωτηρίας την μετανάστευση. Ο παράδεισος τον οποίο ψάχνουν οι απελπισμένοι αυτοί άνθρωποι, γρήγορα αποδεικνύεται ότι είναι κόλαση.
  Πολλοί από τους συμπατριώτες μας, θύματα όντες και οι ίδιοι της καπιταλιστικής κρίσης και έχοντας να αντιμετωπίσουν την δικιά τους κόλαση (ανεργία, ανασφάλεια, ακρίβεια, αβεβαιότητα για το μέλλον, άθλια παιδεία, ακόμα πιο άθλια υγεία ), αντί να αναμετρηθούν με τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων τους, αρκούνται να πιστέψουν τις ξενοφοβικές κορώνες του λα.ο.ς και των χρυσαυγιτών.
  Εχθρός δεν είναι ο ξένος, ο οικονομικός ή πολιτικός εξαθλιωμένος μετανάστης, ο διαφορετικός, ο αλλόθρησκος, αυτός που έχει διαφορετική κουλτούρα, ήθη και έθιμα.
  Ο εχθρός είναι ο καπιταλισμός και οι εκπρόσωποί του φοράνε γραβάτες και μας χαμογελάνε κάθε μέρα από την τηλεόραση, μιλώντας για ασφάλεια, μεταρρυθμίσεις, ευημερία, πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα.

 20. ΑΓΗΣ permalink
  13/06/2009 4:20 μμ

  Δεν ξέρω αν είναι ο κατάλληλος χώρος για μια τέτοια συζήτηση από ένα σημείο κι έπειτα, αλλά επειδή δεν ξέρω να υπάρχει πραγματικά κατάλληλοςχώρος συζήτησης για το πεδίο που εκτείνεται πέρα από το σημείο αυτό, και επειδή άλλωστε κάθε συζήτηση δεν εξαντλείται στα όρια του χώρου όπου γίνεται, θέλω να πω ότι εκ των πραγμάτων δεν αρκεί η ανάδειξη των αιτιών, όσο οι «ξενοφοβικές κορώνες» του οποιουδήποτε επιβάλλονται όχι σαν ιδεολογικά κατασκευάσματα αλλά με την άμεση χρήση βίας.
  Για τους εργαζόμενους το να συγκροτηθούν οι ίδιοι σαν έθνος είναι κάτι που υπερβαίνει την εθνοφυλετική τους ταυτότητα, και σχετίζεται με το πραγματικό καθεστώς που επιβάλλεται στους τόπους δουλιάς και στους τόπους κατοικίας. Η ανάδειξη λοιπόν των αιτιών, ακόμα και η πρόταση πραγματικά ρεαλιστικών μέτρων πρόνοιας για τη στέγαση, την υγεία, τη νομιμοποίηση των μεταναστών, είναι ανεπαρκής, την στιγμή που το ζήτημα κρίνεται στην επιβολή ενός πραγματικού καθεστώτος στους χώρους αυτούς.

  Πέρα απ’ αυτό τώρα, μια που το άρθρο του Κ. Πασακυριάκου κάνει ουσιαστικά λόγο – και έτσι είναι- για εκστρατεία χειραγώγησης της «κοινής γνώμης» από την επόμενη κιόλας των ευρωεκλογών, ίσως είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι την ίδια στιγμή, δηλαδή την επόμενη των ευρωεκλογών, άλλα πράγματα λάβαιναν χώρα εκεί όπου σχεδιάζονται και τα ευρωστρατόπεδα κατά των μεταναστών και όλα τα αντιμεταναστευτικά μέτρα…

  Αντιγράφω από το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη της 10-6-2009:
  «Λίγες ώρες μετά τις ευρωεκλογές οι υπουργοί Απασχόλησης, όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, συμφώνησαν και προτείνουν στη Σύνοδο Κορυφής κατευθύνσεις και μέτρα που προωθούν: Τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, την εκ περιτροπής εργασία, τη μείωση μισθών ημερομισθίων και συντάξεων, την παράταση του εργάσιμου βίου, την αύξηση της κινητικότητας των εργαζομένων από ειδικότητα σε ειδικότητα, κλάδο και χώρα, την χρηματοδότηση των εργοδοτών από τα δημόσια ταμεία (π.χ. ΟΑΕΔ). Προτείνουν, μαζί με τις περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, τα όποια ψίχουλα κατευθύνονται για ανέργους και για εξαθλιωμένους να προέρχονται από τα λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία. Για τις κοινωνικές υπηρεσίες αποφάσισαν μέτρα που είναι αναγκαία ώστε το »δημόσιο» σύστημα της Πρόνοιας, σε συνεργασία με τις λεγόμενες »άτυπες» δομές, τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τους εθελοντές, τη λεγόμενη »κοινωνική οικονομία» και την »εταιρική ευθύνη», δηλαδή τους ιδιώτες – επιχειρηματίες, να φτιάξουν ένα δίχτυ προστασίας που θα εμποδίσει την απόλυτη εξαθλίωση όσων πληγούν από την κρίση.»

 21. 14/06/2009 10:41 μμ

  Όταν ο σύντροφος Κώστας ζητά να παλέψουν μαζί Έλληνες και αλλοδαποί εργάτες νομίζω ότι ξεχνά κάτι βασικό. Ότι οι αλλοδαποί εργάτες (πλην των Ευρωπαίων) είναι ταξικά ασυνείδητοι. Για το Πακιστανό ή το Σομαλό, εχθρός δεν είναι ο καπιταλιστής αλλά ο άπιστος. Εκ των πραγμάτων (όχι κατανάγκην ενσυνείδητα) αυτοί οι άνθρωποι είναι πεμπτοφαλαγγίτες. Εδώ δεν μπορούμε να πάρουμε με το μέρος μας τους Έλληνες και Ευρωπαίους εργαζόμενους (φάνηκε και στις Ευρωεκλογές) περιμένει κανείς να πειστούν οι Ταλιμπάν(κάθε λογής σκοταδιστής) να παλέψουν ενάντια στο καπιταλισμό; Κάποιοι βέβαια λατρεύουν τους Ταλιμπάν μόνο και μόνο επειδή πολεμούν τους γιάνκηδες στο Αφγανιστάν.

 22. ΑΓΗΣ permalink
  15/06/2009 11:13 μμ

  Εμένα πάλι με ενοχλεί η «σπάταλη» χρήση εννοιών όπως συντροφικότητα, πεμπτοφαλαγγίτες κά.
  Πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιούνται (όχι κατ’ ανάγκη ενσυνείδητα, αλλά εκ των πραγμάτων) για την υποστήριξη ιδεολογημάτων του ιμπεριαλισμού, σαν συμπληρώματα από δήθεν ταξική σκοπιά των ιδεολογημάτων που κάνουν λόγο για πόλεμο των πολιτισμών, των θρησκειών κλπ κλπ.
  Εν πάση περιπτώσει τέτοια ιδεολογήματα δεν είναι σε θέση -τουλάχιστον από μόνα τους- να «θεσμοθετούν» μια πραγματικότητα, η οποία απέχει από το περιεχόμενό τους. Μια ματιά μόνο στο συνδικαλιστικό ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη σε σχέση με τους μετανάστες εργάτες μπορεί να το αποδείξει αυτό…

 23. Andreas permalink
  16/06/2009 10:30 πμ

  Εγώ μπορώ να ρωτήσω πότε επιτέλους θα αφήσουμε τις κουβέντες και θα αρχίσουμε να καθαρίζουμε τα καριοφίλια?

 24. 16/06/2009 10:42 πμ

  @ Ανδρέα: Όταν θα αρχίσουν να ετοιμάζονται στρατόπεδα συγκέντρωσης για μας…
  😦

 25. 16/06/2009 10:52 πμ

  ….
  Μου θύμισες το ποίημα του Μπρεχτ:
  «Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.
  Δεν ήμουν τσιγγάνος.
  Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.
  Δεν ήμουν κομμουνιστής.
  Όταν ήρθαν να πάρουν τους εβραίους δεν αντέδρασα.
  Δεν ήμουν εβραίος.
  Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει.»

 26. Andreas permalink
  16/06/2009 1:50 μμ

  Όταν οι μετανάστες γέμισαν τα χωράφια για να κάνει ο κάθενας τη δουλειά του τσάμπα, σφουγγάριζαν τα σπίτια μας και φτυάριζαν λάσπη στην οικοδομή (και ανάμεσα σε αυτά τα λαμόγια που τους εκμεταλλεύονταν και πολλοί κατ’ όνομα κομμουνιστές) όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Τώρα που όπως είπε και κάποιος αλλάξανε τα πλάνα των καρχαριών, ήρθαν να πάρουν το ψωμί μας και κάτι πρέπει να κάνουμε…
  Εγώ πάντως δεν κρύβω την χαρά μου που κάθε φορά στις πορείες βλέπω πολλά παιδιά από του διαόλου τη μάνα να γνωρίζουν ότι η δουλειά μας ενώνει και ότι όλοι οι άνθρωποι του ιδρώτα είμαστε αδέρφια. Κοινός εχθρός μας ο εκμεταλλευτής κάθε εθνικότητας και ο κάθε πούστης που προσπαθεί για τριάντα αργύρια να πείσει τον κόσμο ότι εργάτες και βιομήχανοι μπορούμε να ζήσουμε αρμονικά…

 27. 16/06/2009 2:04 μμ

  Αντρέα Συμφωνώ με αυτά που είπες…Αυτά τα λαμόγια που κατ’ όνομα κανανε τους κομμουνιστές τους αγνάντεψα και εγώ σε προσωπικά ημερολογια επιχειρηματιών (που κατ’ ευφημισμόν λεγονται εδημερίδες) αλλά βαρέθηκα τις γενικότητες…Οποιός μπορεί να γίνει αποδεικτικός ας το κάνει μπας και αρχίζουμε να ξεδιαλύνουμε αυτούς τους πούστηδες που είπες που έχουν χρόνια τώρα διαλεξει το άλλο στρατόπεδο. Επίσης για τα πλάνα συνήθως αλλάζουν όταν πιάνονται ή όταν πέσαν εντελώς έξω…Στο προκείμενο είχαμε υπερκάλυψη των στόχων μάλλον αν και πρέπει να εξετάσουμε και συνολικότερα τη θέση της χώρας στη παγκόσμια γειτονιά για να έχουμε πιο πλήρη εικόνα για το που πάει γενικότερα η βαλιτσα.

 28. fire permalink
  16/06/2009 5:48 μμ

  Το πιο σύντομο ανέκδοτο:
  Πακιστανός κομμουνιστής.

  Εσείς τους βαπτίσατε εργατική τάξη, αυτούς τους ρωτήσατε αν θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται έτσι;
  Και προσέχτε μην κάνετε καμμιά μαλακία και πείτε σε κανέναν Πακιστανό ότι είστε άθεοι, εκεί τότε χρειάζεται τσίγκινο σωβρακάκι.

 29. 17/06/2009 10:55 πμ

  Fire(r)/Fuhrer: Πώς σας είπε ο ομαδάρχης σας στην χρυσαβγή να αποκαλείτε τους μετανάστες όταν τους χτυπάτε με τα ρόπαλα;
  Ζώα;

 30. fire permalink
  19/06/2009 3:25 πμ

  Μίστερ Αλλού φαν Στάλιν, εγώ απλά σέβομαι το δικαίωμα του Πακιστανού να αυτοπροσδιορίζεται και να αντιλαμβάνεται την ύπαρξή του ΠΡΩΤΑ ως Μουσουλμάνος και μετά σαν Πακιστανός, όπως αυτός επιθυμεί.
  Και αυτό το «εργατικ…» πως το είπατε, υπάρχει άραγε τέτοια λέξη στα Αραβικά;

  Το ισλαμικό Δίκαιο είναι σαφές: Τους Άπιστους από πίσω πρώτα.

  Αφού λυσάξατε να μεταλλάξετε την Ελληνική κοινωνία σε πολυπολιτισμική, εν ονόματι ενός ιδεολογικού και κομματικού καπρίτσιου, μάθετε τώρα να σέβεστε τα ήθη και έθιμα του κάθε πολιτισμού. Με το καλό ή με το κακό.

  Φόβος, είναι η συνταγή.
  Πρώτα δημιουργείτε έναν φανταστικό εχθρό, τον οποίο μετά τον παρουσιάζετε στην κοινωνία ως το απόλυτο κακό (οι χρυσαυγήτες, οι ακροδεξιοί, οι ρατσιστές).
  Όταν αυτή αρχίζει και αντιδρά με φόβο, τότε παρουσιάζεστε ως αυτόκλητοι σωτήρες που θα την σώσετε από την νέα απειλή.
  Και αν κάποιοι τολμήσουν και κρίνουν την μέθοδό σας, φασίστας βαπτίζεται στο λεπτό στέλνοντας ξοπίσω του τους δάρτες και τους τραμπούκους.
  όποιος κατέχει την Ιδεολογική Ηγεμονία, είναι καθεστωτικός.

 31. Andreas permalink
  19/06/2009 9:07 πμ

  Θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση στον προλαλήσαν ότι είσαι εργάτης διότι το μόνο που σου ανήκει είναι η εργατική σου δύναμη την οποία αγοράζουν οι έχοντες τα μέσα παραγωγής και όχι επειδή έβαλες εσύ ή ο άλλος ή ο γείτονας την ταμπέλα. Και αν όπως μας λες ο Πακιστανός είναι τόσο μωρός που αντιλαμβάνεται πρώτα τον εαυτό του ως μουσουλμάνο και μετά ως Πακιστανό το ίδιο μάλλον συμβαίνει και με σένα. Πρώτα αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου ως Έλληνα και μετά ως άνθρωπο.

 32. ΑΓΗΣ permalink
  19/06/2009 9:46 μμ

  Το θέμα δεν είναι οι χυδαιολογίες για το ισλαμικό δίκαιο.
  Ούτε ο δήθενα σεβασμός στον αυτοπροσδιορισμό του άλλου «ΠΡΩΤΑ» έτσι και μετά αλλιώς, από ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς δεν σέβονται τον αυτοπροσδιορισμό του άλλου ΟΥΤΕ έτσι ΟΥΤΕ αλλιώς.

  Το θέμα είναι ότι εργάτης δεν «βαπτίζεσαι», εργάτης είτε είσαι είτε δεν είσαι.

  Το θέμα επίσης είναι ότι <>.
  (http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5138168)

  Το θέμα είναι, ότι αυτοί οι 42.000.000 έγιναν πρόσφυγες μόνο πέρσι και μόνο εξαιτίας των πολέμων, κι ότι ίσως άλλοι τόσοι οδηγούνται στην προσφυγιά και στη μετανάστευση εξαιτίας της οικονομικής καταλήστευσης των αναπτυσσόμενων χωρών από τα ιμπεριαλιστικά κράτη.

  Το θέμα είναι ότι υπάρχουν άθρωποι που απορούν όταν μερικούς μόνο από αυτούς τους 42.000.000 τους βλέπουν στις γειτονιές τους, κι ακόμα χειρότερα ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που τους προτρέπουν όχι μόνο να απορούν αλλά και να «αγανακτούν» εναντίον αυτών των 42.000.000, προσπαθώντας μάλιστα να πείσουν ότι η ύπαρξή τους οφείλεται δήθεν σε κάποιο «καπρίτσιο πολυπολιτισμικότητας» κι όχι στην πραγματικότητα της πείνας και των πολέμων.
  Προσπαθώντας να πείσουν, ότι οι πρόσφυγες -αυτοί οι μερικοί μόνο από τους 42.000.000- δεν χωράνε στην Ελλάδα του Λάτση και του Βαρδινογιάννη, των ΕΛΠΕ, της Πετρόλα, της Μοτορόιλ, της Ιντρακομ, του Άκτορα, της Γιούρομπανκ, της ΜΙΓΚ, της Βιβάρτια, των εφοπλιστών, του ΜΕΓΚΑ και του ΑΝΤΕΝΑ, ότι δεν χωράνε στην Ευρώπη των πολυεθνικών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, του χρηματιστικού κεφαλαίου.
  Ότι δεν χωράνε στην «λευκή και καθαρή Ευρώπη» που «οραματίζονται» (θυμώνοντας κι από πάνω αν τους ονομάζουν νεοναζί, φασίστες και ρατσιστές), και στην «μεγάλη Ελλάδα» τους με τα εκστρατευτικά σώματα σε Βαλκάνια, Αφγανιστάν, φρεγάτες σε Σομαλία και Περσικό κλπ κλπ.

  Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται λοιπόν, αλά ευρωπαϊκά…
  Όχι «έξω οι ξένοι». Έξω το ΝΑΤΟ!
  Αλλά που να περιμένει κανείς τέτοια «ευαισθησία» από τα γιουσουφάκια του…

 33. ΑΓΗΣ permalink
  19/06/2009 10:10 μμ

  Να και μερικά αποσπάσματα από το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη, που δεν πέρασε στην απόπειρα του κόπι – πέιστ:

  «Στα 42 εκατομμύρια έφθασε ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πολέμων σε όλον τον κόσμο μέσα στο 2008. Στην ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες … τονίζεται πως οι ξεριζωμένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα έφθασαν τα 26 εκατομμύρια ενώ οι πρόσφυγες σε άλλες πατρίδες, μεταξύ τους και όσοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ανέρχονται στα 16 εκατομμύρια…

  Κυρίως αυτό οφείλται στις συρράξεις στη Σρι Λάνκα, στη Σομαλία και στο Πακιστάν, όπου η επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν στην επαρχία Σουάτ και μόνο αυτή έχει προκαλέσει την έξοδο 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων…
  Η Αρμοστεία αποκαλύπτει επίσης πως το 80% των προσφύγων προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες και ο Γκουτέρες επέκρινε τις πλουσιότερες χώρες για την πλημμελή υποστήριξή τους στις ανθρωπιστικές προσπάθειες, είτε στο Παιστάν είτε σε άλλες περιοχές.

  Σε αυτήν την κατάσταση θα πρέπει να προστεθεί και η επιβράδυνση του συνολικού αριθμού των επαναπατρισμών (περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι), που αντανακλά, όπως τονίζει η Αρμοστεία, την επιδείνωση της κατάστασης στην ασφάλεια στο Σουδάν ή το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επαναπατρισμοί μειώθηκαν κατά 17% και η επιστροφή των εκτοπισθέντων προσώπων κατά 34%.
  Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά πως «τουλάχιστον 5,7 εκατ. πρόσφυγες ζουν στη λήθη», μη διαθέτοντας «καμιά άμεση λύση ενόψει». … Σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφυγες υπό την ευθύνη της Αρμοστείας είναι Αφγανοί και Ιρακινοί.

  …Κι όμως. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έφτασαν στην κοινή γνώμη. Τα ΜΜΕ, που βομβαρδίζουν καθημερινά τον ελληνικό λαό με τον παραληρηματικό λόγο των εκπροσώπων του ρατσισμού και του εθνικισμού, που διαγκωνίζονται μεταξύ τους ποιό θα μεταδώσει «πρώτο» την είδηση για τη συγκρότηση στρατοπέδων συγκέντρωσης, την «έθαψαν» την έκθεση. Γιατί, άραγε;»

 34. 19/06/2009 10:24 μμ

  @ Άγη: Πολύ σωστά τα γράφει ο Ριζοσπάστης και σ’ αυτό το άρθρο και σε πολλά άλλα με σχετικό θέμα. Αν δεν ψάξει κανείς τις πραγματικές αιτίες δεν μπορεί να προτείνει λύσεις. Και λύση δεν είναι ούτε οι επιχειρήσεις-σκούπα, ούτε τα στρατόπεδα …»φιλοξενίας», ούτε η επαναπροώθηση στα τυφλά των προσφύγων εκεί που πολλούς τους περιμένουν βασανιστήρια ή ακόμα και θάνατος.
  Και δεν τα γράφει τώρα ο Ριζοσπάστης , τα γράφει από παλιά.
  Κι έρχεται μετά ο άλλος, τάχα μου αριστερός μπλόγκερ, και ανεβάζει ποστ με τίτλο «γιατί σιωπά το ΚΚΕ».
  Αν ο άλλος θέλει να παριστάνει τον κωφό, ό,τι και να πει το ΚΚΕ, ό,τι και να γράψει ο Ριζοσπάστης πάλι θα χτυπιέται και θα λέει «γιατί σιωπά το ΚΚΕ»

 35. fire permalink
  20/06/2009 12:19 μμ

  Μία εκπληκτική απάντηση από το ρεσάλτο:
  http://resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=3485

  Το πρόβλημα του ΚΚΕ είναι πρόβλημα ταξικό, το οποίο μοιραία θα το οδηγήσει αν όχι στην διάλυση αλλά σίγουρα στην ευθεία σύγκρουση με τον Ελληνικό λαό.

  όταν μετά την Γαλλική επανάσταση και την επακόλουθη βιομηχανική επανάσταση δημιουργήθηκε η τεράστια εργατική τάξη,
  τότε στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας και του Γαλλικού διαφωτισμού, τέθηκε θέμα εκπροσώπησης στα κοινοβούλια της μεγάλης αυτής τάξης.
  Και η σκέψη ήταν απλή και δίκαιη: αφού είμαστε η μεγαλύτερη τάξη αν εκπροσωπηθούμε από ένα κόμμα, σίγουρα παίρνουμε την εξουσία, στα πλαίσια της δημοκρατίας,
  άρα και τα μέσα παραγωγής από την αστική τάξη.

  Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν τα κομμουνιστικά κόμματα που μιλούσαν για κοινοκτημοσύνη σε ανθρώπους που ουδέποτε είχαν ιδιοκτησία, παρά ήταν πάντα ως δουλοπάροικοι, ιδιοκτησία άλλων.

  Άρα τα κομμουνιστικά κόμματα δημιουργήθηκαν για να εκφράσουν και να εκπροσωπήσουν την μεγάλη εργατική τάξη.

  Συνεπώς είναι κόμματα που απευθύνονται μοιραία σε ένα τεράστιο κοινό και όχι βεβαίως σε ένα φτωχό 8%.
  Η εργατική τάξη με τα χρόνια, στην Ευρώπη συρικνώθηκε δραματικά σε σημείο εξαφανίσεως,
  αφού τα εργοστάσια μετακινούνται ανατολικά.
  Οι φτωχοί πλέον δεν είναι εργάτες, αλλά υπάλληλοι με υψηλή ειδίκευση και μόρφωση, μικροιδιοκτήτες ή μικροκεφαλαιούχοι.
  Τι άραγε θα μπορούσε να τους πεί η κομμουνιστική ιδεολογία που μιλά για κοινοκτημοσύνη σε μια κοινωνία εργατών;
  Έτσι λοιπόν το ΚΚΕ απυθύνεται σε ένα κοινό το οποίο δεν υπάρχει.
  Η τελευταία ελπίδα του ΚΚΕ είναι να βαπτίσει το ψάρι κρέας και εν μια νυκτί με το μαγικό ραβδάκι να μεταμορφώσει τους λαθρομετανάστες σε εργατική τάξη, δημιουργώντας έτσι κοινό.
  Μόνο που αυτοί είναι το πλέον αντιδραστικό, οπισθοδρομικό και συντηρητικό κομμάτι του πληθυσμού.
  Έτσι το ΚΚΕ θα αναγκαστεί να συρθεί από πίσω τους, να μιλήσει την ίδια γλώσσα και να προσαρμόσει την ρητορία του για να τους προσεγγίσει και να τους επιβάλει στην ελληνική κοινωνία, η οποία σφόδρα θα αντιδράσει ενάντια στην οπισθοδρόμιση και την συντήρηση που επιβάλουν μέσω αλλότριων πληθυσμών οι κομματικοί μηχανισμοί.
  Συνεπώς οι ισλαμιστές λαθρομετανάστες είναι για το ΚΚΕ η τελευταία σανίδα σωτηρίας.

 36. 20/06/2009 1:34 μμ

  «Το πρόβλημα του ΚΚΕ είναι πρόβλημα ταξικό, το οποίο μοιραία θα το οδηγήσει αν όχι στην διάλυση αλλά σίγουρα στην ευθεία σύγκρουση με τον Ελληνικό λαό»
  Eίπε η καρακάξα (που ως γνωστόν τρέφεται με πτώματα):
  -Φέτος θα έχει πολλά ψοφίμια.
  -Πώς το ξέρεις;
  -Αυτό λαχταράει η ψυχή μου…
  ———————
  Μια απάντηση στο «Ρεσάλτο» και σε όσους λαχταράνε να δούνε το ΚΚΕ σε «ευθεία σύγκρουση με τον λαό»

 37. ΑΓΗΣ permalink
  20/06/2009 4:44 μμ

  Των 10 δραχμών η «απάντηση» του «ρεσάλτου», παραπάνω δεν αξίζει…

  Για άλλο ένα δεκάρικο περιμένουμε «απάντηση» για το γεγονός ότι «Η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας … ανακοίνωσε χτες ότι πάνω από ένα δισ. ανθρώπων (για την ακρίβεια 1,02 δισ.), δηλαδή το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού, πεινά εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης και της μεγάλης ακρίβειας στα τρόφιμα…
  Ο νέος αριθμός των πεινασμένων στον πλανήτη φαίνεται, μάλιστα, πως είναι σε επίπεδο ιστορικού ρεκόρ. Σε σύγκριση με πέρσι, φέτος αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 100.000.000 ο αριθμός των ανθρώπων, που, λόγω φτώχιας, αναγκάζονται να καταναλώνουν πολύ λιγότερες από 1.800 θερμίδες τη μέρα. Η αύξηση, δηλαδή, είναι περίπου 11%, αφού πέρσι η στρατιά των απανταχού πεινασμένων έφθανε τα 915.000 άτομα…»

  Ακόμα ένα «πολυπολιτισμικό καπρίτσιο»;
  Προσοχή! Μην αλλοιωθεί η σύνθεση του έθνους και φτάσουμε να μας κυβερνάνε ο Καρά-Αμάν-Αλή και ο Καρα-Τζαφέρ :-)))

 38. ΑΓΗΣ permalink
  20/06/2009 4:46 μμ

  Και το λινκ από όπου προέρχεται η είδηση:
  http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5142016

 39. Andreas permalink
  22/06/2009 11:06 πμ

  Συγνώμη εξαφανίστηκε η εργατική τάξη και δεν το ήξερα? Δηλαδή οι εργάτες στα εργοστάσια, στα ναυπηγεία, στην οικοδομή, στις υπηρεσίες, στις τράπεζες, στους αγρούς είναι φαντάσματα? Και αν έχεις κάποια μόρφωση και δουλεύεις π.χ. σε ασφαλιστική εταιρεία είσαι αστός? Μάλλον είσαι στέλεχος, όπως σου είπαν, για να δουλεύεις υπερωριακά τζάμπα καθότι τα στέλεχοι δεν είναι εργάτες….
  Αγαπητέ fire αυτό που είπες το καταρίπτει πολύ απλά η αμερικάνικη κοινωνία, όπου οι εργάτες είναι εκατομμύρια και όμως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει καν τι εστί κεφάλαιο, σοσιαλισμός, τάξεις, αστοί και προλετάριοι. Όλες οι ενδιάμεσες τάξεις που γλύφουν την αστική θα υποπέσουν στην τάξη των προλετάριων. Απλά η χώρα μας έχει μια κάποια υστέρηση σε αυτό, αλλά η μαμά Ευρώπη φροντίζει να επιταχυνθεί αυτό το στάδιο… Και ο Μαρξ αγαπητέ όπως τον έχει απαληθεύσει και η ιστορία έχει πει ξεκάθαρα ότι η μετάβαση στον σοσιαλισμό δεν θα γίνει μέσω της φαιδρής εκλογικής διαδικασίας της αστικής δημοκρατίας. Θα γίνει μόνον με επανάσταση…

 40. ΑΓΗΣ permalink
  22/06/2009 8:16 μμ

  Μάλιστα. Κι εγώ με τη σειρά μου, αγαπητέ Andreas, θέλω να παρατηρήσω:
  «Φαιδρή» η εκλογική διαδικασία της αστικής δημοκρατίας.
  «Φαιδρή», με μιά «φαιδρότητα» που έχει και διαβαθμίσεις: άλλη η «φαιδρότητα» της εκλογικής διαδικασίας της αστικής δημοκρατίας στις ΗΠΑ, λ.χ., όπου λόγω «φαιδρότητας» το κεφάλαιο κάνει όσα μπορεί να κάνει για να προκαθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, μην τυχόν και του φύγει κανένας πόντος, και άλλη η «φαιδρότητά» της λ.χ. στην Χιλή του ’70, όπου το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε την άρχουσα τάξη σε μια ας την πω «προληπτική» αντεπανάσταση, η οποία δεν βρήκε δυστυχώς απέναντί της αξιόμαχο, επαρκώς προετοιμασμένο αντίπαλο.

  «Φαιδρή», τόσο «φαιδρή», ώστε κάθε φορά που οι εκλογές φαίνεται δυνατό ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, η άρχουσα τάξη φροντίζει -στο μέτρο των δυνατοτήτων της- να τις κηρύσσει παράνομες.
  Αλλά μήπως αυτό δεν αποδεικνύει ακριβώς και τη δυνατότητα αυτής της «φαιδρής» διαδικασίας, να συμβάλει στην «αλλαγή των πραγμάτων»;

  Η μετάβαση στο σοσιαλισμό μπορεί να γίνει μόνο με επανάσταση -και είναι και η ίδια επανάσταση- αλλά εκεί όπου η «εκλογική διαδικασία της αστικής δημοκρατίας» μπορεί (και εφόσον μπορεί, τότε και πρέπει) να αποτελεί έναν από τους μοχλούς αυτής της επαναστατικής διαδικασίας, τότε το να μιλάει κανείς απλά για «φαιδρότητα» (ή σε άλλες περιπτώσεις απλώς για έναν «δείκτη») δεν είναι σαν να προπαγανδίζει την αποχή, την οποία μια μέρα πριν και μια μέρα μετά τις εκλογές δεν παραλείπει να κατακρίνει;

  Δεν θα τα έγραφα όλα αυτά εδώ, είναι άλλωστε άσχετα με το θέμα της δημοσίευσης, αλλά να, καμιά φορά η «απαξιωση» αυτού του είδους μου θυμίζει από μία ορισμένη άποψη και αυτά που δεν φτάνει η αλεπού. Ή την αριστερά που βαφτίζεται «εξωκοινοβουλευτική» απλά και μόνο γιατί δεν συμπληρώνει το εκλογικό μέτρο για έναν βουλευτή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • θέι θάμθιγκ

 • ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

 • Monkey Business

 • The Big Store

 • Από 06/01/2007 μέχρι τώρα

 • This blog is under copyleft… All wrongs reversed

 • Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

  Μαζί με 7.583 ακόμα followers
 • Ιουνίου 2009
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Αρέσει σε %d bloggers: